lørdag den 21. december 2019

Julerødkål med muskatblomme og portvin...

Krydret rødkål er et must, for mig. I år skal den dog ikke på bordet juleaften, da jeg skal holde jul hos min kærestes familie (for første gang), og blot sætte mig til et veldækket bord. Men jeg har alligevel lavet en portion til at fortære herhjemme, for det kan simpelthen ikke blive jul uden. Og i år har jeg pimpet den lidt ekstra.....fordi jeg kan.

Kålen blev kogt, mens min kæreste var på vej hjem fra forretningsrejse. Så han kom hjem til et juleduftende køkken - og fik lidt godt rugbrød med nystegte frikadeller og lun rødkål, til at lande på. Ikke nogen dårlig måde at tage hul på juleferien på, skulle jeg hilse og sige.

Skabelonen ligner de foregående meget. Noget sødt, noget surt og noget krydret. Jeg fik lyst til at eksperimentere lidt og listede også portvin med denne gang.

Årets udvalgte krydderier. Jeg havde glemt at pakke hel allehånde, så jeg måtte undvære. Muskatblommen, er den sjove orange dims, i midten. Det er slet ikke nogen blomme, men en hinde, der sidder uden på muskatnødden. Den er ikke så kraftig i smagen, som selve nødden, men har en lidt støvet sødlig tone. Jeg tænkte at den ville gøre sig rigtig fint i rødkål - og fik ret i min antagelse. 

Rødkål er heldigvis noget, jeg stadig kan lave, uden hjælp. De arme arme elsker at bruge mandolinen - og sådan et kålhoved er snittet på ingen tid, med et minimum af kræfter.  

Hov, det kunne være jeg skulle forsøge mig med en rigtig opskrift....sådan en med mål og vægt. Du kan jo altid justere op og ned på mængderne.

1200 g rødkål
3 spsk olivenolie
½ vaniljestang - marv + 'tom' stang
1 kanelstang
1 stjerneanis
2 laurbærblade
1 muskatblomme
8 grønne kardemommekapsler
10 hele nelliker
½ tsk sorte peberkorn
1 dl rødvin
1 dl portvin
1 dl balsamico
1 dl lagereddike
Et glas ribsgelé (225g)
100 g rørsukker
Salt 
Friskkværnet sort peber

Snit kålen fint. Sauter den i olivenolie, af et par omgange. Lav og tilsæt en krydderpose med de hele krydderier, undtaget laurbærblade og den tomme vaniljestang - de kommes direkte i. Tilsæt vin, portvin, eddike, gelé og sukker. Lad kålen simre lige akkurat mør og smag til med salt og peber.


Vælg din foretrukne tilberedningsmetode. Jeg havde egentlig regnet med at smide kålen i ovnen, i stegesoen af glas (1 time ved 200°C + omrøring + 1 time på 150°C) - men den plan gad mine arme da overhovedet ikke. Og stå med en stor tung gryde, i en times tid, var også udelukket. Løsningen blev en tur i min Crock-Pot Express - hvor den fik 20 minutter, på trykkoger-funktionen. 


Den afkølede rødkål blev pakket. Et stort glas til køl og 3 poser til frys. Jeg elsker at ha' det liggende i fryseren, i små poser. Så kan man tage op løbende og ha' laber frisk rødkål længe - og man risikerer aldrig, at det går til.


Lun kål og små deller - lige klar til julebordet.

Andre slags rødkål fra arkivet:

Hjemmelavet rødkål - blandede krydderier.

Hjemmelavet julekrydret rødkål - med allehånde. 

Rødkål i Römertopf - med timian og rødløg

Rødkål med kirsebærsirup - med tørrede kirsebær og æblesaft.

Den rødeste kål - den første.

Rødkål med lakrids - undskyld!


Og nu vil jeg kravle i køkkenet og bage årets omgang vaniljestjerner a'la Madam Mangor. Det bliver den temmelig rustikke udgave, med usmuttede mandler. For jeg GIDER ikke simpelthen ikke bruge kræfter på det. Make it work....

Glædelig jul til dig og dine ♡

fredag den 20. december 2019

Glaseret græskar med julekrydderier - et alternativ til brunede kartofler...

Ingen jul uden brunede kartofler....eller noget der ligner. Oprindeligt spiste man glaserede kastanjer til julegåsen, men da det var en bekostelig spise, blev de med tiden erstattet af de billigere kartofler. Men så skal man spise 2 slags kartofler og dermed 2 gange stivelse - og så er der plads til mindre and og sovs. Her får du noget sødt, krydret og lækkert græskartilbehør, som kan spises i stedet for brunede kartofler - uden at slå stivelsesbunden helt ud af en. 

Ja, visuelt er det ikke nogen fest - men det ser da autentisk brunt, brændt og juleklistret ud. Jeg overvejede at tage parisiennejernet i brug og lave fine kugler, men det ville give alt for meget spild. Men pyt med udseenet, det er smagen det handler om....

Du kan enten bruge butternut eller hokkaido. Det sidste giver sikkert, et flottere orange resultat. Der skal lidt dybde til, så der skal bruges brunt sukker - enten farin, mørk muscovado, alm sirup eller ahornsirup. Jeg har tilsat ganske lidt krydderi, for at booste sødmen og spille op, til det lidt fade græskar. Ønskes retten vegansk, skifter man blot til et vegetabilsk fedtstof.

Til 4-6 personer:

800-900 g græskar (skrællet vægt)
50 g SMØR
50 g mørkt sukker eller sirup
1/4 tsk vaniljepulver (kan undlades)
1/4 tsk st. nellike
1/4 tsk st. kanel
Salt
Friskkværnet sort peber

Skræl, flæk og skrab indmadden ud af græskarret. Skær det i rustikke chunks, der ikke er alt for små. Smelt sukker og SMØR sammen i en gryde. Det skal ikke koge, blot smelte. Tilsæt krydderier og køl blandingen let ned. Kom det udskårne græskar i et fad og hæld sukkerblandingen over. 
Rør grundigt, så massen fordeles jævnt. Sæt fadet i ovnen på 200°C og lad græskarstykkerne bage i sukkerblandingen, som langsomt bliver til karamel, i ca 35 minutter. Vend rundt, med en silikonedejskraber, 4-5 gange undervejs. De mister deres bid, men når lige nøjagtig ikke at smatte ud. Brug en hulske til at komme dem i en serveringsskål - og sæt dem på julebordet.
Sliksødme og smovs for alle pengene...

Det passede bare perfekt til min lille alternative julemiddag. Den bestod, derudover, af sprød and, små kartofler ristet i andefedt, andesauce, syltet rødkål (Wassim Hallals - da min egen først blev kogt i går) og min lækre friske rødkålssalat med frugt og pecannødder.

Kræfterne var små, så jeg måtte købe mig til en del af middagen. Er ved at lære, at det ER vejen frem - selv om jeg helst vil selv. 
Saucen fandt jeg i Netto - og den var ikke bare hæderlig, men virkelig lækker. Gik desværre forgæves efter en ekstra i dag. Anden skulle ha' været af den fedtkogte variant, men jeg magtede ikke at stå med det. I Lidl faldt jeg over en halv udbenet and, som jeg forsøgte mig med. Den var ok.....men jeg er blevet en kød-amatør, af at lave så lidt mad, så jeg havde købt alt for lidt. Der skulle ha' været en bakke pr mand....mindst!

Sidder du nu og tænker "Hmm, jeg har altså ikke fidus til det der græskar, men det lyder sgu meget spændende med de glaserede kastanjer" - så hæng lige på, lidt endnu, for dem har jeg også i ærmet - i 2 varianter:

Sukkerbrunede, kogte kastanjer - som tipoldemor lavede dem. Se opskriften lige her.

Og kastanjer, glaseret i karamel af ahornsirup. Se opskriften lige her.

Det er naturligvis ingen synd, at bekende sig til de helt alm sliksøde brunede fætre. Men springer du dem over, fordi du ikke kan udholde tanken om branket karamel, brandvabler og kartoffelsmat.....så lav dem i ovnen, ganske som græskarret her. Sådan en opskrift kan jeg ikke selv byde på, endnu - men du kan finde en lige her, hos Maden i mit liv.

Så skulle hovedrettens søde element, gerne være på plads. I det næste indlæg kommer der noget syrligt....nemlig årets julerødkål, kogt med bla portvin og muskatblomme...

torsdag den 19. december 2019

Rødkålssalat til julebordet...

Den fede sulemad har godt af lidt syrligt modspil - og ikke kun det sursyltede. Her er det en knasende og frisk rødkålssalat, med saftig frugt og ristede nødder - som både pynter og smager. 

Salaten er anrettet på et fad, frem for i en skål, så man får en flot flade. Det giver en fint kulørt farvespil, på et bord der ellers er domineret af gyldne og brune nuancer. 

Salaten er temmelig simpel, og består af: rødkål, bredbladet persille, appelsin og pecannødder + en vinaigrette.  

Jeg havde ikke planlagt at skulle blogge opskriften (men et af de andre elementer fra middagen), så jeg har ikke taget billeder undervejs. Men gør sådan her:

Tænd ovnen på 200°C - og rist en god håndfuld pecannødder i 5 minutter. Lad dem køle af. 

Beregn ca 1 appelsin pr person. Skær skrællen af og skær dem i filetter, med en skarp kniv. Pres 'skrogene' og gem saften.

Snit en passende mængde rødkål fint (jeg bruger en mandolin). Kram kålen grundigt mellem hænderne og kom den i en frysepose. 

Lav en syrlig vinaigrette af den gemte appelsinsaft, lidt æblecidereddike, lidt olivenolie, salt og friskkværnet sort peber. Hæld vinaigretten ned til kålen og ryst posen. Lad kålen trække på køl i nogle timer.   

Pil kernerne ud af granatæblet - se en video lige her, om hvordan det nemt kan gøres. Skyl, nip og hak en god håndfuld bredbladet persille. Og så er salaten klar til at samle.

Bland den marinerede kål med den bredbladede persille og læg den på et fad, i et tyndt lag. Læg appelsinfiletterne pænt ovenpå - og fordel nødderne. Drys til sidst med granatæblekerner. 

Og så er der spiselig pynt klar til julebordet. 

Salaten blev serveret til en lille alternativ julemiddag, i mandags. Jeg havde inviteret min eksmand på en bid mad - og forsøgte at lave en 'fin' middag, med de kræfter jeg nu havde. Det betød at jeg købte mig til noget af det og huggede en hæl....eller to. I stedet for brunede kartofler, lavede jeg glaseret græskar med julekrydderier, som var en kæmpe hit. 

Nå, men smæk en frisk salat på julebordet - og glæd dem som sætter pris på lidt nyskabelse, knas og friskhed. Forbered dig dog på stikpiller og onkelhumor, i form af 'Hø hø, skal vi nu spise dyrens mad?' eller 'Ligner jeg en grønthøster?'. Traditioner....de må godt pilles ved. 

Jeg har et par andre bud på salater, som også ville passe godt til, fra arkivet - og dem får du med her, helt uden beregning:

Grønkål, bagt græskar, syltede rødløg, æbletern, appelsinfiletter, granatæblekerner og ristede hasselnødder. Se den lige her

Rå rosenkålssalat med mandariner, gulerod, mandariner, dadler og ristede mandler. Se den lige her

Grønkål, pastinak, hokkaido, appelsin, peberfrugt, rødløg og græskarkerner. Se den lige her.

Rå rosenkål, appelsin, granatæble og ristede cashewnødder. Se den lige her.


Grønkål, ananas, figner, anissyltede rødløg, granatæblekerner og ristede hasselnødder. Se den lige her


Fennikel-æblesalat med juveler. Se den lige her

Næste indlæg skulle gerne blive glaseret græskar med julekrydderier. Jeg har også æbleflæsk med chorizo og mini-donuts med glaze på vej....