fredag den 11. november 2011

Glaserede kastanjer...

Det her er ægte sukkerbrunede kastanjer ligesom hjemme i middelalderen. Dem spiste man længe før nogle vanvittige fattigfolk kom på den skøre ide at bruge kartofler i stedet. Kartofler i brunet sukker? Du godeste, så har man hørt det med. Godt det bare var en dille.....hov, vent!!!

Det er virkelig en lækker afveksling til de almindelige brunede kartofler. De er bestemt både tiden og umagen værd at lave.

Det gælder om at finde nogle ægte kastanjer Castanea sativa. Jeg plejede af købe de bedste franske kastanjer hos Kong Gulerod - men butikken er jo lukket, så jeg måtte tage til takke med dem jeg kunne finde i Kvickly.

Man kan selvfølgelig vælge at bage kastanjerne først - men jeg foretrækker at koge dem. Det gør dem meget nemme at pille bagefter. Tag en urtekniv og rids et kryds i hver kastanje, som derefter koges i letsaltet vand i ca 35-40 minutter.

Dræn derefter vandet fra og hjælp de kogte kastanjer af med overfrakken.

Først skallen og derefter den mørke hinde.

Det er nemt lige at løsne den med spidsen af en kniv inden den forsigtigt pilles af.

Det kan ikke undgås at der går nogle i stykker i processen. Den brune hinde er flere steder vokset ind i kastanjen og det skal graves lidt for at få den helt ud.

Kastanjerne glaseres som var de brunede kartofler. 4 spsk sukker smeltes på en pande og tilsættes 30 g SMØR. Vend kastanjerne rundt til de er dækkede af karamel.

Fisk dem op af panden og lade dem køle et øjeblik inden servering.

I går serverede jeg glaserede kastanjer til min mortens-and, som i år var et confiteret andelår med en selleri/kartoffelpuré og flødekysset savoykål med marksvampe.

Hvad med at lave en omgang glaserede kastanjer til din juleand?


12 kommentarer:

 1. Tak :-) Det er noget min mormor serverede da jeg var baren og som senere er gået i glemmebogen. Det er en skam, for det er en rigtig lækkerbisken. Varme klem

  SvarSlet
 2. Tak :-)

  Ja, kastanjer er en lækker spise. Ha ha, giv dem en chance - er sikker på det er lige noget for dig ;-)

  SvarSlet
 3. Tak :-)

  Der var også et par skimlede i dem her - og flere der var underlig tørre.

  Åh ja, det er bøvlet at finde dem. Jeg ved dog at de har nogle i Irma - så der skal jeg ind og lede. Ellers kan jeg forestille mig at de er at finde i Bazaren ;-)

  SvarSlet
 4. Wow, det lyder rigtig godt til vildtgryde og rosenkål.

  Du kan med fordel koge kastanjerne nu - og fryse dem. Så tager du dem bare op juleaftensmorgen og glaserer dem lige inde middagen ;-)

  Pøj pøj med at finde nogen - ved de har dem både i Kvickly og Irma.

  SvarSlet
 5. Åhh det er noget af det vi glæder os til hvert år, vildt med glaserede kastanjer og rosenkål - det sjove var, at vi havde mødt det i Schweiz og kom hjem og mente at det måtte vi jo bare prøve... min søgen efter opskrift osv. endte med at jeg netop fandt ud af at retten stammende fra det gamle danske køkken - og så er det jo bare endnu mere morsomt at spise det.
  Vi skal have det i aften serveret med en vildt ragout, spätsle marinerede rødbeder og glaserede kastanjer og rosenkål - en rigtig lækker vinterret. - desværret er det svært at få kastanjer til jul (jeg ledte sidste år, og fik ikke fat i nogle - øv)

  SvarSlet
 6. Hvor er de kastanjer bare flotte! Jeg har haft ringe held med at finde gode kastanjer i år - altfor mange grimme sorte af slagsen, og nogle med skimmel under skallen! Hvis du falder over et godt sted vil jeg meget gerne have en anbefaling - vi er et par stykker i huset der er helt vilde med kastanjer :)

  SvarSlet
 7. Total lækker ret - elsker kastanjer men som de siger i tv "sådan her jeg ikke fået den før"

  Erland

  SvarSlet
 8. Hvor ser det lækkert ud, Malou! Jeg har aldrig før hørt om glaserede kastanjer, men det skal helt sikkert prøves her!
  Varme klem

  SvarSlet
 9. Hejsa. I vores skov har vi ca. 70 spisekastanjetræer, så vi samlede ca. 9 kg sidste år. Dette er i Lynge, men jeg går ud fra at de kan findes i flere skov i landet :-) så er det lidt sjovere at spise kastanjer, selvom de er en smule mindre end dem vi for flere år siden købte i super best. Blot til info :-)

  SvarSlet
 10. Sikken dejlig opskrift. Måske kan den komme med når det er tid at høste. :)

  SvarSlet
 11. Da jeg har kastanjerne i min have er de nemme at pille yderskallen af friske, derefter på frost. Skal de koges før brug til brunede?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor dejligt med kastanjer, der er nemme at pille. Ja, som der står i opskriften.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...