onsdag den 25. februar 2009

Den rødeste kål...

Det bliver ikke til meget madlavning i dag. Jeg er kørt helt i sænk og har tilbragt det meste af dagen på sofaen. Det blev til en gang take-out fra Stromboli i dag. Det er første gang (og bestemt ikke sidste) vi får mad derfra. Det var rigtig godt!

Grillspyd af lam, okse & kylling m/basmatiris, salat & tzatzaki. 

I morgen skal den sidste svinemørbrad under kærlig behandling. Der er et rødkålshoved med i denne uge, så det bliver til en gang hjemmelavet rødkål. Jeg orker ikke at tygge mere råkost i denne uge. Jeg glemmer aldrig da jeg fik en ordentlig hjemmelavet rødkål første gang. Det var en juleaften hos min veninde E, som havde tryllet den mest fantastiske kål frem. Jeg var målløs, det var SÅ godt. Beauvais -go home! Jeg har ikke spist færdiglavet rødkål siden, der er ellers et par udemærkede økologiske mærker at få. Jeg har eksperimenteret meget med opskriften fra gang til gang, men er nu nået frem til min favorit. Selv om den har 'julesmag' er det den jeg laver året rundt.

1 fintsnittet rødkålshoved
2 dl rødvin 
1 dl balsamico
1 glas ribsgelé
1 vaniliestang
1 laurbærblad
1 stjerneanis
2 små kanelstænger
Salt & peber

Svits kålen til den falder sammen i lidt olie. Tilsæt rødvin og balsamico samt et helt glas ribsgelé. Flæk vaniliestangen og skrab kornene ud og lad begge dele koge med. Tilsæt kanelstængerne, laurbærblad og stjerneanis og lad kålen koge ca 30 min. Fjern derefter den ene kanelstang, stjerneanis og laurbærbladet. Lad kålen simre til den ønskede mørhedsgrad og fjern de sidste krydderier. Smag til med salt og peber. Og vupti, så har du (efter min mening) verdens bedste rødkål!

Så kan du vælge at si kålen fra lagen og koge den ind til en sirup. Den kan holde sig rigtigt længe på køl. Så kan den koges med til den næste omgang rødkål. Da den indeholder krydderierne og sødmen, skal der blot tilsættes mere rødvin og balsamico. Sirupen kan også med fordel anvendes som en gastrique, til at finjustere saucer med. Da kålen har en begrænset holdbarhed, kommer jeg den på bittesmå patentglas eller fryser den i portionsbøtter. Så er der altid frisk rødkål til medisteren eller dellerne.

Her fra juleaften flankeret af sprødmør rosenkål og brunede kartofler.

I dag har der rigtig været katte idyl i det lille hjem. Myren og Iske putter sig ellers aldrig sammen, så det er noget af et særsyn. Myren vågnede da blitzen glimtede, men faldt heldigvis i søvn med det samme igen.

Ren råhygge!

22 kommentarer:

 1. Kære Malou
  I fandt lige det dyreste grillspyd, - det havde jeg nu også gjort!
  Pokkers med den træthed, jeg kender det, hos mig, er det sikkert min medicin der har den største skyld, får du noget medicin?
  Din rødkål er, som du selv siger meget julet, men det er du ikke ene om, den jeg havde fra Mayers Køkken, var også julet, jeg tror I bruger, de samme krydderier.
  Håber du får det bedre.
  Knus fra
  Vibeke

  SvarSlet
 2. Kære Vibeke.
  Jeg valgte den store dyre portion så der også kunne blive til frokost i morgen. Det bliver der bare ikke, for det blev spist rub og stub :-)
  Jeg får medicin til husbehov. Da sygdommen sidder i centralnervesystemet er det næsten umuligt at tage smerterne væk. Men jeg får nogle stærke panodiler på recept og de kan (nogen gange) tage toppen af det værste.
  Jeg har aldrig prøvet hans rødkål, måske skulle jeg prøve at købe et enkelt glas. De kunne være rart med en reserve i skabet. Jeg kan godt mærke at kræfterne slipper hurtigere og hurtigere op. Tak skal du ha´, jeg håber på at en rolig nat kan lade batterierne lidt op. Hvis det går bedre i morgen vil jeg bage de snegle du lavede den anden dag. Nu hvor jeg har stadig har marcipan i huset. Ellers går jeg bare og nipper af det :-)
  Knus fra
  Malou

  SvarSlet
 3. Det lyder som en lækker rødkål! Men ... jeg må indrømme, at jeg holder allermest af rødkål som råkost.

  Hvor ser dine hyggekatte dejlige ud!

  SvarSlet
 4. Hej Bente.
  Det er også en ganske o.k. rødkål :-D

  Jeg er også vild med råkost, men mine kæber trænger til en pause. Jeg har gnavet mange rå ting i denne uge og det kan mærkes.
  Tak, de er super hyggelige i dag :-)
  Mvh Malou

  SvarSlet
 5. Jeg fandt lige ud af, hvad han putter i sin kål, ham Mayer han skriver: Vi har kogt rødkålen med æblecidereddike, æblemost og friske Belle de Boscoop æbler fra Lilleø. Kålen er krydret med knust allehånde, sort peber, kanel, en smule kommen og rørsukker. Ingen fedt eller tilsætningsstoffer af nogen art. Rødkålen er både dyrket og tilvirket på Samsø.
  Det må være Allahånden og kanelen der gør at jeg syntes den var julet, men det er da smart, at han giver opskriften.
  Knus fra
  Vibeke

  SvarSlet
 6. Nice. Det er fedt at vide hvad han putter i den, mon ikke man skulle prøve den engang. Jeg er bare ikke alt for vild med kommen. Det har jeg ikke 'lært' endnu. Det er godt nogle lækre produkter han har. Jeg er helt vild med hans æblemostarda.
  Den er genial til en god svinekortelet.
  Knus fra Malou

  SvarSlet
 7. Kære malou
  Jeg kan godt lide kommen, men det behøver man da ikke putte i, hvis jeg skulle lave den til gæster, så ville jeg ikke bruge det, for det er ikke alle der kan lide det.
  Knus Vibeke

  SvarSlet
 8. Kære Vibeke.
  Uha, jeg har fået nogle slemme salater med surkål og kommen i Prag. Jeg tror at det er selve kommensfrøet jeg ikke bryder mig om at bide i. Måske skulle jeg riste dem på panden og køre dem i kaffemøllen først. Jeg tror at det ville være godt i en simre-ret.
  Knus
  Malou

  SvarSlet
 9. Øv, stakkels dig at have været så udkørt i går - jeg håber, du har det bedre i dag. Men det er skønt at høre, at I kan få lækker mad fra Stromboli!
  Dine katte ser ud til at have været solidariske med dig i går og taget den med ro på fifaen. Det er et skønt billede af de to ;-)

  Og din opskrift lyder bare superlækker - Vibeke kan dog godt overtale mig til at prøve den fra Mayers Køkken ;-)

  SvarSlet
 10. Hej Malou

  Jeg elsker også hjemmelavet rødkål. Men har egentligt aldrig selv prøvet at lave det. Det må jeg se at få gjort! Lyder lækkert.
  Dejligt at du øser af din viden om gastrik og andre spændende ting. Sådan noget må jeg vist også få lavet. Travlt i køkkenet:)
  Hilsner fra Hanne

  SvarSlet
 11. Hej Madame.
  Tak, men det er desværre blevet lidt værre i dag. Det har været en hvileløs nat. Jeg får heldigvis lidt hjælp senere til at lave mad.
  Men der er fedt at vi kan få spændende mad udefra, når jeg ikke selv kan lave noget.
  De katter er bare deres vægt værd i guld. Jeg har lige ligget og puttet lidt under et tæppe, sammen med Myren.
  Tak, det er altså en super kål. Men jeg tror altså også at jeg bliver nød til at skal prøve Meyer´s :-)
  Mvh Malou

  SvarSlet
 12. Rigtig god bedring, Malou! Jeg håber, du kan få det bedre i løbet af dagen - det er slemt, at du skal slås med din fibromyalgi.

  Jeg spørger lige kattene, om de vil give dig et kram ...

  SvarSlet
 13. Hej Hanne.
  Det er en nem kål at gå til. Jeg havde aldrig tænkt på at man kunne fryse den færdige rødkål, men det er en succes. Så kan man lave det til jul uden at blive stresse :-)
  Tak, jeg 'øser' gerne. Det er så dejligt at du kan bruge det til noget. Tusind tak for bolche opskriften. Nu vil jeg lige gå og tage mig mod til. Pludselig får jeg lidt overskud og SÅ skal det være :-)
  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 14. Tusind tak, Madame.
  Det er sådan en dag man bare ønsker at rive ud af kalenderen. Jeg er dog som sædvanelig ved godt og ukueligt mod. Jeg NÆGTER at blive sur og bitter på livet.
  Hov, du skal tale lidt tydeligere til Myren. Hun hørte ikke 'giv et kram' men 'gnask i hendes hår':-D
  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 15. Kære Malou, jeg har en svigersøn, der absolut ikke kan spise kommen,kerner og for den sags skyld alle former for nødder,(dem kan han simpelt hen ikke lide smagen af) og hvis der er et ben i hans mad, det være kyllingeben, fiskeben osv. bliver han simpelthen dårlig.
  Han elsker mad, hen er dejlig at lave mad til, jeg skal bare tænke mig om, når han skal spise med, og det gør jeg, for han er en pragtfuld svigersøn.
  Knus fra
  Vibeke

  SvarSlet
 16. Kære Vibeke.
  Ja, smag og behag er godt nok forskellig. Jeg kender mange der har en eller anden ting de bare ikke kan have i munden. Jeg er f.eks. ikke vild med at tygge i en vandkastanje. Men heldivis er din svigersøn ikke generalt kræsen. Jeg er helt sikker på at du forkæler ham :-)
  Ser du din datter og svigersøn ofte?
  Knus
  Malou

  SvarSlet
 17. Ja de er der altid for mig, når jeg har brug for det, det har jeg ikke ofte, men ind imellem, så er der noget, som jeg skal have ordnet,- iøvrigt elsker jeg at have min datter med, når der skal handles større ting ind til mit hjem, hun kender mig så godt, at hun ved hvad jeg går efter.
  Jeg har ikke bil, jeg har kørekort, men jeg kan ikke fordrage, at køre selv, så det har jeg ikke gjort i mange år, det ville vel nærmest være farlig at slippe mig løs i trafikken, - og jeg kunne ikke finde på det.
  Min datter, min veninde og jeg var i Paris i December, jeg inviterede min datter, som tak for "hjælpen"
  og kan vi få det til at passe sammen, så er det meningen at min datter og svigersøn og jeg tar en tur til Berlin, den by vil min svigersøn så gerne ud fotografere i, han er en eminent fotograf
  Knus fra
  Vibeke

  SvarSlet
 18. Hjemmelavet kål er også på favoritlisten herhjemme. Jeg synes, jeg engang fandt en opskrift hvor der også er pære i, men den blev væk igen. Jeg husker det so aldeles pragtfuldt.

  Og så vil jeg ønske dig en god bedring - håber kræfterne så småt vender tilbage :o)

  SvarSlet
 19. Kære Vibeke.
  Det lyder som du har stor glæde af dine nære og kære. Det er en god idé at 'give lidt igen' ved at indvitere på en tur. Det lyder som en dejlig tur til Berlin. Det er sådan en skøn by med rig muligheder for at få nogle fine billeder i kassen.
  Knis fra Malou

  SvarSlet
 20. Hej Nina.
  Måske kan du bruge den her:

  800 g rødkål, fintsnittet
  6 stk enebær
  andefedt/olie
  2 dl rødvin
  2 faste pærer
  1 spsk honning

  Rødkål krydres med knust enebær, salt og peber og sauteres mørt i andefedt/olie og honning i en gryde under låg. Efter ca. 25 minutter fjernes låget og rødvin tilsættes og koges ind i kålen. Krydres med salt og peber.
  De to pærer skæres i tern og kommes ved. Snurrer færdigt ca 5 min.

  Tak skal du ha´, det giver lige et lille boost. Jeg kæmper med at komme op fra sofaen og ud i køkkenet.
  Mvh Malou

  SvarSlet
 21. Hvor ser de bare lækre ud de grillspyd - dem kunne jeg nu godt lige have sat tænderne i. Din rødkål lyder rigtig lækker. Jeg plejer også at lave selv og den minder meget om din. Elsker dog også rødkålssalat. Håber at du får det bedre Malou.
  knus fra pernille

  SvarSlet
 22. Hej Pernille.
  Det var også nogle super spyd. Kødet var både mørt og velsmagende. Vi har tit fået nogle der var for salte, seje eller brankede. Så de har ryger lige på positivlisten.
  Jeg tuller rundt og dufter til kålen nu, det gør mig i godt humør. Selv om kroppen føles som en karklud, er humøret på vej op.
  Tak skal du ha´, jeg håber at det bliver bedre i morge.
  Også knus herfra

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...