onsdag den 25. december 2013

Rå rosenkålssalat med granatæble...

Hold da op hvor har jeg spist meget god (og fed) julemad i det sidste døgn. Og som modspil til den kraftige kost på julebordet havde jeg lavet denne skønne salat for at give knas og friskhed. 

Rosenkål, appelsin, granatæble og ristede cashewnødder - i en liflig syrlig marinade.

500 g rosenkål, 1 granatæble og 2 appelsiner. Pil først alle de yderste blade af kålene og flæk dem på langs.

Skær begge ender af appelsinerne og stil dem på højkant. Skær alt skallen af med en skarp kniv i lodrette baner - og skær alle fileterne ud. Klem alt saften ud af resterne.

Hvis du syntes det er for meget arbejde, kan appelsinerne også skrælles og bådene skæres i stykker.

Kernerne pilles ud af granatæblet - se her hvordan det nemt kan gøres.

Cashewnødderne ristes i ovnen på 150°C i 25-30 minutter. Jeg blev desværre distraheret efter uret ringende, så mine blev lidt for mørke. Æv.

Med det hele klargjort var der ikke andet end af få gang i snitteriet. Appelsinfileterne blev skåret i hver 3 stykker.

Kålen blev snittet meget fint.

Den blev derefter knuget, vredet og klemt med begge hænder. Det bryder en masse cellevægge og frigiver væde - og gør det nemmere for kålen at optage smag fra marinaden.

Marinaden blev rørt sammen af appelsinsaften, hvid balsamico, olivenolie, lidt fuldkornssennep, salt og peber. Den blev vendt i kålen som fik lov til at trække 1 times tid på køl inden resten af ingredienserne kom i. 

Inden servering blev appelsinstykkerne og granatæblekernerne vendt i - og salaten blev drysset med de grofthakkede ristede cashewnødder.

Salaten gjorde stor lykke til min lidt utraditionelle julemiddag bestående af sprængte, confiterede svinekæber, selleripuré, gudesauce (lavet på selve grisens sjæl), ahorn-glaserede kastanjer, kirsebærrødkål, lakridsrødkål og 'broken gel' på kirsebær gløgg. 

Saucen og svinekæberne rammer bloggen når jeg engang får set på billederne og finpudset opskrifterne. 

Glædelig jul!5 kommentarer:

 1. Jeg skal bruge en opskrift på de glaserede kastanjer! Jeg ELSKER kastjaner men ender ALTID med at bage dem i ovnen...lidt fornyelser kunne godt være tiltrængt. Pleeeeeaaase - altså bare engang du får tid og lyst. Det er nok ikke så svært, men når jeg endelig har kastanjer i huset vil jeg bare slet slet slet ikke risikere at ødelægge dem....

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen, den opskrift lavede jeg allerede tilbage i 2011 - og den er lige her :-)

   Denne gang brugte jeg bare 20 g SMØR til ½ dl ahornsirup som jeg kogte til en karamel før kastanjerne kom i.

   Slet
  2. TAK! Må ud at lede efter kastanjer! Straks!

   Slet
 2. Er lige faldet over denne opskrift og nøj, hvor ser den lækker ud. :0)
  Hvor mange personer er den til og er der mulighed for at få forholdene på marinaden?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, det er jeg glad for at du synes :-)

   Det kommer jo an på hvor meget andet tilbehør der skal serveres og hvad det skal serveres til. Det her var til 2 personer og der var ikke ret meget til rest - men vi spiser heller ikke så meget stivelse ved siden af.

   Marinaden er bare rørt sammen af de ting der står, jeg målte ikke af - sørgede bare for at den smagte godt. Men en tommelfingerregel siger 1 del eddike, 2 dele olie og 1 del vand (her appelsinsaft).

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...