tirsdag den 22. december 2009

Hjemmelavet rødkål...

For af få så afslappet en juleaften som muligt, laver jeg julemiddagen i små etaper. I dag fik jeg så rødkålen overstået. Den fik lige en ekstra skalle med krydderierne, ellers var det efter den 'sædvanlige' opskrift

Jeg havde mit hyr med at få kålen snittet. Det er hårdt arbejde for min ømme arm. Men med en masse pauser gik det. Michael Buble sang julesange for mig imens. Tja bum, der røg lige lidt streetcred på den indrømmelse - men jeg syntes altså at han er lidt hyggelig her til jul.

Jeg havde også sat mig for at lave en kæmpe portion. I søndags var jeg ude ved Sif for at julehygge og fik, foruden en skøn godtepose, et økologisk rødkål men hjem under armen. Jeg købte et til, for så kan jeg ha' rødkål i fryseren til alle vinterens retter.

En af kagedåserne, Tuberkulosen, har hjembragt krydderier fra Oman. Der var både kanelbark og noget andet bark som jeg ikke ved hvad er. Men det dufter aromatisk og lidt som sød kanel, så det forsøger jeg mig med i kålen.

Krydderierne denne gang bestod af: 3 laurbærblade, 10 nelliker, 14 hel allehånde, 20 sorte peberkorn, 10 grønne kardemommekapsler, 4 stjerneanis, hel kanel (efter ønsket smag), ½ flækket polynesisk vaniljestang + 1 'tom' og 2 stykker af den ukendte bark. Kogelagen blev sammensat af ½ fl god shiraz, 1 dl balsamico, 3 dl ufortyndet kirsebærsaft og resten af den rødkålsgastrik jeg kogte sidste gang. Laurbærblad, kanel og vanilie kom direkte i gryden sammen med kålen. De øvrige krydderier fik et dask med kødhammeren og kom i et kaffefilter. Så afgiver de maksimal smag, uden ar man skal bekymre sig om at fjerne dem bagefter. 

Da kålen var kogt færdig, kom den til afkøling på altanen. Jeg siede atter kogelagen og kogte den ind til en gastrik med ca 2 dl rørsukker. Når kålen varmes op, smager det super godt lige at tilsætte lidt af den.

Aftensmaden blev et stykke rugbrød med god medister og et bjerg af den nykogte kål. Nom nom nom.....

Hold da fast, hvor er jeg smadret. Weekendens gæstebud har drænet mig helt. Vejret giver desværre flere smerter og ubehag, men jeg nyder nu sneen alligevel. Der er så mange lækre ting jeg gerne vil blogge om, men jeg magter det ikke rigtigt. Jeg kommer heller ikke så meget rundt i blogland i de her dage. En snigende forkølelse og ondt i halsen + ekstra smerter koster mange skeer i sig selv. Og selv om jeg forsøger at holde fanen høj og julehumøret oppe - så er julen altså stadig en svær tid for mig. Nerverne sidder uden på tøjet og jeg har let til tårer. Heldigvis skal vi bare være os to + en and juleaften. Det skal nok blive hyggeligt!    

6 kommentarer:

 1. Sikke nogle skønne billeder - rødkål i close up er jo kunst. Og det lyder så lækkert alt sammen, bare du nu kan glæde dig over julen sammen med Max.
  Varme juleklem!

  SvarSlet
 2. hey tak for opskriften, nu slipper jeg for at rode i gamle kogebøger ;)

  SvarSlet
 3. Jer to og en and - det lyder som det ultimative selskab.
  Hav en skøn jul!
  Mange knus
  S

  SvarSlet
 4. De bedste ønsker for julen til dig, Malou! Håber du slipper for forkølelse eller lign. Hyg dig nu og vær god ved dig selv!

  Dit rødkålsnærbillede er helt fantastisk!

  SvarSlet
 5. Kære Malou

  Det er da helt vildt, alt det du har lavet den sidste tid. Jeg kan godt forstå, at du er træt.
  Vær nu rigtig god ved dig selv de næste dage og nyd det sammen med Max og anden;o)
  Knus og juletanker
  Hanne

  SvarSlet
 6. @Madame - Åh, tak. Jeg syntes også at det er smukt. Julen blev desværre ikke alt for god, men jeg kom da igennem. Nu skal jeg bare komme mig. Varme Klem :0)

  @Pia - Uh, tak. Jeg håber at du kunne lide den :-)

  @Signe - Ja, ikke? :-) Tak, jeg håber at I havde en skøn jul. Mange knus

  @Bente - Tusind tak skal du ha'. Desværre blev julen noget farvet af fortiden. Men mon ikke det bliver bedre i år? Tak, jeg er også ret tilfreds med det :-)

  @Kære Hanne - Jeg kan godt sige dig at jeg har været smadret. Det kostede godt nok mange kræfter at komme igennem julen. Men anden var god :-) Knus

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...