torsdag den 27. december 2012

Vaniljestjerner a'la Madam Mangor...

Ingen jul uden bare en slags småkager - og spørger man Max skal det være Madam Mangors vaniljekranse. I år havde jeg også lovet min veninde Helle at hun kunne sende manden forbi efter en lille portion. Så jeg stod tidligt op d. 23 og hev et par pakker SMØR ud af køleren så jeg kunne komme i gang.

Dejen er SÅ nem at lave - mandelmel, mel, sukker, SMØR og vanilje i foodprocessoren og så *wroom wroom* til det er smuldret - og så samle det i hånden med et pisket æg. Normalt skal de rulles ud til tynde stænger og formes til kranse. Det var der bare slet ikke kræfter til i år - og jeg gav op efter en halv plade. Da jeg havde hvilet mig lidt kom jeg i tanke om de udstikkere som jeg havde fået fra Formia. Den lille dobbelte stjerne var jo perfekt til formålet!

Den originale opskrift kan ses her. Skriver den lige her også, for en god ordens skyld:  

500 g mel
1 æg
375 g smør
250 g sukker
½ stang finthakket vanilje (eller marven fra en hel)
250 gram søde mandler (meget finthakkede).

Den eneste forskel er at jeg her har brugt mandelmel i stedet for malede mandler. 

Dejen køles ned og rulles ud kold - og kommes retur på køl, hvis den bliver for blød. 

Dejen rulles ud i ca 0,5 cm tykkelse - og stikkes ud.

Dem lille stjerne i midten presses forsigtigt igennem og småkagerne placeres på en bageplade. De kan sagtens ligge meget tættere end her, for de flyder ikke ud.

Vaniljestjernerne bages i 8-10 minutter på 180°C. Her har du forresten et smugkik på mit nye køkken. Se, mine dejskrabere har fået nye krukker at bo i.

Det helt afkølede stjerner kommes i en tætsluttende kagedåse. Spis og nyd.

Selv om stjernerne opstod pga manglende kræfter tror jeg de er kommet for at blive. Det er meget nemmere - og så er de jo faktisk ret smukke. Og hvem siger at der ikke er plads til fornyelse?7 kommentarer:

 1. De er simpelthen skønne - og det åbner jo døre for en verden af nye vaniljesmåkager når man har skuffen fuld af udstikkere!

  SvarSlet
 2. De er utrolig pæne - faktisk næsten lige så pæne som en dejskraber ;-)

  KH Tuberkulosen (anonym i dagens anledning)

  SvarSlet
 3. Hold da op de er pæne. Hvis de lå hos mig, var jeg ikke sikker på at der var flere tilbage. Håber du har haft en god jul.

  SvarSlet
 4. De er SÅ fine! Det er lige før, at jeg kan lokkes til at spise julesmåkager, når de er så pæne :-)

  SvarSlet
 5. Hold da op - de er fine - så kan jeg godt pakke sammen med mine skæve små kager :-)

  SvarSlet
 6. Sikke nogle fine vaniljestjerner!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...