fredag den 10. maj 2013

Sommerfuglekylling med lime og lakrids...

Alle der læser med her ved at mit hjerte banker for økologien - og at det banker en lille smule hurtigere for de fantastiske kyllinger fra Sødam. Her har jeg lavet en helt ny variant af sommerfuglekylling - med frisk lime og fræk lakrids. 

Det blev en saftig kylling med knasende sprødt skind. For at spille på smagen af lakrids serverede jeg bla en slaw til, lavet på fennikel og gulerod. 

Indlægget er et samarbejde med Vinja.dk. Og du kan læse meget mere om Sødam og det gode kyllingeliv lige her.

Jeg havde en kylling på 1400 g at gøre godt. For en gang skyld lod jeg min Römertoft stå på hylden - og valgte i stedet at satse på masser af sprødt skind. Og af den grund valgte jeg at lave den som en sommerfugl. Det går i alt sin enkelthed ud på at man fjerner rygben og gump, med enten en skarp kniv eller en fjerkræsaks. 

Fuglen bredes derefter ud og får et tryk på brystet så den bliver helt flad og lårene vendes ind. På fransk kaldes metoden for 'poulet en crapaudine' - skrubtudsekylling

Man nu stege kyllingen som den er - eller komme lækre sager ind under skindet. Med med lidt tålmodighed og fingersnilde kan man faktisk løsne det meste af kyllingens skind. Jeg havde Stine på besøg og ud over at holde mig ved selskab i køkkenet, knipsede hun et par billeder: 


Når jeg arbejder med råt fjerkræ bruger jeg altid latexhandsker. Køkkenhygiejne er meget vigtig, specielt når, man som jeg, har lidt lange negle og bruger armbånd. Her har jeg taget nogle sorte handsker på så du nemmere kan se hvor langt jeg kommer ind under skindet. Start ved toppen af brystet og stik forsigtigt fingrene ind under skindet - og bryd de tynde membraner som forbinder kød og skind. Pas på ikke at lave hul eller komme for langt ud på siderne.

Man kan sådan komme helt ned og løsne skindet på lårene. Gå så langt ned på brystet så muligt og skab forsigtigt en passage via overlåret.

Og så er der skabt plads til lækre sager. Man kan f.eks komme tynde citronskiver, krydderurter, karrypasta eller flødeost rørt med krydderier under skindet - kun fantasien sætter grænser. 

Men jeg havde samme dag modtaget en pakke fra Mill & Mortar med bla dette skønne italienske lakridspulver - og det så jeg som et tegn på at tiden var moden til at teste min ide med lime og lakrids.

Jeg tog derfor 100 g af mit gode SMØR og tempererede, så det var til at røre ting i. Lakridsen skulle blot være et snert, så jeg tog kun ½ tsk sammen med lidt salt og peber.

Limeskallen blev revet fint (saften blev brugt til de vietnamesiske rejer) og 1 fed hvidløg fik samme behandling.

Det hele blev rørt i det bløde SMØR. Du kan naturligvis bruge lige de ting du har lyst til - jeg kan varmt anbefale at bruge ramsløg lige nu.

Den nemmeste måde at fordele det labre SMØR under skindet, er at sprøjte det ind - så kom det i en lille fryse- eller sprøjtepose uden tyl.

Start med at føre posens spids helt ned i underlårene - og derefter underlår og til sidst brystet. 

Fordel derefter fyldet jævnt udefra med fingrene.

Læg kyllingen tilrette i et smurt fad og bøj vindespidserne ind under brystet.

For at give kyllingen det perfekte brune og sprøde skind overalt, penslede jeg den med smeltet SMØR.

Når man pensler med SMØR, er det med til at fremme Maillard-reaktionen da mælkesukkeret karamelliserer på smukkeste vis. Det giver både ekstra farve og smag.

Fuglen blev drysset med rigeligt flagesalt og friskkværnet sort peber. For at udnytte det saft og kraft det ville dannes i fadet, smed jeg lidt gulerod og bladselleri ved.

Steg kyllingen i ovnen på 180°C i ca 45 minutter. Kernetemperaturen i brystet skal være min 75°C det tykkeste sted. Den gyldne fugl fik lov at trække lidt inden den blev parteret.

Den sprøde kylling blev serveret med de lækre grøntsager fra fadet, fennikelslaw og en blandet salat. En let og forårsagtig anretning med masser af saft, kraft og knas.

Sprød og lækker kylling - lige til at sætte tænderne i.

Jeg har også lavet mange andre ospkrifter med Sødams dejlige kyllinger. Måske kan du finde lidt inspiration i dem, så jeg har sat links ind til dem herunder.
 
Med alm kylling:
Kylling i karry
Hyldeblomstkylling i Römertopf
Alt-i-en kylling med lun hummus
Helstegt kylling i Römertopf med blomkålsris 
Tarteletter med høns i asparges
Nudelsalat med kylling

Med røget kylling:
Trippeldækkersandwich med røget kylling
Røget kyllingesalat
Fond på røget kylling
Frikassé med røget kylling
Aspargessuppe med røget kylling


1 kommentar:

  1. Er helt vild med den kylling - den ligner lidt mig, når jeg skal tisse :-)

    Det ser super godt ud Klidmoster, og du får sendt masser af inspiration denne vej.

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...