torsdag den 9. maj 2013

Vietnamesiske tigerrejer a'la MasterChef...

Her får du opskriften på de 'rejer & asparges' som Mette og jeg lavede i MasterChef. De er i en laber aromatisk vietnamesisk marinade som indeholder alle 5 grundsmage: surt, sødt, bittert, salt og umami + stærkt i form af chili, hvidløg og ingefær.

Det er en både velsmagende og smuk lille ret. Rejerne kan spises som de er til f.eks en forret eller vendes med kolde udon nudler, ekstra grøntsager og lidt ristet sesam til et mere substantielt måltid.

20 stk optøede store rejer. 

Hånden på hjertet: jeg køber ikke tiger/vannameirejer hvis jeg kan undgå det. Dette er en engangsforestilling for at genskabe opskriften. Som med Victoria fisken og pangasius er det ikke noget vi bør købe og spise. Rejerne er opdrættet under nogle ret trælse forhold med store miljøbelastninger. Ikke nok med det, vandet er tilsat en kemisk cocktail der skal sikre så store rejer som muligt (for højere vægt = højere pris) og så får de også lige et kæmpe skud penicillin for at sikre at de ikke går til i det varme bakteriefyldte vand undervejs. Frk. Kræsen har ligefrem slettet de opskrifter hun ellers havde lavet med rejerne - for hun føler ikke at hun kan stå inde for dem længere. Kig forbi og se videoen i Linns indlæg - så kan det være du får lidt at tænke over. Jeg syntes det er fantastisk når folk tager et standpunkt på den måde - det ville være dejligt hvis det samme kunne ske med buræggene. Denne opskrift kan sagtens laves med store koldtvandsrejer eller helt almindelige rejer fra frost - så skal de bare ikke trække så længe i marinaden.

Marinaden blev i MasterChef lavet med sukker og citron - for det var det vi havde til rådighed. Her får du min version af Mettes vietnamesiske eliksir:

2 spsk agavesirup
2 spsk vand
3 spsk fish sauce
Saften fra 1 lime
3 små fed hvidløg
Chilipasta eller frisk rød chili
Ingefær

Det ene fed hvidløg rives fint, de 2 øvrige snittes i papirtynde skiver. Det er en smagssag hvor meget ingefær og chili man vil bruge - jeg kan næsten ikke få ingefær nok. Den kan enten rives, eller som her, snittes i bittesmå tern. Det blev til ca  ⅓ rød chili i tynde skiver.

De våde ting blandes sammen og smagsgiverne tilsættes. Der kan være brug for en yderlige justering. Den må godt være lidt mere sur og salt end man umiddelbart foretrækker - for rejerne er sødlige og 'stjæler' en del af smagen undervejs.

Rejerne overhældes med halvdelen af marinaden og får lov til at trække i ca 15 minutter. Det giver rejerne mulighed for at optage smag og selv smide noget væske og den 'optøede' smag de kan have.

I mellemtiden gøres et par asparges klar. Der var ikke danske at få endnu, men hos ØKOlageret (hvor jeg var forbi i tirsdags for at blive fotograferet til en avisartikel) fandt jeg et bundt økologiske fra Spanien. Dem nuppede jeg med hjem. Bundtet var altså ikke så tyndt som her, men jeg glemte at fotografere det inde jeg nupsede et par stykker til et andet formål. 

4 tykke asparges blev 'snappet' der hvor de naturligt giver efter. De blev snittet i tynde skrå skiver. Og så blev der hældt kogende vand over. 

Efter 5-10 sekunder hældes vandet fra og de kommes straks i iskoldt vand. Det gør dem sprøde og aktiverer klorofylet så den grønne farve 'popper'.  

Væden hældes fra rejerne og de vendes sammen med de blancherede asparges. Den sidste halvdel af marinaden vendes i - og så er de klar til at servere.

Mette anbefaler at man vender fintsnittede forårsløg i. I MC havde vi kun purløg - men her har jeg brug lidt hakket koriander aka Djævelens Røvskæg. Jeg kom det dog kun i den ene portion, for min middagsgæst Stine bestemt ikke var til den slags.

Til hovedret havde jeg lavet en lækker kylling med lime & lakrids - og den får du opskriften på en af dagene.

I dag står den på kræmmermarked på Tangkrogen sammen med Signe. Jeg skal på jagt efter et fad med et meget markant låg og jeg *krydser fingre* for at det endelig lykkedes.

God Kristi himmelfartsdag til alle der kommer her forbi...


16 kommentarer:

 1. Først og fremmest - TAK for info ! Man kan ikke vide alt. Jeg kender f.eks godt til penicillinsvin, men har aldrig hørt om penicillinrejer. Desuden - tak for endnu en inspirerende opskrift - den må afprøves . Men mest af alt - DEJLIGT at du når frem til TV- det fortjener du bestemt. Så - tillykke med det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er mig der takker - er glad for at budskabet bliver spredt og at det rykker ved noget :-)

   Tak, jeg er glad for at du kan lide opskriften. Jeg vil prøve at lave den igen snart, men koldtvandsrejer.

   Uh, jeg skal altså ikke på tv - det var en dyst i MasterChef køkkenet jeg havde vundet i en konkurrence. Det var kun sjov og spas ;-)

   Slet
 2. Denne ret ser bare så smuk og indbydende ud, Klidmoster, og jeg vil tilberede den i original form (med de sidste penicillinrejer jeg har i fryseren). Og så køber jeg aldrig dem mere! Men jeg vil bruge dem jeg har - hvis de bare røg ud, ville deres elendige liv være helt spildt.
  Tak for informationen - jeg vidste det vist godt i forvejen, men havde fortrængt det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   God stil, sådan gør jeg også med de sidste jeg har. Jeg så en dokumentar på DR2 engang om den måde rejerne blev dyrket på og har ikke spist dem siden. Well, når de er på min sushi har jeg da klemt dem ned - men ikke med ren samvittighed.

   Dejligt at du kan få en lille en at tænke over ;-) Vi kan jo lige kigge i Incos køledisk i morgen og se hvad de har af alternativer!

   Slet
 3. Vi har heller ikke købt de rejer i lang tid efterhånden - skal det være ekstra fint bliver det hummerhaler, og ellers må det blive de almindelige vildtlevende rejer. Og med sådan nogen er jeg ret sikker på jeg skal have prøvet denne opskrift.
  (I øvrigt forsinket til lykke med både det ene og det andet - intet nævnt, intet glemt :-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, hummerhaler er jo også fremragende :-)

   Ja, tror den her er ganske fin med alm store rejer også.

   Aww, tusind tak <3

   Slet
 4. Årh mums det ser godt ud!! Den opskrift til jeg prøve af - tak for tip :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, jeg er glad for at du kan lide opskriften :-)

   Slet
 5. Den opskrift hopper jeg om bord i til frokost. Tak skal du have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Wee, dejligt at du kan lide opskriften - håber det smagte dig :-)

   Slet
 6. ØV, jeg vidste heller ikke at mine yndlingsrejer er noget crap! :-(

  Lækker opskrift, jeg savler helt! ;-)

  God jagt på kræmmermarkedet! Ville gerne have været med, men har desværre andre planer!

  Vi ses mandag! Jeg glæder mig! :-D

  Møs!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, og det er træls at der nu er ENDNU en ting man skal tage stilling til om man skal pille ud af ens kost :-(

   Tak, er glad for at du kan lide den. Laver det gerne til dig en dag ;-)

   Tak, det var ikke gevinst på kræmmermarkedet - men håber et lysegrønt.

   Wee, ja - vi ses. Jeg glæder mig også :-D

   Møs!

   Slet
 7. Angående rejer 'opfostret' under miljøbelastende og generelt ulækre forhold - man kan få dem økologiske i Irma (de er selvfølgelig noget dyrere). De er ikke på samme måde dyrket i et kemikalie-/medicinbad, og meget mere værd at spise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet. Jeg har desværre ladet mig fortælle at det ikke står så voldsomt meget bedre til med de 'økologiske' rejer - for der fuskes i stor stil og kontrollen er slap der hvor rejerne dyrkes.

   Jeg mener faktisk også at ha' set nogle rejer i Fakta hvor der skulle ha' været nogle miljøhensyn indover. Håber der en dag kommer MSC certificerede rejer at få - for så kan vi spise løs med god samvittighed :-)

   Slet
 8. Hej Malou,

  Jeg ville have skrevet det samme som Laura og ja, du har ret, jeg har heller ikke fuld tillid til, det er en 100% kontrolleret proces. Men sådan er det vel altid med økologi?

  Da jeg boede i Schweiz, købte jeg altid rejer fra Followfish: http://www.followfish.de/de/produkte/followfish-naturfilets/bio-black-tiger-garnelen

  Desværre har jeg aldrig set dem i DK....!

  SvarSlet
 9. Uhm, masser af koriander - det manglede vi altså i Masterchef, selvom purløg var pænt ;)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...