søndag den 3. april 2011

Øko-kylling i karry...

Max havde kun et ønske til sin fødselsdag: at kunne invitere rollespilsklubben (6 stk) på kylling i karry. Top, sagde jeg - selv om jeg havde influenza og minus kræfter. Så jeg besluttede at gøre det så nemt som overhovedet muligt for mig selv. Det er ikke den store opskrift med mål og vægt - men mere en inspiration til hvordan man kan gøre. Jeg havde nogle rigtig dejlige kyllinger til formålet:

Store Claus og Lille Claus (2,5 kg og 1,8 kg) fra Sødam som er den eneste økologiske fjerkræopdrætter der er certificeret af Dyrenes Beskyttelse. Jeg har før skrevet om kyllingerne her. Der kommer snart et par opskrifter til med de skønne fugle her på bloggen - Sødam har nemlig sendt mig en kogt, røget kylling til at lege lidt med. I den forbindelse har jeg en lille overraskelse, men det får vente lidt endnu.

Til karryen blev kyllingerne kogt fra morgenen af med løg, hvidløg, gulerod, kardemommekapsler, laurbærblade, sorte og gule sennepsfrø, stjerneanis, nelliker, anisfrø, korianderfrø og hel allehånde. Den lille kylling kogte i 1 time og den store i 1½ inden de blev hevet op af deres aromatiske badevand.

Da kyllingerne var kølet lidt af blev de pillet og plukket efter alle kunstens regler. Brystkødet og overlårene fra den store kylling blev frosset ned med det samme til en anden god gang. Resten af kødet kom på køl efter at kattene var fodret af med alt det de kunne spise. Alt 'affaldet', ben, brusk, skind og fedt - det kom tilbage i gryden.

I fryserne havde jeg gemt 3 skrog fra stegte kyllinger. Nu blev de hevet frem for at afgive deres sidste saft og kraft.

Skrogene kom i gryden sammen med persillestilke, fennikeltoppe og lidt ekstra vand. Gryden simrede sagte i 6 timer. Fonden blev derefter siet og kogt godt ind.

Og så til fyldet:

Løg, gulerod, squash, peberfrugt, romanesco og nyt hvidløg. Alle grøntsager kan i teorien bruges - vælg det du kan lide.

Da retten skulle være en hybrid mellem en gryderet og en suppe, valgte jeg at snitte grøntsagerne så små at de nemt kunne spises med ske.

Jeg valgte at tilsætte en KÆMPE knold finthakket ingefær. Se forresten her Signes smarte tip til hvordan man nemt og smertefrit kan skrælle sådan en basse.

Alle grøntsagerne blev sauterede i lidt olie sammen med ingefæren og 6 fed presset hvidløg.

Kyllingen blev skåret i mundrette bidder.

For ikke at skulle bakse med en hjemmelavet krydderblanding, brugte jeg en færdiglavet vindaloo karrypasta. Har brugt den før her. Karrypastaen blev brændt af på panden og vendt med 5 dl kogte kikærter. De fik lov til at stå og suge lidt smag til sig inden der skulle ske mere.

Den indkogte fond fik følgeskab af kyllingekødet, grøntsagerne, karry-kikærterne, 1 lille tørret chili, 2 ds kokosmælk og ½ L piskefløde. Retten blev smagt til med saften fra 1 citron, lidt agavesirup, salt og peber. Lige inden servering blev den jævnet med lidt majsstivelse.

Jeg kogte en stor gryde grov bulgur til. Og så gik drengene ellers til kyllingen med krum hals. Der blev spist godt til - men jeg rådede dem til at holde inde mens der stadig var lidt plads i maven.

Sif havde nemlig været forbi tidligere på dagen med den her skønne fødselsdagslagkage til Max. Luftige bunde med fyld af hindbærmousse og flødecreme. Hele herligheden smurt op med chokoladecreme. Det pureste guf!

Resten af karryen blev kølet af på altanen. Den ene bøtte med fyld fik en af drengene med hjem og de 2 bøtter med sauce røg direkte i fryseren. Den blå skål var kun fyld og ganske lidt sauce, som vi spiste de følgende dage med resten af bulguren.

Det kan måske være lidt mærkeligt at jeg holder og blogger om Maxs fødselsdag, men så længe vi stadig bor under det samme tag forsøger vi at få det bedste ud af dagene sammen. Det er sgu en svær situation og den forestående separation rykker pludselig meget tæt på. I morgen skal Max nemlig op og kigge på en lejlighed. Han står nr 1 på ventelisten og slår han til, ja så flytter han d. 15/5 og vi kan underskrive separationspapirerne der. Og så må vi jo tage den derfra....

Lige nu gælder det om at jeg holder fokus på de ting der er vigtige for mig. Jeg har heldigvis en spændende uge foran mig, fyldt med rare ting som jeg virkelig har lyst til. I morgen te, bagværk og hygge hos Signe efterfulgt af møde med et par andre bestyrelsesmedlemmer fra Slowfood. Mødet skal holdes hos formanden som byder på veganermad bagefter. Tirsdag skal jeg besøge Sif og prøvesmage ting til hendes nye kogebog og hun skal prøvesmage en ny ting jeg har udviklet med kirsebær. Onsdag hopper jeg på et tog og rammer søsterboblen i Herlev sidst på eftermiddagen. Jeg skal nemlig deltage i et madbloggerarrangement hos Quooker i Valby torsdag og det bliver for meget med både togtur og det på en dag. Jeg samler lige lidt kræfter hos min søster inden jeg så igen hopper på et tog og finder hjem til Århus. Det er et hårdt program, men det er alt sammen ting som gør mig i godt humør - så det skal såmænd nok gå alt sammen. Så må jeg hvile ud i næste uge.

Skal du noget spændende i ugen der kommer?

14 kommentarer:

 1. være sammen med dig, og ARBEJDE - har flere aftenvagter i denne uge :-)
  Du kan nu tricks med kylling og karry.
  Møs

  SvarSlet
 2. skønne billeder - det ser bare så lækkert ud. Jeg må prøve de kyllinger.

  God uge med alle de dejlige ting du har i vente
  KH Marianne

  SvarSlet
 3. Uy uy uy, hvor ser det bare MUMS ud!!
  Altså virkelig.
  Bliver så sulten nu, hmmm... må vist ha' en lille bid mad ;-)
  Kh. Eva

  SvarSlet
 4. Sørenjensemig nogle gode kyllingebasser - hvor er det kræs :-)

  Jeg har en aldeles fremragende uge foran mig, der både byder på Sort Sol-koncert, spise med god ven, forlovelsesfest, kokkekursus og vennebesøg.

  SvarSlet
 5. I am speechless. Det ser simpelthen så godt ud.

  Min uge byder på en tur i biffen med min mand, håber jeg.

  :) C.

  SvarSlet
 6. Hej Malou :)

  Her er da kommet nyt layout. Det ser rigtig rigtig godt ud :)

  Sikke om omgang fødselsdagsmad. Jeg sidder her og bliver helt sulten.

  De bedste hilsner fra
  Anita
  Liv og Mad

  SvarSlet
 7. Nøøøøj hvor må du gerne lave mad til min fødselsdag :p Og det nye layout er supersmukt! :)

  SvarSlet
 8. Har allerede haft en skøn uge, hvor jeg har prøvet at lave mad med gedekød for første gang :)

  Sikke et flot nyt lay-out!

  Kan se, du skal forbi Valby, mit hood, så jeg synes, du skulle unde dig selv en tur på The Dee Diner på Vigerslev allé - ægte amerikansk diner med steaks, milkshakes og meget lidt fedtforskrækket morgenmad. Har ikke selv prøvet det, men der skulle være fantastisk :) Her er i hvert fald et link: http://www.aok.dk/restaurant-og-cafe/the-dee-diner

  God tur :)

  SvarSlet
 9. Sikke da et fint nyt lay-out - Det faar billederne til at fremstaa endnu bedre - tillykke med det!

  Lise
  http://detskalsmageafnoget.blogspot.com

  SvarSlet
 10. WOW for et flot layout!

  /Sisse-Sofie

  SvarSlet
 11. Det ser superlækkert ud - og dine billeder forfører mig totalt!

  Varme klem og tak for en opskrift, der skal prøves også her.

  SvarSlet
 12. Heldige dig. Sødam kyllinger kan vi også købe i Odense men kun en gang imelem og så er det om at slå til. De er ikke billige men man spiser heller ikke så meget som ved mindre gode kyllinger. Og smagen....
  Heldigvis har vi CAROLINE - en butik i Odense by der sælger kød fra gårdbutikker / Erland

  SvarSlet
 13. Okay det ser lækkert ud. Ved godt at klokken den er 8.30 om morgnen, men hvor fik jeg lyst til det lige nu.
  Det er min tur til at lave mad i næste uge og den her ret kommer da lige med ind i ugeplanen:-)

  Tak for inputet

  Camilla

  SvarSlet
 14. Tusind tak for alle jeres søde kommentarer :-)

  Det er uden tvivl de bedste kyllinger jeg nogensinde har haft fingrene (og tænderne) i!

  Uh, tak - jeg er glad for at I kan lide det nye look her på siden. Trængte til lidt gang i den ;-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...