søndag den 30. oktober 2011

Kylling i Römertopf med blomkåls-ris...

I dag har jeg lavet rigtig mad. Ingen frysepizzaer eller sandwichs, men rigtig varm mad. Max kom forbi her i eftermiddag og fik en bid med - alt det økologiske kylling fra Sødam han kunne rumme. Det er jo hverken 1. eller 5. gang jeg blogger om sådan en fugl, med det er meningen at den stafet jeg starter i dag skal køre hele ugen.

Det er så low-carb som det kan blive: kylling, møre grøntsager, 'ris' lavet af blomkål, jævner stegesky og sprød agurk/sellerisalat.

Først lagde jeg stegesoen i blød og gik så i gang med at gøre grøntsagerne klar. En lille bakke brune champignon, 2 porrer, 4 stængler bladselleri, 1 stor løg, 3 orange gulerødder og 4 gule.

I den gennemvædede stegeso blev der lagt en bund af grønt + et laurbærblad, et drys timian samt salt og peber.

Resten af grøntsagerne blev lagt til rette op af siderne så de dannede en rede. Endnu et laurbærblad og et skud krydder blev tilsat.

Kyllingen (1800 g) blev skyllet, duppet tør og lagt i reden. Den fik salt og peber inden i og blev gnedet med olivenolie. Den fik et ekstra drys peber og godt med urtesalt. 4 dl Herbamare blev hældt ved og så blev den sat i ovnen på 170°C i 2 timer.

I mellemtiden lavede jeg tilbehøret. Først agurkesalaten.

En hele agurk og 2 stængler bladselleri blev kørt til tynde skiver i foodprocessoren.

Det var en pludselig indskydelse med sellerien - men det fungerede rigtig godt.

Lagen blev kogt sammen af 100 g sukker og 1½ dl eddike, lidt salt, peber, anisfrø og sorte sennepsfrø. Den varme lage blev hældt over agurkerne som straks blev sat på køl.

Ris af blomkål er SÅ nemme at lave. Jeg har lavet det før og brugt til en tabouleh i stedet for bulgur.

Det kræver bare nogle buketter af blomkål, her ca ½ hoved.

I en foodprocessor eller blender med dem og *wroom wroom*. Kør dem så groft eller fint som du har lyst til. Jeg lavede dem ret grove i dag. En gryde med letsaltet vand blev gjort klar.

Efter 2 timer var kyllingen mør og lækker - men noget bleg i det. Jeg fiskede den op og lagde den i et fad - og skruede ovnen op på 250°C.

Grøntsagerne blev fisket op af stegesoen og skyen siet. Lidt af skyen kom i en gryde, smagt til med lidt æblecidereddike og et par dråber agavesirup inden den blev jævnet med lidt majsstivelse.

Kyllingen fik 5 minutter i den hotte ovn til skindet var gyldent og sprødt. Blomkåls-risen kom i det kogende vand i 1 minut og drænet.

Og så var der simpelthen mad. Det var virkelig en god og saftig kylling, det kan man desværre ikke se på billedet. Selv om jeg spiste godt til lå det alligevel ikke tungt i maven. Det gør virkelig en forskel at man ikke lige kører 100-150 g stivelse ind også.

Resten af blomkålen gemmer jeg til i morgen. Jeg har tænkt mig at lave en risotto med den + noget grønkål.

Til det formål er jeg lige nu ved at koge en kraftig kyllingefond på det pillede skrog + resten af stegeskyen.

Der var hele det ene bryst, begge overlår og vinger + alt hvad der kunne pilles af skroget tilbage (altså minus det der forsvandt ned i Trixie Belle). Jeg fryser det hele bryst og bruger resten over de næste par dage.

I morgen skal jeg kun lige lave mad - og intet andet. Det skal virkelig slappes af og forhåbentlig indhentes noget af det skræmmende søvnunderskud jeg er ude i.

Jeg havde ellers købt et lille fint græskar jeg ville ha' lavet en lygte af til i morgen. Har endda lavet en fin stencil af en Cheshire Cat og det hele. Men jeg har simpelthen ikke de kræfter der skal til i højre hånd. Æv. Havde ellers drømt om sådan et lige siden jeg så Stines her hos Chokoladesansen.


Har du lavet et udskåret græskar til Halloween?


4 kommentarer:

 1. Tak Malou! Det er dejligt, at jeg kan inspirere lidt.. og ja det er en djævel at skære i :(
  ...skulle lige ind og se, hvorfor jeg fik en masse trafik fra dit indlæg ;-)

  SvarSlet
 2. Uhh hvor ser det godt ud, Malou!! Og den idé med blomkålsrisene er intet mindre end genial.. Det bliver jeg simpelthen nødt til at prøve! Tak for skøn inspiration :)
  Kærligst Lea

  SvarSlet
 3. Når vi steger i Römertopf bliver den sat i ovnen ved 225 grader i 1½ time og kyllingen (som er hjemmeslagtet) er sprød i skindet og utrolig mør!!

  SvarSlet
 4. Hvor lyder det dog lækkert Malou! Skøn idé med blomkålsrisene, og agurkesalat havde jeg næsten glemt, men det må på menuen igen.
  Varme klem

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...