tirsdag den 28. februar 2012

Alt-i-en-kylling med varm hummus...

Inden jeg drog på ferie lavede jeg denne kylling i min Römertopf. Det passede med at jeg kunne få brugt alle mine rester og samtidig spare tid ved at lave 99% af måltidet på en gang.

Saftig kylling med kartofler, gulerødder og en varm hummus. Det eneste der ikke var med i ovnen var broccolien, som var en rest af garnituren fra mine paprikapandekager.

Mens römeren trak vand i en balje gjorde jeg resten klart. I bedste Stop Spild Af Mad stil fik jeg tømt min grøntsagsskuffe for de sidste sørgelige og halvslappe rester. De 3 gulerødder og 2 stængler bladselleri blev først lagt i iskoldt vand i 30 minutter - det friskede dem gevaldigt op og gav dem spændstigheden tilbage. Kartoflerne var til overs fra den bakke jeg lavede de små ristede i andefedt af og kikærterne resten fra de fyldte pandekager.

Jeg skar også et løg i grove både og kom i bunden af den fugtmættede stegeso sammen med resten af grøntsagerne + 6 fed hvidløg med skal og 2 laurbærblade.

Kyllingen var en af de store økologiske fra Sødam - de bedste øko-kyllinger på markedet efter min mening. Jeg købte 2 hos Aarstiderne for ikke så længe siden - den anden ligger i fryseren og venter på mig når jeg kommer hjem fra ferie.

Kyllingen blev skyllet, duppet tør og fyldt med en pelset citron (skallen var blevet brugt til min lakrids/citron-tiramisu) med et laurbærblad stukket i.

Den blev lagt til rette, masseret med en smule olivenolie - og til sidst drysset med lidt ramsløgssalt. Der blev tilsat 4 dl vand. Låg på og i kold ovn. Varmen blev skruet op på 175°C og 2 timer senere var kyllingen 'well done'.

Jeg hev den op og kom den i et fad. Ovnen blev knaldet op på 250°C og kyllingen fik lige 5 minutter så skindet blev sprødt.

Væden blev siet fra og fyldet sorteret. Kartofler, gulerødder og selleri var lige klar til at servere.

Tilbage lå de møre løg, hvidløg og kikærterne. Planen var at servere dem til og jævne lidt af væden som sauce. Men så slog det mig: hvorfor ikke lave en dip at det - en slags varm hummus.

Jeg klemte det møre hvidløg ud af skallerne og blendede det hele sammen *wroom wroom* til en lind masse. Den blev smagt til med spidskommen, paprika, olivenolie og citronsaft.

Voilà: varm hummus. Cremet og lækkert - en hybrid mellem sauce og dip.

Broccolien blev varmet i kogende vand i 30 sekunder og kyllingen parteret - og så var der mad.

Skroget blev pillet og smidt i en gryde sammen med resten af gulerødderne og sellerien. Væden fra stegesoen kom på sammen med med en stor pose fond fra fryseren + en håndfuld sorte peberkorn. Gryden fik lov til at simre i 18 timer ved svag varme til fonden var karamelliseret og mørk. Hvad den skal bruges til - ja, det er en fortælling til en anden gang...

I dag er hviledag. I går brugte jeg alle mine få kræfter på at lave en stor vegetarisk moussaka, så der er mad til et par dage. Jeg glemmer bare hver eneste gang hvor hårdt det er for min stakkels arm at lave bechamelsauce - så det betaler jeg virkelig prisen for i dag. Tiden bliver derfor brugt på sofaen hvor jeg er i gang med Ringenes Herre trilogien i de udvidede udgaver. Good times. Har Viggo Mortensen altid været så lækker?

10 kommentarer:

 1. hold da op. Jeg kender ingen som kan få restemad til at se så lækkert ud. Det er bare så skønt med varm bønnemos. Det laver jeg også ret tit.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, hvor er du sød <3

   Ja, det er virkelig et rart alternativ til sauce eller dip :-)

   Slet
 2. Now you're talking - Hvidløg og kikærter!
  Så kan jeg være med igen.

  Jeg har postet på Gastromand, om jeg skal vælge en stegeso af ler (som din) eller satse på en støbejernsgryde, så den også kan bruges til at bage i.
  Har du nogle erfaringer med den ene frem for den anden ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha, ja - det er en lidt mere almindelig kombi ;-)

   Hmm, svært at sige - begge dele har deres fordele og ulemper. Jeg har begge dele ;-)

   Slet
 3. Wow...! Det er jo ikke mad. Det er jo kunst!

  Superflot!

  KH
  Selina

  SvarSlet
  Svar
  1. *Bukker*

   Tusind tak, jeg er SÅ glad for at du kan lide det jeg laver <3

   KH
   Malou

   Slet
 4. Nej, hvor ser det godt ud. Jeg har aldrig prøvet varm hummus, men det står helt sikkert på min liste nu:).
  m.v.h.
  Spisekammeret
  http://spisekammer.blogspot.com/

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Det var en pludselig indskydelse - men helt sikkert noget jeg vil prøve at lave igen. Glæder mig til at se din version ;-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...