tirsdag den 17. maj 2011

Aspargessuppe med røget kylling og estragon...

Aspargessuppe er en af barndommens madtraumer. Jeg er gudskelov blevet skånet for pulverversionen (som jeg dog sidenhen har smagt - og fundet rædsom). Næ, den jeg kan huske var lavet af fløde, dåseasparges (incl deres metalliske lage) og meljævning. Et afskyeligt hvidgulligt fluidum med trævlede flydende aspargessnitter. *gys*

Jeg besluttede mig for at give aspargessuppe endnu en chance - men i min egen hjemmestrikkede version. Ingen dåseasparges, fløde eller meljævning her - men hjemmekogt fond på røget kylling, friske hvide asparges (og deres kogelage) samt blond roux ("smørbolle"). Her er nemlig tale om en velouté-suppe, som basalt set er en velouté-sauce fortyndet med ekstra fond. Læs hvordan man laver velouté og roux her.


I fryseren havde jeg 6 dl fond fra den røgede kylling (forrest). Bagerst den reducerede aspargeskogelage fra de hvide asparges - den var der 3 dl af. Begge dele kom i en gryde og fik lov til at koge ind til ca halvdelen.

Mens gryden simrede gjorde jeg fyldet klart.


De hvide asparges, en spæd porre og 2 gourmetbønner - det hele fra ugens Vegetarkasse.

Det hele blev snittet i små mundrette bidder. I fryseren havde jeg også fundet alt lårkødet fra den røgede kylling - det ville passe perfekt her.

Den reducerede fond blev jævnet let med den sidste skefuld blond roux. Da den var blank og flot tilsatte jeg porren og gourmetbønnerne. Efter 2 minutter kom kyllingen i og simrede lidt. Suppen blev smagt til med salt, peber og et squeeze citron. Lige inden servering kom jeg de snittede asparges i suppen og lod dem varme igennem.

Suppen fik et drys finthakket estragon inden konsumering. Oh la la....det var en aspargessuppe der ville noget. Det var godt med noget ekstra lækkert på min første aften alene. Den kan selvfølgelig sagtens laves på almindelig hønse- eller grøntfond. Tilsætter man lidt fløde bliver den lysere og mere cremet - men den mister også noget af sin aspargessmag. Her kunne man smage selve aspargesens sjæl. Det er sandt!

Det var virkelig dejligt at kunne få brugt alle mine rester. Stop spild af mad er jo nærmest blevet en sport. Så det var dejligt at kunne få brugt både asparges, den røgede kyllingefond og den blonde roux helt op.

Det var så det sidste indlæg om den røgede kylling fra Sødam. Det har været dejligt at kunne få så meget mad ud af en fugl: trippeldækker sandwiches, røget kyllingesalat, hjemmekogt fond, frikassé med røget kylling og nu den her suppe.

Tænker du over 'value for money'?

7 kommentarer:

 1. Ligner ikke det jeg fik fra mors kødgryder :-)

  Ser enormt lækkert ud.

  Og asparges er en af de tilbagevendende sæsoner som man glæder sig til hvert år

  /Erland

  SvarSlet
 2. Ih, nu har du IGEN fået mig til at savle ned i tastaturet! Dejligt at høre at du passer godt på dig selv og forkæler dig, nu hvor du tager dine første spæde skridt ud i den fagre, partnerløse verden.

  Knus Henriette

  SvarSlet
 3. nu dør jeg...... og helst med hele hovedet ned i din suppetallerken!!!!!!

  SvarSlet
 4. Jeg har kun gode barndomsminder om aspargessuppe, selvom det var den cremede variant med 'rigelig' fløde. Men min farmor kunne også virkelig lave god mad! Der var absolut ingen trevler i hendes aspargessuppe :-)

  Din udgave ser også meget lækker ud, og sikkert med en mere moderne fedtprocent end min farmors variant ;-) Jeg må snart se at tage mig sammen til at koge fond selv..

  Mvh Anna

  SvarSlet
 5. Jamenaltsådetserjoskøntud! *slurp*

  Ja, det synes jeg, at jeg gør. Vi køber oftere gode råvarer i forhold til dengang, vi var studerende - til gengæld er madbudgettet ikke steget særlig meget, for jeg er samtidig blevet langt bedre til at udnytte rester og købe fornuftigt ind. Så er det også lettere at bruge penge på ekstra gode råvarer.

  SvarSlet
 6. Erland - Ha ha, det håber jeg ikke. Tusind tak :-) Jeg har først lært at sætte rigtig pris på asparges her de sidste par år. Så nu glæder jeg mig også.

  Henriette - Awww, hvor er du sød. Hov, jeg er ikke sådan rigtig partnerløs - vi holder en pause fra vores ægteskab, men skal stadig være sådan lidt kærester. Men det betyder ikke at det er nemt. Kram

  Tante Sød - Oh no, det håber jeg da ikke ;-) Tak, det var GUF!

  Anna - Hvor er jeg glad for at høre at du har gode barndomsminder med aspargessuppe. Du er en af de heldige :-) Tak, den var rigtig god. Hjemmekogt fond er virkelig GULD vær at ha' i fryseren ;-)

  Piskehaps - Tak :-) Ja, du har helt ret. Jo bedre man udnytter sine rester, jo flere gode ting kan man købe.

  Selina - Tusind tak. Du er mit store forbillede :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...