fredag den 26. december 2014

Confiteret kylling med gudesauce og gyldne kartofler...

Årets julefugl var ikke en and - men den duftede kraftigt af and.....eller rettere af andefedt. Og der findes næppe noget lækrere end smørmørt kød, simret længe i aromatisk andefedt. Jeg er i hvert fald pjattet med det. I år kastede jeg mig ud i en lettere alternativ julemiddag - nemlig confiteret kylling.

Kyllingen simrede sig mør i andefedtet lillejuleaften og blev stegt sprød lige inden den skulle serveres som årets julefugl. Den blev serveret med sprødstegte (også confiterede) kyllingehjerter med grønkålssalat de luxe, sprøde kartofler, julekrydret tranebærkompot, gudesauce og syltede sager. Der kommer opskrifter på de forskellige ting hen af vejen.

Det hele startede med dette monster af en økologisk kylling fra Sødam. 2748g - nærmest en lille kalkun. Jeg har drømt om at confitere en kæmpe kylling længe og NU skulle det være! Fuglen blev først saltet grundigt ud- og indvendigt i ca 2 timer, blev skyllet og duppet tør.

Jeg hævede derfor hele min opsparing i fedtbanken (fryseren) - og købte lidt ekstra. Det andefedt jeg havde i forvejen har været brugt til mange lækre ting efterhånden: fasan, svinekæber, poussin, bisonhjerte og kanin - så det var tætpakket med smag fra en masse forskellige kødtyper, krydderurter og krydderier.

Monsterfuglen kunne kun lige akkurat være i min Crock-Pot

Alt fedtet blev smeltet sammen. Der var ca 3½ liter. Det var rigeligt. Jeg havde lige glemt Archimedes' lov og at væskemængden begrænses af den store fugl. Mon ikke halvdelen havde været nok? 

Og så var fuglen klar til sit fedtbad. Jeg tilsatte 2 laurbærblade, 1 stjerneanis, 8 hel allehånde, 8 nelliker, 1 tsk sorte peberkorn og lidt muskatblomme. En pludselig indskydelse fik mig til at vende fuglen, så den lå med brystet ned af. Den fik derefter 6 timer på low. Da jeg ville vende den, faldt den nærmest fra hinanden. Well done indeed! Den blev derfor straks fisket op og grovparteret. Jeg lod knoglerne være i lår og overlår - men fjernede resten. De skulle emlig bruges som basis for min gudesauce.

Så de kom i en gryde sammen med ½ liter vand, løg, gulerod, friske sorte peberkorn, flere laurbærblade, frisk timian og lidt hvidløg. Der kom ca 4 dl andefond + en lille pose fennikeltoppe, fra fryseren i. Gryden fik lov til at simre i ca 3 timer ved svag varme, uden låg.

Den færdige fond blev siet igennem et klæde og kølet ned natten over. Juleaftensmorgen var fedtet lige til at skrabe af.

Og den kunne derefter poppes ud af sin bøtte i et stykke. Den kan ligefrem bruges som kraftsky på en rullepølsemad. Man ved bare det bliver en god sauce med sådan en fond.

Den blev hakket i tern og smidt i en gryde. Inden den skulle på bordet blev den kogt ind til det halve og tilsat 1½ dl fløde. Den blev smagt til med salt, friskkværnet sort peber, et par dråber agavesirup og en balsamico-glaze. Til sidst blev den jævnet en smule med en roux, rørt sammen af en smule andefedt og mel. Og ja, det er den slags sauce man har lyst til at drikke af!

Jeg gjorde det meste klart, kom film over, og stillede det på altanen aka Det Store Køleskab. Små kartofler (kogt næsten færdige og pillede), confiterede kyllingehjerter (opskrift følger), det kylling der skulle serveres til 2 personer (2 overlår, 1 lår og ½ bryst skåret i 3), lidt af den julekrydrede tranebærkompot og 2 slags syltede sager: rosenkål og ananas (opskrift følger).


Og så gik jeg og hyggede mig med at lave den grønkålssalat de luxe der skulle serveres til.

Godt 1 time før maden skulle på bordet blev den taget ind fra altanen. Både kyllingen, kyllingehjerterne og kartoflerne skulle dybsteges i rigeligt andefedt - og det er ikke så smart at komme kolde ting i varmt fedtstof.

Kartoflerne blev duppet hele tørre i køkkenrulle inden de kom i panden med det smeltede andeguld. Efterhånden som de var gyldne og sprøde, blev de fisket op og lagt til afdrypning. 

Kyllingen fik samme tur - og til sidst de små hjerter.

Og så var det bare med at få anrettet et par fine tallerkner så julemiddagen kunne komme på bordet. Virkelig en lækker sammensat middag. God balance mellem fedme, syre, sødme og blød + sprødt. Max var ikke nærig med komplimenterne - han var meget begejstret for hele middagen.   

Desserten blev droppet og gemt til dagen efter.

De lækre julekage-vafler blev lunet på brødristeren og toppet med god økologisk vaniljeis, ahornsirup og guldkugler (hvide chokolade med knas).   

Tilbage var der rester af grønkålssalaten, tranebærkompotten, kyllingen, hjerterne og saucen. Det hele er blevet genanvendt og tryllet om til herlig mad til juledagene. Ah, dejligt med rester.

Hvad var der på dit bord juleaften?



1 kommentar:

  1. AND :-) flæskesteg, hvide kartofler, brunede kartofler, hjemmelavet rødkål, rødkålssalat med pærer, tranebær, dadler, mandler, ris a la mande med hindbær sauce, hindbær fra vores have :-)

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...