onsdag den 24. december 2014

Julekrydret tranebærkompot...

Hvis du skynder dig kan du lige nå at få den her krydrede kompot på bordet i aften. Den gør sig godt til både flæsk og fugl - eller hvad du nu spiser til jul. Her står den på confiteret kæmpe-kylling (2700g) og sprøde kylingehjerter med frugtig grønkålssalat, hokkaidopuré, verdens bedste sauce brown, syltede grøntsager og den her julekrydrede sur-søde sag. 

Den labre kompot er lavet med friske tranebær, mørkt sukker, appelsin og krydderier. Perfekt til den fede julemad. Idéen til den opstod da jeg spiste Thanksgiving middag på Memphis Roadhouse - for der fik vi cranberrry sauce til kalkunen, som en del af hele det amerikanske udtræk. Her skulle der bare skrues lidt mere op for den danske jul - og det blev så med krydringen.

En bakke friske tranebær på 250g spillede hovedrollen. Birollerne blev indtaget af appelsin, mørk muscovado, kanel, nelliker og muskatnød.

Tranebærrene blev skyllet grundigt og de dårlige pillet fra.


1 dl mørkt sukker 
1 dl vand 
Saft og revet skal af 1 appelsin 
1 kanelstang
8 nelliker
Lidt revet muskatnød

Det hele blandes sammen i en lille gryde og koges op. Tranebærrene tilsættes (pas på, det kan godt sprøjte lidt når de brister) og kompotten koges til den er let tyk i konsistensen. Den kommes derefter i en skål, dækkes til og sættes på køl. Kompotten kan serveres både lun og ved stuetemperatur.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Sørme om det ikke endte med at blive lidt jul alligevel.

I går fik jeg bagt ½ portion vaniljestjerner a'la Madam Mangor. Det var denne gang med blendede usmuttede mandler for nemheds skyld.


Aftensmaden blev en kæmpe omgang æbleskiver med kærnemælk, kardemomme og citron. Der var ikke et øje tørt.

I dag er kodeordet ustresset. Der skal slappes af og hygges. Maden er stort set på plads, der mangler bare de sidste krumspring. Men der er ingen hast.

Rigtig glædelig jul til alle der kommer her forbi....

*Pssst* indlægget her er forresten nr 1500 på bloggen. Det er vildt!3 kommentarer:

 1. Rigtig glædelig jul - håber I får en skøn jul. Hils Max'eren og knib ham i kinden fra mig :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Også rigtig glædelig jul til dig Piskehaps. Den bliver så ustresset som aldrig før. Håber du, gemalen og de firbenede kommer vel igennem strabadserne. Han er hermed hilst og knebet ;-)

   Slet
 2. Glædelig ustresset jul. Tak for god inspiration og rørende fortællinger gennem de 1500 indlæg.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...