onsdag den 16. oktober 2013

Langtidsstegt frilands landand i stegeso...

En velvoksen landand fra sønderjysk landmand, tog plads i mit køkken, var vejen til lykken. Nu er jeg propmæt, for kræet er helt ædt. Men blev den nu også helt sprød den and? Jow jow, læs med herunder og se hvordan: 

Gylden og sprød - lige til at sætte tænderne i. Er det måske sådan en basse du skal ha' mortensaften?

Anden har jeg fået fra Julegåsen i Tinglev i Sønderjylland. Et monster af en fugl på 3718 g. Den blev taget op torsdag morgen og var lige nøjagtig tøet op til den skulle i ovnen søndag formiddag.

Anden fik taget indmaden ud (som blev brugt til saucen), blev skyllet, duppet tør, fik fjernet det løse flomme - og fyldt med dette lækre aromatiske fyld.

Min Römertopf blev sat i blød i 15 minutter. Den fik derefter et bunddække at lidt løg, pastinak, frisk timian og sorte peberkorn.

Anden blev lukket med kødpinde og fik bundet lårene sammen. Låget kom på stegesoen og blev sat i den kolde ovn - og anden fik så i alt 6½ time ved 120°C.

Den blev taget ud efter 2, 4, 5 og 6 timer og fik hældt fedt og stegesky fra. Her er det efter 2 timer.

Efter 6½ time var anden 82°C det tykkeste sted i brystet - og den blev fisket op af stegesoen og lagt på et fad. Men den var stadig en smule bleg. Anden blev duppet helt tør med køkkenrulle og penslet med lidt afsmeltet andefedt. Ovnen blev skruet op på 225°C og fadet med anden fik ca 10 minutter.

Den sprøde and blev lagt på et skærebræt og fik lov til at hvile utildækket i 20 minutter inden den blev trancheret. Se lige her hvordan man piller en stegt and fra hinanden.

Det lækre andekød blev lagt på et varmt fad. Og så var det lige til at servere med det lækre tilbehør.

Det aromatiske fyld af frugt, nødder og krydderier.

Den silkebløde græskarpuré.

Og den liflige andesauce som havde simret sagte i alt den tid anden havde været i ovnen.

Jeg letdampede også lidt rosenkål og broccoli for at få noget grønt knas. Fremragende middag!

Det var sørme en and ved godt huld. Selv efter så lang tid i ovnen var der godt med fedt tilbage på brystet. Den havde virkelig nydt det gode fritgående andeliv hvor den kunne proppe sig dagen lang med det den nu fandt på sin vej. Foretrækker du en and med mindre fedt, kan du vælge en moskusand.

Der smeltede hele 11 dl fedt af kræet. Det er flydende køkkenguld - og jeg skal lave andeconfit, confiterede svinekæber og andre rare sager i det. Uhm, stegte kartofler i andefedt er SÅ godt. 

Men er andefedt så sundt fedt? Det kan du finde svaret på nederst her

Mortensaften og julen nærmer sig. Du kan bestille årets fugle hos Julegåsen. Du finder landanden her og moskusanden her.

I morgen får du opskriften på den fremragende gryderet jeg lavede af resterne af anden. Oh la la... 

16 kommentarer:

 1. hvor hyggeligt med et lille rim :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - sådan går det når man blogger om and på en fastedag :D

   Slet
 2. Måske den skal stå på andesteg til årets venne-jul ? Det er sgu fikst i Römertopfen. Og smart at du lige giver den med penslet fedt, for ja det fjerkræ har det med at blive en smule blegt når det sådan har været pakket ind i ler. Lagde du den i en bradepande der eller i römeren uden låg?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er i hvert fald en nem måde at lave and på til gæster. Totalt ustresset julemad FTW ;-)

   Ja, rigtig blegt. Men andefedt er heldigvis den bedste 'sololie'. Den kom ind på det fad den ligger på på billedet ;-)

   Slet
 3. Moulardand er en krydsning mellem den almindelige "landand" og moskusand. Det er nok den bedste slagteand der findes. Den har moskusandens "vildtsmag" med lidt mere fedt, så den er ikke tør som moskusanden kan være. Jeg har selv 5 moularder der efter at have gået en hel sommmer i haven og spist græs og snegle nu ligger i fryseren. Julens højdepunkt..

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet - sådan en vil jeg på jagt efter.

   Ih, hvor er du heldig :-)

   Slet
 4. Hej Malou,

  Det ser godt nok lækkert ud! Jeg ejer ikke selv en stegeso. Hvad er fordelen ved sådan en?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   En stegeso er en 'ovn i ovnen'. Den isolerer og holder saft og kraft inde.

   Slet
 5. Du er skøn Malou elsker dine opskrifter og skal helt sikkert afprøve den her opskrift til mortens aften, som jo heldigvis er lige om lidt. Men kan man lave den i andet en stegeso? jeg ejer ikke sådan en og ville hører om jeg kunne lave den i andet eller og jeg skal gå ud og invistere i en stegeso?

  Mange hilsner fra Den Sultne Studerende :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak :-)

   Hmm, lige netop en and ville jeg ikke lave i en jerngryde eller en stegepose - så der skal nok en stegeso til. Men du kan jo også langtidsstege den på risten som her

   Pøj pøj med projektet :-)

   Slet
 6. Den skal prøves juleaften :-) Er det 120 C i varmluftson?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, dejligt at du vil bruge opskriften. Nej, for så havde der stået varmluftsovn ;-)

   Slet
 7. Jag har lavet den i Crock-Pot slow cooker det blev perfekt!

  SvarSlet
 8. Dette var inspirerende! Vi har moskusender, Khaki Campbell og Buff Orpingtons, men ikke helt lært oss å steke dem perfekt ennå - så denne oppskriften må vi prøve! Takk! :-)
  Hilsen fra de norske fjellaber! ;-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...