mandag den 31. oktober 2011

Risotto med grønkål...

I dag har jeg fået en rigtig lækker efterårsrisotto som del af den stafet jeg startede i går. Og det endda i en ret sund version, sprængfyldt med både grøn- og blomkål.

Det er en bulderbasse af en risotto - meget mættende. Den er ikke vegetarisk, man kan jo sagtens laves på grøntsagsbouillon i stedet for.

Den fond jeg brugte blev sat over i aftes på aller laveste blus. Alle benene fra kyllingen samt resten af stegeskyen + vand til det dækkede.

Til morgen så det sådan her ud, karamelliseret og koncentreret. Det meste af fedtet blev fjernet med en ske inden fonden blev siet. Fedtet blev gemt, det er fremragende til at stege i.

Det blev en virkelig lækker kyllingefond med knald på smagen - perfekt til en risotto.

Risene havde jeg stående i skabet fra en måltidskasse.

Der var godt 3 dl ris (tog dog halvdelen af risene fra da de var næsten møre) - og jeg havde samme mængde blomkåls-ris til at komme i. Det blev også til et kæmpe skalotteløg og en god buket grønkål.

Grønkålen blev vasket, ribbet og blendet *wroom wroom*. Den kan også bare hakke fint, men jeg skulle gemme mine håndkræfter til at røre i risottoen.

Skalotteløget blev hakket fint og sauteret til det var transparent i lidt af kyllingefedtet og en sjat olivenolie.

Risene blev tilsat og vendt rundt til de var dækkede af fedtstoffet. Jeg havde desværre ingen hvidvin så det blev til 1½ dl vand og et par spsk æblecidereddike i stedet for. Det kom få og fik lov til at koge væk inden jeg begyndte at komme fond på.

Efter ca 17 minutter og 5 dl fond så det sådan her ud.

Jeg tog halvdelen fra og gemmer det til i morgen, så kan det hurtigt laves til endnu en risotto.....eller noget andet.

Risene fik endnu et par dl fond og derefter blev blomkålen vendt i. Jeg rev også en god portion parmesan til at vende i til sidst.

Jeg er blevet SÅ vild med den her parmesan, det spiller slet ikke hvis jeg ikke har sådan en på køl. Det skulle selvfølgelig også lidt SMØR i risottoen - og der tog jeg lidt at det biodynamiske fra Naturmælk.

Da risene var næsten møre blev grønkålen vendt i sammen med parmesan og SMØR. Der blev smagt til med salt og peber.

Og så var det bare at øse en portion op og drysse lidt ekstra parmesan på. Uhm, det er virkelig en god måde at snige grønkål ind i kosten på.

Resten af fonden gemmer jeg også til i morgen. Der har jeg planer om at lave en risotto med bla broccoli, edamamebønner og kylling.

I morgen d. 1/11 er det sidste mulighed for at sætte sin stemme på de nominerede hos Danske Webchicks til DWC Awards 2011. Jeg er nomineret i 3 kategorier og ville blive glad hvis du har lyst til at stemme på mig. Du kan stemme lige her.


søndag den 30. oktober 2011

Kylling i Römertopf med blomkåls-ris...

I dag har jeg lavet rigtig mad. Ingen frysepizzaer eller sandwichs, men rigtig varm mad. Max kom forbi her i eftermiddag og fik en bid med - alt det økologiske kylling fra Sødam han kunne rumme. Det er jo hverken 1. eller 5. gang jeg blogger om sådan en fugl, med det er meningen at den stafet jeg starter i dag skal køre hele ugen.

Det er så low-carb som det kan blive: kylling, møre grøntsager, 'ris' lavet af blomkål, jævner stegesky og sprød agurk/sellerisalat.

Først lagde jeg stegesoen i blød og gik så i gang med at gøre grøntsagerne klar. En lille bakke brune champignon, 2 porrer, 4 stængler bladselleri, 1 stor løg, 3 orange gulerødder og 4 gule.

I den gennemvædede stegeso blev der lagt en bund af grønt + et laurbærblad, et drys timian samt salt og peber.

Resten af grøntsagerne blev lagt til rette op af siderne så de dannede en rede. Endnu et laurbærblad og et skud krydder blev tilsat.

Kyllingen (1800 g) blev skyllet, duppet tør og lagt i reden. Den fik salt og peber inden i og blev gnedet med olivenolie. Den fik et ekstra drys peber og godt med urtesalt. 4 dl Herbamare blev hældt ved og så blev den sat i ovnen på 170°C i 2 timer.

I mellemtiden lavede jeg tilbehøret. Først agurkesalaten.

En hele agurk og 2 stængler bladselleri blev kørt til tynde skiver i foodprocessoren.

Det var en pludselig indskydelse med sellerien - men det fungerede rigtig godt.

Lagen blev kogt sammen af 100 g sukker og 1½ dl eddike, lidt salt, peber, anisfrø og sorte sennepsfrø. Den varme lage blev hældt over agurkerne som straks blev sat på køl.

Ris af blomkål er SÅ nemme at lave. Jeg har lavet det før og brugt til en tabouleh i stedet for bulgur.

Det kræver bare nogle buketter af blomkål, her ca ½ hoved.

I en foodprocessor eller blender med dem og *wroom wroom*. Kør dem så groft eller fint som du har lyst til. Jeg lavede dem ret grove i dag. En gryde med letsaltet vand blev gjort klar.

Efter 2 timer var kyllingen mør og lækker - men noget bleg i det. Jeg fiskede den op og lagde den i et fad - og skruede ovnen op på 250°C.

Grøntsagerne blev fisket op af stegesoen og skyen siet. Lidt af skyen kom i en gryde, smagt til med lidt æblecidereddike og et par dråber agavesirup inden den blev jævnet med lidt majsstivelse.

Kyllingen fik 5 minutter i den hotte ovn til skindet var gyldent og sprødt. Blomkåls-risen kom i det kogende vand i 1 minut og drænet.

Og så var der simpelthen mad. Det var virkelig en god og saftig kylling, det kan man desværre ikke se på billedet. Selv om jeg spiste godt til lå det alligevel ikke tungt i maven. Det gør virkelig en forskel at man ikke lige kører 100-150 g stivelse ind også.

Resten af blomkålen gemmer jeg til i morgen. Jeg har tænkt mig at lave en risotto med den + noget grønkål.

Til det formål er jeg lige nu ved at koge en kraftig kyllingefond på det pillede skrog + resten af stegeskyen.

Der var hele det ene bryst, begge overlår og vinger + alt hvad der kunne pilles af skroget tilbage (altså minus det der forsvandt ned i Trixie Belle). Jeg fryser det hele bryst og bruger resten over de næste par dage.

I morgen skal jeg kun lige lave mad - og intet andet. Det skal virkelig slappes af og forhåbentlig indhentes noget af det skræmmende søvnunderskud jeg er ude i.

Jeg havde ellers købt et lille fint græskar jeg ville ha' lavet en lygte af til i morgen. Har endda lavet en fin stencil af en Cheshire Cat og det hele. Men jeg har simpelthen ikke de kræfter der skal til i højre hånd. Æv. Havde ellers drømt om sådan et lige siden jeg så Stines her hos Chokoladesansen.


Har du lavet et udskåret græskar til Halloween?


Grovboller med multidrys...

Det er jo lige før det bliver en vane at ha' hjemmebagt brød hele tiden. Det er virkelig gået op for mig hvor dejligt det er at kunne hive en bolle op af fryserene når sulten melder sig. Jeg har derfor investeret i noget godt mel og nogle melblandinger til når kræfterne er små.

I aftes bagte jeg de her grovboller med meget varieret drys. Der er ikke 2 boller der er ens.

Jeg brugte en færdig melblanding (Netto 21 kr) og en pakke gær. Det var lige til at gå til.

Røremaskinen gjorde det meste af arbejdet. Og jeg lod dejen hæve af flere omgange.

Halvdelen af dejen blev trillet til boller af 80 g. De skulle ha' godt med drys på.

Det blev 'alt godt fra skabet': blå birkes, græskarkerner, sort og ubleget sesam og ristede solsikkekerner.

Det hele blev blandet sammen og lagt på en underkop. Der blev også gjort en underkop klar med lidt vand i.

Bollerne blev først dyppet i vand og så i drysset. De fik derefter lov til at hæve tildækket til de var dobbelt størrelse.

De anden halvdel af dejen blev lavet til boller af 110 g og rullet flade med kagerullen. De fik lov at hæve til dobbelt størrelse inden de blev penslet med æg og drysset med resten af toppingen.

De mindste boller fik 16 minutter ved 220°C.

De bliver lidt blege når de ikke er penslede, men til gengæld hænger drysset rigtig godt fast.

De store boller fik også 15 minutter ved 200°C. De blev flot blanke - men det meste af drysset....well, dryssede af.

Jeg tog et par stykker af hver slags fra og smed resten i fryseren med det samme. Det er en god ide at suge luften ud af poserne så man danner et svagt vakuum. Poserne fylder mindre, bollerne bliver ikke frysebrændte og der drysser ikke mere krymmel af.

Jeg brugte straks en af de store boller til aftensmaden. I går faldt jeg nemlig over det her indlæg hos HverdagsNadia. Awww, den stakkel - tænk at ha' glædet sig til at skulle smage den famøse sandwich og så var det en skuffelse. Kold skind der ikke var sprødt *gys*. Det gav mig lyst til at lave endnu en sandwich med med confit de canard. Og som en cadeau til Nadia stegte jeg den her gang både skind og kød ekstra sprødt.

Kagedåserne skal holde sammeskuds-julefrokost igen i år. Og det er da gået op for mig at mit bidrag skal være en lille udgave (en slider) af sådan en sandwich. Så jeg har bestilt 6 ekstra confiterede lår fra Aarstiderne. Det er SÅ dejligt at ha' det på plads - for det er med at holde stressen fra døren i december.

Kommentarer her på bloggen...

Tusind tak for alle de dejlige kommentarer her på bloggen. Det er skønt med feedback og spørgsmål til de ting jeg laver. Tit læser jeg dem flere gange. Jeg ved godt at jeg (igen) er bagud med at svare - men kræfterne er meget små i den her tid. Det er dog ikke derfor jeg laver det her indlæg.

Det drejer sig om det nye kommentarsystem Disqus jeg har installeret. Jeg beklager at der volder bøvl for mange, men research viste at det var et af de mest brugervenlige der fandtes. Man kan nemt oprette en profil eller logge ind med sin Googlekonto. Det virker dog ikke i alle browsere, men skulle virke perfekt i Firefox og IE - og tit kan et reload af siden gøre meget. Se her hos Lavendel hvor nemt Disqus er at bruge.

Det gamle system (bloggers eget) virker ikke længere her på bloggen! Eller det vil sige, det burde det ikke. Men Disqus virker ikke på smartphones og tablets - så der tillader det gamle system stadig kommentarer lagt direkte i blogger. Det er et stort problem for mig - for jeg har ikke mulighed for at svare på de kommentarer længere, der er simpelthen ikke adgang til dem. Jeg kan se de er der, men det er også det.

Se, jeg græder snot over det.
(well, det er så ikke snot men ærtebælge.....you get the picture)

Så vær sød ikke at lægge kommentarer via telefon og tablets i det gamle system - de vil/kan ikke blive besvaret. Det er ikke for at være uforskammet - men jeg vil virkelig gerne ha' mulighed for at svare.

Endnu engang TAK for alle de søde kommentarer.

lørdag den 29. oktober 2011

Give-away - vælg mellem 2 favoritter...

VIGTIGT: Det er kun kommentarer lagt herunder i kommentarsystemet Disqus der gælder som lod. Kommentarer lagt fra smartphones i det gamle system tæller desværre ikke. Jeg har ikke mulighed for at svare på dem længere, da systemet ikke længere eksisterer i blogger.

Så er det tid til en lille give-away igen. Denne gang giver jeg 2 af mine små absolutte favoritter fra køkkenet væk: et peberkage-udstikkersæt og en spiceball.


Et sæt med udstikkere til peberkagemænd til den forestående jul.

Det giver mulighed for at lave peberkagemænd i 4 størrelser.

Mellemstørrelsen er perfekt småkagestørrelse. Her i peberkagedej pyntet med royal icing.

Den mindste er cute og ikke meget større end en 1 krone.

Men man skal bestemt ikke undervurdere dem pga størrelsen. I flok kan de være nogle værre bøller.

Det er en god ide lige at holde øje med at de ikke laver ulykker. I et ubevogtet øjeblik brød et par af dem ind i peberkagehuset sidste år til kagedåsernes julefrokost.

Udstikkerne kan også bruges til andre ting. Hvad med små syltede rødbedemænd?

Eller en frisk lille gulerodsmand i en wokret? Det er kun fantasien der sætter grænser.

Eller hvad med en spiceball? Jeg har givet en væk før, du kan læse lidt om den her.

Det er groft sagt en oval te-si. Men den kan rumme en del mere.

Den er meget fintmasket, så der slipper ikke noget ud.

Den kan bruges til både hele og groft knuste krydderier. Jeg bruger den meget tit til gryderetter, med i Römertopfen og hver gang jeg koger rødkål.

Sidst jeg brugte min var da jeg kogte æblesmør. Man kan jo selvfølgelig bruge et kaffefilter, men den her lille robuste ting kan holde til meget mere.

Jeg udlodder et udstikkersæt og en spiceball (incl en valgfri krydderiblanding).

For at deltage skal du lægge en kommentar og fortælle hvilken en af tingene du helst vil vinde - og hvorfor. Er du ikke allerede fast læser må du meget gerne melde dig til, men det er ikke et krav for at deltage.

Der trækkes 2 vindere fredag d. 11/11 kl 11.11.