søndag den 23. oktober 2011

Krydret æblesmør (Apple Butter)...

Kender du apple butter? Her til lands går det også under betegnelsen æblesmør. Det er en krydret æblemos som koges langsomt ind indtil sukkeret er karamelliseret og massen geleteret. Sidste år serverede jeg det faktisk juleaften i stedet for ribsgele og det gjorde lykke. Det kan både spises på brød, bruges som kagefyld og sågar bruges i det salte køkken. Jeg bruger det gerne til svinekød som f.eks her til min lille æblegris.

Så fik jeg endelig lavet min egen portion - og det har taget mig 2 hele år at tage mig sammen til at komme i gang. Den 16/10 2009 bloggede Sif opskriften - og forærede mig et glas af det lækre stads. Jeg har straks hooked og det lykkedes mig på de mest opfindsomme måder at tiltuske mig indtil flere glas inden hendes lager slap op. Det har jeg holdt godt hus med - men i onsdags slap det altså op. Og så var det bare med at komme i gang med kogeriet!

Og da Jens Slow Food (som jeg har delt Napoleon med) kom forbi med en hel kasse Belle de Boskoop var det jo ligefrem et tegn. Jeg udvalgte 20 æbler som tilsammen vejede godt 3 kg. Jeg har taget udgangspunkt i Sifs opskrift men har tweaket den lidt.

Æblerne blev vasket grundigt og skåret i kvarte. Stilk, blomst og dårlige pletter blev fjernet. Det er vigtigt at man ikke skræller æblerne eller fjerne kernehuset. Begge dele indeholder nemlig store mængder pektin, som er naturens eget fortykningsmiddel - og det er med til at få det færdige æblesmør til at sætte sig med en konsistens som gele.

Der skal tilsættes 2,5 dl væske til 1 kg æbler = 7,5 dl. Jeg brugte 4 dl vand og 3,5 dl æblecidereddike.


Æblerne fik lov til at koge helt ud, det tog ca 45 minutter.


Derefter blev hele baduljen passeret igennem en fintmasket sigte, så skræl og kernehusene blev sigtet fra. Man kan vælge at køre mosen igennem en endnu finere sigte til sidst hvis man ønsker en helt fin puré - eller stikke en stavblender i den. Jeg lod den være som den var.

Det var hårdt arbejde at få 3 liter æblemos ud af det.

Jeg tog ½ liter fra til andre ting. Og så havde jeg 2½ liter tilbage. Der skal 200 g sukker pr ½ liter mos = 1 kg. Jeg havde 150 g mørk muscavado og tog de sidste 850 g som rørsukker.

Og så kommer vi til det sjove: krydderierne. Sifs opskrift er med kanel, lakrids og vanilje - og det ville jeg bestemt også ha' med + lidt ekstra lir.

1 spsk kanel
2 tsk lakridspulver
1 vaniljestang
12 hel allehånde
12 nelliker
10 grønne kardemommekapsler
1 stjerneanis
½ tsk saltDe 2 slags sukker, kanel, lakrids og vanilje kom ned til æblemosen. De øvrige krydderier fik et par dask med kødhammeren og kom i min spice-ball. Har du ikke sådan en kan et kaffefilter, eller et stykke gaze, sagtens bruges.

Gryden blev sat på blusset ved middelvarme i en times tid og blev så skruet ned på svag varme i ca 2 timer. Der blev rørt i gryden tit, men ikke hele tiden. Den duft der bredte sig var simpelthen så dejlig.


Man kan teste om æblesmørret er ved at ha' kogt nok ved at lægge lidt på en tallerken og trække en finger igennem. Hvis det ikke flyder sammen igen er det færdigt.

Det tog ca 3½ time før det var som jeg ville ha' det. Det færdige æblesmør var intenst, karamelliseret og krydret - det pureste guf!

Jeg tog lidt og blandede i den ½ liter æblemos jeg havde taget fra tidligere. Det skulle jeg bruge som applesauce til en svinekotelet til aftensmad. Det blogger jeg om på et andet tidspunkt.

De glas jeg skulle bruge til mit æblesmør blev steriliseret med kogende vand. Og så var de klar til påfyldning.

Der blev faktisk en ret pæn portion.

Jeg har tænkt mig at opbevare det på køl fra start af. Men den høje sukkermængde konserverer, så i teorien er det ikke nødvendigt at ha' det på køl - hvis man altså har været omhyggelig med hygiejnen.Jeg blev nødt til straks at spise noget af det på knækbrød.......oh la la.

Det Sif lavede holdt i 2 år - det kan jeg næsten garantere at det her ikke gør. For jeg har allerede 1000 idéer til hvad jeg skal lave med det. I virkeligheden har jeg dog mest lyst til at sætte mig hen i et hjørne med en ske og gå hårdt til det ene glas med det samme. Men jeg behersker mig.......indtil videre.


Hmm, mon man kan lave is af det?

16 kommentarer:

 1. Hej Malou..
  Det ser da super lækkert ud! Jeg har selv lavet det et par gange og det er en stor succes hver gang.. Jeg har blogget min egen version, som er mindre krydret end din.. Tak for inspiration :-)
  Kærligst Lea

  SvarSlet
 2. Wuhu, skæppeskønt :-)

  SvarSlet
 3. Det er SÅ lækkert :-)

  Ja, umodne æbler med meget pektin er at foretrække. Belle du Boskoop er efter min mening det bedste æble til det.

  Ja, det er en super god gave idé - det er sådan jeg selv fik kendskab til det ;-)

  SvarSlet
 4. Åh, æbleflæsk - det havde jeg helt glemt. Tak for påmindelsen :-)

  Det var såmænd så lidt, jeg er glad for at du kan finde inspiration her :-)

  SvarSlet
 5. Det er det pureste guf! Godt at høre.

  Cool :-)

  SvarSlet
 6. Det er ret så besværligt - men bestemt umagen værd ;-)

  Og du skal simpelthen prøve det til svinekød - det er SÅ godt.

  SvarSlet
 7. Tak :-)

  Fik du lavet nogle gode rødbeder?

  SvarSlet
 8. Jeg har netop i dag rippet kærestens lille æbletræ og tænkt over, at jeg ville lave noget andet, end jeg plejer. (Plejer er æbleflæsk samt noget bagværk med æbler, nødder og kanel). Nu ved jeg da, at jeg i morgen skal i Kvickly efter æblecidereddike, for det her skal jeg sørme da smage. Takker endnu engang for inspiration, Malou ;-)

  SvarSlet
 9. inspireret af dig og Sif står der nu 6½ små glas på mit køkkenbord. Little drops of heaven!

  SvarSlet
 10. Mums ali baba!
  Dét skal afgjort prøves af - og det bugner jo med lækre æbler.
  Er der nogle æbler der er at foretrække frem for andre??
  Vildt med så lang tids holdbarhed. Oplagt gave idé;-)

  SvarSlet
 11. Spændende og helt nyt for mig - det lyder lidt besværligt,men også som om det er arbejdet værd. Jeg vil bestemt overveje sagen, sådan en stribe glas på lager ville være virkelig skønt.....

  SvarSlet
 12. Det ER nemlig hamrende lækkert ;-) Jeg lavede en portion, udelod dog lakrids (tøsepjok!) og puttede lidt ekstra allehånde/nelliker i istedet. Nu er min mand begyndt at spise marmelade på sin ostemad.

  SvarSlet
 13. Lækkert, og jeg har tilfældigvis en del æbler ved hånden, men først rødbeder:)

  SvarSlet
 14. Kigger lige på,din opskrift igen.......mens æblerne simrer i gryden....
  Du spørger til andre anvendelsesmuligheder......jeg kom til at tænke på æbleis fra Karoline, som jeg har "genoplivet" den holder !

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...