tirsdag den 28. december 2010

Rødbeder med attitude...

Til julefrokosten syltede jeg en omgang rødbeder. Jeg havde egentlig droppet at lave rødbeder i år, men så fik jeg en skør ide som bare måtte prøves af: jeg skulle da sylte små rødbedemænd og damer!

Jeg havde jo købt et udstikkersæt med 4 størrelser til peberkager i Accessories - den mindste passede perfekt til rødbeder.

Først kogte jeg 800 g rødbeder - det passede lige med 4 store. Efter kogningen blev skindet smuttet af i koldt vand, med latexhandsker på. Rødbederne blev skåret i tynde skiver og udstukket.

Rødbederne måtte godt sparke lidt fra sig, så jeg fandt godt med krydderier frem:

¼ tsk gule sennepsfrø
¼ tsk brune sennepsfrø
½ tsk sorte peberkorn
4 nelliker
4 enebær
2 laurbærblade

Lage: (koges op sammen med krydderierne)

5 dl økologisk eddike
150 g rørsukker

Jeg steriliserede 2 sylteglas med kogende vand og vodka. De udstukne rødbeder kom i det ene og alle resterne blev hakket groft og kom i det anden.

Der kom 4 skiver skrællet peberrod i hvert glas inden den kogende lage blev hældt over. Det bliver det sidste peberrod jeg kan få fat på i den kvalitet. Det er en sorgens dag - Kong Gulerod i M.P.Bruunsgade har netop meddelt at han drejer nøglen om på årets sidste dag!

Rødbederne trak på køl i 4 dage inden julefrokosten.

Men efter 2 dage snød jeg mig til at smage på dem. Jeg havde nemlig lavet en rilette på falsk confiteret and (kogt i kraftig fond i stedet for fedt) og den smagte de pragtfuldt til.

De blev også rigtig godt modtaget af Kagedåserne. Der blev spist godt til af begge slags.

Men der var et par stykker der fandt sammen i køkkenet. Sådan er det jo gerne med julefrokoster.

Awww, jeg håber at de bliver lykkelige sammen. Håber ikke at Dansk Folkeparti stikker en kæp i hjulet for dem.

Nu vil jeg gå ud og bage kransekagen til nytårsaften - den skal gerne lige et par døgn i fryseren så den bliver sej og lækker. Den bliver lavet af hjemmelavet 'fuldkerne' marcipan med lidt økologisk nougat fra Woodshade Organics i midten.

9 kommentarer:

 1. Ååååårh - jeg er ganske verliebt i de små røde mænd m/k! Du har altså flere skruer løs - den idé er bindegal og lige efter mit hoved! :-D

  SvarSlet
 2. Åh lukker Kong Gulerod! Jeg kunne slet ikke koncentrere mig om resten af dit indlæg efter jeg havde læst det. Men sikke nogle lækre rødbedemænd. Dem må vi have nogle flere af, så røde som de er, så er de nok en god modvægt mod DF. Røde, stærke og bløde inderst inde, den slags mænd kan vi nok kun få for lidt af.

  SvarSlet
 3. De var så fine!!! Selv om nogen af dem prøvede at undslippe den visse død ved at flygte fra Anes tallerken :-)

  SvarSlet
 4. Det er virkelig en af de bedste ideer jeg har set længe! Hvor dejligt fantasifuldt. Helt klart noget jeg vil efterabe når jeg engang kaster mig ud i rødbedesylteri... Tak for inspirationen!

  // Marian

  SvarSlet
 5. Sikke en skøn idé med de små rødbedemænd, Malou! Og hvis der er noget, man vil lære kræsne børn at spise er det bare frem med udstikkersættet :-) Tak for herlig inspiration!
  Klem :)

  SvarSlet
 6. Hahahahaha hvor fedt med nogle syltede rødbedemænd. Jeg håber de får opholdstilladelse længe nok til at fuldføre deres mission om god mad til fyldte maver.

  SvarSlet
 7. Super smart idé. Næsten FOR søde til at spise ;-))

  SvarSlet
 8. @Piskehaps - *bukker* Tak, det vælger jeg at tage som en STOR kompliment :-D

  @Anja - Aj, er det ikke bare trist? Tak skal du ha' :-)

  @Tine - Tak søde :-) Jeg så godt den slyngel - men ædt det blev han!

  @Marian - Tusind tak skal du ha' :-) Det var en pludselig indskydelse.

  @Madame - Tusind tak, jeg er sikker på at de vil være meget børnevenlige :-) Velbekomme, jeg er glad for at du kan finde inspiration her. Varme klem

  @Sushistegen - Tusind tak :-) Der er heldigvis stadig nogen tilbage til januars leverpostejsmadder :-D

  @Kirsten - Tusind tak skal du ha' :-) Men ned, det kommer de ;-)

  SvarSlet
 9. Kommentar slettet: "Lækkert og kreativt :) ".

  Brugerens navn førte ikke til en profil, men til en side hvor man kunne optage forbrugslån. Det er desværre noget der sker ret ofte. Dårlig stil at lægge udgående links hos andre forklædt som kommentarer!

  Tak for komplimenten, men jeg tillader ikke linkspam til reklamesider i mit kommentarfelt!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...