søndag den 30. december 2012

Julekagen med sin pynt...

Selv om julen er ovre for i år syntes jeg lige at pyntningen af julekagen skal med. Mest fordi jeg ellers glemmer mindst halvdelen hvis jeg skal vente med at poste det til næste jul. Desuden har jeg tænkt mig at starte næste års kage op allerede om 6 mdr. Har allerede smagsprofilen på plads.

Sådan endte min sprutmættede julekage med at tage sig ud. Enkelt og stram i designet - meget ulig min oprindelige plan. Men der kom en flytning i vejen. Næste år får den (bogstavelig talt) hele armen! Jeg beklager billedernes noget svingende kvalitet: de er taget før jeg fik helt styr på lyset i det nye køkken.

Julekagen havde stået på køl, indpakket i film, siden den blev bagt. Hver søndag havde den fået ca ½ dl mørk rom. Oh yes, bare duften fra kagen kan gøre en småbimmelim. Den kan drysses med flormelis og serveres som den er - eller man kan pynte den. Anne, som jeg jo har opskriften fra, pynter sin efter de oprindelige forskrifter med masser af royal icing - se her hvordan. Jeg nuppede et par fif fra hende. Jeg valgte at vende min kage på hovedet, dan den var mest flad i bunden.

Kagen blev først smurt med et tyndt lag hjemmelavet æblesmør. Det var jo perfekt julekrydret 'lim' til af få marcipanen til at hænge fast.

Til en kage i den her størrelse (18 cm) skal der bruges ca 200 g marcipan. Jeg lavede min af mandelmel og agavesirup, som beskrevet her. Marcipanen rulles nemmest ud mellem 2 stykker bagepapir. Brug den springform som kagen er bagt i til at måle med. Start med at udstikke en cirkel til toppen af kagen.

Rul derefter marcipan ud til at beklæde siderne med. Brug igen formen til at måle med.

Det er svært at en lang strimmel ud, så gør det bare i mindre stykker. Overlapningerne glattes forsigtigt ud med en fugtig finger.

Den færdigovertrukne kage må gerne stå og tørre en smule i overfladen inden næste trin. Det er her man så kan dække den fuldstændig i royal icing - eller udrullet fondant.

I et anfald af sindssyge valgte jeg den sidste løsning. Mine arme overvejede seriøst at flytte hjemmefra. Først udrulning af marcipan og derefter fondant? Bare det at ælte det smidigt nok til at rulle ud var et mareridt. Men nu havde jeg sagt A - og så var det vare med at komme til B i en vis fart. Heldigvis havde jeg Sif på skulderen som en anden Jesper Fårekylling. Jeg har nemlig set hende rulle fondant ud til kurser masser af gange - og det er jeg glad for.

Til denne størrelse skal der bruges ca 300 g fondant. Fondanten rulles tyndt ud - så jævnt som muligt. Stykket skal være noget større end kagen. Brug kagerullen til at rulle den op omkring og 'rul' den ud over kagen. Brug forsigtigt fingerspidserne til at glatte fondanten og gøre den glat. 

Kanten skæres til for neden med en lille skarp kniv. Der sprøjtes en muslingekant med royal icing. Det er både for at forsegle - men også for at få kagen sat fast på fadet. Kanten bør tørre i ca 1 time før man går videre med kagen. På dette stadie var jeg grædefærdig. Den muslingekant havde kostet de sidste kræfter jeg havde i hånden. Ambitionen var at skabe et Lambeth-vidunder i hvidt og guld, med opulente vindrueklaser som her. Da jeg startede julekagen op i oktober var jeg jo ikke engang boligsøgende - og nu stod jeg så her, totaltsmadret efter den hårde flytning. Men så huskede jeg det råd jeg havde fået af Signe på FB: "Være sød at sætte ambitionsniveauet der hvor du selv kan være med. Det bliver jul igen næste år". Ja ja, det er jo vise ord. Så den fancy pyntning bliver næste år. 

Der var lidt udrullet fondant tilovers. Jeg greb den dobbelte stjerneudstikker, som jeg også havde brugt til vaniljestjernerne, og lavede 3 store stjerner og 10 små. De blev duppet med et par dråber vand på bagsiden og 'limet' på kagen. Jeg havde nogle små spiselige sølvkugler jeg gerne ville ha' på også - men uden det blev for rodet. Jeg endte med bare at komme 7 stk løst i hver da de store stjerner.

Her er den helt færdige kage fotograferet i dagslys foran min nye køkkenvindue. Jeg må indrømme at selv om den ikke blev som jeg havde forestillet mig - så blev jeg nu ganske tilfreds med den alligevel. Men en ting er udseendet. Det er jo i virkeligheden smagen det drejer sig om. Jeg kunne næsten ikke vente med at få hul på den så jeg kunne smage på de rare sager.

Den var ikke sådan lige at få kniven i. Royal icing bliver så hårdt som beton. Det lykkedes mig dog at få kilet en kniv ned mellem 2 'muslinger'. 

Og sådan fik jeg åbenbaret den sprutmættede engelske julekage, fyldt med frugt og rare sager. 

Duften var.....berusende. Sådan et stykke er lige så effektivt som en drink. Men hold nu op hvor smager den godt. Den er slet ikke så voldsomt 'spruttet' som man kunne frygte - men meget julet. 

Jeg spiser et lille stykke af den hver dag til min eftermiddagste. Der er stadig masser af kage tilbage. I bedste Stop Spild Af Mad stil har jeg udviklet et par labre resteopskrifter med en sjov og lidt utraditionel anvendelser af julekagen. Den var jo ret så dyr at bage - så der skal ikke gå så meget som en krumme til spilde. Opskrifterne kommer hen af vejen. Har du allerede rester nu - så frys dem. De kan sagtens holde sig.

Dog har jeg skåret et stort stykke af og gemt på køl. Min søster er nemlig helt vild efter at smage kagen. Hun kommer om 9 dage (ja, Søs - jeg tæller ned ♥) og skal bo hos mig. Hun har nemlig fået job hos et stort dansk firma med hovedsæde i Randers. Og selv om hendes daglige virke bliver på Sjælland - så skal hun til Randers nogle dage ind i mellem. Wee, og så skal hun bo her hos mig og søsterboble.

I dag skal jeg op i den gamle lejlighed og afrime fryseren. Det er ved at være sidste chance, for nøglerne skal afleveres til udflyttersynet på torsdag. Men først vil jeg tænde ovnen og sætte mine bbq-marinerede 'revelsben' til langtidsstegning. Max kommer på besøg i aften og jeg planlægger at traktere ham med det møre lækre kød i store boller sammen med rødkål og syltede agurker. Rart med mad der kan passe sig selv.

Jeg vender nok først tilbage i det nye år. I morgen står den på ren afslapning og hygge. Maden skal hentes på Frederikshøj - 4 lækre retter. Åh, hvor jeg glæder mig til at spise Wassim Hallals nytårsmiddag og sippe god vin. Du kan se ham demonstrere her hvordan man gør middagen klar og retter an. Wow!

GODT NYTÅR til alle der kommer her forbi



torsdag den 27. december 2012

Vaniljestjerner a'la Madam Mangor...

Ingen jul uden bare en slags småkager - og spørger man Max skal det være Madam Mangors vaniljekranse. I år havde jeg også lovet min veninde Helle at hun kunne sende manden forbi efter en lille portion. Så jeg stod tidligt op d. 23 og hev et par pakker SMØR ud af køleren så jeg kunne komme i gang.

Dejen er SÅ nem at lave - mandelmel, mel, sukker, SMØR og vanilje i foodprocessoren og så *wroom wroom* til det er smuldret - og så samle det i hånden med et pisket æg. Normalt skal de rulles ud til tynde stænger og formes til kranse. Det var der bare slet ikke kræfter til i år - og jeg gav op efter en halv plade. Da jeg havde hvilet mig lidt kom jeg i tanke om de udstikkere som jeg havde fået fra Formia. Den lille dobbelte stjerne var jo perfekt til formålet!

Den originale opskrift kan ses her. Skriver den lige her også, for en god ordens skyld:  

500 g mel
1 æg
375 g smør
250 g sukker
½ stang finthakket vanilje (eller marven fra en hel)
250 gram søde mandler (meget finthakkede).

Den eneste forskel er at jeg her har brugt mandelmel i stedet for malede mandler. 

Dejen køles ned og rulles ud kold - og kommes retur på køl, hvis den bliver for blød. 

Dejen rulles ud i ca 0,5 cm tykkelse - og stikkes ud.

Dem lille stjerne i midten presses forsigtigt igennem og småkagerne placeres på en bageplade. De kan sagtens ligge meget tættere end her, for de flyder ikke ud.

Vaniljestjernerne bages i 8-10 minutter på 180°C. Her har du forresten et smugkik på mit nye køkken. Se, mine dejskrabere har fået nye krukker at bo i.

Det helt afkølede stjerner kommes i en tætsluttende kagedåse. Spis og nyd.

Selv om stjernerne opstod pga manglende kræfter tror jeg de er kommet for at blive. Det er meget nemmere - og så er de jo faktisk ret smukke. Og hvem siger at der ikke er plads til fornyelse?



onsdag den 26. december 2012

Julekrydrede belgiske vafler i ovnen...

Julen er en fremragende undskyldning for at spise dessert til morgenmad....ved middagstid. Og det har jeg gjort i dag med stort velbehag. I år lavede jeg ikke ris a'la mande til dessert juleaften, så der var heller ingen risengrød at lave klatkager af. Men så fik jeg en ide: julevafler!

Lune vafler med et kys af julekrydderier serveret med hjemmelavet vaniljeis og syltede kirsebær fra Selleberg.

Vaflerne er ikke bagt i et vaffeljern - men derimod i ovnen i disse smarte vaffelforme fra Lékué i silikone. Dem har jeg fået tilsendt til test fra Hamonoya. Det smarte er at man kan bage 8 store belgiske vafler på en gang - og slippe for den stegeos der følger med et traditionelt jern.

Formene skal vaskes før brug og smøres den første gang. Jeg sprayede dem med bagespray.

Opskriften på dejen fandt jeg i det medfølgende hæfte - og fulgte også fremgangsmåden. Det var en fejltagelse. Normalt når jeg laver vafler mixer jeg det våde i det tørre og pisker fedtstoffet i til sidst. Her sagde opskriften "Smelt SMØR og mix det med piskede æg og mælk". Og det der sker på den måde er at det smeltede SMØR stivner og danner små klumper der ikke kan piskes ud af den færdige dej. Jeg vil derfor i stedet anbefale at du bruger min fremgangsmåde.

Til 8 vafler:

3 æg
4 dl mælk
225 g mel
2 spsk sukker
2 tsk bagepulver
½ tsk salt
½ tsk st kanel
¼ tsk st kardemomme
¼ tsk st nellike
100 g SMØR

Smelt smørret. Pisk æg og mælk sammen. Bland mel med bagepulver og krydderier. Rør den våde blanding i den tørre og pas på ikke at overpiske - så bliver dejen 'lang'. Rør til sidst det smeltede SMØR i.

Dejen hældes i formene og bages først i 8-9 minutter ved 220°C.

Vaflerne hæver godt op i løbet af den første tur i ovnen.

Vaflerne blev vendt ud af formene (pas på de er meget varme) og så var de klar til endnu en tur i ovnen.

Der stod de skulle ha' 4-5 minutter - men jeg endte med at give dem ca 8.

Juleaftensdag havde jeg lavet en hjemmelavet vaniljeis (hvis vi nu pludselig følte for dessert alligevel). Det gjorde vi dog ikke, men fik lidt af den 1. juledag efter en lækker biksemad med resten af anden. Nu gjorde den lykke sammen med de syltede kirsebær.

Konklusionen må blive at formene fungerer perfekt. Det er dejligt ikke at skulle så og våge over et varmt jern - og holde vaflerne lune mens man bager de andre. Nu skal jeg så bare lige prøve med en anden dej også. Jeg har også allerede et par ideer til hvad formene ellers kan bruges til - for de kan meget andet end bage vafler i.

Nu vil jeg synke tilbage i puderne og pleje min feber-fibroinfluenza. Maden kommer udefra i dag, for dagens kræfter er brugt. Så jeg har bestilt kebab med ris, humus, tzatziki, tabuli og fladbrød hos den lokale. Trænger til noget helt andet end julemad nu.

tirsdag den 25. december 2012

Julestjerner...

Glade dejlige jul. Well, jul i hvert fald. Der har ikke været kræfter til at lave noget særlig julet i år. En kage, en omgang småkager og så julemiddagen. Ingen guf, lir eller konfekt af nogen art. Det har været totalt galimatias at flytte så tæt på jul - og det har kostet grotesk mange kræfter. Det er dog alligevel blevet til lidt julestjerner:

De småkager jeg fik bagt var Madam Mangors vaniljekranse. Men der var slet ikke kræfter til at trille dem - så jeg fandt på at lave disse fine vaniljestjerner i stedet for.

Det var nemt og hurtigt at rulle dejen halvtykt ud og så stikke stjerner af den. Det er lige før jeg tror det bliver sådan jeg laver dem fremover. For de er fine og fornyende. Den lille fine dobbelte stjerneudstikker er her fra Formia til blot 17 kr.

Senere på dagen måtte jeg ha' fat i udstikkeren igen. Min julekage skulle nemlig pyntes. Ambitionen var at pynte den Lambeth-style som her med vindruer og guld - men jeg havde ikke lige taget min hånd i ed. Efter at ha' ruller marcipan og fondant ud + sprøjtet den nederste muslingekant nægtede den simpelthen at samarbejde. 

Kagen blev derfor pyntet med stjerner udstukket i fondant og små spiselige sølvkugler. Ikke som planlagt - men meget nysselig alligevel. Enkelt kan være godt nok.

Men sikke da en kage! Tung og fedtet - drivende af frugt og sprut. Den bliver helt sikkert bagt igen til næste år. Jeg kan ingenlunde få bugt med den, så jeg har udtænkt et par spændende restedesserter med den.

Julens sidste stjerner var i form at stjerneanis. De var nemlig igen i år en del af fyldet til anden. For andet år i træk røg kræet i min Römertopf på et leje af lækre sager. Fyldet bestod af kvæder simret møre i hvid druesaft (Tak Signe), perleløg, usvovlede abrikoser, tørrede kirsebær, kanelblade (Tak Marie), laurbærblade, kardemommekapsler, nelliker, hel allehånde, sorte peberkorn og stjerneanis.

Julemiddagen: Den smørmøre langtidsstegte and, fyldet, bunddækket fra stegesoen (perleløg, gulerod og pastinak) brunet på panden, en god krydret rødkål (i år kogt i Sellebergs 100% kirsebær og æblecidereddike), hvide, brunede og franske, en liflig sauce kogt på skroget og jævnet med roux lavet på det krydrede andefedt. Og som lidt ekstra til var der hjemmesyltede agurker og æblesmør. 

Da anden var fortæret gik jeg kold på sofaen - og der har jeg så opholdt mig hele dagen i dag også. Døset til tv og småsovet. For nu er jeg virkelig klappet sammen. Jeg er flyttet og julemaden er overstået. NU skal jeg slappe af i laaaang tid.

Uden at hælde alt for meget vand ud af ørerne kan jeg dog fortælle at den sidste måned har været en af de hårdeste i mange år. Jeg har måtte græde mig i søvn flere nætter pga smerter - og jeg har være presset derud hvor medicinen ikke virkede en pind. Og alligevel har jeg måtte presse mig til at stå tidligt op og fortsætte igen dagen efter. Fibromyalgi og flytning er ikke en god kombination. Men 84 kvm pakker ikke lige sig selv ned i kasser - og selv om jeg har fået lidt hjælp var der virkelig meget at gøre. Jeg har skilt mig af med ca 30% af hvad jeg ejede - noget er givet til genbrug, andet givet væk via en storskraldsgruppe på Facebook og resten smidt af pommeren til. Det er blevet skåret til benet og nogle smertefulde minder er nu slettet. Det her bliver en frisk start på mange måder.

Men selv om der blev ryddet ud med hård hånd havde jeg alligevel 60 flyttekasser at gøre godt med. De er nu tømt og givet videre - så nu skal det 'bare' på plads. Den gamle lejlighed skal gøres helt færdig i overmorgen så den er klar til at aflevere d. 3/1. Først der er jeg for alvor flyttet, føler jeg. Det er godt nok gået stærkt. Den 29/10 meldte jeg mig boligsøgende - og d. 31/10 fik jeg tilbudt lejligheden som nr 2 - og d. 6/11 fik jeg vide at den var min. Den var først med overtagelse d. 15/12, men den tidligere lejer lod mig overtage allerede d. 1/12. Det betød at der var tid til at få samlet de nye møbler inden flyttemændene kom med resten d. 11/12. Glæder mig til at vise mit nye køkken frem inden længe.

Nytåret skal Max og jeg fejre her i den nye lejlighed. Kattene skal mandsopdækkes. De er jo vant til fyrværkeriet på 3. sal - og nu er de jo på 1. sal med direkte kig til det der bliver fyret af i jordhøjde. Håber godt nok ikke de dør af skræk. Maden bliver creme de la creme: vi skal nemlig ha' den her fantastiske 4 retters menu fra Frederikshøj. For jeg trænger til at sidde på en stol og blive forkælet efter den hårde omgang. 

Og så tusind tak for alle de søde og opmuntrende kommentarer og mails. Det er enormt rørende at der sidder folk derude og er bekymrede for mig når jeg ikke skriver i længere tid. Mange aftner har jeg haft lyst til at skrive et lille indlæg, men jeg har simpelthen ikke haft kræfter til det. Og bare vent, der kommer et ret sjovt indlæg med den mad jeg magtede at spise mens pakningen og flytningen stod på. 

Glædelig jul til alle der kommer her forbi 
    

lørdag den 1. december 2012

Vinderen er udstukket...æh, udtrukket...

Wow, hele 128 har deltaget i min give-away denne gang. Det er nu også en fin lille præmie der var på spil. Det har været ret sjovt at læse alle svarene. 

Her er de forme jeg selv valgte - og det er faktisk ret mange af dem som I også har nævnt. Så snart jeg er flyttet vil jeg bage en helt masse peberkager så jeg kan få dem prøvet af. 

Og hvem vandt så?
 
Tillykke Bianca - send mig din mailadresse - så sørger jeg for at du får adgang til webshoppen og frit kan vælge dine 15 udstikkere.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...