lørdag den 19. maj 2012

Plain vanilla - en god basis-is på kondenseret mælk...

Det gik pludselig op for mig at jeg ikke havde lavet en helt almindelig vaniljeis på kondenseret mælk endnu. Så sådan fik jeg udviklet - og sammen med den får du 3 forslag til hvad man kan blande i den.

Den smager himmelsk i sig selv - og skal serveres til en rabarbercrumble med anis og hvid chokolade i morgen.

Opskriften er ganske simpel:

4 dl letmælk
1 dåse kondensret mælk
1 stor fed vaniljestang - eller 2 mindre
2½ dl fløde 38%


Flæk vaniljen og skrab marven ud med bagsiden af en kniv. Kom mælk, vaniljemarv + den/de 'tomme' stang/stænger i en gryde og varm op til lige under kogepunktet. Pas på at det ikke bliver for varmt - så begynder mælkesukkeret at karamellisere og det kan smage lidt hen af risengrød. Lad blandingen trække i ca 20 minutter. Kom vaniljemælken (incl stang/stænger) i en bøtte og pisk den kondenserede mælk i. Sæt bøtten på køl i et par timer - eller som jeg, i 1 døgn. Si blandingen igennem en sigte grov nok til at de enkelte vaniljekorn slippet igennem og fin nok til at 'snaller' fra marven ikke kan. Tilsæt fløde og kør blandingen på en ismaskine eller indfrys den under omrøring hver halve time.

Jeg tog lidt fra i en bøtte til ren vaniljeis - og delte resten af portionen i 3.
I min hjemmelavede økologiske basis-is knaldede jeg på forsøgsbasis en masse kemi og usunde sager i......for din skyld naturligvis! Ja, hykleriet vil ingen ende tage. De labre grønne M&M's er med mørk chokolade og mint. De smager FANTASTISK og er stærkt vanedannende. De kan desværre ikke købes i Danmark (endnu) men kan bestilles her.

Jeg blendede en håndfuld af de grønne knapper, kom lidt Nutella i en engangssprøjtepose (brug en alm frysepose og klem det sammen i et hjørne) og lavede en blanding af 1 spsk frysetørret hindbær og 1 tsk rålakrids.

Den første portion is blev rørt sammen med de blendede M&M's inden den fik lov til at fryse helt ind i ca 3 timer.

JA TAK! Det er virkelig en fremragende kombination. Chokoladen, det sprøde knas fra sukkerskallen og den diskrete smag af mint. Isen kan også sagtens laves med hakket mørk chokolade eller de nye mørke M&M's (fås hos 7-Eleven) + et par pebermynteolie. Er man til den slags, pynter det også vældigt med et par dråber grøn pasta- eller frugtfarve.

Den 2. portion is blev rørt med de frysetørrede hindbær og rålakrids.

Kombinationen hindbær + lakrids er allerede blevet en moderne klassiker. Hvis man tilsætter lidt hakket marcipan og hvid chokolade er det med god vilje is-versionen af Summerbirds små hvide flødeboller.

Den 3. og sidste portion skulle laves til Nutella-swirl. Jeg vidste ikke rigtig hvordan jeg skulle gribe det an - men jeg klippede spidsen af sprøjteposen og sprøjtede små toppe ned i isen.

Og så var meningen at jeg ville rode lidt rundt i det. Hvad jeg ikke havde taget højde for, var at Nutella lynhurtigt sætter sig når det bliver afkølet. Så inden jeg blev færdig med at sprøjte det ud og fotografere var det allerede ret usamarbejdsvilligt. Men jeg fik det da nogenlunde fordelt. Næste gang vil jeg fryse lidt Nutella i en lav skål, foret med film, først. Så kan det hakkes og fordeles mere jævnt.

Men hold nu op hvor smagte det godt. Nutellaen får konsistens som en mellemting mellem blød nougat og chokolade. Meget behageligt at bide i. Og sammen med den lækre vaniljeis var det bare et hit!

Det er en basis-opskrift der kan varieres som man lyster. Brug den mælk du foretrækker, erstat noget af den med yoghurt naturel (bør ikke opvarmes), silken tofu eller hvad du får af skøre ideer. Fløden kan være alt fra kaffefløde til doble cream.

Personlig holdning: Undgå produkter som Milda Cremefine. Et mælkebaseret produkt med vegetabilsk fedt? Det er efter min mening ligeså et ulødigt et produkt som margarine. Men ofrer smagen og de gavnlige stoffer for at sænke fedtprocenten. Drop fedthysteriet og brug gode rigtige produkter - læs her hvorfor.

64 kommentarer:

 1. Kære Malou
  Det er sådan cirka den version, som jeg laver oftest (har meget dessert-konservativ mand).
  Opvarmningen af mælken har den anden funktion end, at man får hevet mest mulig smag ud af vanillen? Jeg tænker på, om det betyder noget for konsistens m.m? Jeg har ofte blot blandet alle mælkeprodukterne sammen og smidt direkte i ismaskinen.
  Hjembragte 4 dåser kond mælk i går ... måske man straks skulle gå igang!
  Knus Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Hanne

   Har godt luret på din version - den ser også lækker ud ;-)

   Ja, når man opvarmer mælken får man mere smag ud af vaniljen. De æteriske olier i 'stangen' frigives og tilføjer en mere kompleks og intens smag af vanilje. Er man i tidsnød kan man også sagtens smække det hele sammen på en gang - nu havde jeg bare lige tid til at lege lidt med det. Jeg smagte på blandingen 3-4 gange mens den trak og det var interessant at følge som vaniljearomaen udviklede sig.

   Wow, så er det da bare med at komme i gang ;-)

   Knus Malou

   Slet
  2. Tak for hurtigt svar. Jeg er allerede igang :)

   Slet
 2. Du er godt nok en rigtig madheks. Nej hvor lyder det godt.

  Jeg vil sige så meget, jeg har ingen ismaskine, men det er noget af det, jeg ønsker mig. Hold op, hvor ser det lækkert ud!! Den der lakrids/hindbær/hvid chokolade-ting - uhm!!!

  Men det står der altså ikke på menu'en lige nu. At det skal prøves på et tidspunkt, står dog helt fast.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lidl har ( i hvert fald her i Østjylland) en ismaskine til 119,- fra på torsdag. Jeg har en (et par år gammel) og den virker helt som den skal.

   Slet
  2. @Deborah - Ha, det er vist den helt rigtige betegnelse :-D

   De her is på kondenseret mælk kan man sagtens lave uden ismaskine. Du kan komme langt ved at piske den med en håndmikser hver halve time mens den fryser ind. Tak :-)

   @Q - Tak for tippet. Jeg tror lige jeg skal kigge lidt på sådan også :-)

   Slet
 3. Info til københavnere: Jeg har købt mint m&m's i Fisketorvets kiosk :)

  (og så er der kondenseret mælk til 12 kroner dåsen i Rema1000 i næste uge ;) )

  SvarSlet
  Svar
  1. Wow, tusind tak for tippet. Jeg skal til København på ferie i næste uge og skal da lige forbi Fisketorvet så ;-D

   Tak, så smutter jeg i Rema mandag morgen og tanker op :-D

   Slet
 4. Jeg tror snart jeg skal stoppe med at læse med her Malou... ender med at veje 300 kg. :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Sorry :-)

   Jeg lover at lave nogle mere kalorielette is når jeg kommer hjem fra ferie! Nu kommer varmen jo også - og det betyder sorbet ;-)

   Slet
  2. Glæder mig SÅ meget til at se dine sorbet ideer og dermed blive inspireret..
   Er ikke selv kommet igang til hankønnets store ærgelse :$

   Slet
 5. Jeg måtte lige google Milda - anede ikke hvad det var :-)

  Jeg tør efterhånden ikke anskaffe mig en ismaskine - tror jeg ville ende i samme (m)isbrug som dig, hehehe :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, jeg skulle nok ha' skrevet at det var det der også hed Cremefine. Det tilføjer jeg lige i teksten. Tak ;-)

   Misbrug? Hvad er det for et *host* misbrug du tænker på? :-D

   Seriøst: Jeg tænker tit "Så, nu sætter jeg ismaskinen væk og holder en pause" - og så ser jeg en ingrediens eller for en idé som bare SKAL afprøves. *suk*

   Slet
  2. "Seriøst: Jeg tænker tit "Så, nu sætter jeg ismaskinen væk og holder en pause" - og så ser jeg en ingrediens eller for en idé som bare SKAL afprøves. *suk*"

   - og det er vi flere der takker dig for. Hurra for besættelser!

   Slet
  3. Aww, tak - hvor er det sødt......tror jeg nok :-D

   Først vaffeljernet og nu ismaskinen - hvad mon bliver det næste aggregat der får mig i sin magt?

   Slet
 6. Hej Malou
  De ser virkelig lækre ud de is.
  Jeg har et forslag til nutella swirvler i isen: smelt nutellaen over vandbad, kun lige til den er flydende, hvis den er for varm, smelter den isen.
  læg noget is i bunden af bøtten, tag en skefuld flydende nutella og lav spindelvæv, forsæt i flere lag,indtil bøtten er fuld. så får du mønstret, når du kugler isen op, når den har sat sig. sådan gør jeg, når jeg laver ferrero rocher is.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kristina

   Tusind tak skal du ha' :-)

   Hmm, min Nutella står ved stuetemperatur så den er meget flydende i forvejen. Men jeg tror du har ret i af isen skal laves i lag. Tak, for tippet. Argh, nu bliver jeg jo nødt til at prøve at lave det.

   Uhm, ferrero rocher is lyder godt nok lækkert. Jeg må vist hellere lige kigge forbi og se din opskrift ;-)

   Slet
  2. Jeg har desværre ikke lagt opskriften ud, da selve vaniljeisen ikke blev som ønsket, men det er en basis vaniljeis med nutella swirvl og hakkede, ristede hasselnødder, lagt i "lag" som beskrevet, jeg ligger min opskrift ud, når jeg har fået lavet en god vaniljeis, måske som den du har lavet ovenfor :O)

   Slet
  3. Hej igen
   Nu har Jeg lagt billedet ud og vejledning til hvordan man kan gøre :o)
   Så kan man bruge den vaniljeis man bedst kan lide at lave.

   Slet
  4. Tak skal du ha' :-)

   Jeg skal helt sikkert forsøge mig. Mon ikke en håndfuld Rice Krispies ville kunne give det 'knas' du leder efter?

   Slet
  5. Jo krispies fungerer sikkert fint, dog kan jeg være i tvivl om, om de når at blive bløde/suger væske til sig, så de ikke bliver sprøde, men svampede istedet, men du må prøve dig frem ;o)
   nødderne giver i hvert fald knas.
   god fornøjelse

   Slet
  6. Hej igen, det er ikke for at spamme dig med beskeder, men kom lige i tanke om maltesers, de er jo knas med choko udenom, hvis de forbliver hele, beskytter chokoladen vel, de er godt nok lidt store, men det er et forsøg værd, (måske man kan finde nogen der ligner og er mindre ;o)

   Slet
 7. altså Malou - Det ser superskønt ud - Må hel klart prøve den udgave. Havde seriøst aldrig tænkt på at man kan med Nutella - men hvorfor ikke :) Og jeg kunne også godt bruge andre farver med M&Ms :) Har set på youtube at der findes shoppe med KUN M&MS i USA suk... - Forsat god lørdag

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-) Jeg rodede bare lidt rundt i skabe og skuffer for at lede efter noget at komme i - og der stod Nutellaen (som jeg havde glemt ALT om) :-D

   Ak ja, jeg ville gå AMOK i sådan en butik. Der ligger vist også en i London :-P

   Slet
  2. Uhh ja, jeg skulle have været i M&M world i Vegas i år, men elevatoren virkede ikke :(
   Sikkert ikke det billigste sted at shoppe, men souveniermæssigt sjovt..
   Der er også i London ja, samt mindst 1-2 mere.

   Slet
 8. hvor får du fat i økologisk kondenseret mælk?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan desværre ikke købes i butikkerne - man skal lave det selv. Jeg har desværre ikke fåst blogget opskriften endnu - men du kan se her hvordan det gøres ;-)

   Slet
 9. Jeg har fået bestilling på kokosis af min bedre halvdel. Kan det forenes med denne nemme metode, eller skal jeg over i en helt anden type (æggeblommer og alt det der hejs...).
  Jeg har scoutet nettet, men jeg synes de er meget komplicerede, de opskrifter jeg finder frem til :-(
  Ethvert hint modtages med kyshånd, og så kan jeg jo prøve mig frem .

  SvarSlet
  Svar
  1. Hmm, mon ikke det kan kombineres? Jeg vil anbefale at du forsøger dig med 1 ds kondenseret mælk, 3 dl kokosmælk, 2 dl mælk og 1 dl fløde. Pøj pøj med projektet!


   Jeg skal nok selv gøre forsøget når jeg hiver ismaskinen frem igen efter ferien ;-)

   Slet
  2. Cool - det prøver jeg. Du og resten af verden skal nok få en tilbagemelding.
   Takker.

   Slet
  3. Okay - så kom kvalitetsstemplet på kokosisen. Konsistens og smag er godkendt, omend jeg i næste version nok ville tilføje lidt kokosmel.
   Desuden skal jeg se om jeg kan finde usødet kondenseret mælk, for den blev hvinende sød...

   Slet
  4. Vi laver den på samme opskrift men med kokosmel i.
   Har overvejet om konsistensen af "kvast" kokosflager vil være bedre, eller om man måske skulle lune mælken med kokosmelen inden man laver isen.

   Slet
 10. Ud af busken efter at have fulgt din blog i en måneds tid eller to :)
  Jeg har elsket is så længe jeg kan huske og har med stor glæde fulgt dine is indlæg (også de andre dog). Jeg har en dejlig ismaskine stående som ikke har været brugt længe af diverse årsager, men nu skal det simpelthen være. Det ser simpelthen så lækkert og "nemt" ud.
  Hele dagen har jeg gået og tænkt på hvad jeg kunne få lyst til at putte i denne plain vanilla.
  Oreo, skildpadder, dumle, marabou (kan du se jeg også tilfældigvis elsker chokolade). Uhauha. Jeg er glad for at du allerede nu lover kaloriefattige is. Bare sådan så der kommer lidt balance i det ;)
  Mvh Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Maria

   Jamen, velkommen ud af busken :-D

   Aww, tusind tak - jeg er glad for at du kan lide mine isopskrifter. Der er SÅ nemme at ha' med at gøre. Håber du kan lide dem :-)

   Åh ja, jeg har også en liste over ting der skal prøves af og der står også Oreo's på. Skal også lave med karamel, saltet karamel, jordnøddesmør og endnu en variant med bacon.

   Ja, der må noget med nogle mindre 'volt' i på banen. Jeg har allerede en perlerække af læskende sorbetter klar til når varmen sætter ind. Så hæng endelig på.

   Glad hilsen
   Malou

   Slet
  2. Karamel! Ja selvfølgelig da. Jeg er først for nyligt blevet glad for karamelis (Ben&Jerry's skyld haha), så det kunne være spændende.
   Jeg har aldrig været stor fan af sorbet. "Hvorfor spise sorbet når man kan spise is?" ;) Men hjemmelavet skal nok blive godt.
   Mvh Maria

   Slet
  3. Hov Malou...
   Igen fik du min hjerne op i højeste gear - bacon-isen. Har ikke tid i næste uge engang, så må blive engang i juni... om jeg vil gå så langt som dine "glaserede" bacon eller blot nøjes med bacon og ahornsirup (swirls) er ikke besluttet.

   Hmmmm min bror mener vi skal have en ekstra fryser så vi har plads til is.
   Derudover skal der købes beholdere der passer med 1 portion is ;)
   Nahh.. vi må vente til der er plads - er nok også bedre for ens kcal-indtag ;)

   Slet
 11. mmmm....dejligt med ren vanille, det er så godt så godt til chokoladekage :)
  Har testet både chokolade-isen og citronisen denne weekend, endte med at tilføje skallen af 1 citron så det blev mere a la citron-fromage is...mmm!
  Konsistensen er da bare for lækker og hvem kan stå for is rørt sammen på så kort tid? En anelse farligt for undertegnede (gravid -snart på barsel), men tror min mand vil blive pænt lykkelig sommeren over når nu Kitchenaiden's ismaskine sagtens kan trække 1½ portion is af denne opskrift :)
  Farligt læsestof Klidmoster!!
  Sanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)

   Oh la la...det lyder nice med citron - det skriver jeg mig lige bag øret ;-)

   Konsistensen er GULD værd - hvorfor tror du at jeg er blevet så hooked? Er sikke på at I nok skal klare den is den kan trække ;-)

   Slet
 12. Hej Malou. Nu må det være på tide, at jeg også hilser på og takker dig for dine opskrifter. TAK. Jeg har nærlæst og afprøvet nogle af isopskrifterne og er blevet overbevist om, at den kondenserede mælk er et vidunderligmiddel. Det er jo meget nemmere end æggeblommer og kogende mælk. Og tak for denne nye basisvanillie.
  god dag
  Bente

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej :-)

   Aww, det er mig der takker - er glad for at du kan lide mine opskrifter. Kondenseret mælk er tha shizzel - det er SÅ nemt. Og det kan vi li' ;-)

   Slet
 13. Hej Malou
  Tusind tak for alle dine inspirerende opskrifter - jeg har ladet mig inspirere og har i dag investeret i en billig ismaskine fra Lidl. Den første is jeg skal prøve er din rabarber is - det er jo sæson og de vælter frem ude i haven. Kæresten og teenagedrengene glæder sig til at smage alle de varianter jeg nu kan finde på - ja og det gør jeg også :) Hmmm måske fordi jeg er gravid??
  Mvh Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej :-)

   Aww, hvor er jeg glad for at du kan bruge mine opskrifter til noget.

   Nam nam, blev din rabarberis god?

   Tillykke med de glædelige omstændigheder :-)

   Slet
 14. Uhh.. dejlige forslag. Havde faktisk allerede selv planer om en mild lakrids-is med frysetørrede hindbær i - men skal liiige have tømt ud i 'mine' is inden der laves ny portion :\

  Synes M&M-genren lyder 'nice'..

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)

   Uhm, det lyder dejligt med mild lakrids og hindbær. Kender desværre alt for godt det med at skulle ha' tømt ud i fryseren først.

   Argh, don't mention M&M :-D

   Slet
 15. Hej Klidmoster
  Jeg prøvede din opskrift på en helt almindelig vaniljeis. Desværre har jeg ikke en ismaskine, så den blev noget krystaliseret. Men smagen blev rigtig. Tak for rigtig fin basis-opskrift.
  Hvis du er nysgerrig kan du se resultatet her: http://ellevildmad.wordpress.com/2012/08/16/hjemmelavet-vaniljeis-med-drys/
  Gad vide om jeg en dag får mig en ismaskine :-)

  SvarSlet
 16. Hej Klidmoster

  Jeg tænkte på, om du nogen sinde har lave denne lækre karamelcrem på kondenseret mælk og så blandet den i din vanilieis?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej.

   Nej, det syntes jeg er for sødt :-)

   Slet
  2. Jeg har lavet en karamelis baseret på dulce de leche. Der skal selvfølgelig ikke kondensmælk i også - den bliver erstattet af dulce de lechen.

   Jeg er normalt ikke særlig vild med karamelis, men den blev rigtig lækker - en af de bedste is, jeg har smagt.

   Slet
 17. Hejsa :)
  Jeg har rigtig mange problemer med, at min is krystalliserer hver eneste gang jeg bruger vanillestænger. Er det noget du kender til, og evt. ved hvad skyldes? Det er ved at drive mig til vanvid, da vanilleisen er min yndlingsis. Den er bare ikke ligeså lækker, når den er fyldt med krystaller :( laver jeg is uden vanille, er der ingen problemer. Det undrer mig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa :-)

   Jeg har hørt om mange ting der kan få is til at krystallisere - men aldrig vanillestænger. Beklager. Du må Google dig frem til et svar ;-)

   Slet
  2. Hvad mener du med at lade blandingen trække i 20 min? er det over komfuret eller?

   Slet
  3. Bare i gryden på køkkenbordet. Det er bare lige for at trække mest mulig smag ud af vaniljen :-)

   Slet
 18. Hej,
  Når du skriver at man skal piske mælkemassen og den kondenserede mælk sammen, er det så med håndmixer eller i hånden? :)
  - Camilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej

   Bare med hånden - well, med et piskeris ;-)

   Slet
  2. Super!
   Tak for lynhurtigt svar ;)

   Slet
 19. Hejsa,
  Jeg faldt over din opskrift efter en lille google-søgning. Jeg håber at du stadig er aktiv herinde :D
  Jeg ville rigtig gerne lave en hjemmelavet is i muffinsforme, så de blev portionsanrettet, men har du så et godt råd til hvordan jeg gør at de ikke bliver krystalliseret? Fordi det bliver jo lidt svært at piske isen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg bestemt ;-)

   Du skal bare starte med at fryse isen i en bøtte -og piske i den hver halve time. Når den begynder at blive sej og svær at piske kommer du den i muffinformene.

   Slet
 20. Åh, det virker jo dejligt nemt!! :D Newbie her spørger så: Skal bøtten være med låg eller er det same-same?
  Jeg har aldrig lavet is, så det er ukendt land for mig ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der skal låg på. Og det skal også noget over muffinformene.

   Pøj pøj med ismageriet :-)

   Slet
 21. Hej,
  Jeg er ny udi at lave is og har lige købt min første ismaskine :-)
  Fulgte din opskrift, men erstattede vanillestangen med 1 spsk kardemommefrø, som jeg stødte i en morter. MUMS!!!
  Henrik

  SvarSlet
 22. Yum, det lyder bare pragtfuldt med kardemomme :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...