fredag den 28. oktober 2016

Græskar-krydderkage med frosting...

Her får du opskriften på min helt nye svampede og smovsede efterårskage, som er lavet med masser af hokkaidogræskar og varme krydderier - samt en laber frosting af mere græskar og flødeost. 

Æh...sådan kom den færdige kage til at se ud - men der var lige lidt krise på da den skulle pyntes (mere om det længere nede). Min indre perfektionist ville egentlig gerne ha' ventet med at blogge om den og bage den igen, så den blev helt perfekt - men gode råvarer er dyre og mine kræfter er kostbare, så nu kommer den på som den er. 

Først og fremmest skal der bruges en masse (mindst 400 g) silkeblød græskarpuré. Tag et mellemstort eller kæmpe (resten af puréen kan sagtens fryses), vask det grundigt på ydersiden, flæk det og skrab det fri for kerner og trådet indmad. Nej, der er ingen grund til at skrælle hokkaido, for skrællen kan sagtens spises. Desuden er farven med til at give den færdige puré den smukkeste dybe orange nuance. Skær det i grove tern og kom det i et fad. Kom folie over fadet og sæt det i ovnen på 200°C i 1 time til græskarret er meget mørt. Lad det køle lidt af og giv det derefter en tur med stavblenderen *wroom wroom*.

Lad puréen køle helt af og vej 200 g af til kagen - og mindst 200 g af til frostingen.

Jeg tog udgangspunkt i opskriften på min banandrømmekage og hold fast i at lave den melfri, men erstattede kokosolien med SMØR. Der skulle smæk på krydderierne - og jeg ville gerne lave pumpkin spice, som er en helt fantastisk aromatisk blanding.

Blandingen kan laves at både hele (hvis man altså har en krydderikværn og et rivejern) og stødte krydderier. Jeg brugte lidt af hvert. Mængderne herunder er angivet på stødte krydderier: 

2 tsk kanel
1 tsk muskat
½ tsk ingefær
¼ tsk nelliker
¼ tsk allehånde

Bland krydderierne samme - og volia: pumpkin spice! 


Og så til selve kagedejen:

Til en springform på 16 cm:

4 æg
40 g lys muscovado
40 g rørsukker
200 g græskarpuré
50 g kokosfibermel
1 tsk bagepulver
½ tsk fint salt
1-1½ tsk pumpkin spice
50 g SMØR (som ikke kom med på billedet af en eller anden grund?)

Pisk æggene skummende og luftige med de 2 slags sukker. Pisk græskarpuréen i. Bland de resterende tørre ingredienser sammen og smelt det dejlige SMØR. Rør det i det våde, sammen med det tørre.

Sæt bagepapir i bunden af springformen og smør den på indersiden. Bag kagen ved 175°C i 40-50 minutter - til et træspyd kommer rent retur. Bliver den for mørk på toppen under bagetiden, så læg et stykke folie over. Lad kagen køle lidt af i formen.

Befri derefter kagen fra springformen og lad den køle helt af.

Og så skal frostingen laves. Jeg fulgte den her opskrift og det blev ikke nogen succes. Konsistensen blev for tynd - og jeg smagte på den inden jeg havde tilsat alt flormelissen, hvilket var et held....for ellers var den blevet hvinende sød. Hvad er der med amerikanere og deres oversukring? 

Som base til den rigtige frosting:

200 g flødeost (ikke light)
50 g græskarpuré
35 g SMØR
½ tsk kanel
½ tsk pumpkin spice
150 g sigtet flormelis 

Temperer flødeost, SMØR og græskarpuré. Pisk dem sammen. Tilsæt krydderier og flormelis. Pas på ikke at piske for meget, så bliver den tynd.

Flæk den helt afkølede kage og kom ca ¼ af frostingen imellem de 2 bunde.

Allerede her kunne jeg konstatere at den var noget til den tynde side. Alligevel smurte jeg en god portion frosting ud i et jævnt lag over hele kagen.

Prosit....jeg havde lavet en kæmpe snotklat. Og jeg var grædefærdig. 

Og hvad gjorde jeg så?

Jeg viste katastrofen frem på Facebook og skrev: "Min kage ligner en kæmpe snotklat. Godt jeg ikke meldte mig til Den Store Bagedyst". Og så var Nada så genial at skrive noget ala: "Det er jo snart halloween....pynt videre på den". Hallo, den skulle da bare lige et smut forbi PicMonkey - så var den en gyselig troldesnotkage

Men det var et billede - og så var der jo den rigtige kage. Hvad pokker skulle jeg gøre ved den? Pludselig sagde det *pling* og jeg kom i tanke om at jeg da havde ca 200 g græskarpuré på køl (gemt til en kæk pastaret, som straks blev sløjfet). Den blev hevet frem og rørt op med den tynde frosting til den havde den ønskede smag og konsistens. 

Jeg vil til enhver tid anbefale at lave den plain frosting helt uden græskar - og så i stedet røre den sammen med 200-250 g græskarpuré bagefter.

Jeg skrabede den tynde frosting af kanterne og kom den nye i en sprøjtepose isat stjernetyl. Og så kunne jeg sprøjte en fin kant hele vejen rundt. Jeg fortrød at jeg ikke også havde gjort det samme med toppen - men det var for sent at ændre på.

I stedet kom jeg mere på - og lavede et let mønster med kniven. Det var sgu ok. Et skud citronmelisse fra altanen blev prikken over i'et.

Og så var det bare at gå ombord i den orange sag. 

Yum - den var lige nøjagtig så svampet, snasket og krydret som jeg havde håbet. Den skal jeg lave igen snart - dog som muffins med den rigtige frosting på.  

Det er en meget mættende sag - så server den i ikke for store stykker. Og så stod jeg jo der med både en masse kage og en del tynd frosting tilbage. Og så måtte jeg lege restegøgler i bedste Stop Spild Af Mad stil.

Frostingen smager pragtfuldt på kiks, knækbrød og ristet toast - som et alternativ til Nutella, Dolce Latte eller marmelade. Jeg forestiller mig at det også kunne smage godt sammen med peanutbutter....og på vaniljeis. 

Og resten af kagen kunne naturligvis kun blive til en ting: trøfler!

Jeg fjernede alt frostingen og kom kagen i en skål. Men en håndmikser rørte jeg det til krummer - og tilsatte lige akkurat frosting nok til at det kunne hænge sammen + ½ tsk ekstra pumpkin spice. Blandingen blev trillet til 33 små bite-size trøfler som blev trillet i 3 slags krymmel.

Følte mig dog lidt som en idiot, da jeg trillede min hjemmelavede økologiske trøffelmasse af 'gratis' restekage, i farvestrålende syntetisk krymmel købt for hele 32 kr. Men nu har jeg da lidt mundgodt at tage med på MAD i Ridehuset i morgen. Skal være frivillig på madpakkeværkstedet (læs: mest være til pynt og gå lidt i vejen) igen i år. 

Snip, snap, snude...så er den kagehistorie ude...

tirsdag den 25. oktober 2016

Blomkåls-toast med ost og skinke...

Den gluten- og melfri bølge skyller stadig over landet - og jeg får ofte henvendelser fra læsere der ønsker alternative versioner af det ene eller det andet. Og hvis folk vitterligt lider af cøliaki eller glutensensitivitet, er jeg som regel til at lokke med - mens de moderigtige glutenhystader bliver bedt pakke sig (ja, så ond er jeg). De her toasts er dog ikke lavet på opfordring, men af nysgerrighed. HomeMadeHeaven slog nemlig et link op på min væg på Facebook og så tog det fart. Det er den her opskrift Cauliflower Hash Browns det drejer sig om - jeg har blot forvandlet dem, først til 'toastbrød' og siden til lækre toasts:

Gyldne, grillede og fristende - med fyld af rare sager. 

Først skal man lave selve 'toastbrødet':

I min udgave består det af blomkål, ost, æg og krydderier.

600 g blomkål rives - eller køres *wroom wroom* på minihakker til blomkåls-ris. Den blendede blomkål drysses med ½ tsk fint salt og vendes godt rundt. Det trækker i ca 20 minutter - og så skal det vrides igennem et viskestykke. Da mine arme arme ikke har særlig mange kræfter, bruger jeg et sne-jern (som men ellers bruger til at lave kartoffelmos med) til at presse væden fra, små portioner af gangen. Det lykkedes mig at presse ca 1½ dl fra, men en med friske arme, kunne nok få meget mere fra.


Og så til de øvrige ingredienser:

2 æg
25 g friskrevet parmesan 
2 spsk olivenolie
½ tsk løgpulver
½ tsk hvidløgspulver
½ tks tørret timian
½ tsk urtesalt
Lidt friskkværnet sort peber

Det hele æltes godt sammen med den vredne kål - og fordeles i 6 portioner. Hver portion formes til en skive 'toastbrød' på smurt bagepapir eller ditto silikonemåtte. Pres forsigtigt massen fast med fingrene og brug f.eks en dejskraber til at forme kanterne med. Jo mere omhyggelig man er, jo pænere bliver det færdige resultat.

Pladen sættes i ovnen 20 minutter ved 200°C - hvorefter den vendes og der bages 15-20 minutter mere. Det skal være let gyldent ikke mere, da det jo skal ha' mere varme senere. Brug en spartel til at fjerne 'brødet' forsigtigt fra underlaget og læg det til afkøling.

Når trængen til toasts melder sig (Æh, går den nogensinde væk?) er det bare at gå i gang. Ja ja, ved godt jeg skriver skinke - men det var hamburgerryg jeg kunne få fat i.

Jeg er jo som bekendt, nærmest afhængig af fuldkornssennep - så først et tyndt lag af det. Dernæst en skive god ost og til sidst, det ønskede kødpålæg.

Jeg lavede de 3 toast på hver sin måde. De første 2 kom i vaffeljernet i går - den ene med pladerne til belgiske vafler isat (ikke et hit, den var for svær at få ud), den anden med de rigtige plader til trekantstoasts (stor succes). Den sidste kom i min bord-grill her til morgen (bedst af de 3). Man kan også sagtens stege toasten, på begge sider, på en varm pande i en lille klat SMØR.

Aj, men se lige.....

Det er virkelig comfort food der vil noget. Det er ikke en knasende sprød toast, men den smager og mætter helt eminent. Jeg fik 2 til aftensmad og det var mere end rigeligt.


Her til morgen lavede jeg så den sidste:

Mens den var en tur i bord-grillen fik jeg en idé - den skulle da laves til en slags Croque Madame!

Jeg lavede derfor et spejlæg og kom ovenpå. Det blev blot krydret med lidt friskkværnet sort peber - for resten var rigeligt salt.

Bedste morgenmad længe! 

Det er helt klart noget jeg skal lave igen. Det er lidt omstændigt - men jeg syntes faktisk det er umagen værd. Og så er det en god måde at snige nogle ekstra grøntsager ind i kosten på. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og så til noget lidt mere alvorligt.

På det sidste har jeg fået rigtig mange henvendelser og spørgsmål omkring fibromyalgi. Det fik mig til at dele det her billede og skrive følgende på bloggens Facebookside i går:

"I dag skal det ikke handle om mad, men om fibromyalgi. Jeg blev diagnostiseret i 2008, men har levet med symptomerne i ca 16 år nu. Jeg skal ofte svare på spørgsmål om sygdommen, for der er mange der enten ikke ved hvad det er - eller er fejlinformerede.

Nej, det er ikke en psykisk sygdom eller en 'skraldespandsdiagnose' - det ER en fysisk sygdom (klassificeret af WHO i 2004 med koden M79.7- Fibromyalgia). ALT andet skal være udelukket og diagnosen skal stilles af en reumatolog. Noget af sygdommen sidder i hjernen, forstået sådan at det er centralnervesystemet der er 'brændt sammen'. Det kan ikke repareres - og det påvirker resten af systemet i høj grad.

Ja, jeg har ondt hele tiden. Der er aldrig pause. Der kan være dage hvor smerterne er nemmere at takle - men smertefrie dage findes ikke. Desuden har jeg influenzasymptomer ca 8 mdr om året - og rager forkølelser, hoste og infektionssygdomme til mig for et godt ord.

At skrive offentligt om sine skavanker udløser mange meninger og 'gode råd' - nogen tåbelige, andre mistroiske og rigtig mange velmenende. Og nej, jeg er ikke 'utaknemmelig' fordi jeg ikke vil prøve dette og hint som har hjulpet din fasters, sønnesøns nabo - for jeg ved hvad jeg fejler, hvad jeg skal undgå og hvordan jeg passer optimalt på mig selv. Sygdommen påvirker ALLE der har den forskelligt, i større eller mindre grad. Man kan derfor ikke sammenligne direkte - og det der virker for den ene, virker ikke nødvendigvis for den anden.

Nej, jeg skal ikke undersøges for Borrelia, tungmetalforgiftning, Aspaprtam-allergi (indtager ikke kunstige sødemidler eller light-produkter) eller smitsom svindsot - jeg har været hele møllen igennem og fået diagnosen fibromyalgi (FMS). At der så er en ikke nærmere defineret personlighedsforstyrrelse, PTDS, gigt, slidgigt og bursitis i begge skuldre oven i hatten, er irrelevant i den sammenhæng.

Ja, jeg er hårdt ramt - og bliver ked af det når jeg skal grave i det. Det er nogle barske livsbetingelser at skulle leve med et usynligt handikap - og det koster kræfter at give det liv der er tilbage værdi. Det gør jeg bla ved at skrive på bloggen og her, omgive mig med gode mennesker, lave og spise dejlig mad - og LEVE nu mens jeg har muligheden for det. Jeg ved ikke hvad fremtiden bringer af nye udfordringer og begrænsninger. Det sidste år har været det værste rent fysisk - og jeg kan se at der nu er ting jeg ikke kan, som jeg kunne sidste år på samme tid.

Nåede du helt herned? Tak! Det var dejligt at få lidt luft for det hele. Det er meget at gå rundt med selv. DEL meget gerne med andre der også lever med fibromyalgi - eller TAG gerne en der har brug for at blive klogere".

Wow, det opslag er på nuværende tidspunkt set af over 13.200, har fået 223 likes, er delt 86 gange og har fået 57 kommentarer. Det er helt vildt!


fredag den 21. oktober 2016

Vaflet ananas med vaniljeis og romsirup...

Her får du en nem og lækker dessert, som kan laves i et snuptag når lækkersulten melder sig. Det er et Stop Spild Af Mad projekt, da jeg havde ananas til overs fra mine fusion fajitas i kålwrap med ananassalsa som skulle bruges. Kan du ikke få fingre i frisk ananas, kan den på dåse sagtens bruges.

Og nej - desserten kræver heller ikke et vaffeljern. Ananassen kan sagtens grilles eller blot steges på en pande (grill eller alm). Og ja - isen er købt. Romsiruppen derimod er hjemmelavet og noget af et mest vanedannende der findes...

Vaniljeisen er den økologiske fra den blå bil med klokken. Ananassen er ligeledes øko og fundet i Kvickly. Men skal vi ikke lægge ud med at lave siruppen?

Den er SÅ simpel og nem at lave:

1 dl ahornsirup
2 spsk mørk rom
15 g SMØR

Kog siruppen lidt ind, sammen med rommen. Rør SMØR i. Færdig.

Rommen er for øvrigt en ægte Jamaica-rom fra Johannsen i Flensborg. Den købte jeg dernede på min fødselsdag i år, hvor min Madklub og jeg var på tur. Vi fik en rundvisning, et foredrag og en romsmagning + handlede lidt ind i deres butik. Jeg købte et par ting til gaver og lidt til bloggen....og glemte alt om det...indtil jeg skulle bruge rom til den her sirup. Men nu tror jeg da at jeg skal ha' gang i det for alvor! 

Køl siruppen ned til stuetemperatur. Den bliver tykkere mens den køler ned. Uhm, man må gerne dyppe fingrene i den og teste om smagen også ændrer sig...flere gange...og så igen...

Hvis du vælger af vafle frugten, skal den skæres ud i skiver på 1 cm. Bruges frugt fra dåse, skal den trykkes fri for væde først.

Skær skrællen af. Jeg bruger en udstikker til at køre kniven rundt inden i, så den bliver helt rund....*host* OCD *host*

Vaffeljernet blev varmet godt op med pladerne til belgiske vafler isat. Det blev penslet let med smeltet SMØR og ananasskiverne blev vaflet i ca 4 minutter. 

Jeg valgte at servere desserten i disse små støbejernspander (kan købes på Memphis Roadhouse, hvor de også har en hylde med Mason jars, hotsaucer og andre amerikanske specialiteter). De blev sat i ovnen på 65°C i 15 minutter, så de kunne holde ananassen lun, når den kom fra vaffeljernet.

Den lune ananas påføres en lille tsk romsirup, som fordeles med bagsiden af skeen. Der lægges en kugle is på midten og dryppes lidt ekstra sirup over.

Og da jeg er en uforbederlig pynteprinsesse, hentede jeg et skud citronmelisse på altanen. 
Ta-dah!


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dette er indlæg nr 100 i år. Og jeg som overvejede at lukke bloggen ned omkring nytår?! Var ved at visne på alle måder - men fik den rigtige hjælp og støtte til at blomstre op igen. Det her liv, med kronisk sygdom og mange begrænsninger, byder på skiftevis ned- og opture i en ekstrem grad - og jeg er glad for endelig at ha' lært at flyde med. Jeg er SÅ taknemmelig for alle de fantastisk dejlige mennesker i mit liv, der har min ryg og får mig til at trives. I ved hvem I er - og hvor meget jeg holder af jer ♥

Og tusind tak til alle jer som gider læse med her. Det er også utroligt dejligt at I gider følge med i hvad jeg laver af tosserier. Det giver lyst og overskud til at lave mere.

God weekend til alle der kommer her forbi....

onsdag den 19. oktober 2016

Hjemmelavet gin - og tonic batch II...

Sponsoreret: Aalborg Basis snapsen blev tilsendt fra Aalborg Akvavit.

Hip hurra - i dag er det International Gin and Tonic Day (Well, den ene af dem - for der er nemlig 2 dage om året: 9. april og 19. oktober). Det skal naturligvis fejres her i Ginmosters Klidkælder Klidmosters Ginkælder. Og hvad er mere passende end at fejre det det med både hjemmelavet gin og hjemmelavet tonic? 

Det er ikke første gang jeg kaster mig ud i at lave 'gin'. Sidst lavede jeg en udgave af Opihr, kaldet Kopihr (opskrift her), baseret på vodka. Denne gang er det den økologiske Aalborg Basis der bliver tryllet til gin.

I følge et EU regulativ skal gin holde en alkoholprocent på min 37,5% - og Aalborg Basis er på 35%. Hmm, vi kan måske kalde det for light gin så?

Jeg gik efter at lave en letkrydret gin, med tydelig smag af enebær og lidt ekstra smæk på smagen.

Til 500 ml Basis:

1 spsk enebær
½ spsk korianderfrø
3 grønne kardemommekapsler
1 stjerneanis
1½ cm kanelstang
1½ spsk hakket tørret citrongræs
1 kvist citronverbena (eller citronmelisse)

Put alle smagsgiverne i glasset, skru låget på og stil glasset mørkt. Smag på den hver 4 time, til den har den ønskede smag.

Min endte med at trække i 12 timer.

Smagsgiverne blev siet fra. Jeg besluttede mig for at give dem endnu en tur i manegen - og kom dem i glas nr 2. Der fik de lov til at trække 16 timer igen - og det gav også en fin smag.

Og så til den hjemmelavede tonic. Det har jeg også lavet før - her er batch I. Denne gang vil jeg give den fuld knald på citrusnoterne og give den en smule mere bitterhed:

6 x citrus + det løse.

Frisk økologisk citrongræs fra Ren Kost, blev snittet. Åh, sikke en duft...


Tonic-sirup:

1 liter vand
600 g sukker
1 øko citroner
2 øko limefrugter
1½ spsk kinabark
1 dusk citronmelisse
1 dusk citronverbena
1 stængel frisk citrongræs
½ stjerneanis
1 grøn kardemommekapsel
1 nellike
4 hele allehånde
2½ tsk citronsyre

Vask citrusfrugterne, riv skallen fint (undgå det hvide) og pres saften. Allehånde og kardemommekapslen gives et dask med siden af en kødhammer, så aromaerne frigives. Det hele kommes i en gryde og simrer 30-45 minutter uden låg. Gryden tages af varmen og blandingen trækker i ca 30 minutter - hvorefter den sies igennem et klæde.

Og så er der både hjemmelavet gin og hjemmelavet tonic.

G&T:

4 cl gin
2 cl tonic-sirup
8 cl danskvand

Skal du fejre International Gin and Tonic Dag i dag?