onsdag den 18. marts 2015

Lærkes banandrømmekage (mel- og mælkefri)...

Her får du opskriften på en sund(ere) kage med masser af smag og knas. En fuldfed basse, der både mætter godt og tilfredsstiller den søde tand - uden at pille alt for meget ved blodsukkeret.

Den her kage er et hjerteprojekt. Igennem bloggen er jeg nemlig blevet kontaktet af en gammel veninde (Maja) hvis datter (Lærke) på er under en lang udredning for div fødevareallergier. Det har været et udmattende sygdomsforløb og Lærke er næsten kun en skygge af sig selv. Lige nu at hun hverken må få gluten, laktose, raffineret sukker, (træ)nødder, bær, grøntsager af natskyggefamilien eller kød. Og på fredag fylder Lærke 10 år - og hendes højeste ønske er at få drømmekage. 

Maja skriver bla i sin mail: "Jeg fik aldrig taget stort kørekort til røremaskine og det var min mand der stod for bagningen her i huset. Efter hans død har jeg købt mig til kager hos vores ellers udmærkede lokale bager. Men det var inden Lærke blev syg. Jeg har slet ikke tænkt på kage de sidste mange måneder. En drømmekage som hun kan spise kan de desværre ikke lave og de kan ikke engang henvise mig til nogen som kan. Men jeg så på din blog den anden dag at du har lavet nogle opskrifter til en allergikampagne, og det gav mig fornyet håb. Kære Malou, vil du ikke nok hjælpe mig med at opfylde Lærkes ønske om en drømmekage på fredag? Hendes madglæde er væk og det er en kamp at få hende til at spise noget som helst andet end bananer. Jeg håber at en god kage ville kunne give hende lidt appetit tilbage".

Da jeg var færdig med at stortude over den lange mail, tørrede jeg mine øjne og skrev tilbage: "Jeg går i køkkenet med det samme". Og her er den så Maja - bare følg opskriften trin-for-trin, så kan det ikke gå galt:

Det er en slags LCHF (Low Carb High Fat) kage. Da både hvedemel og nødder er dømt ude, vælger jeg at bruge kokosfibermel i stedet for. Det smager igennem af kokos - hvilket jo ikke gør spor når der også skal kokos ovenpå kagen. Det hvide raffinerede sukker er erstattet af kokossukker og der er tilsat banan som ekstra sødemiddel (hvilket jeg håber er et hit hos Lærke) - og i stedet for SMØR vælger jeg kokosolie.

Til en kage på 16 cm:

2 æg
40 g kokossukker
25 g kokosfibermel
½ tsk bagepulver
1 knsp fint salt
25 g kokosolie
100 g banan

Pisk æg og kokossukker meget luftigt og skummende med en håndmikser. Bland kokosfibermel, bagepulver og salt i en lille skål.

Blend banan og kokosolie *wroom wroom* med en stavblender. Rør den straks i æggeblandingen og tilsæt de tørre ingredienser. Kom dejen i en lille springform på 16 cm (slip-let eller smurt med kokosolie) og bag den i 20 min ved 175°C. Mens kagen er i ovnen laves toppingen.

Når jeg laver drømmekage laver jeg min topping af en blanding af kokosmel og havregryn (som kan fås glutenfri). Er det ikke et hit for dig, så brug blot den dobbelte mængde kokosmel. Top til 1 kage:

40 g kokosolie
40 g kokossukker
30 g kokosmel
25 g havregryn
1 spsk vand

Kokosolien smeltes i en gryde og tilsættes kokossukker, kokosmel og havregryn. Der røres rundt til sukkeret begynder at boble. Vandet tilsættes og fyldes røres sammen til en lind masse.

Efter 20 minutter tages kagen ud.

Toppingen fordeles jævnt over kagen - som sættes tilbage i ovnen og bager 8-10 minutter.

Lad kagen køle helt af i formen. Og så er den endelig klar til servering. Skær kagen i 4-6 stykker.

Ikke spor tosset. Den ligner jo næsten en rigtig drømmekage Deles kagen i 4 stykker (det er ¼ af kagen på billedet), indeholder hvert stykke ca 375 kcal - og i 6 stykker, ca 250 kcal. Det er altså en ret så energirig kage. 

Uhm, jeg syntes bestemt den kunne hamle op med de andre drømmekager jeg har bagt.

Og den kan nemt varieres:

Mazarin: tilsæt en smule mandelessens til dejen. Smelt mørk chokolade og smør på toppen.

Appelsinkage: tilsæt dejen revet appelsinskal og hakket chokolade.

"Chokoladekage": tilsæt dejen 3 spsk god kakao. 

Banankage: tilsæt den dobbelte mængde banan + 1 ekstra æg og 10 g kokosfibermel (øg bagetiden med ca 10 minutter)

Gulerodskage: drop bananen og tilsæt i stedet 100 g fintrevet gulerod og lidt citronskal.

Kære Maja - jeg håber du syntes kagen er nem nok at gå til. Og jeg krydser fingre for at den falder i Lærkes smag. Og tillykke med hende på fredag. Jeg krydser fingre for at 'de kloge' snart finder ud af hvad der er i vejen med Lærke og at I kommer på rette vej med kosten. Skriv endelig igen hvis det er andet jeg kan hjælpe med. 

Mange kærlige hilsner
Malou 

--------------------------------------------------------------------------

Jeg tillader mig lige at smide en udregning med.

Kcal-regnskab:

100 g æg (2 stk) = 143
40 g kokossukker = 160
25 g kokosfibermel = 80
25 g kokosolie = 225
100 g banan = 85

Kage: 693 kcal - "Gratis": bagepulver og salt

40 g kokosolie = 360
40 g kokossukker = 160
30 g kokosmel = 207
25 g havregryn = 90

Topping: 817 kcal - "Gratis": vand.

Kage 693 + topping 817 = 1510 kcal

Ved 4 stykker: 378 kcal pr stk
Ved 6 stykker: 252 kcal pr stk
Ved 8 stykker: 189 kcal pr stk

21 kommentarer:

 1. Nej hvor ser den fin ud- og hvor er du bare sej lige at kunne gå ind og opfylde Lærkes (og hendes mors) ønske. God stil og meget kompetent! Det kan hun da vist kun blive glad for.

  Kh Sara

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak. Aww, tak. Jeg kunne simpelthen ikke være sådan en bøn overhørig. Håber virkelig hun kan lide den :-)

   Kh Malou

   Slet
 2. Kæft, du er sej Malou.
  Det bekræfter endnu en gang, at du er både kreativ og givende. Meget givende.....
  Stjerner, blomster og god Karma til dig⭐️🌺🍀

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak. Vil jo bare gerne hjælpe hvor jeg kan. tak :-)

   Slet
 3. Jeg bliver glad og rørt af et sådant indlæg - det er simpelthen den smukkeste form for god karma og kærlighed jeg længe har set. Super well done :) Krydser alt hvad jeg har for at kagen kan hjælpe Lærke (og hendes mor) et stort skridt i den rigtige retning. Du er en stjerne Malou <3

  /Kristina.

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak. Jeg håber virkelig at Lærke kan lide den. Maja har lige skrevet at hun vil testbage den i dag - dog kun med kokos på toppen. *rødme* tak ❤

   Slet
 4. Dejligt. Jeg har også anvendt en opskrift hvor fedtet blev erstattet af æblemos/reven æble. Både i dej og fyld. Det gav en rigtig dejlig smag. Den var dog ikke glutenfri.. Bare et forslag til en anden dag :)
  Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Det har jeg også prøvet med stor succes. Her handler det dog om at få noget fedt og flere kalorier i - ikke mindre. Men det er rigtig godt til fedtfri kager :-)

   Slet
 5. Beundrer gang på gang dine evner i et køkken OG dine evner som et helt fantastisk menneske. Hatten af for dig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. *Rødem* tusind tak for de søde ord ❤

   Slet
 6. Hvor er det en god opskrift:-) Den skal jeg lave til weekenden, hvor vi får brug for masser af lækkerier til gæster....

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-) Håber den må smage dig og dine gæster.

   Slet
 7. Hmm en kage uden nødder lavet næsten udelukkende med Kokos NØD ??

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er kokosnødder jo ikke 'ægte' nødder (som trænødderne: hasselnødder, cashewnødder, mandler, paranødder og valnødder), men botaniske set stenfrugter fra en palme. Det er de færreste nøddeallergikere der ikke kan tåle kokos.

   Maja har naturligvis informeret mig om at Lærke godt kan tåle kokos. Det er jo hendes ansvar at fortælle mig nøjagtigt hvad der må og ikke må komme i kagen.

   Slet
 8. Hvor er du sej! Virkelig smukt gjort, Malou!
  Og i øvrigt ser opskriften så lækker ud, at jeg vil forsøge mig med den selv, selvom jeg ikke lider af nogen allergier.

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak :-)

   Håber du kan lide den!

   Slet
 9. Wauw.. den kage ser super lækker ud Malou. Du er et fuldstændigt fantastisk og givende menneske ;) Hatten af for det ;) Det lyder interessant med det med at erstatte den fede del i toppingen med æblemos, hvordan gør man det??

  SvarSlet
  Svar
  1. *Rødme* Aww, tusind tak :-)

   Du kan ikke bruge æblemos i toppen, kun i selve kagen - desværre.

   Slet
 10. Har lige bagt kagen venter spændt på at smage den, søgte blot på kokusfibermel, da jeg har 2 poser med overskredet dato, så skønt at falde over dig 😀

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre. Håber den må smage dig :-)

   Slet
 11. Jeg har altså en udfordring med toppingen. Det bliver bare sådan noget smulder. Ikke sammenhængene som på en almindelig drømmekage. Overvejer om en klat smør ville hjælpe, eller mere kokosolie.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...