Det var Den Sultne Studerende der gav mig lyst til at lave en omgang efter hun vandt min give-away med den her opskrift. Det er en rigtig kaloriebombe med meget mere af alt det gode - men lav den i små portioner og nyd den uden skam.
Dejlige danske kirsebær (og tak for dem søde Anne) skulle der selvfølgelig i min version. Det er mit absolutte favoritbær. Jeg valgte at drukne dem i lidt sprut: Vana Tallin - en sød estisk likør. For at bryde det søde og give et hele et ekstra pift, blev det også til 2 slags lakrids fra Johan Bülow.
Først det mest tidskrævende element: marengs. Man behøver naturligvis ikke bøvle med selv at bage dem hvis man ikke magter den slags. Man kan sagtens bruge knuste fuglereder eller kyskager - de er bare ikke seje i midten. Man kan få økologiske pasteuriserede æggehvider, men kun i ½ L dunk i f.eks Metro. Under normale omstændigheder ville jeg bruge friske æggehvider, men nu havde jeg lige dem her på lager. Man tilsætter en smule eddike til marengsmassen for at gøre den mere sej og så den forbliver hvid under bagning. Det kan ikke smages.
3 æggehvider (2 bøtter past.)
1½ dl sukker
½ tsk eddike
Min marengs blev lavet med groft gyldent rørsukker. For at sikre mig at det ville blive opløst under oppiskningen, fik det lige en tur *wroom wroom* i min minihakker først.
Æggehviderne piskes stive med ca ½ dl af sukkeret og eddiken. Når det er på 'soft peak' stadiet tilsættes resten af sukkeret lidt af gangen mens det piskes færdigt. Det tager ca 15 minutter at piske denne portion stiv nok.
Jeg tog ca ⅓ af marengsen fra og sigtede en god portion fint lakridspulver i. Der skal så meget i at det både farver og smager igennem.
De 2 slags marengs kom i sprøjteposer med stjernetyller. Og så var jeg klar til at lave mine små marengskys.
Kyssene blev sat på bagepapir og bagt 1 time ved 100 °C. Derefter blev ovnen slukket - ovndøren sat på klem og de små kys fik lov til at tørre færdige i endnu 1 time.
Det gav knitrende sprøde kys med med en lille sej kerne - perfekt til mess. Der er dog mange flere end man skal bruge, men de skal nok gøre lykke til sommerens isdesserter.
Mens kyssene tørrede, gjorde jeg kirsebærrene klar. Der var et stort svind - jeg skulle nok ha' fløjtet. Kirsebær er, som sagt, højt på listen over favoritter her. Ikke alene smager de pragtfuldt, de kan også afhjælpe nogle af generne ved fibromyalgi, nemlig smerter og søvnbesvær (læs mere her). Så jeg guffer løs af dem så snart muligheden viser sig.
Kirsebærrene skal udstenes. Det kan enten gøres med en autoriseret kirsebærudstener - eller man kan bruge en spisepind som demonstreret lige her.
Og vupti: udstenede kirsebær. Kan man ikke skaffe friske bær kan man f.eks bruge syltede kirsebær fra Selleberg eller en god kirsebærsauce.
Jeg valgte at tilsætte lidt syltede amarenakirsebær. De smager meget kraftigt, så det blev kun til 6 stk.
De største bær blev skåret i kvarte og de mindste i halve - de syltede blev hakket. Bærene blev blandet sammen, drysset med 2 spsk rørsukker og ½ dl likør. Brug f.eks amaretto, anden sød likør eller lidt mørk rom. Bærene fik lov til at trække på køl til marengsen var kølet helt af. Og så var det på tide at få gang i rodebunken.
Først piskes god fed økologisk fløde til silkeblødt skum. Hellere pisket for lidt end for meget.
Et par gode skefulde fløde blandes med smuldrede kys og bær - brug de mængder du kan lide.
Vend sammen, smag og juster - flere bær, mere fløde eller flere kys?
Server desserten portionsanrettet, evt i fine glas. Pak det ikke for meget, men lad desserten forblive luftig. List lidt ekstra bær og marengs ned imellem skefuldene - det giver god struktur. Pynt med et lille lakridskys og et af de halve kirsebær.
Og drys til allersidst med et drys raw lakrids. Uhm, en rigtig lækkerbisken....
---------------------------------------------------------------------
Kan du lide det du læser her på bloggen og vil se mere? - så stik mig et like her på Facebook.