tirsdag den 3. august 2010

Clafoutis...

I søndags købte jeg de lækreste danske kirsebær, lagde dem i køleskabet og glemte alt om dem. Planen var oprindeligt at jeg ville lave en frugtsuppe af halvdelen og sylte resten til en portion is. Men pludselig i aftes klokken 'lidt-for-sent-til-kage' kom jeg i tanke om den franske klassiker clafoutis og måtte bare lave sådan en. Kagedejen er super nem og hurtig at flikke sammen. Det er udsteningen af kirsebærene der tager tiden. I de originale opskrifter udstener man ikke bærene, da stenene er med til at give ekstra smag til kagen. Men jeg har altså mine tænder for kære til at lade være, for jeg plejer at glemme stenene og det gør nas at tygge i dem.

Kirsebærene var næsten sorte og meget modne. Jeg ledte derefter forgæves i skabe og skuffer efter min kirsebærudstener (Ja da, selvfølgelig har jeg sådan en - men hvor?).

Den var pist væk! Så jeg måtte smøge ærmerne op og gå i gang med at udstene på den gammeldaws facon: med en pind. Gør sådan her: fjern stilken og hold bærret fast under en bøjet pegefinger og støt med tommelfingeren. Pres forsigt en spisepind op hvor stilken sad og skub forsigtigt stenen helt igennem bærret.

Tag evt latexhandsker på, da det sviner noget så forfærdeligt. Jeg kom til at spise en del under vejs, så der var kun nok til ½ potion kage. Jeg havde fundet en god opskrift herGastro.dk, som jeg modificerede lidt en noget mere fedtfattig version. Jeg omregnede mængderne i en fart og gik i gang med at veje af og gøre til.

Argh, for pokker - jeg havde jo glemt melet. Og da jeg kom i tanke om det, glemte jeg at halvere mængden. Det er officielt: jeg er en tumpe til at bage!

Clafoutis a'la Klidmoster:

2 små æg
½ dl rørsukker
3 (og ikke 6) spsk sigtet speltmel (oprindeligt hvedemel)
1 ½ dl græsk yoghurt (oprindeligt cremefraiche 38%)
Marven fra ½ vanillestang
Saft + skal fra ½ citron
½ tsk havsalt
250 g udstenede kirsebær

Pisk først æg og sukker til en luftig æggesnaps. Pisk de øvrige ingredienser i. Smør et fad med smør/olie og drys med sukker. Fordel bærrene i fadet og hæld dejen over. Den behøver ikke dække helt, der må godt være kik til nogle af bærrene.

Bag kagen ved 175°C i 35-40 minutter eller til den er gylden.

Hallo, den blev slet ikke så mislykkedet som forventet. Selvfølgelig ville den ha' været lettere med mindre mel, men den var bestemt ikke ueffen. Jeg rørte lidt græsk yoghurt med vanille, som vi fik til. Og der blev skam spist op. En-to-tre....så var den væk. Og så var det på hovedet i seng, for klokken var næsten midnat.

Det havde været en lang, men god dag. Jeg vågnede nemlig op til den her sms fra Sif: "Vil du med ind og spise sushi til frokost?". Øh, ja - går paven med en sjov hat? Så jeg hoppede på cyklen og kørte ind til byen (det blev til 14 km i alt i går). Vi spiste frokost hos Sushi+ på Åboulevarden. Sif fik en skønneste rulle toppet med tobiko og den fortrød jeg bitterligt at jeg ikke også havde valgt.

Jeg tog nemlig deres frokost tilbud med 8 stk blandende makier for 75 kr. Nøj, hvor var det skuffende. Hos den anden Sushi+ i M.P. Bruunsgade får man 8 forskellige, som plejer at være rigtigt gode. Her fik jeg 4 med laks, 2 med tun og 2 totalt flossede California. Tja bum, friskheden og smagen var da udmærket - men det var en noget kedelig servering.

Bedre gik det så til gengæld med den bestilte sashimi. Jeg har længe haft lyst til at bestille det og i går skulle det så være. Selv om prisen er lidt pebret (55 kr for 3 stk) så var det faktisk pengene værd. Smuk, velsmagende tun der smeltede i munden. Mums!

Efter frokost lokkede Sif mig med op i domkirkens tårn. Vi kravlede op, op, op af mindst 50.000 trappetrin på en smal vindeltrappe. Vi døde lidt af det, men det var umagen værd. Vi fik beundret det fine klokkeværk (sms) og nydt udsigten ud over byen. Store Torv er jo helt pænt fra den vinkel.

Bagefter trissede vi ud i lystbådehavnen og kiggede på både. Vejret var lidt ustadigt og vi fik et par dryp, men det var ikke det vilde. Det blev også til et besøg på både Havnens Fiskehus og P. Clausens Fiskehandel samt en økologisk softice i Mejlgade inden jeg cyklede hjem igen.

Se lige hvad vi fandt Hanne - tobiko i små pakker. Skal vi planlægge en sushi workshop i Århus snart?

9 kommentarer:

 1. Ikke dårligt. Jeg har kun prøvet clafoutis en gang, hvor jeg blot lavede en lidt tykkere pandekagedej (på slump), og den blev altså noget bastant. Men lækkert er det med kirsebær, selvom det er noget bøvl at udstene dem :-)

  SvarSlet
 2. Smart måde at udstene på! Og jeg er ligeglad med melmængden - den ville jeg godt sætte tænderne i! :-D

  SvarSlet
 3. nams både til krisebær og til sushi - jeg er da nok nødt til at lave sushi til aften. Jeg er lidt i underskud efter sommerferie med manden (med lækker mad i Italien og Prag, så måske skal jeg ikke klage)

  SvarSlet
 4. Jeg undskylder meget, at jeg sammenlignede dit Clafoutis-billede, med en hedengangen muggen leverpostej (rundstyk). Kirsebær er min favorit frugt og kagen lyder super lækker :oP

  SvarSlet
 5. Kære Malou
  den kage gad jeg godt!!
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 6. Jeg vil også spise sushi i Århus, og traske midtbyen tynd og hygge med kagedåser og og og...

  SvarSlet
 7. ha-ha... den der med at glemme at halvere melet er også en klassiker i mit køkken. Jeg har en klar ambition om at blive en bedre bager, som kan bage på øjemål.

  SvarSlet
 8. Kære Malou

  Jeg er med!!!! Fantastisk, at man kan få Tobiko i små mængder :)

  Din sashimi ser virkelig lækker ud.
  Det må jeg smage en dag.
  Knus Hanne

  SvarSlet
 9. @Signe - Uh, den var altså ikke tosset. Det der med bagning og slump duer vist kun til brød og ikke kage :-) Ja, det er noget bøvl - og man spiser jo nemt for mange imens :-D

  @Piskehaps - Tak, det lærte jeg af min farmor da jeg var barn. Ha ha, den var dæleme også god :-)

  @Signe - Tak :-) Ja, sushiunderskud kræver øjeblikkelig behandling.

  @Bibbi - Ha ha, det er helt ok. Det var meningen at man ikke skulle kunne se hvad det var :-D

  @Kære Vibeke - Uh, den var dejlig. Den kan også laves med anden frugt. Knus

  @Pia - Kom frisk! Her er sushi og kagedåser klar til dig :-)

  @Sushistegen - Hey, dejligt at høre at jeg ikke er den eneste :-D

  @Kære Hanne - Cool, det snakker vi lige nærmere om. Nu ved vi hvor vi skal hen. Det var sindssygt godt det sashimi - det skal jeg til at dyrke noget mere. Knus

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...