onsdag den 31. juli 2013

Eton Mess med kirsebær og lakrids...

Kender du den engelske dessert-klassiker Eton Mess? Det er en dessert som oprindeligt bestod af jordbær (eller bananer) og fløde eller flødeis - og siden er der så tilføjet marengs. Her får du min udgave med kirsebær og lakrids:

Det var Den Sultne Studerende der gav mig lyst til at lave en omgang efter hun vandt min give-away med den her opskrift. Det er en rigtig kaloriebombe med meget mere af alt det gode - men lav den i små portioner og nyd den uden skam.

Dejlige danske kirsebær (og tak for dem søde Anne) skulle der selvfølgelig i min version. Det er mit absolutte favoritbær. Jeg valgte at drukne dem i lidt sprut: Vana Tallin - en sød estisk likør. For at bryde det søde og give et hele et ekstra pift, blev det også til 2 slags lakrids fra Johan Bülow.

Først det mest tidskrævende element: marengs. Man behøver naturligvis ikke bøvle med selv at bage dem hvis man ikke magter den slags. Man kan sagtens bruge knuste fuglereder eller kyskager - de er bare ikke seje i midten. Man kan få økologiske pasteuriserede æggehvider, men kun i ½ L dunk i f.eks Metro. Under normale omstændigheder ville jeg bruge friske æggehvider, men nu havde jeg lige dem her på lager. Man tilsætter en smule eddike til marengsmassen for at gøre den mere sej og så den forbliver hvid under bagning. Det kan ikke smages.

3 æggehvider (2 bøtter past.)
1½ dl sukker
½ tsk eddike 

Min marengs blev lavet med groft gyldent rørsukker. For at sikre mig at det ville blive opløst under oppiskningen, fik det lige en tur *wroom wroom* i min minihakker først.

Æggehviderne piskes stive med ca ½ dl af sukkeret og eddiken. Når det er på 'soft peak' stadiet tilsættes resten af sukkeret lidt af gangen mens det piskes færdigt. Det tager ca 15 minutter at piske denne portion stiv nok.

Jeg tog ca ⅓ af marengsen fra og sigtede en god portion fint lakridspulver i. Der skal så meget i at det både farver og smager igennem.

De 2 slags marengs kom i sprøjteposer med stjernetyller. Og så var jeg klar til at lave mine små marengskys.

Kyssene blev sat på bagepapir og bagt 1 time ved 100 °C. Derefter blev ovnen slukket - ovndøren sat på klem og de små kys fik lov til at tørre færdige i endnu 1 time.

Det gav knitrende sprøde kys med med en lille sej kerne - perfekt til mess. Der er dog mange flere end man skal bruge, men de skal nok gøre lykke til sommerens isdesserter. 

Mens kyssene tørrede, gjorde jeg kirsebærrene klar. Der var et stort svind - jeg skulle nok ha' fløjtet. Kirsebær er, som sagt, højt på listen over favoritter her. Ikke alene smager de pragtfuldt, de kan også afhjælpe nogle af generne ved fibromyalgi, nemlig smerter og søvnbesvær (læs mere her). Så jeg guffer løs af dem så snart muligheden viser sig.

Kirsebærrene skal udstenes. Det kan enten gøres med en autoriseret kirsebærudstener - eller man kan bruge en spisepind som demonstreret lige her.

Og vupti: udstenede kirsebær. Kan man ikke skaffe friske bær kan man f.eks bruge syltede kirsebær fra Selleberg eller en god kirsebærsauce.

Jeg valgte at tilsætte lidt syltede amarenakirsebær. De smager meget kraftigt, så det blev kun til 6 stk.

De største bær blev skåret i kvarte og de mindste i halve - de syltede blev hakket. Bærene blev blandet sammen, drysset med 2 spsk rørsukker og ½ dl likør. Brug f.eks amaretto, anden sød likør eller lidt mørk rom. Bærene fik lov til at trække på køl til marengsen var kølet helt af. Og så var det på tide at få gang i rodebunken.

Først piskes god fed økologisk fløde til silkeblødt skum. Hellere pisket for lidt end for meget.

Et par gode skefulde fløde blandes med smuldrede kys og bær - brug de mængder du kan lide. 

Vend sammen, smag og juster - flere bær, mere fløde eller flere kys?

Server desserten portionsanrettet, evt i fine glas. Pak det ikke for meget, men lad desserten forblive luftig. List lidt ekstra bær og marengs ned imellem skefuldene - det giver god struktur. Pynt med et lille lakridskys og et af de halve kirsebær.

Og drys til allersidst med et drys raw lakrids. Uhm, en rigtig lækkerbisken....

---------------------------------------------------------------------

Kan du lide det du læser her på bloggen og vil se mere? - så stik mig et like her på Facebook.


tirsdag den 30. juli 2013

Og rødgrødsvinderen er...

Så har Vølve fundet en vinder af Rødgrød med fløde:

Ribs, hindbær og rabarber er en himmelsk kombi - men det er lige så meget den spændende opskrift på  fåremælk som fanger. DET skal prøves!

Tusind tak for alle de gode opskrifter og idéer. Jeg glæder mig til at komme i gang med at lave min egen rødgrød.


mandag den 29. juli 2013

Og vinderen af isformene er....

Så er der fundet en vinder af isformene.


Det blev Trine, for hendes forslag om at bruge resten af desserten 'Eton Mess'. Det er ikke alene god Stop Spild Af Mad stil - det lyder bare drønlækkert med en blanding af bær, fløde og marengs. Jeg går straks i gang med at lave min egen version, dog med kirsebær.

Trine står for øvrigt bag bloggen Den Sultne Studerende - og du kan se hendes opskrift på både den lækre dessert lige her.

Tusind tak for alle de rigtig dejlige forslag. Jeg kan i hvert fald finde masser af god inspiration - og det håber jeg også I andre kan. Det er dejligt med så mange lækre, sunde og smukke varianter af hjemmelavede ispinde.

Vinderen af den anden give-away Rødgrød med fløde bliver annonceret senere. Jeg har bedt Vølve om hjælp til at finde en vinder, da jeg kender ret mange at deltagerne privat og gerne give alle en fair chance. 


   

torsdag den 25. juli 2013

Dato-laks og ærteskud...

Pyha, jeg smelter...og appetit er noget jeg virkelig skal lede længe efter - men der skal jo altså brændstof på tanken. Kold mad er vejen frem!  

I går blev det til en sandwich med laks, rester og grønne sager til frokost - og købt smørrebrød til aften.

Endnu engang havde jeg været forbi køledisken i Kvickly med datovarer mærket Køb i dag, spis i dag og gøre et lille fund: koldrøget laks til 20 kr (og det kunne endda holde sig helt til d. 30/7). Kombineret med 2 stykker ristet rugtoast og lidt grønt skulle det blive til en lækker sandwich.

Jeg havde også investeret i denne lille flødeost - den valgte jeg at smøre brødet med.

Det ristede brød fik et generøst lag - for det skulle ikke andet 'smørelse' i sandwichen.

Masser af sprøde salatblade lagde en god bund. Og så til laksen:

Uha uha, det var lige før den havde en manager ansat. Fancy fisk der...

Men flot, det var den. Jeg besluttede mig for at fråse og bruge det hele til denne ene sandwich.

De lange baner laks blev derfor draperet skødesløst på den ventende salatbund.

Og i bedste Stop Spild Af Mad stil fik jeg fyret resten af de grønne æg af til.

Der skulle også være noget knas, så bladselleri og rødløg blev rigget til og lagt på. Og så manglede der kun en ting: ærteskud.

Skuddene blev nippet af og stukket ind hvor der var plads. Smukt ikke?

Den anden skive brød blev ligeledes smurt med flødeosten - og derefter skåret over diagonalt inden den blev lagt tilrette på toppen. Voila: en sandwich af den slags man betaler formuer for på turistfælderne cafeerne ved åen.

Der var et par ærteskud tilovers - og dem kom jeg til at lege lidt med. Jeg ved godt at det teknisk set er madspild, men de pynter altså gevaldigt i opsat hår. Jeg er inviteret til bryllup sidst i august og overvejer nu kraftigt om jeg skal ha' ærteskud i håret i stedet for de kunstige blomster jeg ellers har kastet min kærlighed på. Jeg kan jo altid hive dem ud og spise dem til forretten....

onsdag den 24. juli 2013

Green eggs & sucuk...

Her kommer en rigtig Stop Spild Af Mad frembringelse. En masser rester blev i skøn forening til en brunch-anretning i grønt, gult og rødt.

Æg med masser af krydderurter, spicy pølse og lidt spiselig pynt.

I weekenden havde jeg købt ind til forskellige salater og grillmad - og stod nu med med rester af: persille, dild, fennikeltop, løgtop og ærteskud. Kræfterne er ekstra små i denne uge, så jeg lever mest af nem mad - og derfor var de mange grønne sager i fare for at gå til spilde hvis de ikke blev brugt i en ruf.

Det hele blev hakket fint, undtaget de fine ærteskud.

Der var også lige en enkelt økologisk blommetomat tilbage fra weekenden - den skat jeg toppen af og udhulede.

For så kunne de fine ærteskud stå i den. Og ja, det er FG (Functional Garnish) og ikke NFG (Non-functional Garnish) - for den både pynter og skal spises. Forvirret? Bliv klogere her.

Jeg besluttede mig for også at tilsætte lidt tørret brændenælde til æggene. De tørrede økologiske urter fra Urteteket er lige nu på tilbud i Kvickly Viby til under 2 kr - så der er mulighed for at score en masse god smag til få penge.

Brændenælde smager lidt urtet - og er sund og godt.

Kender du den krydrede pølse sucuk? Det er en lækker sag fra Mellemøsten med bla smag af spidskommen og hvidløg. Den kan erstatte bacon i en snæver vending.

Det forrige billede snyder, for det tog jeg i sidste uge inden jeg brugte over halvdelen til en pizza. Nu stod jeg med en rest som jeg snittede i små strimler.

Og så manglede der blot æg og mælk. Æggene var gået på dato d. 13/7 - og var derfor 10 dage for gamle. Dem kan man altså sagtens spise.

5 æg og ca ¾ dl mælk + salt og peber. Flot blomst ikke?

Det fine af fennikeltoppen, brændenælde, dild og persille blev tilsat - og det hele blev pisket sammen.

Og så var der grøn æggemasse for alle pengene.

Det grove fra fennikeltoppen og løgtoppen blev sauteret sammen med pølsen. Det er ikke nødvendigt at tilsætte fedtstof, den fede pølse er gavmild med smørelse i sig selv.

Æggemassen steges ved jævn varme. Rør i den til den begynder at sætte sig - og derefter vend store stykker af den med en spatel. Det giver store svampede stykker - og ikke må hårde knolde. Tag panden af varmen før æggene er helt færdige, for de fortsætter med at sætte sig på eftervarmen.

De lune æg blev anrettet sammen med den stegte pølse og tomaten med ærteskud. Totalt i orden restemad!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

I dag skal bare overstås. Der kommer håndværkere i opgangen hele dagen - alle vores el-tavler skal skiftes. De kan ikke sige nøjagtig hvornår det bliver min tur, så jeg er fanget her i lejligheden til det er overstået. Heldigvis slukker de kun for min strøm i den tid de er her i lejligheden (ca 1 time) og ikke hele dagen. 

Jeg har SÅ ondt i mine ben efter 2 dage på langs og ved at det eneste der kan hjælpe er en cykeltur så jeg kan få dannet noget ledvæske. Så når håndværkerne er færdige her, cykler jeg ind på Memphis Roadhouse og henter sådan en omgang:


I sådan en rack er der mad til 2 dage for mig - så skal jeg bare lige smække en hurtig salat sammen til. Det tror jeg lige jeg kan holde til.

God solskinsonsdag til alle der kommer her forbi...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...