mandag den 5. december 2016

Is à l'amande - julens klassiske dessert fortolket som is...

Ho ho ho.....nu er det snart jul igen. For mange betyder de at de atter modvilligt skal kæmpe sig igennem en portion kold grød med fløde, for at bevare familieidyllen og julefreden - og lettet kan kaste skeen fra sig, så snart mandlen er fundet. Så stop dog det juletyranni og indfør nogle nye traditioner - suppler f.eks med denne cremede fløjlsbløde is med den helt rigtige julede smag:

Det er nemlig ris á lámande eller risalamande om du vil, fortolket på en ny måde. Her er den serveret med en laber kirsebærsauce. Nederst kommer jeg med forslag til andre toppings.

Intet bliver bedre end summen af sine dele, så her kan det godt betale sig at bruge det bedste af det bedste. Desværre kan jeg ikke opstøve økologisk kondenseret mælk herhjemme (men planlægger at komme en del dåser i kufferten næste år, hvor turen igen går til NYC), men ellers er resten øko og knaldgodt.

6 dl sødmælk
50 g grødris
1 ds kondenseret mælk
½ knsp fint salt
2 stor fed vaniljestang
2½ dl fløde 50%

Ønsker man at snige lidt smag af mandel ind, kan man enten koge en lille håndfuld smuttede grofthakkede mandler med - eller tilsætte et par dråber mandelessens til den færdige is.

Flæk vaniljestangen og kom marven + den tomme stang i en gryde, sammen med grødris og sødmælk. Kog blandingen under omrøring i ca 20 minutter. Tag gryden af varmen.

Lad blandingen trække i ca 30 minutter.

Hæld hele herligheden op i en fintmasket si. Når mælken er dryppet fra, skal risene ha' en god omgang med en ske. Det får det yderste opblødte lag til at ryge med ned i mælken. Sørg for at skrabe det der sidder på ydersiden af sien med af. Fisk vaniljestangen fra og kasser den. Gem risene til grød.

Bland derefter rismælken med den kondenserede mælk, salt og fløden. Køl blandingen helt af i køleskabet og kør den derefter i ismaskine og frys den ind i små portionsforme - eller en sandkageform. Har du ingen ismaskinen, piskes fløden til blødt skum inden den vendes i blandingen, der fordeles direkte i forme og fryses ind.

Og så til serveringen. Kirsebærsauce er jo det helt klassiske tilbehør - kold, lun, med bær eller uden bær.

Den eneste købte jeg sværger til er den her fra Selleberg. Hvert år på Kulinarisk Sydfyn sørger jeg for at få fyldt lageret op til jul. Den er HIMMELSK! Er du ikke til bærrene, men kan godt lide smagen....

Så server i stedet isen med valnødder i kirsebærsirup - også fra Selleberg. De giver lidt knas og bitterhed til alt det søde.

Jeg kan også varmt anbefale at servere isen med min hjemmelavede appelsinsauce eller ditto kirsebærsauce. Men hey, det er DIN jul....så server endelig karamelsauce, chokoladesauce eller bearnaisesauce til, hvis det er det du føler for!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og de gemte ris? I bedste Stop Spild Af Mad stil koges de nemt til en grød. De her kom i en bøtte med 2 dl mælk og blev zappet 2 x 8 minutter i mikroovnen, med en omrøring imellem. Det er ikke kirsebærsauce der er på, men en smule jævnet romtopf. Jeg må indrømme at jeg sniger sprut ind i så meget som muligt i juletiden. 

Lige nu er jeg faktisk ved at koge en risengrød fra bunden - i min Crock-Pot. Det er første gang jeg prøver det, plejer jo ellers at lave det i ovnen efter den her metode. Men de arme arme magter ikke at bakse stegesoen ud og ind af ovnen længere, så nu prøver jeg altså en anden løsning. 

God mandag aften til alle der kommer her forbi...

1 kommentar:

  1. Vi har også praktiseret at putte bær fra romtopfen på risalamanden til julefrokost med mine veninder... Lækkert og... effektivt! ;)

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...