lørdag den 10. december 2011

Risengrød i Römertopf...

Så er det blevet sæson for risengrød igen. Jeg magter bare ikke rigtigt at lave det, er bange for at min arm falder af hvis jeg skal røre så meget i en gryde igen. Her hos Kvalimad har jeg så set at man kan lave det i ovnen - så hvorfor ikke forsøge at lave det i min Römertopf?


Seriøst: det er den bedste risengrød jeg nogensinde har fået. Den blev serveret med en god økologisk klat SMØR, kanelsukker og en røget øl-sirup. 


Det er såre simpelt at lave grød i en stegeso. Læg den først i blød i 15-30 minutter. Jeg bruger altid letmælk, med mindre det er til ris a' la mande, så bruger jeg sødmælk. 125 g grødris drysses i den fugtmættede Römertopf. ½ tsk salt og 1 liter mælk hældes over. Der kommes låg på og stegesoen sættes i en kold ovn der tændes på 130°C. Tag grøden ud af ovnen hver gang der er gået 30 minutter og rør rundt i den.


Efter 2½ timer er den ved at være der. Jeg spekulerer på om man kan hæve temperaturen og gøre det på 2 timer - for leret isolerer og det tager længere tid end i en alm gryde. Jeg gav den 20 minutter ekstra - og så var den perfekt. 

Hvis du bruger 2 liter mælk, skal den ha' ca 4 timer og bruger du 3 liter, skal den ha' ca 5 timer. Det afhænger af din ovn, fordampningen og stegesoen. Prøv dig frem.  


Konsistensen er simpelthen som ingen anden grød jeg har fået.

Mens grøden hyggede sig i ovnen lavede jeg siruppen.


Jeg har tænkt på grød med ølsirup siden jeg så det her hos Piskeriset hvor hun serverer hendes ølsirup til risengrød. DET måtte jeg prøve.

Selvsamme Piskeris havde foræret Sif en Black Magic Woman som hun medbragte til julefrokosten i fredags. Det var en virkelig kraftig og letrøget, sort øl - men ikke lige så velegnet til at drikke til en sildemad. Jeg fik lov til at arve den.

Mandfolkeøl? Det tror jeg på. Jeg vidste dog straks at det var den der skulle koges sirup på.


Jeg kom de sidste 4 dl øl i en kasserolle sammen med 4 dl rørsukker. Det blev kogt ind til et tyk sirup og hældt i et sylteglas. Wow, siruppen smager næsten som KB julebryg.Den smagte pragtfuldt til risengrøden. Jeg glæder mig til at se hvad den ellers kan bruges til.


Og se lige min Römertopf - så nem at gøre ren.Der blev en del grød tilbage - og det gemte jeg til dagen efter. Gæt hvad jeg brugte det til?

Det kræver selvfølgelig en del strøm at lave risengrød på denne måde - men de penge er godt givet ud på de sparede armkræfter. Jeg ved ikke om det isolerende lag ler gør nogen forskel i forhold til en almindelig gryde - det må jeg teste næste gang der skal grød i skrutten. Men en ting er sikker: jeg har kogt min sidste risengrød på komfuret. Fremover vil jeg kun lave det i ovnen.


Hvad siger du - risengrød på komfuret, i sengen eller i ovnen?

26 kommentarer:

 1. Ørj, hvor lyder den sirup bare lækker. Den må jeg prøve at lave til næste gang, jeg skal lave risengrød (har faktisk en grydefuld i gang lige nu,men kan ikke nå at lave siruppen til i aften).

  Normalt bruger jeg bare den almindelige komfurmåde til at lave grøden på, men eftersom jeg er på barsel nu, har jeg tid til at koge risen i 10-15 minutter om formiddagen og så ellers bare lade det stå i gryden med låg indtil et kvarters tid, inden vi skal spise. Så får det lige et skud varme, og så er det klart.

  Hvor længe mon den der ølsirup kan holde sig?!

  SvarSlet
 2. I min familie har vi altid lavet risengrød i en gryde, som sættes i ovnen i 35 min. på 175 grader. Færdig uden at brænde på og uden ondt i armen.
  1 pers.:
  1 dl ris, 1,25 dl vand, 1 spsk smør og 1/4 tsk salt koges 5-10 min og 4 dl mælk tilsættes. Kog op. Låg på og ind i ovnen.
  Verdens letteste risengrød.

  SvarSlet
 3. Karen Skov Jørgensen29. januar 2012 kl. 18.30

  i sengen! bare lige koge op og så ind under dynen med det i en time. det er både energibesparende og nemt! tror du der er den store forskel på ovngrødens og sengegrødens konsistens?
  princippet er vel lidt det samme...?

  og så er det også så hyggeligt, at kravle i seng om aftenen, når dynen er helt lun :)

  SvarSlet
 4. Ja, jeg kan godt forestille mig, at den øl er for kraftig til sild - det er en heavy sag. Men ganske fin til ølsirup - dejligt du kunne lide det :-)

  Jeg har aldrig prøvet at lave risengrød i sengen - synes det er en anelse underligt - så risengrøden laves i stedet på komfuret.

  SvarSlet
 5. Jeg laver det i sengen. Både fordi det passer sig selv, men også fordi det kun lige skal op og koge, så det kan nærmest ikke nå at brænde på.
  Et ekstra tip kan være, at man starter med at koge risene med lidt vand, og så tilsætter mælken. Det kan også gøre det nemmere ikke at koge grøden på. Men uhm - en varm seng efter risengrød er nu rart. I øvrigt synes jeg det smager bedre, når det har fået lov at stå og hygge sig hele dagen i en seng.

  SvarSlet
 6. Åh, det er simpelthen SÅ nemt. Jeg regner med at prøve i en almindelig gryde i morgen. Det lyder også smart at starte grøden op i mikrobølgeovnen.

  Det er faktisk lidt af en kunst at koge grød i en gryde. Mælkesukkeret karamelliserer for et godt ord og så brænder det nemt på i bunden. Aldrig mere :-)

  SvarSlet
 7. Det lyder da som en genial idé med den grød i ovnen. Måske man skulle prøve det i stedet for den metode jeg normalt bruger, hvor grøden koges op i mikrobølgeovnen og derefter ind i sengen. Metoden fungerer ellers fint nok - der er i hvert tilfælde ikke noget der brændet på, hvilket det altid gør, hvis jeg bruger grydekogning, men det selvfølgelig nok fordi jeg ikke er tilstrækkeligt omhyggelig med grydeskeen - men brændt grød smager så ganske og aldeles rædselsfuldt, at der kun er én ting at gøre, hvis det er brændt: Ud med den og om igen!

  SvarSlet
 8. Så krydser jeg fingre for at du får en ;-)

  SvarSlet
 9. Tjo, det tror jeg godt man kan. Så skal den nok i ovnen i en almindelig gryde i 1 time - og så under dynen. Åh ja, det er retrohygge så det batter :-)

  Jeg vil foreslå dig at presse citronerne og fryse saften i enten en isterningebakke eller en silikoneform. Så kan du tage det op når du lige står og skal bruge citronsaft til noget.

  Nu er det jo ikke lige issæson - men måske kan den bruges til en fræk nytårsdessert? http://klidmoster.dk/2011/08/retro-citron-is.html

  Ellers er der jo både citronfromage, lemoncurd, limonade og citronkage - det er bare med at komme i gang ;-)

  SvarSlet
 10. Kunne man ikke lave en kombi af ovn og seng? Der er noget gammeldagsromantik over grød i sengen!

  Et side spørgsmål, jeg julekagebager og i mange af dem skal der citronskal i så nu står jeg faktisk med en farlig masse citroner uden skal, og jeg tænker at istedet for de ligger i køleskabet og går til Så kunne jeg jo spørge om du havdet forslag til hvad jeg kunne bruge en 6 skallede citroner til?

  SvarSlet
 11. Hvis jeg får den Römertopf jeg har ønsket mig i julegave, så helt klart i ovnen :-)

  SvarSlet
 12. Vi har haft lidt problemer med at høkasse/seng udgaven af risengrød blev sådan lidt melet/(skildt?) i forhold til udgaven fra gryden som så tilgengæld gerne vil brænde på.

  Er det kun os som ikke bryder os om den melede udgave og er ovnudgaven også af den type?

  SvarSlet
 13. Hej Klidmoster. Jeg lavede din risengroed i ovn i dag - incl. sirup. Hvad kan jeg sige?... Perfekt. Mange tak. Venligst Birthe.

  SvarSlet
 14. Jeg sætter risene i blød fra dagen før. Koger gryden op om morgenen og lader den stå med eftervarmen på komfuret. Og når jeg kommer hjem fra arbejde tager det bare 10-15 minutter at koge grøden færdig med mælk. Og det er min nemme version.
  Knus

  SvarSlet
 15. -Jeg bruger "hø-kasse metoden" i fodenden af min seng! og det tager kun 1 times tid... :-) Og så er det strømbesparende.... Min ris a la mande har altid fået stor ros....
  Glædelig Jul :-)

  SvarSlet
 16. Tak for et godt råd! Jeg synes, risengrød er så besværligt, fordi det brænder på, uanset hvor meget umage jeg gør mig. Glæder mig til at prøve din metode. Håber, du skriver om erfaringer med en alm. gryde.

  SvarSlet
 17. Sengen... men vil bestemt prøve ovnen.
  Der er noget andet over det end når det er hurtigt kogt i en gryde...
  Ligesom med gryderetter skal stå længe, skal grød også.

  SvarSlet
 18. Annes hjemmehygge29. januar 2012 kl. 18.36

  Altid mikroovnen! Jeg er velsignet med en ovn med et risengrødsprogram - DET er genialt og brænder aldrig på. Man skal dog være i nærheden og røre ca. hver ½ time, men det smager så meget bedre end fra en gryde (som måske er brændt på, fordi man ikke gad røre hele tiden :-) )

  SvarSlet
 19. I sengen! Det er så nemt - elsker at jeg kan lave alt muligt andet end af bekymre mig om at røre rundt, eller skrubbe en idiotgryde fri fra brændte mælkerester. :)

  SvarSlet
 20. ALTID i mikro'en. 2 l mælk koger i min ovn efter ca. 20 min. Derefter skrues ned til laveste effekt i yderligere 30-40 min. Rør ind i mellem og så er grøden klar uden stort forbrug af strøm og UDEN at være brændt på :-)

  SvarSlet
 21. PS: Har faktisk som flere andre her benyttet mig at sengemodellen. Den har jeg da også rent glem, så måske jeg sku ha grød i morgen.. ;)

  SvarSlet
 22. I sengen.
  Faktisk brugte jeg i min kollegietid ofte sengen til at koge ting færdige, der var nemlig kun 2 kogeplader i køkkenet.
  Hmm, måske man skulle genoplive den tradition, det er jo energibesparende.

  SvarSlet
 23. Ej altså MALOU!!! Nu må jeg sgu da ha' mig en Rømer..dims. Jeg elsker risengrød, og ligeså gør ungerne så jeg laver altid af 3 liter mælk ad gange, for jeg orker netop ikke at stå der hver eneste dag med grøden og gryden. DU er en værre en, sådan at give mig flere gaveønsker *fnis*

  Knuuuus til dig kære

  SvarSlet
 24. Jeg er sikker på, at risengrød også kan "vafles"!

  I øvrigt er jeg tilhænger af sengemetoden. Eller man kan lave risengrød i en slow-cooker, hvis man har sådan en - jeg vil tro at det giver omtrent samme resultat som i Römertopfen.

  SvarSlet
 25. Spar på strøm og skån miljøet. Start risengrøden på kogeplade og når den bobler så ind i ovnen ved svag varme. Efter en times tid ca. sæt den på kogeplade igen og rør den færdig. Sådan har jeg altid gjort når der ikke er tid nok til dynevarme. Smag til med salt og server 😉

  SvarSlet
 26. JEG ELSKER DIG Miss Klid :) Lavet fire portioner risengrød, en normalos og 3 til Ris alamanda, og har kun rørt i den 4 gange, smidt den ind under sengen, og vupit risengrød . Alt imens har jeg pyntet og bagt andet, og hvem siger mænd ikke kan multi taske ? :) Glædelig jul og kram.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...