søndag den 30. juli 2017

Croissant-hotdog med vilde løg...

Har får du en pivfræk hotdog - i en croissant. Idéen opstod en dag, hvor jeg havde købt en masse pølser på dato, men glemt alt om pølsebrød. Jeg ledte efter en løsning i min fryser, og havde fat i en briochebolle som måske kunne bruges - da jeg spottede en pose frosne croissanter. Og da både brioche og croissant er SMØRtunge sager - hvorfor så ikke erstatte den ene med den anden?

Det er højoktan comfort food

Min veninde Texas-Sanne og jeg, havde været et smut i Bilka. Der havde jeg været heldig at score de her 4 pakker pølser i deres datovare-køledisk for 14,97 kr pr pakke - og de går først på dato først i august. Dem hev jeg straks med hjem i fryseren.

Så sådan fik jeg ca 1 kg gode økologiske pølser for godt 60 kr. Det er dælme god Stop Spild A Mad stil!

Jeg valgte at bruge wienerpølser - og hev posen med croissanter op af fryseren.

Valgte at bage dem alle 6 - de skulle nok blive spist.

2 croissant-hotdogs er passenede til aftensmad, hvis man bruger kødfulde pølser som disse. Jeg valgte at koge dem, frem for at stege dem (af ren dovenskab). En smule vand blev kogt op med et drys salt, lidt hele peberkorn, et laurbærblad og en squeeze eddike. Da vandet kogte, blev gryden taget af varmen og pølserne lagt i. Da de var gennemvarme og steget op til overfladen, var de klar.

Det blev til hele det gængse udtræk: sennep, ketchup, remoulade, rå ristede og syltede agurker. Og så lige en lille ekstra detalje.

Jeg har nemlig fået disse smukke tørrede vilde løg af en gæst. De har den dejligste krydrede løg-aroma - og de skulle fungere som et ekstra aromatisk drys. 

Jeg valgte at lægge så langt et lige snit, som det var muligt. Man kunne også ha' lavet et snit der fulgte croissantens kurve, med en mindre kniv - og så lægge pølsen, så den ligeledes fulgte rundingen. Det prøver jeg næste gang!

Men det passede fint med pølsens størrelse og mængden af hejs på toppen. Og så er den jo helt stabil i bunden.

De vilde løg blev gnedet mellem fingerene  og drysset på toppen.

Ikke tosset. Så var jeg næsten klar til at gå på altanen og spise. Men jeg skulle jo lige finde noget at drikke til.

I Bilka var jeg også faldet over disse glutenfri Daura øl. Nej, jeg er ikke gluten-hys eller har det der med laks i en sø - men de smager virkelig godt. Det er lige en let og liflig øl, som jeg kan lide den. Det er ikke ret længe siden jeg 'opdagede' dem - og det var kun fordi min lokale Kiwi er ved at blive lavet om til en Spar (*Vrææææææææl* jeg ville hellere ha' haft en Meny!) og derfor sælger ud af hele deres sortiment. Så jeg fandt sådan et par stykker her i en rodekasse til 5 kr, som jeg tog med hjem. Og de overraskede virkelig positivt. For mig er god smag ALT - så kan det være glutenfrit, vegansk, særlig beriget eller fra Neptun....jeg er på!

Alt handler om balance, ikke? 

Det var første, men bestemt ikke sidste gang, jeg laver hotdogs i croissanter - blot ikke i denne ombæring. De sidste 4 fik andre ben at gå på.

De 2 røg til morgenmad, plukket i stykker og guflet til en kæmpe skål kaffe (2 x Nespresso espresso med vanilje) med varmet, opskummet mælk - ligesom hjemme i Paris.

Og de sidste 2, blev til grilled cheese - med fyld af tynde skiver fennikelpølse og masser af røget ost. Oh yes!

Jeg har faktisk et par croissanter mere i ærmet - af den fyldte slags, som man spiser som frokost. Der er med tun og med kylling. Dem arbejder jeg på at få klar inden længe.

God søndag til alle der kommer her forbi...

fredag den 28. juli 2017

Hjemmelavet kar til Sous Vide stav - af en køletaske...

Sponsoreret: bogen Sous vide i dit eget køkken af Karsten Tanggaard, er tilsendt som anmeldereksemplar af Lindhardt og Ringhof. 

Oh yes, jeg ved at jeg virkelig er en last mover her - for de fleste kokke, madbloggere og andet gastronomiske godtfolk, har forlængst overgivet sig til enten den store dypkoger eller det lune vandbad. Sous Vide er tilberedningsmetoden der kan trylle velsmag, mørhed og laberhed frem i alverdens råvarer - i alskens kvaliteter og beskaffenheder. Det kan dog være en dyr disciplin at kaste sig ud i - men her får du en guide til hvordan du kan komme ret billigt i gang, hvis man allerede ejer en stav. Så kan man altid opdatere sin maskinpark, hvis det virkelig fanger en. Er du klar? Så kommer her min lille tutorial:  

Det færdige resultat er dette Sous Vide kar på 10 liter - for 79 kr. Ja, du pudser lige brillerne en ekstra gang nu, ikke? Det er jo rørende billigt!


Men først skal det lige handle lidt om Sous Vide generelt.

Sagt på godt dansk, er det mad forsejlet i vakuumposer, der simres mørt over kortere eller længere tid (hvorefter det brunes af, hårdt og kort, på en pande). Det kan enten laves med 'rigtigt' udstyr, nogle smarte hacks eller en kombination.

Helt 'alm' Sous Vide kræver et kar, eller stav, med indbygget termostat og/eller cirkulation. Har man et kar er man good to go. Det er dog både en pladskrævende og dyr løsning. Har man derimod en stav, skal man bruge en gryde eller et åbent kar - og det vil give både varmetab og fordampning.  Det resulterer i et højere strømforbrug, da staven så skal arbejde mere for at holde den rigtige temperatur. Derfor bør der enten bruges et låg eller en isolerende kasse til. Man kan også vælge at bruge isoleringskugler, liggende løst øverst i gryden.


Sådan en pakke med 100 stk koster 249 kr her og der skal ca 2 pakker til, hvilket jeg ikke vidste da jeg købte den her. Jeg magtede ikke lige at investere i en til - så både kuglerne og min stav (mere om den længere nede), har ligget ubrugt bagerst i et skab.

Men så blev jeg medlem af Danske SousVide Entusiaster på Facebook - og der spottede jeg en masse rigtig smarte løsninger. Det er også der, jeg har set hvordan man kan bruge lige netop denne her køletaske, til at lave et kar af. Så det er altså ikke en opfindelse jeg selv hverken kan eller vil tage æren for.   

Man kan lave 'fattigmands Sous Vide' på mange måder. Nogen sætter en gryde vand i ovnen og forsøger at styre temperaturen på den måde - og så er der dem der bruger en god køletaske. Vandet varmes til en bestemt temperatur i en gryde, hældes i køletasken og tilsættes det ønskede emne - og så venter man 2-3 timer. Det fungerer fint med ikke alt for store bøffer og den slags, men kan ikke bruges til længere tids tilberedning pga varmetabet. 


Men kombinerer man en stav med en køletaske - så begynder det at blive interessant.



Den anbefalede dims er denne Curver køleboks til 79 kr fra jem & fix - så sådan en cyklede jeg ud efter. 

Og så må jeg vist hellere skrive lidt om min stav. Det er denne Steba STSV50. 

 
Lige efter jul, vandt jeg en konkurrence på Facebook, hos Cateringinventar.dk - og præmien var 1.000 kr, til brug i deres webshop. Jeg spurgte om jeg kunne få den her, hvis jeg selv betalte differencen....og det kunne jeg heldigvis. Og så har den bare ligget og gloet siden. Johan har flere gange udtrykt ønske om at gøgle med den, men jeg skulle først investere i de pokkers isoleringskugler og en gryde der var dyb nok. Og nu kommer han så på sommerferie i næste uge, så det var ved at være deadline - så tippet med køleboksen kom som sendt fra himlen!

Jeg valgte at placere staven, som har en ret stor klemme på bagsiden, i det ene hjørne. Med en sort spirttush, tegnede jeg et forsigtigt omrids. Hellere for småt, med mulighed for udvidelse, end for stort fra start. Staven skal nemlig sidde perfekt i spænd, hvile på den sorte del, ikke røre bunden og nemt kunne tages op igen.


Da jeg umuligt kan bruge en alm hobbykniv, valgte jeg at bruge skærekniven fra mit gamle linoliumsskæresæt. Det stod stadig fremme, efter jeg havde brugt det til at dekorere den her vandmelon, med medfølgende salat med. Forsigtigt fulgte jeg stregen rundt og skar igennem plastikken. Dog besindede jeg mig, da jeg nåede til hullet til klemmen - og lavede det lidt mindre.

Det øverste lag plastik blev fjernet og tushen kom atter i sving. Og så var det 'bare' at gentage udskæringen i det næste lag også. Jeg skylder mine arme en kæmpe undskyldning efter den omgang.

Og så var det med at prøve om staven passede. Det gjorden den (heldigvis) ikke. Selve den runde del skulle udviddes - og så viste det sig at den oprindelige streg til klemmen passede perfekt! 

Så med en sidste rundte tilpasning og finpudsning, var hullet færdigt.

Staven sad nu perfekt. Du kan se her, hvor meget plastik jeg fjernede.

Behold: Den Blå Lagune - med låg!


Staven sidder faktisk så perfekt, at dens markering af maksimum vandstand nøjagtig følger kanten af køletasken. Så jeg kan fylde den den helt med vand, hvis jeg ønsker. 

Og så er det bare med at komme i gang. Jeg har en vakuumpakker, så det er ikke noget prolem. Har man ikke det, kan man suge luften ud af posen med munden, ved hjælp af et sugerør - eller benytte vandmetoden

Sous Vide er en hel videnskab - og der findes en hav af vejledninger....og vildledninger. Jeg er så heldig at ha' fået fingre i den her bog:

Sous vide i dit eget køkken af Karsten Tanggaard er en knaldgod indføring i hvad Sous Vide er og hvordan man kommer i gang. Jeg brugte sidste weekend på at læse den grundigt igennem igen, så jeg er KLAR til at komme i gang, så snart Johan træder ind af døren i næste uge. Alt hvad jeg ved er at det bliver mexikansk på den store klinge.....og det glæder jeg mig sygt meget til.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og nu vil jeg holde en velfortjent weekend - som dog byder på en masse hyggelige planer. I dag er jeg inviteret på tex-mex frokost hos min veninde Sanne, som har hus i Texas sammen med hendes mand. Hun har haft nogle autentiske lækkerier med hjem i kufferten, fra deres sidste tur derovre - og vil forkæle mig med sådan en omgang. Lørdag skal jeg ud til Anne og Tom, som har kaldt hele familien og venneflokken til arbejdsweekend i deres nye hus - og jeg har lovet Anne at hjælpe lidt til med forplejningen. Og søndag er min søn et smut i Århus, så vi har mulighed for at spise middag sammen. Yay, det bliver godt at se ham igen. Resten af tiden skal jeg bare hvile mig og samle kræfter til næste uge.

God weekend til alle der kommer her forbi...




fredag den 21. juli 2017

Vegetarisk tex-mex cheeseburger...

Nå, men det blev så pludselig til et 5 dages tex-mex tema her i køkkenet. Først 2 dage med snaskede fully loadede nachos og en laber måltidssalat - og så den her burger - efterfulgt af 2 dage med tærte (opskriften kommer i et senere indlæg). Jeg elsker burgere - både med og uden kød. Her får du opskriften på en virkelig lækker vegetarisk en af slagsen, som med ganske få ændringer kan blive helt vegansk.

En mexi-moppedreng med masser af grønt, farve og mættende velsmag. 

Den var ikke planlagt, så jeg brugte det jeg havde på lager. Heldigvis har jeg altid nogle brugbare ting i fryseren og på tørlageret. 

De 3 basale elementer i en cheeseburger er bøf, ost og bolle. Jeg tøede en af mine hjemmelavede veganske burgerbøffer op (de findes også i en vegetarisk version her), samt en økologisk briochebolle fra Jalm&B (købt på frost i Føtex) - og fandt min elskede røgede Gou-Dan fra Naturmælk frem. Ønskes burgen helt vegansk, bruger man en bolle bagt til formålet og en vegansk 'ost' f.eks den originale skiveskårne fra Violife (forhandles bla i Kvickly). Er man helt alm kødspiser, laver man en burgerbøf af 200 g godt hakket oksekød.

Og så til det mexikanske udtræk. 

Først en hurtig tomatsalsa. Den blev lavet af hakkede datterino-tomater, fintsnittet forårsløg og hakket koriander. For at binde den sammen, kom jeg en smule jalapeño & lime dressing i. Den kan nemt erstattes af en smule frisk hakket jalapeño, lidt limesaft og et drys salt.

Majssalsaen blev laver af ½ ds drænede majs og en tilsvarende mængde agurk i tern - rørt sammen med 1 spsk salsa verde (opskrift på en hjemmelavet version findes her).

De 2 slags salsa. Jeg valgte at give majssalsaen en tand til - så den blev vendt med 1 spsk mayonnaise og tilsat lidt hakket koriander også. 

Jeg lavede en hurtig guacamole af 1 avocado, 1 spsk salsa verde, lidt salt og en smule Gringo-krydderi. Bollen blev varmet og flækket - og guacamolen blev fordelt på top og bund.

I mangel af salat, krammede jeg et par blade spidskål og brugte i stedet. 'Bøffen' blev belagt med 3 små skiver ost og zappet i 45 sekunder i mikroovnen.

Der blev toppet med majssalsa, tomatsalsa og en tot frisk koriander. 

Toppen blev lagt på - og så var der aftensmad. Dælme en dejlig måde at spise både tex-mex og burger på.

God weekend til alle der kommer her forbi....

torsdag den 20. juli 2017

Fully loadet: Gringo-nachos & måltidssalat med kylling...

Det er ikke nogen hemmelig at jeg elsker tex-mex i alle afskygninger. Jeg har lige spist dejlig snasket meximad to dage i træk - først dag som de vildeste nachos, toppet med alskens guf - og dagen efter, som en fyldig måltidssalat. Det startede egentligt, stille og roligt op, som et Stop Spild Af Mad projekt i søndags, fordi jeg havde koriander og grøntsager til overs fra min kolde nudel-salat med peanutbutterdressing og rejer - men greb pludselig om sig....og jeg endte med at cykle op efter kylling og et net avocadoer, for at gå lidt tex-mex-amok. Det er opvarmning til om 2 uger, når Johan kommer på gastronomisk sommerferie. Så skal vi hjem til Mexico med alt hvad der hører til...og mere til...

Gringo-nachos med hele udtrækket - og den fristende salat med samme topping. 

En rundtur i skabe og skuffer + en tur i Kvickly, og så var jeg klar til at kravle i køkkenet. Jeg har det ikke alt for godt i tiden, så der skal holdes mange pauser og hvil - så det var rigtig godt med noget mad, hvor jeg kunne lave en ting af gangen.

Der skulle laves guacamole, salsa og marineres kylling. Jeg startede fra en ende af:

Det blev til en rustik guacamole af 2 avocadoer. De blev skåret i tern, vendt med saften fra 1 lime og et drys salt - og most sammen med en gaffel. Der blev tilsat 1 fed revet hvidløg, ½ fintsnittet forårsløg, 3 datterino-tomater i tern, ½ finthakket jalapeño - og ½ tsk Gringo. Der blev smagt til med lidt ekstra salt og lime. Den færdige guac, blev sat på køl for at trække.

Gringo er både mexikansk slang for hvide amerikanere - og det her blandingskrydderi fra Mill & Mortar. Det består af spidskommen, paprika, hvidløgsgranulat, chili, oregano og sort peber. Blandingen blev rundhåndet brugt i flere elementer af måltidet.


Efter et hvil, var det så tid til at lave salsa. 

Den blev lavet af en god håndfuld datterino-tomater i små tern. De blev rørt sammen med ½ jalapeño og 1 fed hvidløg, som var blevet meget fint hakket. Jeg tilsatte det hvide fra et forårsløg, 1 stor spsk chipotle-ketchup og lidt Cholula med chili + hvidløg. Salsaen fik et lille skud lime og lidt salt, inden den også kom på køl.


Og så var turen kommet til kyllingen. 

2 brystfileter blev skåret i tynde strimler og marineret i: 2 spsk olivenolie, 1 revet fed hvidløg, 1 tsk Gringo, lidt salt og revet skal af ¼ lime. Det fik lov at trække, men jeg gjorde resten klart.

Ovnen blev tændt på 185°C - og så gik jeg i gang med at lave nachos.

Jeg valgte at blande 2 slags tortilla-chips: nogle fancy med hvid cheddar, gule hørfrø og koriander (kan bla fås i Føtex) og helt alm trekantede med salt. Osten skulle naturligvis være min elskede røgede Gou-Dan, som jeg købte 3 af på Kulinarisk Sydfyn. Og så lidt ekstra *umpfh*, skulle der lidt mere Gringo til.

De 2 slags tortilla-chips blev arrangeret i et lag, på en stor tallerken.

Godt med revet ost, et drys Gringo, endnu et lag chips, mere ost og mere Gringo. Og så i ovnen i 7 minutter, til osten var smeltet. 

Jeg fandt resten frem. 3 x Cholula ((chilli & hvidløg, chipotle og original), salsa verde (opskriften på den hjemmelavede version findes her), salsa, guac, cremefraiche og koriander.


Kyllingen fik en hurtig tur på en knaldvarm slip-let pande og korianderen hakket. Og så var helt udtrækket klart.

Så snart de bagte nachos kom ud af ovnen, blev de dryppet med de 3 slags Cholula - og fik lagt halvdelen af kyllingen på (resten blev gemt til dagen efter).

Derefter blev der fordelt små klatter af guac og salsa + salsa verde. Til sidst dryppede jeg en smule cremefraiche ud over og dryssede med hakket koriander.

Og så var der fully loadet Gringo-nachos til aftensmad.

Jeg fik en bette øl til....ja ja, ok...4. Det er jo ferie!

Dagen efter havde jeg igen rester - og syntes ikke lige jeg magtede endnu en omgang nachos. Jeg trængte ærlig talt til noget mere grønt og flere kostfibre. Jeg fik derfor den idé at lave en fully loadet salat i stedet for.

Jeg ryddede grøntsagsskuffen og fandt en dåse majs i skabet.

½ spidskål blev snittet fint og lagt i bunden af et fad. ½ dåse drænede maj, ½ snittet rød + gul peber, et fintsnittet forårsløg og lidt hakket agurk blev fordelt ud over. Dernæst skar jeg en avocado i tern og vendte med lidt salt og limesaft - og kom ovenpå, sammen med resten af kyllingen fra dagen før. Og så blev salaten toppet op som var det nachos - med guac, salsa, salsa verde, cremefraiche og koriander.

Resultatet var en fully loadet måltidssalat med kylling.

Virkelige en god måde at få brugt alle sine rester på. Jeg skal helt klart forsøge mig med flere salater af den slags.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mit helbred hænger stadig i laser. Der er virkelig ikke ret mange kræfter på kontoen. Så det er heldigt at jeg holder lav profil og har 'kattebarsel' i hele juli. Og det går SÅ godt med at få lille Busse til at falde til: 

Men det er ikke rigtig mig der har fået en ny killing, men Fonzie. Han har godt nok taget den bette fis til sig. Her våger han over lillebror, mens han sover middagslur. Alt er godt i katteland.

God torsdag til alle der kommer her forbi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...