mandag den 23. januar 2017

Vanedannende baconchutney...

Bacon - I gotta have it! Jeg har før lånt inspiration fra Martha Steward og lavet denne liflige baconmarmelade aka baconjam - og den opskrift har jeg nu givet en overhaling, så den er blevet til en helt igennem uimodståelig chutney: 

En smækkerlækker sag, som kan spises som den er, eller være med til at elevere andre retter og godbidder til nye højder. Jeg har her serveret den både til salte æbleskiver, i en svinsk Grilled Cheese, i en moppedreng af en cheeseburger (endda med bacconaise til fritterne) og i en brunch-burger. 


Opskriften starter sådan her: steg 1 kg bacon.

1 kg bacon, ender med at veje ca 250 g når det er stegt. 

Baconchutney:

1 kg bacon
500 g løg
10 fed hvidløg
8 cl Fireball (kanel-whiskey) eller anden whiskey
1-2 dl æblecidereddike
1-2 dl brun farin
2 kopper ekspresso
2 tsk brune sennepskorn
2 tsk gule sennepskorn
Chipotle eller anden chili efter smag

Jeg valgte at bruge en chipotle salsa, for at give et lille ekstra røget spark.

Og nej, det er ikke øko-bacon. I Inco fandt jeg nemlig en pakke på dato med 1 kg for 50 kr - så den valgte jeg at redde.

Jeg er stor fan af 'confiterings-metoden' når der skal steges bacon. Først lægges et lag bacon på en kold slip-let pande, som så langsomt varmes op. Når væsken er fordampet og fedtet begynder at boble - så tilsættes der ca 1 dl afsmeltet baconfedt (har man ikke noget på lager, så steger man den første pandefuld ved lav varme uden). Efterhånden som baconskiverne bliver gyldne, lægges de til afdrypning på fedtsugende papir. Hver gang man tager et stykke op af fedtbadet, lægges en ny i. På den måde får man ensartet, gyldent bacon uden at branke.

Det afkølede bacon blendes til...æh...baconrasp? Det overskydende baconfedt sies og gemmes på køl. Jeg fik næsten 3½ dl ud af den her omgang.

Man kan selvfølgelig hakke løg og hvidløg fint i hånden - men jeg valgte at skære dem i kvarte og køre dem en tur i minihakkeren. Det handler om at spare så meget på de arme arme som muligt.

Og med alt klart - var det bare med at få sat det over.

Først sauteres løg og hvidløg i lidt at baconfedtet, uden at tage farve. Resten kommes i - og det hele simres ved svag varme i en god times tid. Rør lidt i den af og til. Når den er kogt blank og tyk, tages den af varmen - og gives en hurtig tur med stavblenderen. Juster sur/sød-balancen, hvis den er trænger - og kom den på skoldede glas. Og så er der baconchutney! 


Da den var nylavet og lun, serverede jeg den til en omgang salte æbleskiver.

Dem bagte jeg efter den her opskrift (dog uden fyld) og dryssede med en smule eddikepulver. Nøj, det var en god snack til et godt glas øl.


Den skulle naturligvis også prøves i en Grilled Cheese.

Jeg brugte en blød bolle, som blev skåret i 3 - og smurt med 2 lag baconchutney + 2 lag ost. Den kom en tur i min OptiGrill i et par minutter.

Snasket, fedt og svinsk - som en rigtig GT skal være.

Pjattet med peanutbutter and jelly?

Prøv peanutbutter og baconchutney - næsten ulovligt, men SÅ godt!

Hvis man gerne vil ha' en cheeseburger med bacon - men ikke gider til at stege noget....eller værre: ikke har noget - så kan man bare bruge baconchutney:

Blød bolle, bøf af øko-ko, ost, French's sennep, løg, pickles og baconchutney - en moppedreng uden lige.

Jeg serverede den med økologiske ovnfritter, ketchup og baconnaise - lavet af Heinz mayonnaise, rørt op med baconchutney. Du savler nu, ikke?

Og så skete der det at Johan Johansen og Thomas Madet Mere erklærede d. 11/1 for 'International Eat More Pork Day' - og så måtte jeg jo lave en morgenmadskreation til min indre flæsketar:

Endnu en blød bolle måtte lade livet til projektet. 'Bøffen' blev af glad gris, som blev stegt i baconfedt - som bollen bagefter blev ristet i.

Den saftige grissebasse blev lagt på den ristede underbolle og fik lige en skive ost, for god ordens skyld. Dernæst et godt lag baconchutney og til sidst et perfekt spejlet æg (ja, du gættede rigtigt - også spejlet i baconfedt). Det var den slags morgenmad der mættede helt til sidst på eftermiddagen!

Disse var ordene om baconchutney for denne gang. Jeg skal dog nok finde på flere ting at bruge det til hen af vejen.

Jeg har flere opskrifter med bacon på tegnebrættet - og dem vil jeg arbejde videre på nu. Jeg har hentet lidt inspiration i mine 3 kogebøger med ene baconopskrifter. Bacon er vist kommet for at blive!


lørdag den 7. januar 2017

Godt nytår og den slags...

Jamen, så GODT NYTÅR da. Bedre sent end aldrig, ikke? Jeg har måtte slæbe mig igennem både jul og nytår, med den mest irriterende influenza (incl hele bonuspakken: forkølelse, feber og sælhundehoste) - som meldte sin ankomst d. 9/12 og som i skrivende stund stadig raser løs. Men sådan er livet med fibro og dårligt immunforsvar, alt bider på og tager evindelige tider at komme af med. Men med gode venners hjælp og godt med ro og hvile, kom jeg igennem - og fik endda også disket op med en masse dejlig mad:
Her er et udsnit af julens og nytårets måltider. Det blev både til en enkelt julefrokost, test af en nytårsmenu udefra, en stille og rolig utraditionel julemiddag, en masser madder og en sjov nytårsaften.

Den 17/12 holdt Johan og jeg en lille julefrokost. Lille, fordi vi kun var to - for menuen viste sig at være ret omstændig. Begrænsningens kunst er svær!

Menuen lød på: hvide + røde sild m/ hjemmelavet karrysalat, løg & kapers, stegte sild i eddike m/ syltede løg, Fanølaks m/ flødepeberrod & tranebær, Mineslund sylte m/ rødbeder og sennepscreme, lun leverpostej fra Slagter Munch m/ Livar-bacon fra Vilstrup Bacon, portobellosvampe & surt, chips m/ brun sovs aka jydenachos (lavet af The Johan af Bordelaise, Espagnole, Demi-glace + Arla Essens 50% fløde - startet op på den her fond), julemedister fra Hanegal m/ ditto grønlangkål, kålpølser m/ julehvidkål, mine julefrikadeller m/ hjemmelavet rødkål, bagt Mont d’Or m/ sprødt brød (som måtte udgå og blev lavet dagen efter), Johans risalamande m/ min lune romtopf, godt brød, SMØR, krydderfedt og en anseelig mængde øl...et et par snapse. Vi begyndte kl 15:30 - og gik først fra bordet kl 03:15. 

Vi hjalp hinanden i køkkenet, ryddede op hen af vejen og kørte endda opvaskeren midtvejs. Og så var vi snu nok til at drikke noget vand også. Så vi vågnede uden tømmermænd til et næsten rent køkken - og følte at vi havde vundet både i voksen og julefrokost. Det var pivhyggeligt, selv om jeg var ret så sløj. Og vi fik lagt en masse spændende gastronomiske planer for 2017.

Den sidste uge inden jul, fik jeg lave en lille smule guf. Ikke som tidligere år med forskellige småkager, konfekt og jeg skal komme efter dig. Det blev til en eneste småkage: Madam Mangors vaniljestjerner, som jeg også udstak i lidt kringler for sjovs skyld. 

Konfekt? Nej, jeg gad sgu ikke. Men at udskære marcipan og lave kugler + skære lidt nougat - ja da! Men jeg fik da gennemført et længe ønsket projekt: at overtrække små saltkringler med lys og mørk chokolade, Det er er HIT!

Og så blev det pludselig det der 'jul' - og Max arriverede d. 23 ved middagstid. Vi tog ind til byen for at købe et par småting og ville lige ha' en bid mad på vejen hjem. Jeg havde foreslået noget streetfood, men vi trængte begge til at sidde med ryglæn og slappe af - så vi endte på Teater Bodega.

Hvor vi fik andesteg med hele udtrækket og risalamande med kirsebærsauce - bum! Så var det dælme jul! Vi tog hjem og slog mave - og før vi fik set os om var det juleaften.

Årets julemiddag var valgt ud efter mine kræfter (well, mangler på samme) og de arme arme. Jeg havde været så snu at lave mac & cheese på forhånd og gemme i fryseren - og havde købt 2 krogmørnede danske økologiske ribeye hos Skagenfood.
Så bøfferne + et fad m&c blev tøet op - og der blev ristet pankorasp i SMØR til toppen af fadet. Som tilbehør lavede jeg marinerede grønne bønner - med finthakkede rødløg og marinade af olie, fuldkornssennep og æblecidereddike. Og så lige et drys hakkede peanuts på toppen. 

Bøfferne blev stegt medium-rare og serveret med m&c, de marinerede bønner og en omgang stegte portobellosvampe med hvidløg. Ikke en pind julet - men super lækkert og ustresset.


Juledagene bød på sild og sylte, sild og sild, sylte, sild og rejer - det skulle jo ikke hedde sig at jeg gik ned på jul!


Men det blev også til lidt varmt:

I Salling havde jeg fundet en økologisk hamburgerryg, som jeg kogte og serverede med brunede kartofler, Hanegal grønlangkål og sennepscreme. Dyrt, men virkelig dejlig...

Det blev også til endnu en omgang jydenachos - med en hurtig hjemmelavet sovs:

3 dl vand
10 g Herbamare urteboullion 
1 laurbærblad
2 dl fløde
Madkulør
Salt
Peber
Lidt balsamico 
Lidt rørsukker
Majsstivelse

Kog vand og urtebouillon sammen med laurbær. Tag gryden af varmen og lad blandingen trække i ca en halv time. Varm op, fisk laurbærbladet fra og tilsæt fløden + lidt madkulør. Smag til med salt, peber, balsamico og rørsukker - og jævn med lidt majsstivelse.
Server den brune dip til de chips du kan lide.

Jeg fik også lov til at teste nytårsmenuen fra Skagenfood og give feedback på pakning, vejledning og div - og sagde straks ja tak. Jeg inviterede nygifte Anne og hendes husbond til at spise med.

Du godeste - det var virkelig kræs. Og virkelig nemt at lave selv. Man får fornemmelsen af at lave maden, uden alt det trælse. På ingen tid fik jeg lavet en måltid som vi spiste efterhånden som retterne var færdige.

Her er hvad vi fik:

Åh, det var godt. Og så på en helt alm onsdag. 

Og før jeg fik set mig om, var det den 'rigtige' nytårsaften. Årets sidste dag blev tilbragt i nordbyen, sammen med Anne og Tom - og 3 af deres venner, som jeg også har lært at kende til div sammenkomster og brylluppet.

Nytårsfestens tema var 90 års fødselsdagen. Rollerne blev fordelt efter dronningebingo - og jeg blev Mr Pommeroy. Anne havde virkelig kastet sig ind i kampen og lavet en 'tiger' med hoved, hale og hugtænder.

Vi havde fortolket menuen med et par sving - men det endte med at blive vildt godt....bare alt for meget mad.


Menuen er oprindeligt: Mulligatawny med sherry, fisk med hvidvin, kylling med champagne og frugt med portvin. Her er hvad vi fik:


Først de lækreste snacks:

Hjemmelavede saltmandler, dadler med bacon (bagt ca 20 min ved 200°C) og rugchips med lakseguf (røget laks blendet med cremefraiche og mayo) og rugchips med mayo, vagtelæg og dild.

Og så gik vi til bords...

Den første ret på det smukt dækkede bord, var min græskar-mulligatawny med cremefraiche og persille + snegle med osteremonce.

Vi valgte at fortolke fisk lidt anderledes - da 2 af selskabet ikke spiser noget fra havet. Det blev derfor til 'fish & chips' - som var halloumi paneret i Havgus, sesam og mandelmel, serveret med selleri-fritter og hjemmelavet tatarsauce. Vildt godt!

Kylling blev til en poussin pr mand - fyldt med løg, svampe, bacon, druer, timian og linser. Vi fik en lækker salat (som af en eller anden grund fik tilnavnet græsplænen) af savoykål, appelsin, granatæblekerner, ristede valnødder og en syrlig vinaigrette på sennep, æblecidereddike og olie.

Æh...og så fik vi 'frugt' som i vores fortolkning var en portionsanrettet bundløs cheesecake med syltet ananas og citronmelisse. Men jeg var sgu blevet for fuld til at sanse at tage et billede. Og øh...det samme er tilfældet med kransekagen. Pinligt! Men vi kom godt ind i det nye år. Og endte med at spille Det Dårlige Selskab. Jeg gik kold, åh, SÅ kold kl 3-ish....og de andre fortsatte et par timer.

Godt nytår fra Sir Toby (Tom), Mr Pommeroy (mig), James (Jacob - tak for billedet), Mr Winterbottom (Anne), Admiral von Schneider, (Mette) og Miss Sophie (Søren). 

Jeg vil ikke gøre alt for meget status over 2016 - for det har sgu været lidt sølle. Fysisk og helbredsmæssigt var det et elendigt år. Men på alle andre fronter har det været SÅ godt. Jeg har mødt nye mennesker som har beriget mig, gjort mig klogere og mere nysgerrig - og som har givet mig nyt mod på livet - og I ved hvem I er! Og jeg har haft mange helt igennem fantastiske oplevelser med 'mine' mennesker. Er glad og taknemmelig for at dem jeg har i mit liv, kan rumme mig på trods af sygdom og begrænsninger. 2017 ser allerede meget lysere ud.

Nåede du helt herned? Imponerende! Godt nytår....vi ses lige om snart igen...