fredag den 27. september 2013

Portræt af Klidmoster - mad & meninger...

I går fik jeg tilsendt et link til den lille portrætudsendelse på 30 minutter Momento Networks har lavet til Landzone.dk om mig, bloggen og mit engagement i Stop Spild Af Mad. Den video vil jeg gerne dele med jer:


Hvor er det mærkeligt at se og høre sig selv. Og ikke mindst høre hvad jeg får sagt - min fibrohjerne havde nemlig allerede afstødt alt. Og når jeg ser mig i spejlet nu kan jeg godt se at der er røget 12 kg i svinget siden det blev optaget. Det giver blod på tanden til at fortsætte - med det hele! 

mandag den 23. september 2013

Give-away: Grøn Glæde...

Så fik jeg mig endelig snøvlet sammen til at lave min "Wow, der sørme over 2000 som læser med på Facebook" give-away. Det er lutter grønne sager - og ene ting jeg selv ejer. Jeg vil nemlig gerne dele ud af nogle af de ting der gør livet lidt nemmere og sjovere i køkkenet.

De grønne sager (som passer i farven til bloggens design) har jeg samlet sammen over et stykke tid. 2 af småtingene er sponsoreret, resten er købt af egen lomme. Jeg har besluttet mig for at splitte herlighederne op i 3 forskellige præmier - og du kan frit vælge hvilken du har lyst til at vinde.

Præmie A: Uha, jeg husker tydeligt den råkolde dag i december 2011 hvor Kristian fra Kokkekniven kom forbi til en bid mad - og havde et Börner V5 mandolinjern med til mig i værtindegave. Det har jeg brugt SÅ mange gange og det er stadig som nyt. Det er virkelig en af de ting som gør mit liv nemmere. Jeg har købt en specialudgave med lidt ekstra tilbehør - you wanna?


Præmie B: 2 af de små gadget som har fået fast plads i mit køkken er Garlic Card og Garlic Cone. (Tak til Hamonoya for at smide dem i puljen). Og så er der den sjove Veggie Twister. Som du kan se er der noget af et gevind - så den er ikke egnet til folk som jeg med dårlige hænder og håndled, så min er givet videre til Anne. Men det er en fin lille dims hvis der skal lidt spræl på grøntsagerne.

Præmie C: 1 stk Veggie Twister.

Og hvad skal du så gøre for at deltage? Jow, ser du - du skal svare på et simpelt spørgsmål....eller rettere gætte. 

HVOR MANGE DEJSKRABERE HAR JEG? 

Og med dejskrabere mener jeg: dem med skaft, dem uden, fadskrabere og lignende. Vælg en præmie og skriv bogstavet i kommentarfeltet efterfulgt af det antal dejskrabere du tror jeg har - f.eks B63 eller C9. 

Du skal være bosiddende i Danmark for at deltage - eller selv betale portoen til udlandet. Læg en kommentar med dit bud inden d. 1/10 kl 18.....er der flere som rammer findes vinderne ved lodtrækning. Gættes det rigtige antal ikke - bliver det den der kommer tættest på.

Systemet kan max vise 100 svar - men bare rolig, jeg kan se dem alle her 'bagved' teknikken. 


Den perfekte roastbeef...

Roastbeef er en herlig ting - både varm og kold. Men der er mange som finder det besværligt at lave. Her får du en guide til en idiotsikker og perfekt tilberedning:

Det her er kun en lille økologiske roastbeef på 750 g - men teorien er den samme på større kødstykker. Jeg købte den lille basse på MAD sidste år hos Friland. Det er på høje tid den kom på bordet.

Roastbeef kan være skåret af enten klump, tykstegsfilet eller inderlår. Det fortaber sig i tågerne hvad den her er - men det er også mindre vigtigt. Den blev tøet op og skulle nu tilberedes som en lækker rosa roastbeef (eller råstbøf som farmor altid sagde). Optøet kød safter altid mere end fersk kød, for frysningen har sprængt nogle af kødcellerne. For at trække lidt af den væde ud og give et fastere stykke kød valgte jeg at salte det først. Der er flere navne for den saltning, men gourmetsaltning er det de fleste kender (det kan du læse lidt mere om her). Det er en metode som kan bruges på både ferskt og optøet kød.

Den lille steg fik 6 g salt pr kg og blev gnedet godt ind i det (havde ikke noget fint salt, så det blev flagesalt). Jeg valgte at gøre det på køkkenbordet og ikke på køl - for så kunne jeg temperere stegen samtidigt (hvilket giver en jævnere tilberedning). Roastbeefen fik lov til at stå med saltet i 90 minutter.

Det overskydende salt og væske blev duppet af. Den lille steg var nu markant fastere at mærke på. Sjovt som tilberedningsmetoderne har ændret sig med tiden. Jeg er vokset op med at man ALDRIG kom salt på kødet før det var brunet af. Det var først i løbet af min læretid hvor jeg lærte mere om kødstykker og tilberedningsmetoder at jeg fik kendskab til saltning som en del af tilberedningen.

Og den videre tilberedning af en roastbeef? Det er flere forskellige. Kogning: nogle bruner den først - og koger den færdig i en gryde, andre koger den først og bruner den af bagefter. Pande/grydestegning: først brunes den og der tilsættes en smule væske. Pande/ovnstegning: roastbeefen brunes og steges færdig i ovn. Jeg er klart til den sidste metode. Magert rødt kød, har efter min mening, ikke noget at gøre i en gryde vand. 

Den lille roastbeef blev først brunet godt af i en 50/50 blanding af olivenolie og SMØR. Bruningen sker ved hjælp af Maillard-reaktionen og er med til at give en masse smagsstoffer. Stegen brunes jævnt hele vejen rundt + enderne.

Selv om kødet er for-saltet tager det ikke skade af et ekstra lille drys + godt med friskkværnet peber. Jeg valgte at stikke en lille rosmarinkvist ind under snoren - det giver en dejlig aroma i ovnen. Ovnen blev varmet op til 200°C.

Og så lige en indrømmelse: jeg kan ikke stege hele kødstykker uden stegetermometer.....det er en erhvervsskade. Men da det giver et godt og sikkert resultat hver gang klager jeg ikke på nogen måde. Sådan en steg som ikke er lige tyk skal man vurdere hvor stegetermometeret bedst skal sættes i. Hvis man sætter termometeret i den tyndeste ende bliver den tykkeste alt for rå - og i den tykkeste, bliver den tyndeste del gennemstegt. Her har jeg valgt at sætte det ⅔ inde - og det blev indstillet på 55°C. Termometeret stikkes ind fra siden, aldrig fra enden. Så får man nemlig huller i alt for mange skiver.

Stegen blev sat ind i den forvarmede ovn på 200°C - som straks blev skruet ned på 150°C. Da termometeret bippede på de 55°C blev fadet taget ud. Stegen blev løftet over på et skærebræt, dækket med et viskestykke og fik lov til at hvile sig mens jeg lavede tilbehøret. Sluk stegetermometeret, men lad endelig spyddet sidde til kødet skal trancheres - ellers vil der pible kødsaft fra hullet hvor det har siddet.

Tilbehøret bestod af en masse sauterede grøntsager.

Squash, bladselleri, rød og gul peberfrugt, gulerod, rødløg og broccolistok - som blev sauteret i lidt olivenolie og tilsat smuttede edamamebønner + mini-tomater.

Som kold sauce lavede jeg en skyrcreme. Det er skyr blendet *wroom wroom* med en håndfuld kruspersille og smagt til med revet hvidløg + urtesalt. Nemt og lækkert.

Den lille roastbeef havde nu hvilet færdig og var klar til tranchering. Den blev befriet for snoren og skåret i skiver på ca 0,5 cm.

Det var min fastedag, så jeg nøjedes med 3 skiver (112 g). Med skyrcreme (60 g) og grøntsager (246 g) endte jeg på 340 kcal. Og jeg kunne næsten ikke spise op. 

Som du kan se er det ingen sag at stege en roastbeef. Man kan også vælge en anden stegeteknik: intervalstegning. Brun den på panden og steg den i oven på 175°C i intervaller af 10 minutter, med 10 minutter på køkkenbordet ind i mellem - til termometeret bipper på 55°C.

Hvad så, skal du ha' roastbeef snart?

 

fredag den 20. september 2013

Wokret med Shirataki nudler...

Selv om det er en fastedag kommer dagens ret på her. Den kan nemlig sagtens spises på alle dage. En smagfuld kombination af wokkede grøntsager, kylling og nogle sjove nye nudler - næsten uden kalorier.

Hov, nudlerne gemmer sig - jeg kunne vist ikke helt styre mig med korianderen i dag.

Men sådan her ser de ud. De ligner til forveksling kogte vermicelli (risnudler) - men de er lavet af konjac-rod. Nudlerne er så kaloriefattige at man skulle tro det var løgn: 5 kcal pr 100 g. De kan købes lige her. Men inden nudlerne skulle i spil var der lige nogle grøntsager der skulle ordnes.

Jeg havde været så snu at købe en hel stegt kylling hos Haute Friture og fylde op med grøntsager fra Føtex i onsdags da jeg cyklede hjem efter Store Smagedag. Så jeg kunne bare hive det hele ud fra køl.

Uh, og har jeg købt 8 fennikelknolde i min lokale Kvickly - 5 kr for øko-fennikel kunne jeg ikke stå for. Har planer om at sylte en masse af dem, men ofrede lige en enkelt her til retten.

Fennikel, squash, gulerod, gul og rød peber, bladselleri, broccoli og rødløg + lidt rød chili, fintsnittet ingefær og hvidløg i skiver.

Resten af den stegte kylling (altså minus det katten fik lov til at proppe sig med) blev hevet i mundrette lunser. Og jeg fandt lidt tamari (hvedefri soya) frem.

Alle grøntsagerne blev stegt ved høj varme i 1 spsk olie. Smagsgiverne, kylling og tamari blev tilsat.

Nudlerne blev fjernet fra deres indpakning og lagt i varmt vand i 2 minutter.

De blev derefter drænet og tilsat retten.

Og så var det bare om at stege dem lidt sammen med resten og øse op. 

Jeg nøjedes med halvdelen af portionen (ca 230 kcal - du kan se kcal-udregningen på hele retten lige her). Well, og så det meste af en potte koriander.

Hmm, jeg må indrømme at jeg er ret imponeret over de nudler. De giver fylde og følelsen af at spise nudler - uden at ødelægge dagens sparsomme kalorieregnskab og uden at påvirke blodsukkeret. Og jeg har 2 pakker til liggende som jeg nok skal få brugt også.

Og så er der også frokost til i morgen. Og i morgen er spisedag med stort S. Jeg har inviteret Max til bøf og har taget 2 slags ko op af fryseren. Men nu skal jeg simpelthen til køjs, for onsdagens strabadser sidder stadig i kroppen.

God weekend til alle der kommer her forbi ☺


tirsdag den 17. september 2013

Hjemme fra Søsterboblen igen...

Så er jeg hjemme i Århus igen. Siden jeg har blogget sidst har jeg oplevet SÅ meget at det er svært at rumme. Fantastiske restaurantbesøg, Food Festival, DM i hotdog, været i tv, skrevet mine første autografer (dog lidt vrangvilligt), mødt mange af bloggens søde læsere, været på virksomhedsbesøg, spist, fastet og været i Søsterboble. 

Min søster og jeg havde både spise- og fastedage sammen. På en af spisedagene var vi på Haché og spise de her fremragende burgere. Jeg fik en Haché Special: 170 g Limousine okse bøf med mild Emmenthaler, bløde løg og stegte svampe. Serveres i sesambolle med hjertesalat, tomat, syltet agurk, rødløg og hjemmerørt mayo. Vi fik pommes og løgringe med chipotle-mayo (røget chili) til.

Søster fik en Chilli burger: 170 g Limousine oksebøf med chili-mayo, jalapenos, salsa og chili olie. Serveres i sesambolle med hjertesalat, tomat, syltet agurk, rødløg og hjemmerørt mayo. Dejlig burger og dejlig søster. Men man kan jo ikke rigtig se hende på billedet.....så her er hun :

*Vinke vinke* Søssermøssser. Nøj, jeg får klø for det her når vi ses igen. Men det er det værd, for nu har jeg delt hende med jer. Vi var lige et smut forbi Torvehallerne - jeg havde et gavekort at indløse.

Og der mellem hallerne lå denne lille bod - som bød på små franske lækkerier:

Pommes kogt i ANDEFEDT! Jow jow, den er godt nok. Sprøde og ufatteligt lækre. Og vægten? Jamen, nu er mit totale vægttab oppe på 9,5 kg (38 pakker SMØR) siden 6/8 på 5:2 Diæten.

Søsterboblen er jo med årene blevet udviddet til også at omfatte Mosterboblen:

Alba på 6 år (nu minus 2 tænder) og jeg fik hygget + leget med Monster High dukker.

Og jeg var moster/hoppeborg for Filuca aka Lusen på snart 2 år.

Lusen er en madglad lille pige - se lige forventningens glæde. Familieligheden er slående.

Alba og jeg ligner også hinanden - se bare. 2 tosser i fri dressur. Åh, hvor jeg elsker alle mine piger ❤

Jeg kom hjem til en død hardisk. Så jeg har ikke haft adgang til mine billeder eller noget som helst. Nok meget godt, for jeg er træt og har brug for at hvile ud. I morgen skal jeg nemlig deltage i Store Smagedag sammen med Lotte (som jeg stod i lære med). Hun er køkkenchef i et revisionsfirma her i byen og jeg har fået lov til at være med hos hende i år. Årets tema er Simresmag - du kan se en video om det lige her. Vi har planlagt en ret så laber simret menu - mere om det når det er afviklet i morgen.....hvis jeg altså overlever. Der er jo en grund til at jeg ikke arbejder længere. Lotte står heldigvis for alt det tunge og jeg får lov til at kæle for de små detaljer. Åh, vi var bare sådan et fantastisk team i vores læretid - og det er fedt at mærke at samhørigheden stadig er der, både menneskeligt og kreativt.

Wee, og så er der blevet hele 2000 der følger bloggen på Facebook. Det skal fejres med en give-away. Den håber jeg er klar til at blive skudt i gang på fredag. Følger du bloggen på Facebook?
  

onsdag den 4. september 2013

Asiatisk nudelsalat til TV2...

I dag har jeg haft TV2 på besøg i mit køkken. Efter planen skal det blive til et indslag i Nyhederne inden længe. Det blev til en lille snak om hvorfor jeg har valgt at følge 5:2 Diæten - og så lavede jeg denne salat til at bryde fasten med:

Det passede lige med at jeg kunne lave endnu en ret fra den måltidskasse jeg tester for Den Grønne Asparges. Opskriften lød Vietnamesisk nudelsalat med ingefær marinerede skinkestrimler - men jeg pillede lidt ved den som jeg jo har for vane. Du kan se den originale opskrift her.

Der var 200 g skinkestrimler med - og de skulle i en marinade.

Marinaden blev lavet af tamari (hvedefri soya), olie, ingefær, chili og hvidløg.

2 spsk soya
1 spsk olie
2 tsk revet ingefær
2 fed hvidløg
½ rød chili 

Den revne ingefær røres sammen med soya, olie, rød chili i skiver og ditto hvidløg.

Marinaden vendes sammen med kødet, som trækker på køl 15-45 minutter.

200 g kinesiske hvedenudler blev kogt i 5 minutter. De blev derefter skyllet og afkølet. Inden servering skulle de vendes i en aromatisk dressing.

Dressingen til nudlerne blev lavet af soya, mørk agavesirup, ingefær, chili og lime.

4 spsk soya
Saften af 1 lime
2 tsk revet ingefær
½ rød finthakket chili
1 spsk agavesirup

Dressingen blev rørt sammen og sat på køl.

De kogte afkølede nudler fik også lov til at vente på køl.

Der blev snittet noget grønt til salaten også: 1 rød peberfrugt i strimler, 1 stor gulerod i lange julienne og 1 squash uden kerner i skrå skiver.

Jeg valgte at tilsætte lidt kinesiske svampe "sort træøre" (Almindelig Judasøre) som giver både en fin umami-smag og et godt bid.

Der skal kun lægges ganske få svampe i blød - for de bliver til en del efter ca 30 minutter i koldt vand.

De udblødte svampe blev skyllet rigtig grundigt og fik fjernet de grove stykker. Resten blev snittet i strimler.

Jeg snittede også et lille bundt forårsløg på skrå. Og så var retten lige til at lave færdig. Det har jeg ikke billeder af, da jeg lavede maden mens der var kamera på. 

Skinkestrimlerne fik først en kort tur på en knaldhed pande inden de fik selskab af grøntsagerne. Nudlerne blev vendt med dressingen og lagt på et fad. Indholdet af panden fik et ekstra skud soya og lidt chilisauce inden det blev hældt over nudlerne.

Den færdige nudelsalat blev drysset med en masse frisk koriander og fik et drys sort sesam.

Og så var jeg klar til at stikke gaflen i denne portion og spise et rigtigt måltid for første gang i næsten 43 timer. Min faste er jo normalt kun på 36 timer - men fordi TV2 kom forbi havde jeg lovet at lade den fortsætte så den kunne brydes mens kameraet rullede. Det var SÅ godt endelig at få noget at spise.

Puha, det var virkelig grænseoverskridende at inviterer en journalist og en kameramand ind i mit køkken - og så oven i købet for at tale om min vægt. Godt det næsten lige er blevet organiseret. Og så var der også lige den ting at jeg har dårlige arme i tiden og ikke har kunnet vaske mit hår selv i over en uge (men man lugter ikke på tv, vel?). Sådan er betingelserne for den sygdom. Det er jo heller ikke uden grund at jeg er blevet en sværvægter. Men ved du hvad? Jeg overlevede........og det var sjovt. Jeg er glad og stolt over at jeg nu endelig er i stand til at gøre noget ved min overvægt - og det på en måde hvor jeg stadig kan dyrke min gourmethobby. 

Og vægten? Well, den vil jeg faktisk godt skrive om: 

Tirsdag d. 6/8 vejede jeg 126,7 kg. 

I dag vejer jeg 118,3 kg. Det er 8,4 kg der er røget i svinget. Og der er sørme allerede forsvundet en hage. ALT hvad jeg har spist på både faste- og spisedagene siden jeg startede på 5:2 kan du se her på Klidfaster.dk