Det er oven i købet en Stop Spild Af Mad ret på flere måder. Kålen og de syltede agurker er nemlig genbrug fra weekendens julefrokost - og 'haren' selv?........
Den er lavet af en rest rå medisterpølse - også til overs fra julefrokosten. Sådan en fætter har en meget begrænset holdbarhed og derfor skulle den efter 1 døgn på køl gennemsteges. Som pølse kan det nemt blive en tør omgang - men klemmer man den krydrede fars ud af tarmen kan det bruges til flere ting: farsbrød, frikadeller eller kødboller - store til karrysauce, små til suppe.
Der var ca 650 g fars i pølsen. Det blandede jeg med 1 æg, 1 dl mælk og ca 1 dl havregryn. Hopper du på her - så brug den opskrift på forloren hare du foretrækker. Sørg for at farsen er meget vådere end f.eks en frikadellefars, mere om hvorfor senere. Og så til det tekniske:
Mange opskrifter på forloren hare dikterer at man skal forme farsen, lægge den i et fad og så dække den med baconstrimler. Jeg gør det baglæns - bacon først. På et stykke bagepapir lægges en pakke bacon taglagt så det overlapper med ca ½ cm.
Den våde fars lægges på i midten og formes til et aflangt farsbrød - sørg for at der er lidt plads i enderne til folde baconen omkring. Og hvorfor skal farsen så være våd? Det er pga den fordampning der sker i ovnen. Er farsen for kompakt og tør på forhånd - ja, så vil det færdige resultat også blive det. Jeg garanterer at mine instrukser giver en saftigt og lækker 'hare'!
Brug bagepapiret til at folde baconstrimlerne ind over fra alle sider. 'Haren' skal nu i et letsmurt fad - men den er umulig at flytte. Men det er der råd for:
Smør fadet i bunden med ganske lidt olie og læg det ned over 'haren'. Glid hånden ind under bagepapiret og vend hele herligheden.
Voila - det giver en perfekt 'hare' hvor baconskiverne er låst nedenunder. På den måde undgår man at det krøller op under stegningen. Da farsen er ret våd er den på nuværende tidspunkt ret firkantet og flad på toppen.
Den kan dog nemt klemmes lidt rundere. Og så er den klar til ovnen. Først 10 minutter på 250°C. Derefter kommes 2-3 dl vand i fadet til 'haren' og ovnen skrues ned på 175°C. Det tager ca 40-45 minutter at stege den færdig - jeg anvender stegetermometer og steger den til 80-85°C.
Den færdigstegte forlorne hare er sprød og fin udenpå - og meget saftig inden i. Lad den trække på køkkenbordet mens saucen laves.
Der er den lifligste stegesky tilbage i fadet. Jeg bruger en palet til at skrabe 'det brune' på kanterne ned i væsken - og derefter si det igennem en lille fintmasket si.
Det meste af fedtet skummes af. Det er både fedt fra den fede medisterfars og en hel pakke bacon. Lav den sauce du foretrækker. Hvis du vil lave en opbagning, så brug lidt af det afskummede fedt og mel - elles kan stegeskyen blot jævnes med en smule majsstivelse.
'Haren' skæres i skiver på ca 1½ cm tykkelse. Se lige hvor saftig og lækker den er...
Tilbehøret var julekål - hakket hvidkål med SMØR og fløde. Det smages til en et par tsk æblecidereddike for at bryde fedmen. Som sødt, salt og sprødt var der lidt krydret æblesmør og hjemmesyltede agurker.
Jeg gik totalt old school og lavede SOVS i stedet for sauce. Stegeskyen blev monteret med lidt mælk og fløde, fik et par dråber kulør - og blev jævnet med en 'smørbolle' af lidt afskummede fedt og mel. Oh la la......totalt labert. Fedtenergiprocenten i måltidet var alarmerende - men sikke da en velsmag. Og spiser man en fornuftig basiskost er der bestemt også råd på 'kaloriekontoen' til at skeje ud en gang imellem.
Det er jo ikke nogen hemmelighed at jeg sætter stor pris på optimal og omhyggelig køkkenteknik - og hvis du bruger min metode får du altså både et godt og pænt resultat. Jeg håber at du nu både har fået lidt teknik 'med hjem' og inspiration til hvad en medisterpølse også kan bruges til i en snæver vending.
Den kolde 'hare' er fremragende som pålæg. Top f.eks med rødkål, syltede agurker eller asier. Jeg er ikke hjemme i dag, så jeg har skrevet til Max at han kan kigge forbi og klø kattene bag øret - og at der står en overraskelse til ham i køleskabet. Så bliver 'haren' spist (og nydt) og madspild undgås. Win win!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Det har været en rigtig skøn weekend indtil videre. Fredag aften afholdt vi den årlige Kagedåse Julefrox - i år for 4. gang. Jeg ELSKER de skøre kugler - og det var en perfekt afslappet og hyggelig aften. Mærkeligt at det var sidste gang her. Men så håber jeg at vi kan gentage succesen til næste år i min nye lejlighed.
Og som det ser ud lige nu, så er den min om ganske få dage. I går fandt jeg nemlig både bevilling og gældsbevis på indskuddet i postkassen. Godt gået af Århus Kommune at få det i orden på 4 arbejdsdage. Nu skal det bare afleveres underskrevet i morgen - og så overfører de pengene til boligforeningen. Den første halve husleje for december har jeg selv lige overført. Så med lidt held kan jeg hente nøglerne hos varmemesteren allerede på onsdag. Wee, jeg glæder mig og står allerede klar med målebåndet i hånden. Ser frem til at få afklaret hvilke møbler der er plads til - og hvilke mål mine nyanskaffelser skal ha'.
I dag skal jeg på besøg og småkagebagning hos søde Anne - med overnatning, snak og hygge. Det er bare lige hvad jeg trænger til.
God søndag til alle der kommer her forbi ☺