onsdag den 8. august 2012

Stjerneskud deluxe a'la Klidmoster...

♪♫♪ Smuk som et stjerneskud ♪♫♪ - Sorry, kunne ikke nære mig. En af de store klassikere på det danske smørrebrødskort har jeg her fortolket med respekt for originalen - men tilføjet ekstra grønt.

Den her version er lavet i en opblæst portionsstørrelse, så det ikke længere er en frokostret men et helt aftensmåltid.

Selv om der er pillet lidt ved det grønne er der stadig pyntet af a'la Kjelds Tivoli - det er jo en del af legen. Jow jow.

Her kommer en hurtig gennemgang af hvordan man kan vælge at flikke sådan et himmelfænomen sammen:


Først den lyserøde dressing - den er ikke til at komme udenom. Alle har deres egen måde at lave den på og selv min varierer fra gang til gang. Det dikteres af hvilket surmælksprodukt der nu er i køleskabet. Denne gang blev den rørt sammen af mayonnaise, skyr, tomatpuré, citronsaft og aspargesvand.

Mest skyr, lidt mindre mayo og lidt af alt det andet - smag til med salt og peber. Brug de mængder du foretrækker.

Alle slags fladfisk kan i teorien bruges til et stjerneskud, bare der både er dampet og stegt fisk: er man på stramt budget kan man vælge ising - og er prisen ikke en faktor er rød- eller søtunge et oplagt valg. Jeg havde købt en kasse med 1 kg flåede rødspættefileter hos Aarstiderne for 126 kr. Jeg tog de 2 største fra og kom i fryseren til en anden god gang.

De 6 mindste blev krydret med salt og peber + en kvist dild og rullet med skindsiden indad. De blev lagt tæt i et fad og dryppet med 2 spsk hvidvin og 2 spsk vand.

Fadet blev dækket med film og dampet i mikrobølgeovnen i ca 4 minutter. Det kan også gøres i en alm ovn med folie over - eller i en gryden med kogelage hvis man har temperamen til den slags. Jeg bruger bare den stressfrie og nemme løsning.

De 4 næststørste spætter blev duppet tørre og 3-trinspaneret i mel, æg og pankorasp.

De blev naturligvis stegt i det bedste SMØR jeg kender.

Man kan sagtens bruge almindelig rasp - men panko giver en helt ekstremt sprød skorpe.

Uhm, gyldne sprøde spætter. Og så var det 'bare' at gøre resten klart så der kunne anrettes.

Rejer er et must. Jeg har udviklet en afhængighed at de søkogte fra Aarstiderne (109 kr), så sådan en kasse havde jeg også bestilt. Endnu engang havde jeg glemt hvor lang tid det tog at pille sådan en omgang. Og jeg har sikkert glemt det igen til næste uge hvor der også er bestilt en kasse til Restaurant Day. Gør mig lige en tjeneste at droppe de her hæslige langtidsholdbare stakler i lage - de er så fæle. Vælg i stedet gode store grønlandske rejer fra frost.

Til et stjerneskud hører sig også kaviar. Jeg kiggede på alle de små glas i Metro og fandt kun stenbiderrogn tilsat masser af farve, konservering og andre 'hjælpestoffer'. Ad, det gad jeg ikke ha' på. Men så fandt jeg det her glas ørredrogn kun tilsat salt. *Haps*

Jeg valgte at bibeholde endnu et originalt element: asparges. Aspargessnitter tåler jeg simpelthen ikke - de kan være trævlende og smage alt for meget af dåse. I stedet havde jeg købt et lille glas fine konge asparges. Dem drænede jeg - og det var den lage der kom lidt af i den lyserøde dressing.

Dressingen blev hevet ud fra køl og smagt til med list ekstra citron. Jeg syntes den var lidt 'beige' i smagen, så jeg tilsatte ½ tsk dijonsennep og et par dråber agavesirup.

Og her kommer så mit bidrag til moderniseringen af stjerneskuddet: 3 slags kål + sukkerærtespirer.

Broccoli, blomkål og spidskål - som giver knas, kostfibre og er med til at sænke den samlede fedtprocent.

Lidt spidskål blev snittet fint og vredet i hænderne så det faldt lidt sammen. Broccoli og blomkål blev delt i små buketter og dampet ganske kort i letsaltet vand.

Og så var det tid til at anrette:


På en aflang tallerken lavede jeg først et leje, i en ene ende, til den stegte fisk af salatblade, spidskål og blomkålsbuketter.

Da det jo skulle være et fyldigt aftensmåltid kom jeg 2 af de dampede fisk på sammen med en god portion asparges.

En god portion rejer kommes også på den stegte fisk. Tallerkenens anden ende fyldes op med broccoli, sukkerærtespirer og mere blomkål. 2 citronspringere skal der også til.

Det kom lidt dressing og rogn på de dampede fisk og en god tot dild. 2 agurkespringere blev der også plads til. Og som kronen på værket en udhulet tomat med ekstra dressing.

Det er en virkelig en lille 80'er ting. Men jeg syntes den er sjov. Og her er der jo ikke tale om NFG (Non-Functional Garnish) - for tomaten tjener jo et formål som beholder for dressingen.

Og så var der e-n-d-e-l-i-g mad. Jeg havde regnet med at stjerneskuddene ville ramme bordet ca kl 16 - men den blev 23 før de var færdige, for jeg måtte holde en del pauser undervejs. Min kæreste var på besøg og havde glædet sig meget til af fråse i den dejlige fisk. Og det gjorde han så - og jeg fik mange rosende ord med på vejen.

Det var et bevist valg ikke at komme brød under - med så fik vi lidt til i stedet for. Jeg havde købt det her på frost, som lige skulle bages færdigt inden servering.

Og så skulle der jo selvfølgelig også lige lidt SMØR til.

Resten af fisken kom på køl til dagen efter. Så da jeg kom hjem efter den lange dag ved vestkysten i lørdags kunne jeg lynhurtigt smække aftensmad sammen da sulten atter meldte sig.


På 2. dagen kom der ristet brød under den stegte fisk + en halv avocado under den dampede fisk. Og så fik jeg også brugt resten af rognen og dilden. Sådan!

Det er de første stjerneskud jeg har lavet siden jeg blev udlært, men det bliver bestemt ikke de sidste. Det er altså en ret lækker spise.

Er det noget for dig?19 kommentarer:

 1. Jeg har så meget mundvand, at det nærmest oversvømmer tastaturet - det er til dato den bedste stjerneskuds-tallerken, jeg har set! Åh, gid jeg lige havde sådan en stående ude i køleren.

  - Anne

  SvarSlet
 2. Helt sikkert noget for mig, og det skal vist på menuen til næste tøseaften, hvor den fiske-hadende husbond er laaangt væk fra køkken og spisebord. Det ser SÅ guf ud :)

  SvarSlet
 3. Mmmmm, det kunne jeg da godt lige spise :-)

  SvarSlet
 4. Åh ja, hvis det er med ordentlige ingredienser...
  Vh Charlotte G

  SvarSlet
 5. I din version morgen ,formiddag , middag, eftermiddag,afen og nat -- men jeg bliver tit skuffet når jeg bestiller. Kan ikke snuppe smagen af frituerstegt filet, og sidste gang var underlaget en tyk humpel gammel franskbrød med birkes.

  SvarSlet
 6. Nøj, hvor ser det lækkert ud. Jeg får helt lyst til et Stjerneskud

  SvarSlet
 7. Det ser yummi ud - jeg ææææælsker stjerneskud :-)

  SvarSlet
 8. Nej hvor er det strengt! Jeg har gået og haft lyst til et stjerneskud hele dagen, tænder computeren og hvad ser jeg?!
  Må næsten ud og handle ind til at lave et selv (dog ikke lige så luksus)

  SvarSlet
 9. Det ser rigtigt lækkert ud :-)

  Her er der ryddet op og i bedste sop spild af mad stilen er der nu en chil på trapperne og ismaskinen er sat i fryseren. der skal laves ladrids is og blåbær is med inspiration herfra og også kokus is fordi det ikke skal gå til spilde *G*

  SvarSlet
 10. Uhm - det ser helt vildt lækkert ud! Pas på du ikke bliver anmeldt for at lave alt for fristende og lækkert mad! Tror bestemt stjerneskud kommer på menuen hjemme hos mig i næste uge!
  /Tina (som har fulgt med i laaaang tid herinde)

  SvarSlet
 11. Stjerneskud er en af mine absolutte favoritspiser - men dit tager da godt nok prisen for lækker præsentation og sublim råvarekvalitet. Hvem der bare kunne smage en lille bid af det!

  SvarSlet
 12. Stjerneskud bliver bestilt både tit og ofte når vi er på vej til Norge (mest fordi de kroene vi standser på på vejen ligsom ikke tilbyder anden mad der ser det lille smule fristendes ud!), men jeg bliver lige så skuffet hver eneste gang!
  Sjovt at du lige postet ud en opskrift på det, da det faktisk ikke er lengre siden end i mandags jeg prøvde at lage stjerneskud selv for første gang... Dog ikke på lang nær i luksusudgave som deg!

  Men, det ble vellykket nok til at kjæresten har godkjent det som aftensmad "engang i blandt", så det tar jeg da bare positiv!

  (hilsen mig der føler seg som sinnsygt en stalker når man ser hvor du bor..)

  SvarSlet
 13. Hvor ville jeg ønske, at jeg kunne tåle rejer, så ville der blive serveret stjerneskud lige en af de allernærmeste dage her på matriklen, men med galoperende skaldyrsallergi må jeg nok hellere nøjes med at savle ved tanken.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en tilfældighed at jeg så det her indlæg som vist er for gammelt til at svarer på, men jeg gør det alligevel. Min forlovede kan ikke lide rejer og andre skaldyr, så jeg har i stedet for erstattet rejerne med tunfisk. Det nemmeste er en dåse tun i vand, men andre tunfiskeløsninger kan også bruges. Det smager også ganske godt med tunfisk.

   Slet
 14. Ja for søren da! Og det er alt for længe siden, jeg har fået det. Til gengæld fik jeg en rigtig dejlig rødspættefilet den anden dag, og det jo heller ikke så ringe endda - som man siger i Jylland ;-)

  SvarSlet
 15. Savle savle savle bliver helt misundelig ;o) Man bliver temmelig skuffet når man bestiller Stjerneskud og der så kommer en paneret fladfisk på let ristet toast :o( Det kunne være at jeg skulle tage et billede med af dit Stjerneskud så de kan se hvordan det skal se ud c",)Mums det ser bare rigtig lækkert ud

  SvarSlet
 16. Om det er noget for mig? ja også i den grad. Faktisk var det en opgave på HRS her i torsdags at lave stjerneskud med friske asparges - det er altså en herlig spise! Vi dampede fiskefileten i gryde med indsats, det gik lynende hurtigt og fisken var smørmør og dejlig til den panerede udgave. Vi havde desværre ikke pankorasp, som jeg også selv foretrækker at bruge til panering. Har du prøvet panerede kammuslinger? Se dét er kræs, jeg fik det på en restaurant i venedig med en helt fin minijulienne salat af zucchini, mynte og tomat og så med citrusskal i pankoen, nøj det var godt. Måske man skulle lave noget ud fra det til bloggen en dag? Tænke tænke...

  SvarSlet
 17. Det ser jo fantastisk ud - må blive dagens aftensmad. Må begynde at lade vær med at læse din blog når jeg er så sulten ;). Fantastisk blog forresten.

  SvarSlet
 18. Du er da bare genial... tak for opskriften... vil prøve den i weekenden og jeg glæder mig!!!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...