søndag den 25. november 2012

Forloren hare: tips, tricks og teknik...

Forloren hare er det ultimative mormormad. Det er ikke noget jeg laver særlig tit, faktisk er det mange år siden sidst. I går åbenbarede der sig dog en fantastisk mulighed for at demonstrere teknikken til at lave den perfekte 'hare' - så her har du en guide til hvordan det nemt og hurtigt kan gøres: 

Det er oven i købet en Stop Spild Af Mad ret på flere måder. Kålen og de syltede agurker er nemlig genbrug fra weekendens julefrokost - og 'haren' selv?........

Den er lavet af en rest rå medisterpølse - også til overs fra julefrokosten. Sådan en fætter har en meget begrænset holdbarhed og derfor skulle den efter 1 døgn på køl gennemsteges. Som pølse kan det nemt blive en tør omgang - men klemmer man den krydrede fars ud af tarmen kan det bruges til flere ting: farsbrød, frikadeller eller kødboller - store til karrysauce, små til suppe.

Der var ca 650 g fars i pølsen. Det blandede jeg med 1 æg, 1 dl mælk og ca 1 dl havregryn. Hopper du på her - så brug den opskrift på forloren hare du foretrækker. Sørg for at farsen er meget vådere end f.eks en frikadellefars, mere om hvorfor senere. Og så til det tekniske:

Mange opskrifter på forloren hare dikterer at man skal forme farsen, lægge den i et fad og så dække den med baconstrimler. Jeg gør det baglæns - bacon først. På et stykke bagepapir lægges en pakke bacon taglagt så det overlapper med ca ½ cm.

Den våde fars lægges på i midten og formes til et aflangt farsbrød - sørg for at der er lidt plads i enderne til folde baconen omkring. Og hvorfor skal farsen så være våd? Det er pga den fordampning der sker i ovnen. Er farsen for kompakt og tør på forhånd - ja, så vil det færdige resultat også blive det. Jeg garanterer at mine instrukser giver en saftigt og lækker 'hare'! 

Brug bagepapiret til at folde baconstrimlerne ind over fra alle sider. 'Haren' skal nu i et letsmurt fad - men den er umulig at flytte. Men det er der råd for:

Smør fadet i bunden med ganske lidt olie og læg det ned over 'haren'. Glid hånden ind under bagepapiret og vend hele herligheden.

Voila - det giver en perfekt 'hare' hvor baconskiverne er låst nedenunder. På den måde undgår man at det krøller op under stegningen. Da farsen er ret våd er den på nuværende tidspunkt ret firkantet og flad på toppen.


Den kan dog nemt klemmes lidt rundere. Og så er den klar til ovnen. Først 10 minutter på 250°C. Derefter kommes 2-3 dl vand i fadet til 'haren' og ovnen skrues ned på 175°C. Det tager ca 40-45 minutter at stege den færdig - jeg anvender stegetermometer og steger den til 80-85°C. 

Den færdigstegte forlorne hare er sprød og fin udenpå - og meget saftig inden i. Lad den trække på køkkenbordet mens saucen laves.

Der er den lifligste stegesky tilbage i fadet. Jeg bruger en palet til at skrabe 'det brune' på kanterne ned i væsken - og derefter si det igennem en lille fintmasket si.

Det meste af fedtet skummes af. Det er både fedt fra den fede medisterfars og en hel pakke bacon. Lav den sauce du foretrækker. Hvis du vil lave en opbagning, så brug lidt af det afskummede fedt og mel - elles kan stegeskyen blot jævnes med en smule majsstivelse.

'Haren' skæres i skiver på ca 1½ cm tykkelse. Se lige hvor saftig og lækker den er...

Tilbehøret var julekål - hakket hvidkål med SMØR og fløde. Det smages til en et par tsk æblecidereddike for at bryde fedmen. Som sødt, salt og sprødt var der lidt krydret æblesmør og hjemmesyltede agurker.

Jeg gik totalt old school og lavede SOVS i stedet for sauce. Stegeskyen blev monteret med lidt mælk og fløde, fik et par dråber kulør - og blev jævnet med en 'smørbolle' af lidt afskummede fedt og mel. Oh la la......totalt labert. Fedtenergiprocenten i måltidet var alarmerende - men sikke da en velsmag. Og spiser man en fornuftig basiskost er der bestemt også råd på 'kaloriekontoen' til at skeje ud en gang imellem.

Det er jo ikke nogen hemmelighed at jeg sætter stor pris på optimal og omhyggelig køkkenteknik - og hvis du bruger min metode får du altså både et godt og pænt resultat. Jeg håber at du nu både har fået lidt teknik 'med hjem' og inspiration til hvad en medisterpølse også kan bruges til i en snæver vending.

Den kolde 'hare' er fremragende som pålæg. Top f.eks med rødkål, syltede agurker eller asier. Jeg er ikke hjemme i dag, så jeg har skrevet til Max at han kan kigge forbi og klø kattene bag øret - og at der står en overraskelse til ham i køleskabet. Så bliver 'haren' spist (og nydt) og madspild undgås. Win win! 

--------------------------------------------------------------------------------------------

Det har været en rigtig skøn weekend indtil videre. Fredag aften afholdt vi den årlige Kagedåse Julefrox - i år for 4. gang. Jeg ELSKER de skøre kugler - og det var en perfekt afslappet og hyggelig aften. Mærkeligt at det var sidste gang her. Men så håber jeg at vi kan gentage succesen til næste år i min nye lejlighed.

Og som det ser ud lige nu, så er den min om ganske få dage. I går fandt jeg nemlig både bevilling og gældsbevis på indskuddet i postkassen. Godt gået af Århus Kommune at få det i orden på 4 arbejdsdage. Nu skal det bare afleveres underskrevet i morgen - og så overfører de pengene til boligforeningen. Den første halve husleje for december har jeg selv lige overført. Så med lidt held kan jeg hente nøglerne hos varmemesteren allerede på onsdag. Wee, jeg glæder mig og står allerede klar med målebåndet i hånden. Ser frem til at få afklaret hvilke møbler der er plads til - og hvilke mål mine nyanskaffelser skal ha'. 

I dag skal jeg på besøg og småkagebagning hos søde Anne - med overnatning, snak og hygge. Det er bare lige hvad jeg trænger til.
God søndag til alle der kommer her forbi 


fredag den 23. november 2012

Give-away: udstiksforme til peberkager...

Det er snart jul igen og så skal vi bage - sprøde kager som vi kan udstikke og smage - blomster? dyr? hjerter eller stjerner? - hvilken form skal de ha', vi bryder vores hjerner - måske skal de alle bages som elge? - nu får du muligheden for helt selv at vælge - for Formia giver dig her 15 forme - så vil du nu ha' frøer, hunde eller slotte med tårne?

Vælg ud, søg, led og kig  - her på siden med ganske få klik - for at vinde skal du vise mig din favorit - fra udstikker.dk's onlinebutik.

Node, gravhund, gris eller sko? - vælg det du vil, muligheden er go' - læg en kommentar med den favorit du finder - på næste fredag (30/11) vil jeg trække en vinder.


mandag den 19. november 2012

Hjemmelavet kardemommelikør...

Her midt i flytterodet blev det pludselig muligt at fremstille denne liflige likør - for jeg fandt en pose etniske kardemommebolcher som havde været en gave fra Piskeriset. Jeg smagte dem en gang jeg var på besøg hos hende og efterfølgende havde hun et par poser med til mig.

Jeg havde kommet den ene pose i et syltetøjsglas og spist en del af dem. Desværre havde de trukket lige akkurat fugt nok til at være blevet til en stor sammenhængende klump. What to do?

Bolcherne er lavet af sukker, vand, kardemomme og citronsyre - så de kunne nemt opløses. Jeg overvejede derfor at lave en sirup af dem.

Med lidt banden og svovlen fik jeg brækket klumpen ud af syltetøjsglasset - men de var umulige at komme til at spise. Og så fik jeg pludselig den ide at hælde vodka på!

Som sagt, så gjort. Bolcherne blev dækket med vodka og sat på køl. 

Der blev det på ingen tid til en sliksød likør med den skønneste julede smag. Jeg kom likøren på en rengjort ølflaske med patentprop. Den skal nok blive et hit på fredag til Kagedåsernes Julefrox - hvor den skal serveres til julekagEN.

Har du lyst til at lave likøren, men kan ikke skaffe bolcherne: kog en kraftig sukkerlage af 1 del vand, 2 del sukker og hele kardemommekapsler først - og tilsæt vodka efter smag.

Jeg har selvfølgelig lavet en lille smagsprøve som jeg sender til Piskeriset så hun også kan smage.

---------------------------------------------------------------------------------------

Puha, der er stress på i tiden. Der bliver ryddet op, smidt ud og pakket. I dag skal jeg ned og aflevere den underskrevne lejekontrakt hos boligforeningen + på boligstøttekontoret og ansøge om boligtilskud og indskud. Så snart indskuddet er betalt må jeg få nøglerne - det er SÅ vildt!

Det er hårdt arbejde at rydde op i den her forsømte lejlighed. Siden Max flyttede i maj sidste år er den groet godt til. Jeg glæder mig vildt meget til at få en frisk start i min lejlighed i stedet for at sidde tilbage i vores. Men det er også trist at sige farvel - for den her lejlighed er det bedste og tryggeste hjem jeg nogensinde har haft.

Men jeg er klar til at stå på egne ben. Mit første voksenhjem hvor jeg helt selv må bestemme det hele. Hæ, det skal nok blive godt...


fredag den 16. november 2012

DM i hverdagsmad - finalen...

I mandags blev finalen i DM i hverdagsmad afviklet i Roskilde. Det foregik i Kvickly Hyrdehøj hvor der allerede ved indgangen var stillet et fristende bord op.

Jeg må indrømme at jeg var ens smule betænkelig på forhånd. At skulle stå op i så mange timer i et supermarked mens folk kiggede på en - samtidig med at man skulle præstere. *Gys* 

Her er min lille stand. Vi var 10 finalister der stod i par efter kategori i hver sin ende af en køledisk. Bagerst kan man lige spotte ryggen af min modstander David Russel som deltog med sin makrelsalat.

Nå, men i gang kom jeg. Der blev lavet fars til de små sprøde tundeller af 15 dåser tun. Hvis jeg selv skal sige det, så blev det den bedste jeg endnu har lavet.

Konsistensen blev perfekt! For at kunne følge med blev de små deller formet på forhånd og så stegt af mange, mange, mange omgange.

Der stod hele tiden folk i kø og ventede på smagsprøver. Så jeg stegte den ene pande efter den anden for at kunne følge med. Her er jeg ved at stege de deller som dommerne (Judith Kyst fra Madkulturen, madredaktør Mette Mølbak fra Alt for Damerne, Sascha Amarasinha fra COOP og køkkenchef Timm Vladimir) skulle ha'.

Min hverdagsmadsekspert Julie Hey er her ved at rette an. Vi fik desværre hverken taget billeder af dommerpanelet, de andre deltagere eller kåringen - og ikke engang af min færdige anretning til dommerne. Der var run på og i kampens hede var det ikke lige kameraet man famlede efter - men en ekstra ske.

Det blev Julie Karla Ørnbjerg der løb med sejren og fik den store check overrakt af fødevareminister Mette Gjerskov. Julies Squashspaghetti med øko-oksedeller vandt suverænt. Det var en af de retter jeg nåede at smage - og jeg må sige at det var en virkelig smagfuld ret. Konsistensen på kødbollerne var helt fantastisk og saucen utrolig velsmagende. Og det er bestemt ingen skam at tabe til en så værdig vinder. Du kan forresten kigge med på Julies madblog lige her hvor hun disker op med flere lækkerier.


Jeg gik dog ikke tomhændet hjem - for jeg vandt min kategori. Jow jow, mad til 1 person er min force. Men jeg er da ikke spor bleg for at indrømme at jeg da gerne ville ha' løbet med sejren. Oh well, jeg trøster mig lidt ved tanken om at jeg allerede er blevet Danmarksmester en gang før.


Efter en meget lang dag pakkede jeg mine fine præmier sammen og fandt et tog hjem til Århus. Planen var ellers et par hyggelige dage i København hos Marie, men en sløj kat satte en stopper for de planer. Jeg sad i toget med arme der brændte af smerte og hår der stank af fiskefrikadelle. Det var den længste togtur hjem nogensinde.

Stiller jeg op igen næste år? Jeg ved det ikke. Så skal jeg igen bede om stemmer - og det er der kommet mange negative reaktioner på. Fysisk er det også lige på grænsen til hvad jeg kan holde til. Jeg er stadig i undtagelsestilstand og har levet af take-out og rugbrød hele ugen. 

Men var det sjovt? Jaha! En sjov og god oplevelse. Mine små deller fik en fantastisk respons. Folk var ved at falde på røven over at man kunne lave noget så lækkert af en dåse tun. Da jeg først blev fortrolig med omgivelserne og begyndte at tæppebombe de handlende i Kvickly med tundeller var jeg i mit es. Det var til at blive helt høj af. Puha, jeg kan godt mærke at jeg mangler kundekontakten nu hvor jeg ikke arbejder mere. 

DM i hverdagsmad er slut for i år. Der blev sendt mere end 400 opskrifter ind. Der blev udtaget 50 retter til afstemning - og vi var 10 finalister der konkurrerede til sidst. FDB udgiver en kogebog i det nye år med de 50 udvalgte opskrifter. Og jeg er rigtig glad - for jeg har hele 3 opskrifter med der. Ud over tundellerne er det min indiske posekylling og min risotto med gedeost og svampe.

Nu vil jeg hvile mig og forsøge at samle nogle kræfter til i aften. Verdens bedste Signe fylder nemlig 40 år. Hendes mand skal arbejde og begge hendes piger er på spejderlejr - hvilket betyder at jeg får hende helt for mig selv. Vi skal på Klassisk 65 og slå til søren.....hvis du forstår sådan en lille en.

God weekend til alle der kommer her forbi



søndag den 11. november 2012

Vietnamesisk mortensand i søsterboblen...

Årets mortensand blev indtaget her i Herlev hos min søster. Da vi var på Cofoco i aftes, og spise masser af god mad, besluttede vi os for en meget enkelt menu - men alligevel med and.

Søs skar andebryster i strimler og stegte dem i en blanding af hoisinsauce, honning og sød chili.

Den liflige and blev serveret med en masse frisk grøntsager og rullet ind i vietnamesiske forårsruller. Nemt og lækkert. Det blev dog også til lidt ekstra lækkerbiskner:

Mine små sprøde tundeller (her i en variant med sort sesam, serveret med sød chilisauce) som jeg skal konkurrere med i finalen af DM i hverdagsmad på mandag i Roskilde - og små atomic turds aka halve jalapeños fyldt med pikantost og omviklet med bacon.

I morgen bliver jeg hentet af den skønne Vølve og kørt ind på hovedbanen hvor jeg skal smække min kuffert i en bagageboks. Hun har kreeret en shampoo specielt til mig som jeg glæder mig så meget til at prøve. Derefter står den på brunch, med en gammel kær ven jeg ikke har set i mange år, inden jeg hopper på en bus sammen med HverdagsNadia og sætter kursen mod konditorisøndag hos Sif. Når jeg er faretruende fyldt af kage drager jeg atter mod København. Og der skal jeg så tilbringe et par dage hos den søde og dygtige Marie fra Cocina Fragrante.

Og så er det på mandag at spændingen skal udløses. Hvem vinder DM i hverdagsmad? Vi er 10 hold der skal lave vores ret og dele smagsprøver ud i Kvickly (Hyrdehøj) i Roskilde fra kl 13. Derefter får vi besøg af dommerpanelet som først kårer en vinder af hver af de 5 kategorier - og derefter en samlet vinder kl ca 16.15. Det er et åbent arrangement - så kom og kig hvis du er i nabolaget. Puha, jeg er godt nok nervøs. En ting er at præstere og skulle lave 20 x opskriften - en anden ting er at det er under pres og med publikum på. Jeg håber det kommer til at gå godt når først det er i gang.

Nu vil jeg kravle under dynen så jeg kan samle lidt kræfter til morgendagens stramme program. God søndag til alle der kommer her forbi.

onsdag den 7. november 2012

Huse af peberkage, beton og glas...

Det her bliver et lidt rodet indlæg, så tag det lige som det kommer. Er helt rundt på gulvet af træthed - for det er ikke meget søvn det er blevet til på det sidste. Først huse af peberkage:

I år blev det faktisk til hele 2 små huse (opskriften er her). Jeg har lovet en veninde at lavet et til hendes kontor hvor det kan stå og dufte hele julemåneden - og så har jeg også lavet et til mig selv. Det hygger jo så gevaldigt at ha' stående. Husene er lavet efter den samme skabelon som jeg plejer - dog printet ud i henholdsvis 60% og 80% af original størrelse.

Også i år har de bolchevinduer. Jeg købte den her spand allerede i marts for at være sikker på at jeg kunne få de rigtige. Min erfaring siger mig nemlig at det KUN er de klare bolcher fra Støvring der smelter optimalt. De er dog ret svære at skaffe - og er ofte kun med i lille mængde i div blandinger. Jeg kontaktede derfor Støvring for at høre om det var muligt at købe dem for sig. Det kan man desværre ikke - de er kun at finde i blandingerne. MEN de roste mine fine peberkagehuse og tilbød at sende mig en kæmpe pose klare bolcher til fremtidens bolchevinduer. Nøj, hvor er det fedt. Så nu har jeg min helt egen peberkagehusbolchevinduesponsor.

Husene er i dag blevet samlet med Royal Icing - og venter nu kun på at blive pyntet færdige. En del af pynten kommer direkte på, men resten sprøjter jeg ud først og sætter fast bagefter. Det er nemmere for mine dumme hænder end at skulle ud i alle mulige og umulige arbejdsstillinger.

Og så til huset i beton:

Her skal jeg bo på 1. sal fra d. 15/12. For jeg fik sørme min drømmelejlighed. Jeg har skrevet lidt om den her. Det er simpelthen gået SÅ stærkt. Sidste mandag blev jeg meldt boligsøgende, onsdag kom tilbuddet, fredag fik jeg den fremvist og i går blev den så min. Jeg har meget svært ved at fatte at jeg har fået så stor en drøm opfyldt så hurtigt. Fra en stor dyr 3'er på 3. sal (med trappen fra Helvede) - til en billigere 2'er på 1. sal (kun 16 skridt fra yderdør til min hoveddør). Wow! Siden Max flyttede har jeg forsøgt at samle kræfter til at flytte - og NU skulle det så være. 

Som jeg ser der har lejligheden kun et eneste problem: alt, alt, alt for lidt skabsplads - men selv det har løst sig på smukkeste vis. I 2008 vedtog boligforeningen nemlig 'Udvidet brug af vedligeholdelseskontoen' så den nu også kan bruges til udskiftninger af fast inventar og anskaffelse af garderobeskab. Det eneste der kræves er at der skal være mindst 2 års opsparing at tage af - og jeg overtager lejligheden med næsten 6 års opsparing. Så nu kan jeg så få en masse ekstra skabsplads. Og det er vigtigt, for jeg skal 20 kvm ned i størrelse. 

Flytningen fylder allerede rigtig meget mentalt. Og det er både godt og skidt. Men i den næste uge kan jeg ikke rigtig gøre noget ved det. Jeg drager nemlig til København på lørdag og bliver væk i nogle dage. På søndag står den på konditoridag hos Sif og mandag skal jeg til finalen i DM i hverdagsmad og dyste med mine små sprøde tundeller. Resten af tiden skal jeg tilbringe sammen med søde Marie fra bloggen Cocina Fragrante, som jeg har lært rigtig godt at kende via blogland, Facebook og telefonen - men aldrig mødt IRL før. Vi skal nørde mad og hygge - og det glæder jeg mig rigtig meget til.  

Og så til huset af glas:

For nu vil jeg tillade mig at kaste et par velovervejede sten. Jeg har selv igennem min tid på nettet erfaret hvor hårdt man kan ramme andre med sine skrevne ord - og ved derfor hvordan man ikke skal skrive til andre online. Den seneste tid har jeg været udsat for ret meget kritik både i kommentarfeltet, på Facebook og på mail. Alt sammen kritik af hvordan jeg vælger at opføre mig og skrive om på min blog. Og her bliver jeg altså nødt til lige at slå en ting fast: man behøver ikke at lufte sin irritation eller utilfredshed hvis min opførsel ikke passer en - man kan jo simpelthen bare vælge at gå sin vej uden at se sig tilbage. Det kan siges ret godt på engelsk: put up or shut up!

Det er en stigende tendens på nettet at man lige skal ha' fyret en spand lort af inden man smækker med den digitale dør i et demonstrativt exit. Hvorfor? Hvorfor skal man give udtryk for sin utilfredshed overfor en fremmed? Den her blog er min dagbog og opskriftssamling - med en stor fed streg under MIN. Det betyder at når man klikker her forbi er man gæst hos mig. Det står alle frit for at lade være med at besøge mig - men der er nogen der er så masochistiske anlagt at de gør det igen og igen.....for så kan de nemlig få fyret en ekstra runde kritik af. Jeg valgte at slette nogle rigtig trælse kommentarer fra bloggen - hvilket resulterede i nogle endnu grovere mails. Tænk at folk er SÅ kloge på hvordan jeg bør opføre mig og hvordan jeg bruge skrive her på bloggen at de bruger tid på at udpensle i detaljer hvordan jeg provokerer dem. Langt hen af vejen har jeg været modstander af censur i mit kommentarfelt - men ikke længere. Nu ser jeg det som min pligt at rydde op i de værste udgydelser. Susanna Rankenberg tilkendegiver her en helt klar holdning til opførsel på nettet - og jeg vil mene at det også gælder for blogs.  

Hvis man vælger at tale grimt til mig og kritisere min opførsel bliver jeg påvirket af det - for jeg er et menneske med følelser som alle andre. Og folk der skriver negative kommentarer ved jo at den der læser dem reagerer på dem. Og hvorfor nogen bevist vil gøre mig ked af det forstår jeg altså ikke? Er det virkeligt så provokerende at jeg holder på min ret? At jeg beder folk om at tale pænt? At jeg vælger at tage imod tilskud til noget jeg brændende ønsker mig? At jeg opfordrer folk til at stemme på mig? Ja, det er det åbenbart for nogen - og jeg skal sørme love for at de ikke holder sig tilbage.

Jeg fik for nyligt en kommentar der indeholdt ordlyden "du er afhængig af dine læsere" - og det gav åbenbart lov til at kræve noget bestemt af mig. Og der må jeg sige at filme knækker for mig. Det er meget dejligt at der er nogen der læser med og finder inspiration her (tak, I ved hvem I er) - men jeg skriver altså ikke bloggen og udviklerne opskrifterne med henblik på at tækkes nogen som helst. Det her er mit kreative afløb for en kuldsejlet køkkenkarriere.....og så er den ikke længere. Læs med hvis du har lyst - klik videre hvis du ikke har. Nemmere burde det ikke være.

Og så vil jeg vende tilbage til huset af peberkage, for nu skal det pyntes..... 


mandag den 5. november 2012

Meyers Madhus kommer til byen...

På mandag rykker Meyers Madhus til Århus for en stund. Fra d. 12. - 25. november afholder de 3 forskellige slags pop-up bagekurser af flere omgange. Det hele foregår på VIA University College beliggende i nordbyen.

Foto: Meyers Madhus
 
VOL. 1
"Her bliver du indført i hemmelighederne bag godt brød: Langtidshævning, betydningen af forholdet mellem mel og vand, brugen af surdej i bagning og vigtigheden af at bage ved den rette temperatur. Du kommer til at bage hvedebrød af koldhævet dej med varierende mængder fuldkorn og prøver kraftigt med mørkt rugbrød, hvedeknopper og det sprødeste knækbrød"

Datoer: 12/11, 13/11, 19/11, 20/11, 23/11 og 24/11

VOL.2
"Er til dig, der allerede er garvet hjemmebager, eller har været på vores Vol. 1 kurser. Her tæmmer vi de mest udfordrende, aromatiske meltyper, vi går i dybden med surdej, og du lærer avancerede ælteteknikker og hævemetoder. Ovnen fylder vi blandt andet med Ølandshvedebrød, saftigt speltbrød, hvedebrød bagt I gryde og Emmer-brød i træform"
Datoer: 14/11 og 25/11


RUGBRØD
"Der er ikke noget, der slår et friskt og saftigt hjemmebagt rugbrød. Du skal: Male mel på Madhusets kornkværn. Indføres i ælte- hæve- og bagemetoder. Prøvesmage og arbejde med to forskellige grundtyper af surdej. Vi viser dig, hvordan dit rugbrød kan blive til rugbrødschips eller den perfekte sønderjyske lagkage"
Datoer: 15/11


Du kan læse meget mere om de enkelte kurser og booke plads lige her.


Jeg har fået lov til at komme med på VOL.1 d. 20/11. Det glæder jeg mig vildt meget til, for mine bageevner er godt nok ved at være noget rustne. Det er min plan, at når jeg flytter, skal jeg til at bage det meste af mit brød selv.

Ses vi?





søndag den 4. november 2012

Update på fredagens indlæg...

Jeg endte med at lukke kommentarfeltet her i går. Jeg vil simpelthen ikke finde mig i de grove personangreb! Fair nok at der er nogen der har en anden mening end jeg - men at man vil være bekendt at skrive SÅ grimme ting uden at stå ved hvem man er er er bare for meget. Ja, det er muligvis bare en konkurrence det drejer sig om - men det handler nu altså om mere end en præmie.



Og med hensyn til kritikken om at jeg vælger at offentliggøre mailudvekslingen (ved brug af citatretten) med Morten Buus. Det handler ikke om at hænge manden ud - men om at sætte fokus på hans rolle som marketingsmedarbejder: konkurrencen var jo bla et reklamefremstød for Linie Aquavit som Hans Just A/S  importerer, sælger og markedsfører. En anden del af konkurrencens formål var højst sandsynligt at skaffe Frokostbogen nogle flere likes på deres Facebook side - som jo er støttet af brandet Linie Aquavit. Jo mere vi madbloggere linkede på vores blogs og Facebook-sider, og ja der var sørme andre end jeg der bad læserne om stemmer, jo mere var vi med opfyldte vi formålene med konkurrencen. Og selv da konkurrencen var slut fortsatte markedsføringen af Linie Aquavit.

Læg venligst mærke til at Morten Buus starter med at tilbyde at kompensere med et par flasker snaps og nogle glas til en julefrokost i privat regi. Da det så går op for ham at jeg er blogger og havde planer om at dele ud af præmien får piben en helt anden lyd. Så er han pludselig interesseret i at "
bakke op om det arrangement hvis det kommer dine læsere til gode og du kan skrive om det". Med andre ord nægter han at give mig min retmæssige præmie, med tilbyder mig muligheden for at give firmaet ekstra gratis reklame og positiv omtale på min blog. Den detalje finder jeg meget usmagelig.


På intet tidspunkt erkendes eller indrømmes det at der er begået en fejl i forbindelse med konkurrencen. Det opfattes som "
lektie i hvordan vi skal gøre det næste gang". Og Morten Buus tilkendegiver endvidere at han vil lade sagen gå videre til en med kendskab til det praktiske og tekniske i konkurrencen - men det sker jo ikke. Da jeg selv henvender mig efter at ha' talt med en ekspert på området (der henviser mig til denne side) har Morten Buus pludselig ikke tid til at gøre mere ved sagen. Det her handler efterhånden ikke primært om sild og snaps - men om at jeg holder på min ret som vinder af konkurrencen! Jeg afventer nu at der bliver taget stilling til de 'forretningsmetoder' længere oppe i systemet hos Hans Just A/S.

Og til jer der kalder mig grisk, grådig og negativ: jeg gad sgu godt se jer hvis I var blevet snydt for sådan en stor præmie i en konkurrence som I havde vundet! Og nej, jeg tigger og nasser ikke - mon ikke de anklager dybest nede udspringer af en smule misundelse over de muligheder jeg har fået af venlige læsere der vælger at støtte op om de ting der sker i mit liv?

Og til jer der generelt bare er nogle brokhoveder: det her er ikke et dameblad med forskellige artikler - det er en personlig blog omhandlende mit liv.  Her må man tage hele pakke med. Min nye stil er at skrive opskriften øverst, og under en stiplet linje, det private nederst. Er man man her kun for at læse opskrifterne og finde inspiration - så er man velkommen til at klippe indlægget over der og hoppe fra. Og er der indlæg der ikke omhandler opskrifter er man velkommen til simpelthen at springe dem over. Men når du nu vælger at kigge forbi her og læse med, så husk: It's my party and I cry if i want to!


Den her blog er mit talerør og fristed - og hvis du har konstruktiv kritik, feedback eller spørgsmål til de ting jeg laver her er kommentarer velkomne. Men anonyme hatere der lige benytter muligheden for at få fyret en svada af er på ingen måde acceptabelt. Inden længe overgår kommentarfeltet til udelukkende Facebook-kommentarer. Så kan man kun lægge en kommentar hvis man vil stå ved hvem man er. Det betyder desværre at jeg udlukker nogle fra at kunne lægge kommentarer, og er du en af dem der bliver ekskluderet på den konto er du velkommen til at sende en mail hvis du vil i kontakt med mig.

 
Og nu tilbage til det bloggen normalt handler mest om: mad!

NB: Jeg ser mig, meget imod min normale overbevisning, nødsaget til at moderere i kommentarfeltet her. Så har du noget at sige, så gør det på en sober måde. Har du kun kritik og ikke lyst til at læse med her mere - så find et andet sted! For det er nu engang den her måde jeg har valgt at gribe situationen an på.



fredag den 2. november 2012

Puha, jeg er en dårlig taber...

Og det er jeg ikke bleg for at indrømme - for lige i dag brænder ærgrelsen ekstra meget. Jeg har nemlig været så dum at sælge skindet før bjørnen var skudt aka glædet mig over en præmie jeg troede jeg havde vundet. Faktisk havde jeg allerede planlagt at holde en julefrokost for flere af jer læsere  - og byde på sild og snaps.


For da jeg tjekkede resultatet på Frokostbogens konkurrence ved udløbet d. 31/10 kl 23:59 - havde jeg sørme 42 stemmer og lå på, hvad jeg gik ud fra, 1. pladsen. Men virkeligheden var en ganske anden. I går aftes annoncerede Frokostbogen nemlig vinderen på Facebook - og det var ikke mig. For stik imod min og den generelle opfattelse var det slet ikke en facebookafstemning - men en fotokonkurrence hvor et dommerpanel kårede vinderen.


Konkurrencebetingelserne er der ikke meget hjælp at hente i. Der står kun betingelserne for indsendelse af billederne. Intet sted er forløbet for konkurrencen nævnt -  kun sluttidspunktet. Og det sluttidspunkt har så blot været sidste frist for indsendelse af et billede - intet andet.

Jeg føler mig totalt til grin. Og er virkelig i vildrede over hvordan jeg kunne tage så meget fejl. Det er den første konkurrence jeg har deltaget i hvor reglerne har været ugennemsigtige og så dårligt definerede på forhånd. I det man kunne stemme gik jeg naturligvis ud fra at det var en afstemning. Hvad er ellers pointen med at der kunne afgives stemmer? Ja, det er bare en konkurrence - men det er virkelig en ubehagelig følelse at sidde med nu. 

En anden gang vil jeg ikke deltage i en konkurrence med så dårlige oplysninger. Det er da pinligt at bede folk om at stemme på en når det ikke er sådan konkurrencen afvikles. Æv, med æv på.

Men det er vigtigt at slå en ting fast: det er bestemt ikke fordi jeg ikke kan unde vinderen præmien og hæderen - for det er nemlig min rare og dygtige madbloggerkollega Kim. Og det er da også et pragtfuldt billede han sendte ind. Mums, jeg er vild med stenbiderrogn.

Med det hjælper jo ikke meget på humøret når jeg nu havde regnet med at mit luksus stjerneskud og de afgivne stemmer havde fået sejren i hus. 

Jeg har henvendt mig Frokostbogen her og givet udtryk med min utilfredshed med konkurrencens afvikling. For det kan ikke være rigtigt at man kan lave en konkurrence på Facebook på den måde. Og hvorfor så skrive det her indlæg? Det er blandt andet for at sige undskyld for den 'kampagne' jeg har kørt for at få folk til at stemme. Det viste sig jo at være fuldkommen overflødigt.

Så se dig for på Facebook inden du deltager i en konkurrence. Er konkurrencebetingelserne så vagt formulerede som her - så kontakt dem der udbyder konkurrencen og få dem definerede inden du deltager. Så undgår du at komme til at sidde i den samme
situation som jeg sidder i nu. 

Ville du også ha' o
pfattet denne konkurrence som en Facebook afstemning?

Update kl 10.12:

Fenja har været så venlig at sende mig dette screenshot fra konkurrencen. Jeg vidste jeg havde læste teksten før - men den forsvinder når man sender sit billede ind. Så derfor kunne jeg ikke selv længere se den. Det fremgår her hvidt på rødt at billedet med flest stemmer vinder konkurrencen. Så jeg har faktisk vundet!  Er noget spændt på hvordan Frokostbogen vælger at forholde sig til det.

Ny update 11.41: 

Er nu i dialog med
firmaet bag konkurrencen.

De har sendt mig dette screenshot af en kommentar de selv lagde på Facebook d. 26/9 til deres eget opslag postet d. 24/9 - hele 13 dage før jeg valgt at 'like' Frokostbogen og deltage i konkurrencen. Jeg læser gerne gamle opslag, men da ikke lange tråde af gamle kommentarer. Hvem gør det? Tænk at de ikke engang gad slå et opslag op på deres væg med ændringerne til en kørende konkurrence? Specielt når der nu stadig står billedet med flest stemmer vinder konkurrencen.  

Konkurrencen blev afholdt som en fuld lovlig afstemning i en 3.parts applikation som Facebook kræver. Det er for indviklet for mig - så der er nu mere teknikkyndige folk sat på sagen, nemlig Niels Sørensen fra Makeable. Og han vurderer ud fra mine oplysninger og dokumentation at selve konkurrencen er afholdt korrekt (han kan ikke selv undersøge det nærmere da Frokostbogen i mellemtiden har fjernet applikationen) - men han har alligevel fundet en overtrædelse af reglerne. Niels skriver: "For alle konkurrencer afholdt på Facebook gælder Facebook Promotion Guidelines, som netop siger, at konkurrencer skal placeres i en applikation og i øvrigt have så lidt med Facebook at gøre som muligt. Dette gælder bl.a. også offentliggørelsen af vinderen, hvilket ikke må foregå direkte på Facebook-væggen, hvilket Frokostbogen har gjort. Her skulle de i stedet have offentliggjort vinderen i applikationen og henvise til offentliggørelsen fra væggen". Han skriver også: "Ser man bort fra Facebook Promotion Guidelines, så virker Frokostbogens konkurrenceregler noget upræcise, for at sige det mildt. Du har jo selv offentliggjort et billede, hvor der står, at billedet med flest stemmer vinder - og så har du jo vundet. Jeg er ret sikker på, at du ift. konkurrenceloven bør modtage din præmie - men det må du hellere spørge en advokat om".

Jeg er også i dialog med Morten Buus fra Hans Just A/S som står bag konkurrencen:

"Hej Frokostbogen. I må godt nok ha' mig undskyldt - for jeg ved jeg lyder som en meget dårlig taber lige nu. Det var bestemt min opfattelse at når det var en afstemningskonkurrence på Facebook at den med de fleste stemmer vandt. Der står ingen steder at der er et dommerpanel der finder vinderen til sidst. Jeg føler mig virkelig til grin nu - for jeg havde 42 stemmer da konkurrencen sluttede d 31/10 kl 23.59. Og gik derfor naturligvis ud fra at jeg var vinderen. Virkelig dårlig konkurrence info! Øv"

Morten Buus:
"Tak for din mail og fuld forståelse for din frustration. Der stod i starten af konkurrencen at det var antal af likes, men vi nævnte senere at det ikke var korrekt da der var nogen der spurgte – det er nemlig ikke tilladt at afholde konkurrence baseret på flest likes…
Jeg vil som et plaster på såret sende et par flasker og nogle glas til dig så du kan afholde din egen julefrokost
".


Mig:
"Som du kan se i på det vedhæftede billede så står der stadig "billedet med flest stemmer vinder konkurrencen". Jeg kan hverken finde eller se noget sted at I skulle ha' ændret betingelserne undervejs. Hvor står det sort på hvidt? Nej, det er ikke tilladt at afholde konkurrencer ved at skulle 'like' eller dele en update eller billede - men jeres konkurrence kører netop som en 3. parts applikation og er derfor ikke omfattet af de regler. Ikke for at være urimelig - men som jeg ser det er det stadig mig der er vinderen og jeg er derfor berettiget til hele præmien. Jeg har skrevet om det på min blog her: http://klidmoster.dk/2012/11/puha-jeg-er-en-darlig-taber.html. Jeg er blevet opfordret til at kontakte forbrugerombudsmanden. Det syntes jeg dog er lidt ekstremt. Har du et forslag til hvordan vi kan løse den her situation?

Morten Buus:
"Jeg vil lade dette gå videre til en der har check på praktikken. Dog kan jeg se på din blog at du vil dele frokosten med dine læsere… Hvis det er tilfældet, vil jeg godt bakke op om det arrangement hvis det kommer dine læsere til gode og du kan skrive om det".

Mig:
"Super, det lyder meget fornuftigt at få nogle facts på bordet om det praktiske i konkurrencen. Ja, planen var at dele noget af præmien med de læsere der evt skal hjælpe mig med at flytte midt i december - de ville så få en julefrokost som tak. Resten ville jeg ha' givet væk i 'julekurve' sammen med hjemmebag og guf til dem der ikke har penge til at holde julefrokost selv. Det kan vi lige tale nærmere om når der er kommet helt klarhed over situationen".

Herefter modtager jeg det screenshot der er postet ovenfor.

Mig:
"Come on, det er skrevet nederst i en lang tråd i kommentarfeltet? I kan på ingen måde forvente at folk læser kommentarerne - kun opslagene. Hvis I skulle ændre noget midtvejs så skulle det ha' været slået op på væggen så alle havde mulighed for at se det"

Morten Buus:
"Det kan du have ret i. Jeg står ikke for praktikken – det har jeg en til. Dette er en lektie i hvordan vi skal gøre det næste gang. Jeg vil som sagt gerne sponse akvavit til dig og dine læsere  samt nogle glas – hvad siger du til det?"

Mig:
"Jeg har nu haft kontakt med flere eksperter bla folkene bag Makeable. Den konkurrenceform I har brugt på Facebook var i en 3.parts applikation og dermed helt lovlig fra starten af. Du kan læse mere om det her: http://makeable.dk/blog/regler-for-facebook-konkurrencer-hvad-er-tilladt/ Konkurrencen var en lovlig afstemning hvor det var oplyst at det billede med flest stemmer vandt. I det at I ikke har valgt at ændre teksten i selv applikationen fanger bordet. Jeg er derfor vinderen af konkurrencen og er dermed berettiget til den fulde præmie. Der må kunne findes en løsning der er tilfredsstillende for alle"

Morten Buus:
"Dette kommer vi ingen vegne med, og jeg synes vi skal lukke den da jeg ikke tid til det længere. Hvad er dit forslag til et kompromis? Gavekort er sendt til Kim som vandt, så jeg kan i stedet sende dig lidt ekstra flasker eller glas som du kan bruge til konkurrence eller hvad du har lyst til – hvad vil du foreslå?"

Update lørdag d. 4/11:

Jeg har netop valgt at lukke kommentarfeltet. Jeg finder mig
simpelthen ikke i de grove personangreb! Fair nok at der er nogen der har en anden mening end jeg - men at man vil være bekendt at skrive SÅ grimme ting uden at stå ved hvem man er er er bare for meget. For jeg vandt jo efter de betingelser der var for konkurrencen - det hersker der overhovedet ingen tvivl om. 

Og med hensyn til kritikken om at jeg vælger at offentliggøre mailudvekslingen (ved brug af citatretten) med Morten Buus. Det handler ikke om at hænge manden ud - men om at sætte fokus på hans rolle som marketingsmedarbejder: konkurrencen var jo bla et reklamefremstød for Linie Aquavit som Hans Just A/S  importerer, sælger og markedsfører. En anden del af konkurrencens formål var højst sandsynligt at skaffe Frokostbogen nogle flere likes på deres Facebook siden - som jo er støttet af brandet Linie Aquavit. Jo mere vi madbloggere linkede, og ja der var sørme andre end jeg der bad læserne om stemmer, jo mere opfyldte vi formålene med konkurrencen. Og selv da konkurrencen var slut fortsætter markedsføringen af Linie Aquavit. Læg venligst mærke til at Morten Buus starter med at tilbyde at kompensere med et par flasker snaps og nogle glas til en julefrokost i privat regi. Da det så går op for ham at jeg er blogger og havde planer om at dele ud af præmien får piben en helt anden lyd. Så er han pludselig interesseret i at "bakke op om det arrangement hvis det kommer dine læsere til gode og du kan skrive om det". Med andre ord nægter han at give mig min retmæssige præmie, med tilbyder mig i stedet muligheden for at give firmaet ekstra gratis reklame og positiv omtale på min blog. Det finder jeg meget usmageligt. Og der er ikke en eneste der har kommenteret på den detalje - men blot fokuseret på at jeg burde tage imod den kompentation som jeg bliver tilbudt. På intet tidspunkt erkender han at der er begået en fejl i forbindelse med konkurrencen. Og Morten Buus tilkendegiver endvidere at han vil lade sagen gå vider til en med kendskab til det praktiske og tekniske i konkurrencen - men det sker ikke. Da jeg selv henvender mig efter at ha' talt med en ekspert på området har Morten Buus pludselig ikke tid til at gøre mere ved sagen. Det her handler efterhånden ikke primært om sild og snaps - men om at jeg holder på min ret som vinder af konkurrencen! 

Og til jer der kalder mig grisk, grådig og negativ: jeg gad sgu godt se jer hvis I var blevet snydt for sådan en stor præmie i en konkurrence som I havde vundet! Og nej, jeg tigger og nasser ikke - mon ikke det dybest nede handler om at I er misundelige over de ting jeg har fået af venlige læsere der vælger at støtte op om de ting der sker i mit liv?

Og til jer der generelt bare er nogle brokhoveder: det her er ikke et dameblad med forskellige artikler - det er en personlig blog omhandlende mit liv.  Her må man tage hele pakke med. Min nye stil er at skrive opskriften øverst, og under en stiplet linje, det private nederst. Er man man her kun for at læse opskrifterne og finde inspiration - så er man velkommen til at klippe indlægget over der og hoppe fra. Og er der indlæg der ikke omhandler opskrifter er man velkommen til simpelthen at springe dem over. Men når du nu vælger at kigge forbi her og læse med, så husk: It's my party and I cry if i want to!

Det her er mit talerør - og hvis du har konstruktiv kritik, feedback eller spørgsmål er kommentarer velkomne. Men anonyme hatere der lige benytter muligheden for at få fyret en svada af er på ingen måde acceptable. Inden længe overgår kommentarfeltet til udelukkende Facebook-kommentarer. Så kan man kun skrive en kommentar hvis man vil stå ved hvem man er. Det betyder desværre at jeg udlukker nogle fra at kunne lægge kommentarer, men de er velkomne til at sende en mail hvis de ønsker at komme i kontakt med mig. 

Rigtig god dag til dem der kigger forbi og nåede helt herned til enden af dette lange indlæg.


torsdag den 1. november 2012

ABT - Atomic Buffalo Turds...

Bag det lidt suspekte navn gemmer der sig en rigtig lille lækkerbisken. En snack hentet over there - af den fede og syndige slags med både ost og bacon. What's not til love? 

Små sprøde happere - lige til at køre ind til at glas koldt øl.

Til ABT skal der bruges jalapeños - og mange af dem. Og se lige hvor heldig jeg er. En af bloggens søde læsere, Anja RV, kontaktede mig efter jeg havde lavet bacon-wrapped peanut butter jalapeños og tilbød at sende mig 30 stk af egen avl til yderlige eksperimenter. Og de kom sørme med posten allerede dagen efter. Er det ikke vildt cool?

Jeg besluttede mig for både at bruge røde og grønne. De røde er en smule stærkere - men ikke meget.

Stilken blev skåret af så tæt på enden som muligt - og frø + membraner fjernet med et lille parisiennejern.  

3 røde og 3 grønne blev gjort klar. Og så til fyldet:

3 spsk flødeost blev rørt med salt, peber og spidskommen. Det er oprindelig ment som en snak der skal grilles, så for at fake grillsmagen tilsatte jeg også lidt røget paprika.

Den rørte flødeost kommes i en sprøjtepose og sprøjtes ud i hvar halve jalapeño - ganske på samme vis som var det peanutbutter. Du kan se lige her hvordan det nemt kan gøres.

Hæ, blev lige nødt til at lave et par stykker med peanutbutter også. Og så skulle man tro der bare skulle bacon om, ikke? Wrong - der mangler lige en ting til inden det skal ske.

Der skal nemlig lige listes en cocktailpølse ned i hver jalapeños først. Og SÅ er det bacontid!

Brug en halv eller en hel skive bacon efter temperament. Og knald så fadet i ovnen på 175°C til baconen er sprød - ca 25 minutter.


Oh la la.....en fræk lille sag. Den er rig på smag - well, og salt + fedt. Indtages med måde. Jeg spiste mine til den lille fine suppe i portionsgræskar

De røde jalapeños var helt klart de bedste. De blev møre og søde, men med et lille svirp på tungen.

Resten af de mange jalapeños skal bruges til cornbread, til at sylte og til at lave nogle små fyldte 'både' af. Det skal jeg hygge mig med her i morgen. Tusind tak Anja - jeg er vildt glad for den dejlige pakke.

 --------------------------------------------------------------------------------------------

Og så til noget rigtig spændende: jeg skal flytte! Mandag blev jeg meldt aktivt boligsøgende - og onsdag kom det første tilbud. Jeg er tilbudt lejligheden som nr 2 - og håber virkelig nr 1 siger nej tak. Der er sidste frist på onsdag, så på torsdag ved jeg om den er min eller ej. Og får jeg ikke den - så varer det ikke længe før der kommer en anden.


Lejligheden er på 64 kvm - hvilket er 19 kvm mindre end jeg har nu. Der skal siges farvel til en del ting - men sådan må det være. Nu skal jeg ha' en frisk start!

Den lejlighed jeg bor i nu. Er mest i stue og køkken - så der er ALT for meget dyr plads at rode på.

Har snakket med mange flyttefirmaer som vil ha' alt fra 5000 - 14.000 kr for flytningen. Men så i dag blev jeg kontaktet af et lokalt firma der tilbød at gøre det for 3000 kr. For jeg skal bare over i naboblokken og der skal ikke bruges en flyttebil. Så hvis jeg får lejligheden står de klar allerede d. 17/11 hvor den er til overtagelse. Det betyder dog at jeg så skal pakke alle mine ting selv - men der håber jeg at kunne trække lidt på mit netværk. De kan blive aflønnet med sild og snaps - for så vidt jeg kan se vandt jeg konkurrencen om de 60 glas sild og 12 flasker Linje Akvavit. Tak til alle der stemte ❤

Så fra en 3'er på 3. til en 2'er på 1. - det er bare en ønskedrøm. For den trappe tager virkelig mange kræfter at kæmpe sig op og ned af. 

Kryds lige fingre for at den bliver min☺