onsdag den 1. august 2012

Spicy taco med røget ost og guacamole...

I går lavede jeg et par taco tubs til aftensmad. Sådan en kasse tubs har jeg som regel på tørlageret til når trangen melder sig. Kød havde jeg ikke noget af i huset - og så var det jo godt at jeg havde Soy4you jeg kunne bruge i stedet for.

Det er en rigtig tex-mex bastard - ost, soyafyld, guacamole og lidt knas. Havde jeg haft salat var det nok kommet i bunden.....måske.

Jeg valgte at bruge det mørke granulat - for det ligner oksekød på en prik. De 5 avocadoer havde jeg bestilt hos Aarstiderne i fredags. Jeg flækkede 2 og lavede en hurtig guacamole:

Men en skarp spids kniv ridsede jeg avocadoerne mens de stadig var i skallerne.

For så er de allerede i tern når man skraber dem ud af skallerne med en stor ske. Jeg moste dem groft med en gaffel og tilsatte:

1 dl skyr
Saften fra ½ limefrugt
1 fed hvidløg
1 tsk stødt spidskommen
½ finthakket rød chili

Salt

Guacamolen trak på køl mens jeg lavede resten færdigt.

Jeg lagde 50 g soya i blød i 4 dl oksebouillon i ca 10 minutter. Vil man lave retten vegetarisk kan man bruge grøntsagsbouillon eller vand. Men det var jeg ikke interesseret i.

Formålet her var nemlig at opfylde Soy4you's ambition om at give kødet en pause en gang om ugen og spise soya i stedet for - men det betyder jo ikke at måltidet behøver at være vegetarisk. Se f.eks her hvordan Kim kombinerer det med både
oksebouillon og bacon til en Ragù ala Bolognese.

Den overskydende bouillon blev drænet fra og så var det klart til næste skridt. Man kan ikke rigtig stege det på panden så det får stegeskorpe, så til den her slags fyld må man lave en lidt våd sauceblanding.

For nemheds skyld greb jeg et glas økologisk tacosauce på hylden - lav din egen hvis du har tid/lyst og kræfter til det. 2 mellemstore tomater blev skåret i grove tern og der blev fundet lidt 'smag' frem: hvidløg, spidskommen og chipotle.

Kender du chipotle i adobo sauce? Det er røgede, røde jalapeño-chilier i krydret sauce. Jeg brugte ca ½ chili med den sauce der hang ved - og det blev hot, men godt.

Hvidløgene rev jeg på mit hvidløgskort. Det er godt nok nemt.

Halvdelen af tacosaucen blev varmet op i en lille pande, tilsat de friske tomater, de revne hvidløg, den hakkede ½ chipotle og 1½ tsk stødt spidskommen. Det fik lov til at snurre i et par minutter inden den udblødte soya kom i.

Soyaen fik lov til at simre ca 5 minutter i det aromatiske bad - og så var den klar.

I fryseren hentede jeg lidt røget Gou-Dan fra Naturmælk. For at give lidt knas hakkede jeg lidt agurk og en tomat, uden kerner.

Der kom lidt ost i bunden af hver taco tub, som derefter fik 30 sekunder i mikroovnen. Den kan også varmes i en alm ovn på 180°C indtil osten er smeltet.

En par gode skefulde af det spicy tacofyld kom på.

Til sidst blev der toppet op med en generøs portion guacamole, lidt grøntsager og ½ skive lime til at presse ud over. Jeg spiste sådan 2 tubs og det var en god portionsstørrelse for mig.

Det var meningen at jeg skulle ha' haft resterne i dag, men der skal jeg ud og ha' en bid mad. Så jeg forsøger mig derfor med at fryse resten af tacofyldet. Jeg ved ikke hvordan det kommer til at reagere ved optøning - men det er der jo kun en måde at finde ud af på.

I aften skal jeg spise på La Viet sammen med madbloggeren Pille fra naboblokken. Det er en af de restauranter som Bo Bech har haft under behandling i Med kniven for struben. Jeg glæder mig virkelig meget til at smage deres vietnamesiske specialiteter. Nu er spørgsmålet så bare: skal hovedretten være and eller Pho?

Det kan jeg jo tænke over mens jeg cykler derind. Tjav!


5 kommentarer:

 1. Pho any day! Totalt yndlings-vietnamesisk. Lavede selv en portion i lørdags på et mystisk stykke kalvekød der havde ligger i fryseren lidt for længe....mums den blev god!

  SvarSlet
 2. uhm...sidder og savler foran computeren...tror jeg skal ud og spise middagsmad.

  SvarSlet
 3. Jeg spiser og taenker en masse Tex Mex for tiden ;) Og jeg er helt vild med de små taco tubs fordi de er lidt nemmere at spise! Og så er jeg også blevet fan af chipotle når jeg laver mexicansk...

  Smart med det soja-hallöj!

  SvarSlet
 4. Nej, hvor skægt - jeg er også lige igang med at afprøve Soy4you i disse "skønne" ustabile sommerdage. I mandags brugte jeg det som del af fyld til squash. Jeg udblødte det ikke først, som du plejer. Jeg brugte resten af fyldet til forårsruller, som jeg har truet med. Det fungerede rigtig fint. I dag forsøger jeg at omskabe det lyse til hakket kylling, men er lidt spændt på, om det lykkes mig at lave små "deller" af det, som du gjorde engang.

  SvarSlet
 5. Jeg er blevet SÅ glad for Soy4You (og det er min vegetarmand i den grad også) - det smager simpelthen skidegodt, når det har fået et skvæt bouillon :)

  Jeg har lige lavet lasagne med det, og det smager vitterligt som om, der er hakket oksekød i. Det har den der vidunderlige langtidssimrede smag, som sgu betyder noget i en lasagne. Skal prøve at lave burgere med dem en dag, det er vist noget af det manden savner mest...De der speltburgere og bønneburgere, det bliver lidt trist i længden!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...