tirsdag den 15. maj 2012

Vietnamesiske forårsruller med and og sprøde grøntsager...

Vietnamesiske forårsruller er det perfekte reste-mad. I går fandt jeg på høje tid det sidste bryst fra min juleand i fryseren og brugte i bedste Stop Spild Af Mad stil som fyld sammen med en masse sprøde grøntsager.

De tager ingen tid at lave og smager pragtfuldt. En rest kylling, en håndfuld rejer eller en smule pulled pork er også genialt som fyld.

Det sker tit at det er en enkelt råvare eller ingrediens der sætter gang i inspirationen til aftensmaden - og i går var det denne bøtte frisk koriander.

Ja, det er nye toner. Men ikke alene har jeg sluttet fred med koriander - jeg kan også blive sådan helt lysten efter det. Så da KrydderurtePosen fra Aarstiderne i sidste uge bød på koriander, ramsløg og løvstikke slog jeg til. Løvstikken blev til pesto til fryseren og ramsløgene kommer i aftenens nudelsalat.

Grøntsagerne til fyldet blev hvad der var i grøntsagsskuffen: sommerhvidkål, fennikel, asparges og nye gulerødder.

Jeg knækkede enden af de grønne asparges og overhældte dem med kogende vand - de fik lov at stå i 2 minutter inden de kom i koldt vand. Det 'aktiverer' aspargessmagen og efterlader dem søde, men stadig knasende sprøde. De blev derefter snittet i tynde skrå skiver. Gulerødderne skrællede jeg med en tyndskræller - og blev ved med at skrælle resten i spåner. Fenniklen snittede jeg papirtyndt på min mandolin.

Jeg snittede også lidt af sommerkålen i ultrafine strimler. Og så var der anden.

Jeg krængede fedtet af og var overrasket over farven. Anden havde jo trods alt fået 5½ time i ovnen - og ligget 5 måneder i fryseren.

Jeg hev den i grove strimler. Havde det været kylling var det blevet varmet på panden med en smule hoisin-sauce. Men da det jo var kød fra en krydret and der var stegt med både kardemomme, nelliker, stjerneanis og kanel, syntes jeg det var synd at kamuflere det.

Anden blev i stedet varmet i mikroovnen med lidt salt og 1 spsk vand.

Og så var det med at lave forårsrullerne. Se her hvordan man laver rullerne. Jeg lavede 4 og brugte alt anden og korianderen. Der blev lidt grøntsager til overs - og dem bruger jeg i aften til nudelsalaten.

Friske, sprøde og knasende - nem og lækker aftensmad på ret kort tid.

Til rullerne serverede jeg den labre peanutsauce fra det forrige indlæg.

Uhm, den var god til. Jeg spiste 2½ rulle til aftensmaden og gemte 1½ til frokost i dag. De mætter ret godt. Jeg forsøgte at nyde min aftensmad - men det er lidt svært med Trix i nærheden. Hun ELSKER nemlig and og er nærmest ved at kravle over på min tallerken.And er virkelig noget der kan samle tropperne herhjemme. Trixi er selvfølgelig den der tigger højest og mest - men de andre er ikke sene til at følge trop.


Og nu vil jeg gå ud og lave nudelsalaten så jeg også kan få aftensmad i dag. Der skal en rest kylling i, så mon ikke jeg skal indstille mig på endnu en omgang skrig og skrål?

16 kommentarer:

 1. Årh jeg elsker også vietnamesiske forårsruller, jeg spiser dem virkelig tit, af lige præcis de samme grunde som du beskriver! Må dog sige, at dine ser noget finere ud end mine ;)

  - Maj :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også bare nem og lækker mad. Jeg har sågar lavet nogen med frikadelle og en rest salat :-D

   Tak. Men nu er det jo heldigvis ikke udseendet det kommer an på ;-)

   Slet
 2. Jeg mistænker dig ind i mellem for at læse mine tanker. Men ihvertfald stod vietnamesiske forårsruller med peanutsauce på madplanen til i morgen og nu har du jo løst problemet med, hvor jeg skulle finde opskriften på saucen ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, der er måske af og til sammenfald i vores menuer?

   Super, jeg håber du kan lide saucen. Jeg vil anbefale dig at komme lidt frisk ingefær i - det giver lige smagen et løft ;-)

   Slet
 3. Nårh hvor er de kattemisser altså bare søde ;) Får du brug for testsmagere melder jeg mig frivilligt -for SEVAN de ser gode ud de ruller! ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg er også ret glade for mine søde kræ :-)

   Sorry, de forsvandt som dug for solen allerede i går. Tak, de var rigtig gode. Du må selv i gang med at rulle ;-)

   Slet
 4. Friske forårsruller er det bedste jeg ved - det smager så godt. Og dem du har lavet ser da godt nok fantastiske ud.

  Tror dog desværre aldrig at jeg vænner mig til koriander. Smagen er for parfumeret til min smag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også bare dejlig mad. Aww, tak :-)

   Uh, man skal nu aldrig sige aldrig - sådan har jeg tænkt i næsten 30 år. Det var først sidste år jeg lærte at spise koriander. Og det kom som noget af en overraskelse for mig at jeg pludselig kunne lide det :-D

   Slet
 5. Årh, vietnamesiske forårsruller bliver også ofte lavet her hos mig. Det er nemt, lækkert og en god måde at få lidt flere grøntsager, synes jeg. Har desværre kun prøvet at lave dem med rejer, jeg må have fat i noget and snarest og prøve det af :) Og de katte er simpelthen for sjove! De stopper bare ikke med tiggeri før der falder guf af, jeg kender det, haha :)

  - Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er bare en vildt god måde at få en masse grøntsager indenbords.

   Jeg syntes virkelig også de er gode med rejer.

   Sjove? Kan du sige 'belastende'. De stopper ikke tiggeriet før ALT maden er spist og tallerkenen stillet i opvaskemaskinen :-D

   Slet
 6. Jeg kan på dine billeder se at du har lavet en del forårsruller, Det giver mig anledning til at spørge om de kan fryses?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg lavede nu kun 4 - og gemte lidt til frokost dagen efter.

   Nej, de kan ikke fryses. Der er jo rå grøntsager i + opblødt rispapir. Begge dele får en rigtig træls konsistens hvis det bliver frosset.

   Slet
 7. Du siger, at du lavede en pesto til fryseren af løvstikke...Jeg købte løvstikke hos Årstiderne og efter at have vasket og tørret det godt, røg de løsfrosne i fryseren til en lækkert tomatsauce og andet godt i de kedelige vintermåneder. Men så kom min yngste hjem med et bundt fra "Haver til Maver"- projektet og dem vil jeg jo rigtig gerne lave nu sammen med ham - hvordan endte din pesto ud - tror du, at du kunne lægge opskriften ind her - som inspiration?

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke da en dejlig ting at komme hjem med :-)

   Ja, jeg lavede en rigtig lækker pesto.

   Jeg vejede ikke af - men kørte der bare sammen i en blender. Plukkede løvstikkeblade, lidt mandler, lidt revet parmesan, god olivenolie, lidt salt og saften fra ½ citron. Det frøs jeg i små bøtter. Jeg tilsætter ikke hvidløg, det kan man gøre når man tager det op.

   Husk at gemme stilkene til at koge fond på ;-)

   Slet
 8. Tusind tak for svaret. Vi går straks i gang.

  Drengene lærer meget om grøntsager og økologi i projektet og det er skønt, når de kommer hjem med små overraskelser i poserne fra Årstiderne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Super :-)

   Det er simpelthen genialt at lære børn om havebrug på den måde. Jeg har været på besøg og se haverne i Humlebæk. Fedt at de får små overraskelser med hjem :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...