tirsdag den 15. maj 2012

Peanutsauce...

I går lavede jeg friske vietnamesiske forårsruller til aftensmad. For at give dem lidt ekstra smæk for skillingerne bryggede jeg en laber peanutsauce sammen til.

Den går også under navnet satay sauce og er ikke til at komme udenom i de asiatiske køkkener. Der findes et utal af opskrifter. Med eller uden kokosmælk - med peanuts eller peanutbutter. Min opskrift svinger fra gang til gang, det er hvad jeg har i huset der bestemmer indholdet. Det er en KÆMPE portion jeg her har lavet - den skal nemlig både bruges til en kyllingeret og en kold nudelsalat de kommende dage. Skal den bare bruges til dip vil jeg anbefale at man kun laver halvdelen.

200 g peanutbutter
100 g løg
2 spsk olie
4 fed hvidløg
½ frisk chili
½ tsk stødt koriander
¼ tsk røget paprika
2 spsk soya
2 spsk æblecidereddike
1-2 dl vand
1 spsk ahornsirup
saften af ½ citron


Løg, hvidløg og chili hakkes fint og sauteres i olien uden at tage farve. Havde jeg haft ingefær i huset havde jeg hakket et stort stykke og komme med her.

Der tilsættes peanutbutter som får lov til at smelte ved svag varme. Der tilsættes soya, eddike og krydderier. Der justeres med vand - den sætter sig meget, så det gør ikke noget den er ret lind. Saucen simrer ved svag varme i ca 5 minutter inden den smages til med sirup, citronsaft og evt lidt ekstra salt.

Jeg syntes den manglede lidt bid - så jeg tilsatte lidt chilisauce. Det er en af den slags opskrifter der nemt kan tilpasses lige til dine smagsløg. Brug de mærker og mængder som du foretrækker. Byt ud - brug den eddike du har ved hånden og erstat ahornsiruppen med sukker.

Saucen sættes til afkøling. Den skiller lidt, men kan nemt røres sammen.

Mens den køler bliver den langsomt tykkere. Bliver den for tyk kan man tilsætte lidt kogende vand.

Mens saucen kølede lavede jeg mine ruller. De er fyldt med sprøde rå grøntsager, koriander og andebryst. De kommer i et andet indlæg.

Det var relativ nem aftensmad og lige hvad jeg havde lyst til. Saucen var både fed, salt, sød, stærk, knasende og aromatisk - og passede perfekt til de sprøde friske ruller.

Jeg tror nu at jeg på forsøgsbasis vil fryse noget af saucen. Den kan jeg så lave en gryderet med en anden god gang - for jeg tror måske det bliver lige i overkanten at spise den her sauce 3 dage i træk. Senere vil jeg lave en kold nudelsalat med saucen som dressing.


10 kommentarer:

 1. Moms, det lyder lækkert. Hvor har du fået fat i den indiske peppersauce henne - den har jeg aldrig set før?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)

   Det er en jeg faldt over tilfældigt på tilbud i en engelsk webshop. Jeg har lige kigget og de har den desværre ikke mere.

   Slet
 2. Altid lækkert og inspirerende :) og så et KÆMPE forsinket TILLYKKE med fødselsdagen :) knus fra mig <3

  SvarSlet
 3. Ej, hvor lækkert. Har lige afprøvet de vietnamesiske ruller, men de blev bare snadret i soya og en hjemmelavet tatziki (det er vist græsk/ katolsk). Nå men den cremede sauce skal jeg da helt sikkert prøve næste gang.
  Hvis jeg må være nysgerrig... Hvad er det du har i den fine hvide flaske på billedet? Ku ikke rigtigt zoome ind.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)

   Tzatziki? Ja, hvorfor ikke? ;-D

   Den her er i hvert fald rigtig lækker til. Hmm, den hvide flaske? Mener du mon den buttede til venstre? Det er en rigtig lækker ahornsirup jeg har fået tilsendt fra USA.

   Slet
 4. Den skal i hvert fald prøves, og nu kan jeg se du har lavet et nyt indlæg med den til nudelsalaten, mums! Ej ægte autentisk ahornsirup, cool nok. Ha en dejlig dag!

  SvarSlet
 5. Den er bare superlækker den sauce! Har lavet den til vietnamesiske ruller til familiens store begejstring :)

  SvarSlet
 6. Hej Malou, du skriver at du prøvede at fryse saucen. Vil du fortælle hvordan den senere hen smagte? For hvis vi har peanutbutter stående her i huset, står det bare og svinder... men i fryseren, er det lidt nemmere at gemme til noget særligt :-)
  Kh Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie

   Den kunne sagtens fryses - smagen ændrede sig ikke. Den fik lige en tur med en stavblender og så var den fin igen ;-)

   Kh Malou

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...