søndag den 29. april 2012

Den ultimative lakrids-is...

Det her er ikke den første lakrids-is jeg har lavet her til bloggen - men den er BEDSTE. Så utrolig velsmagende af 2 slags lakrids og silkeblød som en babykind.

Her er den simpelthen kuglet op direkte fra ismaskinen - jeg kunne ingenlunde vente med at smage til den havde været i fryseren. Som det kan ses er den noget mørkere end den første lakrids-is jeg lavede.

De første versioner indeholdt kun det brune engelske lakridspulver købt her. Det giver en rigtig fin lakridssmag - faktisk ligesom den version ParadIs laver. Her har jeg kombineret det almindelige lakridspulver med Johan Bülows pulver af rålakrids. Det vil jeg ikke bruge alene - dels er det meget kraftigt og dels ret bekosteligt.

Laber lakrids-is:

4 spsk engelsk lakridspulver
1 spsk pulver af rålakrids
3½ dl kogende vand
1 ds kondenseret mælk
2½ dl fløde


Kog vandet op og kom det i en bøtte. Opløs de 2 slags lakridspulver deri. Lad det stå på bordet i ca 10 minutter og rør i det af og til. Rålakridsen skal være helt opløst.

Pisk dåsen med kondenseret mælk ud i lakridsvandet og derefter fløden. Sæt bøtten på køl til den er helt kold og kør den på ismaskine til den er som sej softice - kom den derefter i fryseren i et par timer. Isen kan også fryses uden ismaskine: sæt bøtten i fryseren og pisk den kraftigt igennem hver halve time til den begynder at blive sej og fast.

Det er simpelthen sådan en fuldfed lakridssmag som vil tilfredsstille selv den mest krævende lakridsfreak. Her er den serveret sammen med endnu en ny kreation: rabarber-is. Opskrifter kommer på inden længe. Lakrids og rabarber er de bedste venner - prøv det, I dare you!

En anden fin smagskombination er lakrids og hindbær - så jeg skulle selvfølgelig også smage den sammen med min hindbær-is. Oh la la....

Den næste is på tegnebrættet er med fersken. Den skulle jeg gerne ha' lavet en af dagene så den også kan smages sammen med hindbærisen - som en slags Peach Melba dessert.

Og nu trænger jeg godt nok også snart til at lege lidt i det salte køkken. Så i morgen til frokost vil jeg lave dampede asparges med sauce mousseline som basalt set er en hollandaise tilsat flødeskum. Ja tak, og så til store saftige hvide danske asparges. Jeg kan næsten ikke vente.

42 kommentarer:

 1. Jeg har serveret 6 ar dine is i dag, og man kan roligt sige at folk var begejstrede. Der blev taget både 3 og 4 gange. (Og de havde altså fået 2 retter i forvejen)
  Det bliver ikke sidste gang jeg serverer Klidmoster is.
  Lakridsisen er jeg også nødt til at prøve, der gemmer sig vist et par dåser mælk i skabet endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, Kirsten - det er jeg bare SÅ glad for at høre. Hvor er det dejligt at det blev en succes. Det var også nogle virkelig lækre smagskombinationer du var nået frem til :-)

   Uh ja, den her må du prøve - den er simpelthen SÅ god (hvis jeg selv skal sige det).

   Slet
  2. hvor køber man kondenseret mælk?
   Og det sorte lakridspulver?

   Slet
  3. Du kan købe kondenseret mælk i Kvickly og hos mange indvandregrønthandlere.

   De sorte lakridspulver kan du købe i bla Magasin, specialbutikker og på nettet. Google er din ven ;-)

   Slet
 2. Uh hvide asparges - er det fra aarstiderne?

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, men jeg så godt de havde hvide asparges.

   De her er nogle danske fra Sydfyn jeg fik med hjem fra en arrangement i går. De er nærmest deres vægt værd i guld :-D

   Slet
 3. Rabarber is! Skynd dig med opskriften! Rabarber!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hav tålmod - skal lige ha' knipset lidt flere billeder først ;-)

   Slet
 4. Uhmmm jeg glæder mig til at se din opskrift på rabarberisen. Har netop i dag fået en masse med hjem fra min mutti OG været i egen have og plukke en lille smule af den überlækre vinrabarber :) Og netop rabarberis er på listen og is jeg skal prøve :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, jamen så skynder jeg mig da lige og får taget nogle billeder i morgen ;-)

   Sikke da nogle lækre sager at få med hjem. Ikke spor tosset :-)

   Slet
 5. Lavede din hindbæris den anden dag og den forsvandt som dug for solen. Forsøgte mig for anden gang med en øl-is, men igen blev den voldsomt krystalliseret. Smagen fejler ikke noget (en slags karamel med en 'voksen' eftersmag), men jeg kan ikke få det til at lykkes.
  Hermed givet som udfordring til dit i forvejen fine is-udvalg :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er vel nok dejligt at høre :-)

   Hmm, kogte du øllen ind eller brugte den som den var?

   Prøv at brug den her opskrift - men med øl i stedet for hindbærpuré.

   3½ dl øl
   1 ds kondenseret mælk
   2½ dl fløde

   Jeg skal helt klart prøve en dag - og jeg ved lige hvad for en øl jeg skal bruge! ;-)

   Slet
 6. Jeg ELSKER lakridsis!!! Den ser jo så lækker ud...Man kan vel i princippet også smelte sin yndlingslakrids i det vand i stedet for pulveret og så må det jo være muligt at lave en is som smager af fx salmaiakki'er eller piratos...hmmm...har godt nok ikke en ismaskine, men tror da det skal prøves alligevel...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-) Lakrids-is er helt klart favoritten her.

   Ja og nej. Alm lakrids indeholder hvedemel, stivelse og voks - det kan være ret svært at smelte eller opløse. Der vil kommet et ubehageligt bundfald - og jeg taler af bitter erfaring ;-)

   Men du kan lave din egen lakridssirup. På apoteket kan man købe rålakrids i små stænger. Dem kan man knuse og koge sammen med vand og sukker. Jeg har indkøbt lakridsen, nu skal jeg så bare tage mig sammen til at få siruppen kogt.

   Det smukke ved de her is på kondenseret mælk er at de sagtens kan laves uden maskine - bare piske isen igennem hver halve time ;-)

   Slet
  2. Jeg tror helt sikkert, det der is skal ha en tester i køkkenet i næste uge engang...Går lige og overvejer om ikke jeg skal investere i noget saltlakridssirup og så bare slå mig løs med det...ork sørme, som jeg glæder mig til lakridsis nu :-)

   Slet
  3. Giv lige en tilbagemelding på den salte lakridssirup - har ikke selv turdet bruge den til is endnu ;-)

   Slet
 7. Hej Klidmoster
  tak for masser af inspiration og dermed fornyelse af familiens madplan :o)

  Når du skriver fløde i dine isopskrifter, er det så 38% piskefløde ? og er den pisket, eller hældes den helt flydende i ismaskinen ?

  Tak for svar.

  hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 8. Uhhhhhhhhhhhhhhhhhhh holder ikke alle de is billeder ud........

  Det ser bare SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ lækkert ud !

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Awww, hvor er du sød. Du må ha' lavet noget is ;-)

   Hyggehygge

   Slet
 9. Ja tak, Malou. Der var jeg så lige nødt til at daffe ud i fryseren og finde den sidste bøtte lakridsis og tømme den. Men jeg har også en rigtig god undskyldning, for jeg nurser et ribben der ikke bare er bøjet, men også revnet :-) Hvis J brokker sig over at jeg har spist al lakridsisen, vil jeg dog helt uskyldigt påstå at det er blogindlæggets skyld, okay? :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, det er da noget værre noget med det ribben. Kan levende forestille mig hvor smertefuldt det er. Håber det hjalp med lidt is - giv endelig indlægget skylden ;-)

   Slet
  2. Ifølge konceptet "lakrids hjælper på alt" og "is hjælper på alt" burde lakridsis nærmest være magisk. Og det hjalp da i det mindste mentalt, de fysiske smerter bliver nok hængende i et par uger, men så kan jeg vel lære at blive siddende på hesten.... :-D

   Slet
  3. I sandhed vise ord :-D

   Av, ja - det er bedst at blive PÅ hesten. God bedring :-)

   Slet
 10. Arh maaaaan hvor ser det lækkert ud! *slurp slurp slurp*

  SvarSlet
  Svar
  1. Og hvis du kommer forbi må du spise ALT det du kan *lokke lokke* :-D

   Slet
  2. Gad vide, om min arbejdsgiver godtager, at jeg holder fri i morgen "på grund af is"... :-D

   (tror svaret er 'nej', så det må lige vente lidt ;-))

   Slet
  3. Og her sad jeg så og ventede - med 4 slags is og alting. Men du vil hellere på arbejde. Tsk tsk :-D

   Slet
  4. Ha! Det passer ikke - du føjtede rundt med Sif :-D

   Slet
  5. Det er påstand mod påstand! :-D

   Slet
 11. Ville bare tilføje at jeg elsker dine Is opskrifter..har forsøgt sig med nougat is ..lavede til en fest(den blev lovprist til høje og venstre)den forsvandt som dug for solen.

  tusind tak for dine opskrifter for is..selv om jeg er vegetar med æg allergi..så syntes jeg at du laver god mad.

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak - bedre feedback kan jeg overhovedet ikke ønske mig :-)

   Det er SÅ dejligt at få at vide når man har ramt plet med en opskrift. Jeg syntes selv nougatisen var lige sød nok - men jeg har hørt fra flere at de var helt vilde med den.

   Velbekomme - jeg er glad for at du kan lide det jeg laver.Vegetar med æggeallergi - tjek. Det vil jeg lige tænke lidt over og måske lave et par ting kun til dig ;-)

   Slet
  2. tusind tak...glæder mig til at læse og prøve ...fingerne krydset..

   Slet
 12. Uhm - LAKRIDIS. Men den går ikke. Må overhovedet ikke få sukker. Har du et forslag til hvad man kan bruge i stedet for kondenseret mælk? Jeg er nemlig også bange for at det påvirker konsistensen temmelig meget hvis der ikke er sukker (men kun kunstige sødemidler) i.
  Har du nogen erfaring med det???
  Håber du har et fantastisk fif.

  Men jeg ville altså godt nok dø for den is lige nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, uhm - lakrids. Hmm, jeg må være dig svar skyldig - jeg har simpelthen ikke forstand nok på sukkerfri is til at kunne komme med et fornuftigt svar.

   Hov - men du kan måske slippe afsted med at bruge vand, lakridspulver, sødemiddel, fløde og husblas. 3-4 blade til den her portion forestiller jeg mig. Det kræver en ismaskine - men den blanding tror jeg godt du kan få en fin konsistens ud af. Jeg skal nok teste det ved lejlighed ;-)

   Slet
 13. Hej Malou

  Tak for svar. Det vil jeg prøve. Jeg har nemlig en ismaskine. Godt nok en dårlig, alt for lille, ismaskine. Den slags man skal fryse ned, men dog en ismaskine :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. En dårlig ismaskine er bedre end ingen ismaskine ;-D

   Pøj pøj med projektet!

   Slet
 14. Uhh lakrids is.. Nøj hvor ser det lækkert ud, jeg har ikke selv prøvet at lave lakrids is, men det skal med garanti prøves nu..

  Dit link vil blive delt på denne facebook side: http://www.facebook.com/hjemmelavetisopskrifter

  SvarSlet
 15. Så er lakridsisen ved at fryse i fryseren... MUUUUMS! Den er virkelig heftig og det er ligesom at spise "snus på rør" (børneslik), bare i isform. Jeg brugte 5 spsk engelske lakridspulver da jeg ikke havde noget Bülow. Det var måske lige i overkanten... men det kan jo altid fortyndes med lidt hjemmelavet rabarberis ved siden af:-)
  Mange tak for verdens nemmeste måde at lave is på, uden piskning af æg og fløde osv... Klarede det med 2 skåle og en pisker. Det er vidst rekord:-)

  SvarSlet
 16. Uha, den var bare mega god.Skal den helst spises samme dag den laves, eller kan den fryses i flere dage uden kommer der iskrystaller i?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, er glad for at du kan lide den :-)

   Det er en is med en ret kort holdbarhed - men den kan godt klare små 14 dage i fryseren.

   Slet
 17. Jeg er jo vild med at lave is med kondenceret mælk, dels fordi en ismaskine ikke er nødvendig og dels fordi den "kun" består af 2 grund ingredienser :-)
  Samtidig er det dejligt nemt når armene ikke lige kan klare alt for meget pisken ;-)

  Nå men grunden til at jeg skriver er fordi at jeg har et lille fif til at pifte lakrids isen lidt op - tilsæt Panda soft & fresh licorise skåret i små stykker. Mums det er bare lækkert....

  SvarSlet
 18. Hej Malou !

  Fantastisk kombination af lakridspulver. Jeg anvendte dit forslag på lakrids i denne her version af lakridsis. http://kitchenofkiki.blogspot.dk/2013/02/home-made-liquorice-ice-cream.html. Og mine gæster elskede denne is.

  Mange køkkenhilsner Kirsten

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...