fredag den 4. november 2011

Emmer-vafler m/ grønkål, bacon og sennepscreme...

I går indviede jeg straks mit nyindkøbte vaffeljern med at bage disse grove emmer-vafler. Det er en idé der længe har rumlet rundt i hovedet og nu skulle de prøves af.

Det er nogle meget fedtfattige vafler, så de kunne godt lige trække lidt bacon. Selve vaflen er bagt med en masse grønkål og havregryn - så der er kostfibre for alle pengene.

Det er mit første rigtige forsøg på salte vafler. De blev vildt gode og jeg er meget tilfreds med både smag og konsistens. Jeg tror at de her ville gøre sig godt kolde til en frokost med flødeostecreme og røget laks også.

Kender du emmer? Det er det man kalder urhvede og er en af de ældste kornsorter vi kender herhjemme. Emmer indeholder ikke ret meget gluten, så det er svært at bage med alene. Til gengæld har det en fremragende smag.

Jeg har taget udgangspunkt i den her opskrift - men lavet den lidt om så den passede til mig.

Grove vafler: (ca 4-5 stk)

1½ dl hvedemel
1½ dl emmermel
1 dl fintvalsede havregryn
½ tsk fint salt
½ tsk bagepulver
2½ dl mælk
2 æg - delt i blommer og hvider
2 spsk olie


De tørre ting blandes sammen og piskes med mælk, æggeblomme og olie. Dejen hviler på bordet i ca 30 minutter. Æggehviderne piskes og vender i sammen med fyldet inden vaflerne bages.


Mens dejen hvilede gjorde jeg fyldet og sennepscremen klar. Cremen er meget simpel: 3 spsk græsk yoghurt, 1 spsk fuldkornssennep, ½ spsk French's sennep + salt og peber. Cremen fik lov til at trække på køl til vaflerne var færdige.

Til fyldet gjorde jeg først grønkålen klar. Det er svært at sige hvor meget - men der var en del. Det blev skyllet, ribbet og blendet *wroom wroom* som til risottoen.

I fryseren havde jeg hentet 10 skiver bacon.

Det blev skåret i strimler og stegt gyldne på en pande i eget fedt.

Fedtet blev drænet fra i en lille sigte og baconen fik lov til at dryppe helt af på et par stykker køkkenrulle. Efter afkøling blev ⅔ hakket fint.

Efter 30 minutters hviletid blev grønkålen og baconen rørt i dejen.

De piskede æggehvider blev vendt i. Sorry, ingen lykkedrage i dag.

Det giver en ret tyk, men luftig, dej. Og så var det bare med at varme vaffeljernet op. Inden jeg kom 1½ dl dej på det varme jern blev det penslet med en smule olie.

Oh yes, succes. De blev sprøde i skorpen og svampede i midten.

Jeg glæder mig til at bage søde vafler også - de bliver med garanti gyldne og fine over det hele. Det gør de her dog ikke - og det er pga det lave fedtindhold.

De færdige vafler blev klippet fra hinanden med en saks og toppet med lidt af den kolde sennepscreme + et drys bacon.

Det var virkelig en lille lækkerbisken. Men ret så mættende, kunne faktisk kun spise 3 hjerter. Vaflerne kan laves med forskellige slags mel og fyld - kun fantasien sætter grænser.

Resten af vaflerne har jeg frosset med bagepapir imellem. Dem skal jeg nok finde noget at bruge til hen af vejen.

Nu vil jeg gøre mig klar og tage ind til byen og spise frokost med Hanne Z. Vi skal på den caribiske Café Casava og prøve deres specialiteter. Senere skal jeg ud til Sif. Hun har inviteret mig på Klassisk 65 i aften for at fejre udgivelsen af hendes nye bagebog Vinterkage. Det glæder jeg mig helt vildt til - både den gode mad, det fremragende selskab og endelig af få muligheden for at læse bogen. Hvis du vil ha' fingre i et eksemplar kan bogen bestilles her.

God weekend til alle der kommer her forbi.


5 kommentarer:

 1. Lovely - elsker også at 'vende op og ned' på traditionerne og bruge redskaberne på nye måder. Normalt er jeg slet ikke til vafler (bortset fra de belgiske), men de der kunne jeg godt gnaske :-)

  SvarSlet
 2. Super ide og indlæg, og usødet vafler er jo anvendelige til så mange andre retter. Jeg strøg ned i Fakta.... Men jeg kom hjem med en raclette i stedet for (Også 89 kr), jeg missede nemlig 90'er bølgen og jeg glæder mig så meget til afprøve den indendørs grill... For det er vel sådan man bruger den? Må vist igang med google

  SvarSlet
 3. Mums det lyder bare lækkert. Jeg har slet ikke overvejet at man kunne få vafler på den måde. Men det er absolut noget der skal afprøves, - og helst meget snart.

  SvarSlet
 4. Så kan man da guffe vafler med god samvittighed! :D

  SvarSlet
 5. "Det er nogle meget fedtfattige vafler, så de kunne godt lige trække lidt bacon" = <3 <3 <3 ! Malou, du er den sejeste! Hyg dig med Sif i aften. Kram fra Anne.
  Ps. Jeg skal vist have fundet mit vaffeljern frem igen snart :)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...