torsdag den 3. november 2011

På visit hos Langenæs Bageriet...

I dag tog jeg en meget spontan tur ind til byen - der var et elektrisk aggregat jeg bare måtte ha' fingre i og det skulle være NU. Turen bragte mig til Langenæs ved frokosttid og jeg besluttede at forkæle min rumlende mave med en tur på Langenæs Bageriet.

Det er faktisk lidt pinligt, men selv om jeg har boet i Århus i næsten 20 år har jeg kun været på Langenæs Bageriet en gang før, da det var en lille bagerbutik - og det var bare for at købe 2 trøfler (Ja, Piskehaps - det er dem du kalder romkugler). Siden har bageriet udvidet og fået en rigtig flok butik med café-område.

Det er en kæmpe butik. Der trækkes et nummer ved indgangen og så venter man på sin tur. Det første man lægger mærke til er den store køler med et imponerende udvalg af drikkevarer, ost og SMØR.

Som skillevæg ind til café-området er der et par hylder med div kager og færdige ting.

Der er også et stort udvalg af kvalitetsmarmelader, spreads, æblemoster og små gaveposer til f.eks værtindegaver.

Til højre for køleren begynder den ekstremt lange buede salgsdisk som bugner af ALT hvad hjertet og maven kan begære. Først et bredt udvalg af fristende sandwichs (35 kr. Sandwich + valgfri drikkevare 45 kr).

Sortimentet er udviklet i samarbejde med René Knudsen og byder på både klassiske og nyskabende smagskombinationer. De her sandwich er lavet med langtidshævede, stenovnsbagte hvedeflutes.

Og de her med grove Aros-rugbrødsboller (bagt med bla honning og øl). Sådan en måtte jeg bare ha'. Jeg valgte en sikker retroklassiker med sprængt oksebryst og peberrodssalat med en ½ liter Fanta til.

I salgsdiskens anden ende stod så stedets flødekager. Jeg skulle da lige kigge.....bare lidt.

Og der spottede jeg min favoritkage fra barndommen: Gåsebryst. Sådan et havde jeg ikke fået siden min mormor døde. Men uha hvor har jeg spist mange af dem på Trianon i Herning tilbage i 70'erne. Sidste år lavede Lise hjemmelavet gåsebryst her på Kage! Kage! Kage! og jeg lagde en begejstret kommentar - men havde glemt alt om at kagen eksisterede igen. Og nu stod jeg så her med fugtige øjne af nostalgi og savn efter mormor. Jeg købte dog ikke et men satte mig hen og gumlede på min rugbrødssandwich i stedet for.

Sikke en sandwich! Super grov, men alligevel blød og luftig rugbrødsbolle. Tilpas med fyld - og endda både peberrodssalat og revet peberod. Mit eneste kritikpunkt er de to tykke skiver agurk der lå øverst - havde det været tomat havde det været perfekt. Agurk og peberrodssalat er efter min mening ikke en god kombi, så dem pillede jeg ud.

Se lige hvor luftig bollen var. Oksebrystet var skåret meget tyndt - men der var bestemt ikke sparet på det. Fremragende sandwich - helt i den høje ende af karakterskalaen.

Jeg sad lidt og gloede på flødekagerne igen - og stillede mig i kø.
Sorry, Sif - jeg har været dig utro......med en købekage. Jeg MÅTTE bare ha' sådan et gåsebryst (20 kr).

Der kunne vælges mellem hindbær og svesker. Jeg er af den overbevisning at lige her er hindbær noget nymoden pjat - der skal være med svesker. Perfekt butterdej, sveskekompot (Piv, men alt for lidt), skøn flødecreme og marcipan yderst. Den kunne, efter min mening, godt ha' været lidt tyndere rullet ud. Jeg fik et krus Earl Grey til (17 kr).

Marcipanen er endda præget så det ligner et rigtigt gåsebryst. Den detalje gjorde mig helt blød i knæene.

Der kunne vælges mellem 4 forskellige slags the som stod i dåser på disken. Den valgte the blev puttet på en lille engangs-pose. God stil fremfor færdige thebreve.

Langenæs Bageriet var i det store og hele en meget god oplevelse. Desværre er det engangsservice der bruges over hele linjen - og det er jeg ikke så vild med. Specielt the i et papkrus er en tam oplevelse. Men så populær butikken og caféen er ville de jo skulle bruge meget tid og ressourcer på at vaske op, så det må man tage med. Uh, og jeg var da næsten ved at glemme at rose den smilende og venlige betjening. Jeg syntes bestemt at mine 87 kr var vel brugt.

Og det bringer mig så til hvad mit ærinde på Langenæs var. Jeg skulle i Fakta efter det her:


Jeg har fået et par fikse idéer som kræver et vaffeljern. Sådan et har jeg aldrig ejet før - er vokset op med gaskomfur og vaffeljern af støbejern. Rygterne vil vide at de her billige (89 kr i denne uge) jern ikke er meget bevendt. De skulle slet ikke kunne blive varme nok. Men jeg vover pelsen, for den her model har 5 varmeindstillinger. Mon ikke den højeste er varm nok? Det skal allerede indvies i aften. Ikke til søde vafler - men til en salt variant med fyld.

Og det må jeg nok hellere komme i gang med at lave dejen til10 kommentarer:

 1. Sjovt - jeg har boet på Klokkekildevej (lige overfor Brugsen og Rema) i Gjellerup, og på Jernbanegade (lige bagved Brugsen) i Hammerum.
  Ja man ved aldrig om vi har kendt nogle af de samme - men måske er det mere sandsynligt du har fælles bekendte med manden, han stammer fra området, det gør jeg trods alt ikke :-)

  SvarSlet
 2. Jeg har længe synes at Langenæs Bageriet var det bedste bageri nogensinde, men de seneste gange (Vi snakker faktisk alle de gange jeg har kommet der, siden de åbnede i nye lokaler), er det som om kvaliteten er faldet markant.
  Der er ikke samme venlige betjening mere, det hele er lidt som en fabrik, og det synes jeg også kagernes smag er...
  Jeg synes på ingen måde, at deres kager lever op til deres standard mere... Nogen gange er de helt vildt tørre, andre gange så friske at ens kage er fuldtstændig ødelagt, når man sætter den på bordet derhjemme, fordi man har fået 4-5 kager i samme æske, hvor der ikke var plads til 4-5 kager.
  Jeg synes simpelthen Langenæs er blevet for stort, og jeg savner det lille bageri, hvor der var kærlighed i alt...

  Men når det er sagt, så vil jeg anbefale dig et andet virkelig lækkert Bageri, som hedder "Småkage huset".
  Det er ejet af et ægtepar, som laver alt selv - og det smager fantastisk! Der kan man virkelig se - og smage kærligheden i alt de laver! Så det må du altså prøve! :-)

  //Marie

  SvarSlet
 3. Altså... Jeg må indrømme at jeg også er den "gammeldags type" når det gælder gåsebryst. Sprød butterdej med sveske. Uhmm... Desværre ses det næsten igen steder mere! Ikke engang hos "os". Svesker bliver i dag altid forbundet med "the easy way" til toilettet aka afføringsmiddel... Hvilket er rigtig synd, det smager jo fantastisk! Derudover er det en lækker detalje med marcipanen.

  Nu glæder jeg mig til at se hvad du får ud af dit vaffeljern, eller ved jeg mine 3 stadig dur :)

  SvarSlet
 4. Wauw, sikke en vidunderlig butik! Bare den lå i Frederiksværk ...
  Tusind tak for dine søde ord ovre hos mig, Malou.
  Varme klem!

  SvarSlet
 5. Jaha, det var virkelig godt. Skal vist snart derind igen.

  Nu er det jo også ved at være 20 år siden jeg forlod Herning til fordel for Århus efter et højskoleophold på Ask. Jeg har boet på Grønnegade, Laulundgade og Holstebrovej - på Hammerum Hovedgade og på Nørretorp i Gjellerup.

  Lille verden - hvem ved om vi har fælles bekendte eller ligefrem har truffet hinanden uden at vide det? :-D

  SvarSlet
 6. Lækker tur på bageri - det er godt nok også mange år siden jeg har fået sådan et gåsebryst!
  Sjovt, jeg vidste heller ikke du var fra Herning - jeg har også boet i både Hammerum og Gjellerup, og hele mandens familie bor også i Herning og omegn :-)

  SvarSlet
 7. Trianon i Herning, siger du. Er du oprindeligt fra Herning?

  SvarSlet
 8. Ja, jeg er født i Herning og har boet der af flere omgange siden. Har også slået mine folder i Tjørring, Skibbild,Vildbjerg, Gjellerup og Hammerum :-D

  SvarSlet
 9. Hej Malou, kig lige dette indlæg fra Luxirare ved lejlighed: http://www.bloglovin.com/m/436678/407423264/b/436678/aHR0cCUzQSUyRiUyRmx1eGlyYXJlLmNvbSUyRjQtYW1lcmljYW4tY2xhc3NpY3MtMS1tYWNoaW5lJTJG

  Go' weekend

  Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lotte

   Tusind tak for linket - jeg ELSKER Luxirare, hun er for vild!

   Skal faktisk lege med filodej inden længe, så skal da vist lige prøve noget af det der af ;-)

   Tak, i lige måde.

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...