Jeg lokkede Sabrina fra With Love and Sugar med, så vi kunne spise sammen - og vi ankom spændte og sultne en torsdag, lige efter åbning. Det var et virkelig charmerende biks vi trådte ind i. Kødbyens lidt kliniske hvide fliser, gled i baggrunden i et orgie af pangfarver og decor - uden at det på noget tidspunkt var kitchet. I den ene ende af lokalet, var der muret en farvestrålede bar op, hvor Rasmus Herold slog sig løs med at lave smagfulde drinks med indisk islæt. BollyFood er ikke kun en restaurant, men også en cocktailbar (og der er Happy Hour onsdag til lørdag fra kl. 17-22).
Vi sprang vinmenuen over - og valgte i stedet at nippe cocktails til, efter devisen "overrask os". Ida havde spottet min forkærlighed for gin og åbnede ballet med en Bramble - med gin, citron og brombærlikør. Straks efter fulgte der lidt snacks: sprøde rullede Papadams og spinatblade vendt i pakora-dej, serveret med en myntechutney og en yoghurtdip. En virkelig lovende start. Vi hyggesnakkede og fik mulighed for at kigge os lidt bedre omkring.
Restauranten er et rigtigt hjertebarn, skabt af Babar og Caroline - og man kan mærke deres nærvær i hver en detalje. Overalt er der udsmykket med Carolines egne fotografier, knipset på utallige ture til Barbars hjemby i Pakistan - og det er både familie og venner der smiler ned fra væggene.
Og så var det blevet tid til at tage hul på vore The Thali menu. Først en lille Alloo Tikki, som er en krydret kartoffelkage med sprødt grønt, serveret med en chutney lavet på rødbede og kikærter. En rigtig lille lækkerbisken.
Og så fulgte hovedattraktionen: hovedretten. Thali betyder 'fad' og består af en masse små retter, så man selv kan sammensætte på kryds og tværs. Jeg havde det som et barn der var blevet sluppet løs i en slikbutik!
Der var 4 varme retter. Daal - lavet på hele fem forskellige slags linser med karamelliserede løg i SMØR. Lamb Shorba - oprindelig en suppe, her en intens ret med smørmørt lam og kartofler kogt med i fonden. Chicken Masala - krydret kylling med ingefær, løg og tomat. Og så stedets absolutte kongeret: Butter Chicken - kylling marineret i masala krydderier i 24 timer, serveret i en cremet currysauce med fløde og SMØR.
Det runde fad bød også på en sprød blandet salat med kikærter Chana Chaat og en Alloo Chaat - 'kartoffelsalat'. Der var de lækreste luftige ris (ekstralange basmati ris importeret fra Pakistan), nybagt Naan og en lille Lassi med hindbær og ingefær til at køle munden på.
Hold nu op, det hele var bare SÅ godt. Hver en bid var en oplevelse. Både Sabrina og jeg var helt i en anden verden. Det var sgu ligesom hjemme i Indien. For ikke alene er maden på BollyFood så autentisk og velsmagende at man skulle tro det var løgn - den er ligefrem lavet af en flok indiske kvinder. BollyFood drives nemlig som et socioøkonomisk projekt, der forsøger at få indiske kvinder ud på arbejdsmarkedet. Kvinderene tilbringer deres dage i køkkenet med at lave de forskellige currys, efter opskrifter der er nedarvet igennem generationer (som sagt: det bedste fra husmødrenes køkken). Deres mænd kommer så senere på dagen og servere maden. Sådan et sted kunne vi godt bruge i Århus.
Hovsa, jeg havde nær glemt desserten: en lille creme brulée med kardemomme og passionsfrugt on the side. Det perfekte punktum for middagen!
Konceptet er bare SÅ gennemført. Og de 'indiske' drinks sad også bare lige i skabet.
Cocktails og krydret mad går virkelig godt sammen. Vi fik smagt rigtig mange interessante, med et indisk snert. Tom Collins med agurk og ingefær, en frækkert med Cava og Amarena kirsebær - og en tørstslukker med gin, mynte og Chatreuse.
Men der var dog en cocktail der hævede sig højt over de andre: BollyFoods Negroni. Jeg har aldrig smagt noget lignende. En Negroni består af 3 ting: gin, Campari og rød vermouth. Her var ginnen infuseret med kardemomme og det gav et pift af den anden verden. Jeg er selv lidt en kylling når det kommer til det bitre, så jeg laver min egen Negroni med mest Aperol og kun et par dråber Campari - men her måtte jeg overgive mig fuldstændigt. Den der smag af kardemomme var nærmest magisk - og fik bitterheden til at glide i baggrunden!
Sabrina og jeg fik herefter besøg af Johan, som havde været til et arrangement på Zentropa - og han skulle naturligvis også smage denne nyfortolkede klassiker. Da vi var ramlet ind midt i Happy Hour, blev det nærmest til en helt Negroni-fest på vores lille bord. Og kunne han så lide den? Well, her var hvad han skrev om den på hans Instagram "The best Negroni I've ever had, probably the best drink, I've ever had! Well fucking done!"
Da vi ikke kunne rumme, hverken en dråbe eller en krumme mere, fik vi afregnet og sagt pænt farvel - og på gensyn!
Æh...og der skulle så ikke gå ret længe inden det gensyn.
Søs var lige så begejstret for restauranten, som jeg. Vi var også så heldige at få mulighed for at hilse på Caroline - og få udtrykt vore glæde over maden, stemningen og stedet.
Vi bestilte en omgang Chicken Masala og Butter Chicken - og planen var at dele lidt frem og tilbage. Ha, jeg måtte le. Søs fik allernådigst en enkelt bid af MIN Butter Chicken og så var var det slut. Godt nok var der dømt søsterboble - meeeen. Jeg kunne ha' slikket den boks!
Det var virkelig en rørende billig frokost - 79 kr pr portion. Og se lige de fine bokse med logo, den kommer i.
Uh, det minder mig om at jeg skal slutte af med at fortælle hvorfor jeg tog kontakt til BollyFood ang deres orange ske i første omgang.
Den er så fin! Og jeg skal ha' den tatoveret på min venstre underarm i sort, til efteråret. Og hvorfor så det?
Livet med en kronisk usynlig sygdom er en udfordring. Når jeg skal forklare andre hvad det vil sige at ha' så få kræfter, griber jeg gerne ud efter The Spoon Theory (ske-teorien), som beskriver dagens kræfter som en håndfuld skeer. At stå op koste en ske, at gå i bad koster en til - og så fremdeles. Men hvad gør man hvis man kun har 10 skeer til en helt dag? Det handler om at lære at rationalisere med sine skeer - og gemme en i baglommen til lige netop det der gør en glad.
Jeg har længe gerne villet ha' en ske tatoveret, så jeg kan bære en synlig påmindelse om at jeg er spoonie, blive fastholdt i at jeg dagligt skal økonomisere med mine skeer - og for at ha' en ekstra ske på mig som ingen kan tvinge mig til at bruge eller tage fra mig.
Det kan måske være mærkeligt at lade en restaurants logo tatovere på sin arm - men sådan tænker jeg slet ikke på det. Alle de tegnede skeer jeg har set har bare været forkerte for mig. Men ALT i mig faldt på plads, da jeg først så den her. For mig er det ikke en reklame for BollyFood, men den helt rigtige ske for mig. Den er smuk, ornamenteret og ligesom hjemme i Indien. Det føles helt rigtigt!
Jeg glæder mig til at få den på armen - og til at besøge BollyFood igen næste gang jeg kommer på de kanter.
Og nej: jeg har aldrig været i Indien. Sætningen "det er ligesom hjemme i Indien" har jeg med mig fra min læretid, hvor min chef altid sagde det når der var noget med karry på menuen. Det har jeg taget til mig af flere grunde. Gode minder skal man nemlig samle på.