torsdag den 21. maj 2015

New York #1 - Ted's Montana Grill...

Efter en laaaang og udmattende flyvetur ankom vi til New York i tirsdags kl 18 (midnat, dansk tid). Mindet (og den ubehagelige eftersmag) fra den kummerlige 'mad' vi havde få et serveret ombord skulle jages på flugt - men af hvad? Hvad spiser man som sit første amerikanske måltid? Et par timer efter ankomst, på vej tilbage til hotellet fra den nærmeste AT&T butik (Ja da, mobildata kom naturligvis før mad) faldt vi over Ted's Montana Grill - et bøfhus der serverer både okse og bison. Ja tak!

Restaurantkæden er Ted Turners hjertebarn. Han ville gerne ære det amerikanske ikon: bisonen.

Nøj, det var godt at sidde ned på en blød bænk efter de mange timer i et ukomfortabelt flysæde. Vi havde været så snu at tage melatonin i dagene før rejsen, så vi kunne springe alt hvad der hedder jetlag over. Selv om klokken var 2 om natten i Danmark, havde vi det vitterligt som om den var 20. Jeg fik en flaske Bogle Petite Sirah, som var ganske hæderlig. Det lindrede de ømme nerveender og fik mig til at lande helt.

Vi sprang direkte på et par hovedretter. Det blev til 2 forskellige udskæringer af bison: New York Strip og Ribeye - og så kunne vi dele lidt. Max bestilte fries som sin side.

Jeg valgte sauterede svampe. Den labre Ribeye kom med ben - og var blevet påført en rub af spidskommen og ekspresso.

Det blev også til lidt dampede asparges.

Det var virkelig noget lækkert bisonkød. Mørt og velsmagende. 

Og så kom regningen. Og hermed vores første praktiske erfaring med at give tips.

Det havde vores tjener dog gjort nemt for os, ved at give 3 muligheder i bunden af regningen. Vi valgte at smide $150 - hvilket er godt 1000 kr.

Niveauet er som Jacob's barBQ. Det var bestemt ganske udmærket, men ikke hænderne over hovedet fantastisk. Det var dog et rigtigt godt måltid at lægge ud med.

Og nu kalder byen...

mandag den 18. maj 2015

Start spreading the news...

I'm leaving today. I want to be a part of it, New York, New York...

Så oprandt dagen endelig. Nu rejser jeg 14 dage til New York. Det bliver vildt, crazy og forhåbentligt helt fantastisk.

Det er dog med tungt hjerte at jeg rejser fra mine katte i dag. Jeg ved de er i gode hænder herhjemme hos Pernille mens jeg er væk, men hun skal pludselig kun passe 2 katte og ikke 3.

Iske på hans elskede altan i hans velmagtsdage
Min kære gamle Iske er nemlig blevet meget syg i weekenden og er blevet aflivet her til formiddag. Det var en forfærdelig beslutning at skulle træffe med den ene fod ude af døren. Men han kan ikke mere og hans trivsel er vigtigst. Jeg må sørge over ham når jeg kommer hjem igen.

Så snart Pernille er installeret her hos de 2 tilbageblivende katte, tager Max og jeg toget til København. For at passe lidt på mig og mit helbred, tager vi en overnatning i lufthavnen inden vil flyver til det store udland i morgen ved middagstid. 

Jeg tager en lille computer med - men ved ikke om jeg får blogget eller delt nogle billeder. Men hvis du har lyst til at få et smugkik på alt det spændende jeg oplever og spiser derovre - så kan du følge med lige her på Instagram.

Vinke vinke - pas godt på jer selv og hinanden mens jeg er væk...

mandag den 11. maj 2015

Gin & tonic ispinde...

Der er lige en lille ekstra ting til denne omgang af MadbloggerUdfordringen. Min farve er GRØN og det er blevet til en smuk grøn flan på asparges og ærter allerede. Men det er også blevet til disse ispinde for voksne - som er en forklædt G&T's med melon.

De er grønne, forfriskende og fulde af gin. Sådan en grøn sag kan både bruges som en lille frisk dessert eller gøre lykke en lun eftermiddag på altanen.

Jeg har før lavet ispinde af sodavand, men syntes at de krystalliserer for meget og bliver trælse i konsistensen. Til gengæld har jeg god erfaring med at bruge frugt - som til disse sunde frugt-ispinde. Det lykkedes mig at støve den her opskrift op som jeg kunne læne mig lidt op af. Her får du min version:

300 g netmelon
5 spsk glukosesirup
1 dl gin
2 dl flad tonic
evt korianderblade

Melonen er smuk grøn. Den skal benfries for skræl og kerner - og skæres i mindre stykker.

Og hvordan gør man tonic flad? Jo, ser du: som et uvornt barn. Stik et sugerør i og pust kraftigt et par gange. Det vil fjerne en masse af kulsyren.

Og så skal der blendes. Jeg tester i øjeblikket denne Oster Versa Performance blender, som er en kraftkarl uden lige. Det var meget nærliggende at se hvad den kunne her.

Så jeg blendede melon, sirup, tonic og gin sammen *WROOM WROOM*

Wow, det er altså en ret så kraftig blender. Ud over at få en smuk grøn væske, kom der en masse skum ud af det. Havde det være et industriprodukt var der noget blevet tilsat et anti-skummemiddel.

Det værste skum blev skummet (duh!) af væsken og ispindeformene gjort klar.

Der blev placeret et par korianderblade i hver. Er man den sarte type, kan de erstattes af f.eks mynte, basilikum eller en tynd agurkeskive.

Fyld op (husk ikke at fylde dem helt, for væske udvider sige ved indfrysning), sæt top på og stil dem i fryseren natten over - eller mindst 8 timer. Ting med sprut i fryser langsommere og ikke så hårdt.

Fin, grøn og læskende - men lumsk! Sådan en går lige i benene. Bestemt ikke for børn.

Jeg planlægger at fylde fryseren med et par forskellige varianter. Så kan mine veninder kommer og hygge på altanen med sådan et par stykker.

Disclaimer: blenderen er til test fra Acreto.se

fredag den 8. maj 2015

MadbloggerUdfordringen #8 - Flan på asparges & ærter...

MadbloggerUdfordringens 8. runde handler om farver. Alle de tilmeldte bloggere har fået tildelt en af følgende farver ved lodtrækning: grøn, brun, rød, hvid eller metallic. Du kan se lige her hvem der fik hvad. Jeg fik GRØN og stillede straks et par dogmer op: A) det skulle være en helt grøn ret. B) det skulle være en vegetarret som jeg ikke havde lavet før. C) der skulle indgå asparges - og D) der måtte ikke tilsættes farve.

Det blev til denne sjove asparges/ærte-flan med flødeostecreme. Grøn, forårsagtig og frisk.

En flan er groft sagt en æggestand bagt ved svag varme i vandbad. Jeg spændte bagepapir fast i en springform på 16 cm - og pakkede den grundigt ind i folie på ydersiden.

Den er utrolig simpel at lave og indeholder forbavsende få ingredienser. De 4 vigtigste er asparges, ærter, æg og fløde. Jeg skævede lidt til den her opskrift.

Årets første danske asparges fra Samsø. Velkommen, dejlige grønne stængler - I har været længe ventet!

Den nederste træede del blev snappet af og gemt til fond. Hovederne blev skåret af og gemt til pynt - og stænglerne snittet i mindre stykker.

200 g fine ærter og 150 g asparges. Begge dele blev dampet kort i kogende vand - kun lige længe nok til at aspargesene blev bløde. De kom derefter i koldt vand for at stoppe kogningen, inden de blev dryppet af.

Resten af ingredienserne:

3 æg
2 dl fløde
½ dl vand
Urtesalt
Friskkværnet sort peber
Nyrevet muskatnød

Asparges og ærter blendes *wroom wroom* til en homogen masse. Det blev gjort i den Oster Versa Performance blender jeg tester lige nu. Resten af ingredienserne tilsættes og blendes ca 30 sekunder.

Springformen blev sprayet grundige med fedtspray på indersiden inden den grønne masse blev hældt i. Den blev stillet i et dybt fad som blev fyldt halvt op med kogende vand. Fadet blev forsigtigt sat i ovnen på 160°C i 1 time.

Den er færdig når den begynder ar slippe i kanten og føles fjedrende i midten. Lad den køle lidt af i formen, inden den overføres til et fad. 

Skær forsigtigt rundt i kanten inden ringen løsnes. Brug bagepapiret til at glide den færdige flan over på et fad - og træk det forsigtigt væk. Lad den køle til stuetemperatur.

Og så til flødeostecremen. Den skulle være ret så frisk af citron, som modspil til den sødlige flan. 

En kæmpe håndfuld bredbladet persille, 150 g flødeost, et godt drys urtesalt og revet skal af ¼ citron.

Flødeosten blev blendet med en stavblender sammen med persillen. Den revne citronskal blev rørt i til sidst. For at få den helt rigtige konsistens rørte jeg en smule fløde og lidt Thick & Easy i.

Den færdige flødeostecreme kom i en sprøjtepose, monteret med en stjernetyl - og der blev sat dupper hele vejen rundt forneden og foroven.

Aspargeshovederne blev dampet og duppet helt tørre. De blev flækket på langs og lagt på toppen som pynt.

De sidste små detaljer kom på plads -  og så var der en grøn vegetarret som aldrig set før!

Med en lun kniv var den lige til at skære. Den var perfekt sat i midten.

Cremet og lækker. Server den med en knasende blandet salat og giv godt ristet brød til.

Den er simpelthen så fin grøn. Men farven snyder lidt på billederne - for de er taget under et lysstofrør sent i nat. Det var nemlig der der var lidt kræfter på kontoen til at gå i køkkenet for.

Jeg har lige taget der her billede i  dagslys - og der kan man virkelig se hvor smuk grøn den er indeni. 

Dagens frokost blev en grovbolle med røget skinke, 3 skiver flan og masser af sprøde grøntsager. 

Jeg har en lille ekstra grøn ting i ærmet. En voksen-dessert med sprut. Den får du i et senere indlæg....

Disclaimer: blenderen er til test fra Acreto.se

torsdag den 7. maj 2015

Thai-style nudelret med svin og rejer...

Mange af de smage jeg elsker ved tex-mex, går igen i thaimad: lime, chili, koriander og hvidløg. Og da jeg havde en masse rester på lager efter mit seneste tex-mex fix, lavede jeg denne nudelret med masser af smag og knas:

Grove risnudler med både svin, rejer og masser af sprøde grøntsager + en sur/sød/salt/stærk marinade.

I min lokale Kiwi fandt jeg svinekoteletter, blegselleri, peberfrugter og koriander. Og i skabet, en pakke risnudler med tang - lavet af brune ris.

I fryseren fandt jeg resten af de økologiske rejer. Og i grøntsagsskuffen lime, chili, hvidløg + gulerod og spidskål. Køleskaber bød desuden på sød chilisauce, sriracha og fiskesauce. Og sørme om der ikke også var et ensomt løg tilbage i løgkrukken.

Jeg snittede grøntsagerne i wok-venlige stykker. 

Svinekoteletterne blev skåret igennem på langs og lavet til tynde strimler.

Er man på den glutenfri vogn eller bare ikke magter hvede, er disse nudler af brune ris en rigtig god løsning. De kan fås i flere varianter i div helsekostforretninger. De her skulle kun koge 5 minutter.

Marinaden blev rørt sammen så den kunne trække lidt smag mens resten blev gjort færdigt. 1 stort fed hvidløg blev revet fint og blandet med en rød chili i tynde skiver. Der blev tilsat saften af 1 hel lime, 1 spsk fiskesauce, 2 spsk sød chili og et godt skud sriracha. 

Nudlerne blev kogt og skyllet i koldt vand - og svinekødet stegt hårdt af sammen med løget, i en smule olivenolie. Jeg kom 1 spsk tamari (hvedefri soja) på under stegningen. 

Grøntsagerne fik et godt skud varme på en varm pande inden de fik selskab af rejerne. Da de var varmet igennem, blev nudlerne og kødet tilsat.

Og så var der kun tilbage at vende marinaden i, hakke lidt koriander og åbne en pose salte peanuts.

En passende portion blev anrettet.

Et generøst drys koriander og lidt peanuts - og så var der mad.

Jeg spiste det på tallerkenen + en ekstra lille portion. Og resten blev til en kold frokost dagen efter. Jeg er altså fuldkommen pjattet med den kombination af surt, sødt, salt og stærkt. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

I dag skal jeg lave 2 retter med asparges - en hvid og en grøn. Ja ja, jeg overgiver mig og laver en almindelig tartelet med høns & asparges - men med mit helt personlige twist. Desuden skal jeg lave mit bidrag til den 8. omgang af MadbloggerUdfordringen, hvor jeg ved lodtrækning er blevet tildelt farven grøn