onsdag den 29. april 2015

Hot Oriental - en velkrydret G&T...

Det nærmer sig årsdagen for min seriøse G&T debut - som var ca samtidig med at jeg også begyndte at drikke kaffe. Fra at være noget bittert hejs, blev både gin og tonic pludselig noget der smagte rigtigt godt. Endelig en rigtig voksendrink. Og med den her Opihr har jeg virkelig set lyset - ja, faktisk vil jeg påstå at den alene må være grunden til at det lå i min kort at jeg skulle blive en gin-svøpper. Her er den fantastiske krydrede gin brugt til en endnu mere krydret G&T:

En orientalsk krydret og spicy sag - lidt ligesom hjemme i Indien. Inspirationen er hentet hos Sjønnes Barskab (som jeg har et lille sprut-crush på) der her hos Gastromand har skrevet om sit møde med den famøse gin.

For med ikke mere end 6 forskellige tonics på lager, var det vigtigt at vælge den rette. Sjønne sagde 1724 - så den hoppede jeg også på.

Der skulle rød chili til. Det er godt nok en drink med smag af Indien - med den skulle serveres til spicy tex-mex mad. Igen, et forslag fra Sjønne - tak!

Det er første gang nogensinde jeg har købt en flaske sprut, fordi jeg syntes flasken var pæn. Da jeg greb den på hylden ude i Inco (202 kr + moms) vidste jeg ingenting om den - men den flaske og etiket gjorde at jeg bare måtte eje den.

Selv proppen er smuk.

Jeg tog et lille sip af den helt ren. WOW! Sikke en smag. Kardemomme, spidskommen, koriander og peber med mere - og næsten ingen enebær. Der skulle dog tilføjes en smule mere smag her: appelsin, chili, kanel og lang peber.

Til 2 drinks skal bruges 12 cl gin. De blev målt af og trak med 2 x lang peber i en times tid.

Da drinken skulle mixes gjorde jeg først glasset klart. Det blev fyldt halvt op med is (hentet på Mc Donalds - ja, de sælger en helt sæk glasklare isterninger til 40 kr) og fik selskab af en bred appelsinskræl (lavet med tyndskræller), en kanelstang og den ene lange peber. Den røde chili fik 10 prik igennem med en kødnål, så de i alt 20 huller kunne lade varmen langsomt sive ud. 

Der blev tilsat 6 cl af den smagssatte gin - og fyldt op med 1729 tonic.

Den krydrede, men stadig forfriskende sag passede perfekt til mine vaflede gorditas med chipotlerejer. Jeg lavede en til - og lod den samme chili blive i.

Senere på aftenen lavede jeg en alm G&T med appelsinskal, Ophir og Gents. Nøj, jeg er totalt forlibt i den gin. Det varer vist ikke længe før jeg skal ha' snablen i den igen...




tirsdag den 28. april 2015

Vaflede gorditas med chipotlerejer...

Så står den på tex-mex de næste par dage. Jeg lægger ud med at kombinere 2 forskellige opskrifter: tacos med chipotlerejer + gorditas med kylling BBQ-style.

Det blev til disse lækre majsvafler toppet med marineret spidskål, chipotlerejer, avocado og masser af frisk koriander. 

Opskrifterne er hentet i Louisa Lorangs nye kogebog Mit cowgirl-køkken (udkommer d. 30/4) - som er blevet til efter en rundrejse med familien i Texas sidste sommer. Den er sprængfyldt med saftspændte og indbydende ting - og jeg har lyst til at lave det hele...på en gang! Der er smæk på smagen og knald på farverne.

Som sagt valgte jeg at lave et mash-up af to opskrifter. Det blev derfor til ene af opskrifternes fyld - med den anden opskrifts bund og topping. Bunden først. Det skulle være små tykke majspandekager kaldet gorditas.   

Dejen er vildt simpel og indeholder kun 5 ting.

2½ dl majsmel
1 æg
1-1½ dl vand
1 tsk bagepulver
salt (her urtesalt)

Alle ingredienserne piskes tik en tyk dej. Jeg brugte kun ca 1 dl vand. Dejen kan nu steges på panden, i varm olie, til små tykke pandekager (8-10 stk).

Jeg valgte dog i stedet at bage 6 små vafler i mit Snack Collection jern. Det er nemmere og kræver ikke så meget fedtstof.

Til tacos med chipotlerejer hører en omgang marineret kål. Det er ½ fintsnittet spidskål, vendt i en marinade af 2 spsk mayonnaise, 2 spsk skyr (originalt tyk yoghurt), ¼ dl limesaft, ½ tsk sukker og salt.

Dressingen piskes sammen og vendes i kålen. Jeg kom kun lige nok dressing i til at binde det sammen og gemte resten til at komme ovenpå til sidst. 

Rejerne kan enten være store grønlandske rejer eller de her store basser. 

De optøede rejer duppes helt tørre og steges hårdt i lidt olivenolie - og tilsættes lidt chipotle salsa (blendet chipotle i adopesauce) + limesaft og salt.

Toppingen, der var hentet fra gorditas med kylling BBQ-style, består bla af avocado i tern. Et godt trick er at skære den i tern i skallen sådan her - så kan man lige grave indmaden ud med en ske bagefter og man slipper for at stå med den fedtede avocado på et skærebræt.

Den marinerede spidskål, resten af dressingen, lime i både, avocado i tern, hakket rødløg, rød chili i tynde skiver og grofthakket frisk koriander. Og så var det tid til at anrette.

De lune gorditas-vafler i bunden.

De blev toppet op med marineret spidskål og chipotlerejer.

Avocado og rødløg kom på.

Og derefter ekstra dressing, masser af koriander og chili. Og så var der mad.

En tex-mex bastard uden lige.

Der blev serveret limebåde til - og en ret så fremragende krydret G&T. Og den får du opskriften på i det næste indlæg...

torsdag den 23. april 2015

2 x sliders: BBQ-gris og mini-cheeseburgere...

Aww, dikke dik - er de ikke søde de små sliders? Jeg er vilde med størrelsen - og muligheden for at servere flere slags fyld på en gang.

Langtidssimret BBQ-gris eller mini-cheeseburgere med cheddar og bacon? - det gode er at man ikke behøver at vælge.

Bollerne faldt jeg helt tilfældigt over i Rema 1000 i går. Jeg anede ikke de fandtes på det danske marked. Jeg hapsede straks et par pakker. Der er 12 boller af 25 g i en pakke. (og nej, det er ikke reklame)

Først lavede jeg BBQ-gris. Det blev lavet af 2 økologiske svinemørbrader som jeg havde glemt/gemt i fryseren - og som i bedste Stop Spild Af Mad stil skulle bruge nu eller smides ud. Det skal lige siges at jeg kun valgte at bruge det fordi det var mørbrad, som er magert - fedt svinekød vil smage harsk efter 2 år på frost.

Grisen fik fjernet et par frysebrændte pletter, fedt og sener - og blev skåret i halve. Alle stykkerne kom i min Crock-Pot og fik lov til at simre på low i 5 timer druknet i resterne af den her BBQ-sauce. Derefter blev grisen fisket op - og saucen siet + kogt lidt ind.

Grisen blev derefter hevet og hakket i små bidder - og vendt i den indkogte sauce. 

Og så til cheeseburgerne: 

Det blev til en pakke med 400 g hakket oksekød og en pakke bacon.

Og cheddar. Faldt over den her i Netto.

Oksekødet blev vejet af i 8 portioner af 50 g og formet til små bøffer. Det er en god ide at lave dem ret flade, for de trækker sig meget sammen under stegningen.

Baconen blev stegt og kølet af. Osten blev skåret i skiver. Og så manglede der kun sennep, ketchup, syltede agurker og løg. Bøfferne blev krydret med friskkværnet sort peber og urtesalt - og stegt i en blanding af olivenolie og SMØR. Det sidste minut blev de dækket med lidt cheddar.

Bollerne er bagt sammen - som en six pack. Jeg besluttede mig for at lade dem blive sammen i første omgang. De blev varmet ca 2 minutter på hver side på en brødrister og skåret igennem - hvilket var nemt, da de var forskåret.

Wow, det var godt nok nogle tørre boller - så jeg var glad for at der skulle godt med væde i. Til cheeseburgerne kom der først en god klat ketchup i bunden.

3 små ostebøffer blev lagt på og der blev fyldt op med BBQ-gris i den anden række.

De fik begge skiver af syltet agurk - og cheeseburgerne lidt sennep.

Begge sider fik en omgang løgringe - og burgerne bacon. 

Toppen på - og så var der en six pack sliders klar.

Så kunne man plukke dem efterhånden som de skulle spises.

Det er en god ide lige at stikke en tandstik i så der er lidt mere hold på sagerne.

Ikke en spor tosset måde at spise junkfood på. Jeg spiste alle 6 til frokost + aftensmad.

3 af bøfferne og en del af grisen er smidt i fryseren sammen med en pakke boller. Så kan Pernille Kattepasser få en omgang sliders mens jeg er i New York. Resten af grisen skal jeg ha' med til sammeskudsspisning i aften.

Og de sidste 2 bøffer?

De blev sammen med 2 boller og lidt cheddar til vaflede cheeseburger sliders. Will It Waffle? Oh yes!

Og nu må jeg hellere få pakket den madpakke der skal med i aften...

onsdag den 22. april 2015

Sparerib-sandwich...

Rester af spareribs kan blive til det lækreste sandwichfyld. Så vidt jeg husker kunne man ligefrem få en rib-sandwich på Memphis Roadhouse en overgang. Det er kraftig kost - men...åh...så godt!

Serveret på 'hvidt brød' og med en god øl til - så er der ikke et øje tørt.

Det er meget sjældent jeg har brød på lager. Men jeg har en rigtig nem måde hurtigt at trylle det frem på: jeg bager bare disse majsvafler (dog uden sukker) og bruger dem som brød. Her har jeg tilsat 1 stor spsk chiafrø til dejen. Fyldet skulle bestå af single ribs, BBQ-sauce, løg og syltede agurker.

Kødet blev pillet af benene og plukket i mindre stykker. Det blev vendt med en passende mængde BBQ-sauce og varmet igennem.

Det varmede smovs blev toppet godt op på en 'skive brød'.

Lange skiver syltet agurk og masser af løgringe kom ovenpå.

Og så toppen på.

For nemheds skyld stak jeg et par grillspyd i og skar sandwichen over diagonalt. Og så var den lige til at gå til.

Jeg er allerede ved at lave en ny omgang gris med BBQ. For der var jo meget af den dejlige sauce tilbage.

Jeg har fundet disse 2 økologiske grissebasser nederst i en af skufferne i min skabsfryser. Det er tydeligvis ikke den skuffe jeg kigger mest i, for de er helt fra 2013. I bedste Stop Spild Af Mad stil var det med at få dem brugt inden de gik til. Den ene havde fået et par frysebrændte pletter som jeg blot skar af - og nu simrer de på low i min Crock-Pot.