lørdag den 31. maj 2014

Vandmelonsalat i egen skål...

I ugens kasse var der en lille vandmelon. Den måtte jeg straks forvandle til en lækker salat. Jeg er fuldkommen pjattet med den friske sommersalat hvor sødt, salt og syrligt går op i en højere enhed. Og så kunne jeg ikke lige nære mig for at lave en skål ud af selve melonen. Den blev dog ikke så raffineret som den sidste år, for det kniber med arm- og fingerkræfterne i tiden.

Den liflige salat i den hjemmelavede skål. Fint, ikke? Man kan kan også snitte en kurv af melonen og servere salaten i. Se bare her.

Jeg lagde ud med at markere hvor kanten skulle skæres med fine buer - og lavede runde markeringer med et jern til at stikke kernehus ud med.

Tuschstregen skulle skæres helt væk og det yderste tynde grønne lag, i de runde cirkler, skrælles af.

Først skar jeg toppen af, et par centimeter over tuschstregerne. Finmotorikken tillod på ingen måde de fine buer - og efter et mindre tantrum lod jeg mig tage til takke (pun intended) med nogle nemmere takker.

Det gik ok med at skrælle de små cirkler fri for skal.

For at få lidt ekstra mønster på skålen lavede jeg en række striber med et kannalerjern.

Frugtkødet blev skåret fri og fisket op. Og så var salatskålen færdig. Og så til selve salaten:

Melonen blev skåret i mundrette stykker.

Det blev en super simpel salat. Ud over melon, bestod den af agurk, forårsløg, feta og karse. Flasken bagerst er min hjemmelavede hyldeblomsteddike. Den er et must til vandmelonsalat.

½ agurk blev skrællet, befriet for kerner og skåret i små tern. 3 små forårsløg blev snittet fint og halvdelen af karsen klippet tæt.

Jeg smagte på fetaen for at vurdere hvor meget salt salaten kunne trække. Den fik en passende mængde + et godt skud friskkværnet sort peber. Der blev dryppet lidt god økologisk olivenolie over og en god sjat hyldeblomsteddike. Der skal en del syre til at balancere sødmen fra den modne melon. Den færdige salat blev anrettet i den udhulede melonskål.

Salaten blev stillet på køl til den skulle serveres. 

Den blev dog taget ud ca 20 min før så den lige kunne smide den værste køleskabskulde af sig.

Salaten var en af tre, der blev serveret til nogle helt fantastiske grillpølser, fredag til frokost. Jeg havde Max på besøg og havde lovet at lave mad. Den anden salat var en kartoffelsalat med rygeost, rødløg og dild - og den tredje var lidt iceberg med rå majs og blå birkes. 

Ikke en spor tosset frokost. Du får opskriften på kartoffelsalaten i det næste indlæg - og jeg løfter sløret for hvor du kan få fat i de delikate pølser. 

--------------------------------------------------------------------

Efter frokost fik vi en lur inden vi hoppede på cyklerne og kørte ind til byen. Jeg havde virkelig brug for at få brugt mine ben og få dannet ledvæske i mine knæ. Destinationen var Cinemaxx og X-Men: Days of Future Past.

Ak ja, en bette beskeden *host* bøtte popcorn til deling og et fingerbøl sodavand blev det til + en pose slik - det var vel spisedag!

På vejen hjem tog vi et smut om Marselisborg Lystbådehavn, for jeg havde hørt så meget godt om Ishuset derude. Det er hjemmelavet is på bla økologisk sødmælk. Dagens varianter skrives på en tavle. Og så var det bare om at bestemme sig.

Jeg begrænsede mig til en ganske lille vaffel med blot 3 kugler: lakrids, amarena (kirsebær) og peanutbutter + guf. Ja tak - så har jeg skaffet mig en ny afhængighed på halsen. Resten af sommeren kommer jeg vist til at cykle i pendulfart mellem Grøfthøj og Tangkrogen på alle mine spisedage.

Resten af weekenden kommer til at foregå fastende og på langs. Det er stadig meget mere 'frisk' der skal samles. 

fredag den 30. maj 2014

Jordbærkage a'la Klidfaster...

Så er jordbærsæsonen skudt i gang - og så skal der endelig laves jordbærkage. Denne noget sundere opskrift lavede jeg i går hvor jeg fastede, så den skulle i teorien udgives her i stedet for. Men den kommer på her alligevel, for der er sikkert andre end fastefolk der har lyst til sund(ere) kage. Den er ikke helt sukkerfri (men der er under 10 g sukker pr kage), men helt uden mel. Smagen er dog helt i top og der er virkelig kælet for detaljerne:

Den indeholder alle de elementer en rigtig jordbærkage skal: mazarinbund, mørk chokolade, creme, jordbær og 'gelé'. Jeg lavede 2 forskellige - en med et enkelt lag jordbær og denne hvor der ligner en udsprungen rose. Det må jo godt være lidt festligt.

Først mazarinbunden - som i det her tilfælde er en vaffel. Den er lavet som en kombination af sundwich og bananvafler - men tilsat marcipan. Og ja, der er bønner i for ekstra protein og fiber. Er man ikke til den slags kan man bare bruge mere æg og marcipan. Opskriften er til 2 stk.

Butter beans (25 g), marcipan (30 g), banan (50 g), 1 æg (50 g), kokosfibermel (10 g), ½ tsk bagepulver og 2 tsk loppefrøskaller.

Riv marcipanen og blend den *wroom wroom* med bønner, banan og ½ dl vand. Tilsæt ægget og blend yderlig 5 sek. Pisk de øvrige ingredienser i og lad dejen hvile i ca 5 minutter. Bag den til 2 vafler i et varmt jern, sprøjtet grundigt med fedtspray.

De færdige vafler afkøles og trimmes i kanten med en saks. Jeg smeltede 30 g mørk chokolade (70 % kakao) og penslede vaflerne med. Der var meget tilbage, så jeg har valgt at regne med 10 g pr vaffel.

Og så til cremen. Normalt er det en kagecreme, vendt med flødeskum, man bruger til jordbærkage. Jeg valgte dog at lave en laber sag af flødeost og skyr - som hver i sær bidrager med fedme, sødme og syrlighed. Cremen er sødet med Suvida, som er et naturligt sødemiddel uden kulhydrater eller kalorier.

Flødeost (50 g), skyr (60 g), 1 tsk Suvida Flordrys, lidt vaniljepulver fra Mill & Mortar og citronskal fra ¼ økologisk citron.

Cremen piskes sammen, deles i 2 portioner og sprøjtes ud på vaflerne. 

Smukke, dejlige jordbær. Sommerens naturlige slik. Jeg skyllede 250 g, skar bunden af og skar ca 3 skiver på højkant af hver bær. Alle resterne blev blendede og siet.

Den siede jordbærpuré blev lavet til 'gelé' med et lillebitte drys Thick & Easy som giver en blød og lækker konsistens - og så ikke løber når det pensles på. Det er ikke nødvendigt at tilsætte det, man kan sagtens bruge de blendede bær i sig selv.

Jeg beregnede 100 g bær pr kage. Du kan se konsistensen på jordbærpuréen er blevet tyk og fin.

Til den simpel udgave blev jordbærskiverne blot lagt på i rækker.

Og penslet med 'gelé' - det giver sådan en flot overflade. 

Til den anden, lagde jeg 'kronblade' af jordbær udefra og ind. De inderst blev skåret lidt til så de passede.

De er vinklet let opad så de giver en fin 3D effekt. Også den blev penslet med 'gelé'.

Ih, du godeste. At kunne spise sådan en dejlig kage på en fastedag var fantastisk. Den landede på 344 kcal. Det var det eneste jeg fik, men er man mere sulten er der jo godt 150 kcal til en salat eller suppe. Af hensyn til fastefolket kommer der en udregning med.

Kcal-regnskab:

25 g butter beans = 28
50 g banan = 48
30 g marcipan = 144
50 g æg = 72
10 g kokosfibermel = 32

I alt: 324 kcal (162 kcal pr vaffel) - "Gratis": ½ dl vand, bagepulver og loppefrøskaller.

50 g flødeost = 125
60 g skyr = 39

I alt: 164 kcal (82 kcal pr kage) - "Gratis": vanilje, sødestof og citronskal.

20 g mørk chokolade = 120 kcal (60 kcal pr kage)

200 g jordbær = 80 kcal (40 kcal pr kage).

I alt pr kage: 344 kcal.

Jeg vælger ikke at regne 'geléen' med, da der er et lille tab af kcal til skåle og sprøjtepose. Man kan ikke få det hele med.

God weekend til alle der kommer her forbi...

torsdag den 29. maj 2014

Torskerognsdip med sprøde snacks...

Det har været en uge med meget få kræfter, så derfor har min kost mest bestået af små kolde måltider og snacks. En aften kravlede jeg ud i køkkenet og lavede denne dejlige dip for at få både protein og fedt indenbords. En dip på fisk? Jaha - det er herrelækkert. 

Jeg havde ikke nogle friske grøntsager i huset, men et godt udvalg af sprøde snack i div skabe. Så selv om det ikke er noget jeg gør så meget i på 5:2, tænkte jeg pyt - let there be carbs!

1 dåse torskerogn, 1 spsk mayo, 3 spsk skyr, lidt syltet rød peber, kapers og fintsnittet purløg. Skyren kan erstattes af andre mælkeprodukter, feta eller rygeost. Ønskes der ekstra protein, så smid en håndfuld hvide bønner i. 

Brug så meget syltet rød peber som du har lyst til. Det bidrager både med sødme og syre. Blend det sammen med torskerogn, mayo og skyr *wroom wroom* til en homogen masse.

Dippen kan sagtens spises som den er her. Smag til med salt og peber. Skal der kapers i, så spar på saltet.

De drænede kapers blev hakket groft og tilsat sammen med næsten alt det snittede purløg - gem lidt til pynt.

Dejlig dip. Lige til at gå om bord i.

Spis den til snacks som her, chips eller rå grøntsagsstænger. Dippen kan også med stor succes bruges som fyld i en sandwich (brug lidt mindre skyr) eller som dressing på en pastasalat.

--------------------------------------------------------------------

Resten af ugen har den primært stået på håndmadder. Og der er 3 klassikere jeg bliver ved med at vende tilbage til:

Matjesfilet med mayo, rødløg og kapers. Jo, der står mayo. Det spiser jeg også gerne på alm marinerede sild. For mig handler det om at snige sundt fedt ind alle steder. Vidste du at en voksen kvinde har brug for 60 g sundt fedt om dagen?

Økologisk hvidløgsspegepølse med remo, hjemmelavede ristede løg og karse - alternativt med sky og rå løg.

Dyrlægens Natmad - leverpostej fra Hanegal, saltkød, sky, løg og et kapersbær. Det er bare kræs!

Snu som jeg er, laver jeg gerne 6 stk. Så kan jeg spise dem jeg kan og gemme resten til frokost dagen efter. Og ja, det er nødvendigt at lave så sirlige madder når man er helt drænet for energi og skal spise alene - for jeg bliver glad af smuk mad og elsker at gøre lidt ud af det også til mig selv.

I dag skal jeg dog lave rigtig dejlig varm mad. Vejret er godt og Max er på besøg - så jeg tror der skal grilles på altanen. God Kristi himmelfartsdag til alle der kommer her forbi...

tirsdag den 27. maj 2014

2 grillede salater + en frugtsalat med feta...

Tilbehøret til min langtidsstegt dyrekølle med baconflet var bla disse 3 spændende blandede salater: 

Salaterne var ikke planlagt på forhånd, men lavet ud fra konceptet "hvad der er med i ugens kasse + ekstra". Først da de ankom, og jeg fik et overblik over hvad der var med, købte jeg et par småting som supplement: feta, karse og koriander.

Der var en ananas og 4 kiwifrugter med i kassen. Det gav mig lyst til at lave en sød-syrlig salat med frugt og feta. Du kan se en video lige her der viser hvordan man nemt kan klargøre en ananas.

Det er den udskårne ananas i skiver der ligger i den nederst bøtte bagerst i midten. Snu som jeg var klargjorde jeg nemlig det meste af middagen og salaterne om formiddagen, så jeg ikke skulle stress og kunne hygge om mine gæster når de kom. Det kaldes 'at bakke op' og er virkelig en god ting at lære sig selv. Jeg gør alt klart i gennemsigtige condi-bøtter for at få et hurtigt overblik. Der er asparges i posen. De er 'knækket på rette sted' og marineret i en smule olivenolie.

Da det blev tid til at 'samle' salaterne var det ganske nemt. Min lille gasgrill blev tændt og fade blev fundet frem. Først lavede jeg den salat der ikke krævede tilberedning. 2 små hoveder hjertesalat blev skåret i grove strimler og toppet med ananas og kiwi i tern. Der blev dryppet æblecidereddike og olivenolie over + et drys salt og friskkværnet peber.

200 g groft smuldret feta blev fordelt ovenpå - og til sidst fik den færdige salat et lille drys frysetørrede hindbær. Det er måske lidt et stretch at kalde den en 'frugtsalat' men den er frisk, frugtig, syrlig og salt - en rigtig sommerfrisker.

Salat nr 2 var super simpel: grillede asparges med tomater og karse. De fine økologiske asparges fik et par minutter på den varme grill - og blev kølet ned. En god portion små tomater blev skåret i mundrette stykker, vendt med olivenolie, hvidvinseddike, salt, peber og en masse friskklippet karse - og lagt tilrette på de afkølede asparges.

Den sidste salat havde også været en tur omkring grillen. Her var det 2 squash i skiver der havde fået et par minutter på hver side. Efter afkøling blev de vendt med 1 rød peberfrugt i tynde strimler, et bundt fintsnittede forårsløg og et helt bundt grofthakket koriander. Lidt olivenolie, hvidvinseddike, flagesalt og friskkværnet peber til slut.

Det endte med at blive en rigtig fint sammensat middag med den langtidsstegte dyrekølle, den karamelliserede gulerodspuré og de 3 salater.

---------------------------------------------------------- 

Der blev spist godt til af salaterne - men alligevel blev der lidt til rest. Og i bedste Stop Spild Af Mad stil skulle de bruges inden jeg skulle til København og høre Tori Amos. Jeg besluttede mig derfor at lave en god frokost ud af resterne.

Fra ugens fiskekasse tog jeg 2 stykker laks og pakkede ind i den pakke bacon der var blevet til overs da jeg flettede bacon til køllen. Fisken blev bagt i ovnen på 225°C til baconen var sprød - ca 20-25 min.

Resterne fra de 3 salater blev blandet i en tallerken. Laksen blev skåret i grove stykker og lagt ovenpå. Til sidst fik hele herligheden et dryp ekstra hvid balsamico og et drys ristede blandede frø og kerner. Pragtfuld frokost med masser af smag og sundt fedt. Og så fik jeg sørme brugt alle min rester - og det gjorde mig både mæt og glad.

Jeg kan varmt anbefale at bruge søde frugter i salte salater. Vandmelonsalat kender alle jo efterhånden. Men prøv også: mango og agurk + rødløg og dild samt fersken og hindbær + spinat og feta. Eller hvad med æble, fennikel og granatæblekerner?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...