mandag den 23. december 2013

Lakridsrødkål version 2.0...

Undskyld, nu har jeg igen gramset på din gamle jul. Og ja, jeg bør vist efterhånden overveje et medlemskab til AL (Anonyme Lakridsmisbrugere). Det er før blevet til en rødkål med lakrids - men her får du en ny og tweaket udgave: 

En rødkål med personlighed og kant - perfekt til at holde den fede julemad i skak.

Rødkålen starter uskyldigt nok ud med en god portion fintsnittet kål og 1 rødløg i tynde skiver.

Og så kommer det frække - for den laves med både den søde og den salte sirup fra Johan Bülow. For at spille på de mørke lakridsnoter er der tilsat allehånde, nelliker og stjerneanis.

Krydderierne kommes enten i en spiceball eller i et tefilter som her.

1 lille eller ½ stort rødkålshoved
1 rødløg
1 spsk olie
1 dl sød sirup
½ dl salt sirup
2 dl lagereddike
7 stk hel allehånde
7 stk nelliker
2 stk stjerneanis
Salt/peber

Sauter kål og løg i olien uden at det tager farve. Tilsæt de 2 slags sirup, eddike og krydderier. Skru ned for kålen og lad den simre ved svag varme i en lille times tid. Der må gerne være lidt bid tilbage. Smag til med salt og peber. Lad kålen dryppe af i en sigte. Kog lagen ind til en tynd sirup med 1 dl brun farin og vend den i den afkølede kål.

Sort som natten kommer den snigende og losser dig i smagsløgene. Indrømmet, det er ikke en kål for alle - men lakridselskere fra nær og fjern vil med garanti falde i svime over den.

Og nu må jeg da vist hellere komme i køkkenet og få confiteret de svinekæber der skal på bordet i morgen aften. Uhm, smørmør gris i andefedt - det er det bedste fra begge verdner.

Jeg ønsker en god lillejuleaften til alle der kommer her forbi...  

10 kommentarer:

  1. Uhm, de lyder godt nok lækre de svinekæber og spændende og anderledes kål :-)

    God jul

    Lena

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak - jeg følte for at lave noget helt anderledes i år :-)

      Også god jul til dig.

      Slet
    2. Og i min optik er julen netop der, hvor man skal gøre lige det man har lyst til, og ikke forcere noget man ikke har lyst til…

      Lena

      Slet
    3. Jeg kunne ikke være mere enig :-)

      Slet
  2. Du må hjertens gerne røre ved min gamle jul, traditionel julemad siger mig ingenting. Så kom gerne med nye tiltag :D

    Den rødkål ligner et frækt pust til julebordet, super lækker og anderledes kombination :D

    Go jul :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Phew, heldigt nok. Jeg elsker også at pille ved det - det andet har man jo fået så mange gange før. Det vil jeg gøre :-)

      Tusind tak, den skærer godt igennem. Gløder mig til at sætte den på bordet i aften :-)

      Også god jul til dig.

      Slet
  3. Det lyder spændende! Jeg har ikke prøvet med lakrids, og i morgen bliver nok heller ikke den dag, hvor jeg skal prøve det, for jeg tror, svigerfamilien forventer en mere traditionel udgave. Nu må vi se, om jeg kan overholde det... bare sådan nogenlunde ;-)

    Rigtig glædelig jul, kære kukært ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, sidste gang jeg lavede den kaldte du den for dødsmetal-rødkål :-D

      Pøj pøj, med ikke at skeje for meget ud - jeg ved at du nok skal få sneget et lille listigt twist ind ;-)

      Også rigtig glædelig jul til dig, kære piskehaps :-)

      Slet
    2. He, jeg er så vittig ;-) Men så passer det jo godt til jer to! :-D
      Og ja, om lidt går jeg ud og gør sære ting ved rødkålen - den skal jo også mærke, at det er jul! (...)

      Slet
  4. Ej hvor lækkert. Jeg er sikker på, at det smager fantastisk lækkert!

    Må du få verdens rareste jul!

    kher Marian

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!