mandag den 25. november 2013

Den perfekte peberkagedej - til huse og småkager...

Hvad enten man skal bygge huse eller bage småkager af peberkage - så kræver det den perfekte dej. Da jeg for 4 år siden bagte mit første hus, fandt jeg er fantastisk god opskrift på nettet. I årene der er gået har jeg igen og igen søgt tilbage til den. Men i år indtraf katastrofen - opskriften er blevet fjernet fra sin originale placering så alle mine links ender blindt. Redigeret d. 26/11: Har netop fået mail fra Familie Journalen: opskriften findes stadig lige her.


Tænk hvis det var slut med de små peberkagemænd? *Gys* Heldigvis havde jeg skrevet opskriften ned på papir - så her kommer den:

125 g SMØR
200 g sirup
150 g brun farin
1 tsk st. sort peber
1 tsk st. ingefær
1 tsk st. kardemomme
3 tsk st. kanel
2 tsk natron
1 æg
500 g mel

Evt ekstra: 1 tsk st. nelliker + ditto allehånde.

Sæt en mellemstor gryde over. Smelt SMØR, sirup og farin. Tag gryden af varmen og rør krydderier + natron i. Lad massen køle lidt og rør derefter æg + mel i til det er en glat dej. Dejen lægges på køl i mindst 4 timer før den rulles ud og bages.

Dejen bages ved 180°C fra 5 minutter og op til 10 minutter - alt afhængig af om det er småkager eller større flader til peberkagehuse.

Kan du ikke tåle gluten eller sukker? Så er der en knaldgod opskrift på peberkage uden lige her.

Her er Anne i gang med at rulle ud. Dejen er meget nemt at ha' med at gøre. Og har man en skabelon klar på forhånd kan man lave følgende kreationer:

Et outhouse som det Anne lavede til Memphis Roadhouse. (Jeg var teknisk konsulent på det).

Min første peberkagehus fra 2009.

Huset fra 2010 - hvor den ikke fik for lidt med sprøjteposen.

Det lidt mere enkle hus fra 2011.


Dejen er som sagt meget nem at arbejde med og krydringen kan jo justeres op og ned efter behag. Hvis man vil bage et hus som ikke skal spises, men blot pynte, kan man med fordel give den gas med krydderierne. Ikke alene dufter huset dejligt - de konserverer også og forhindre mugdannelse.

Jeg vil gå ud og lave min dej nu, så den er klar når kræfterne melder sig. I år skal jeg ikke lavet et hus, men en helt anden kreation. Er spændt på om min ide holder i praksis. Skal du lave noget af peberkage i år?


36 kommentarer:

  1. Hej Malou.
    Jeg skal lave mit første peberkagehus i år. Håber, det bliver fint.
    Derudover skal jeg vist også prøve at lave et 3D rensdyr med kane samt selvfølgelig stikke en masse småkager ud sammen med ungerne.
    Det var dejligt, du havde opskriften. Jeg var nemlig allerede blevet henvist til den nedlagte side flere gange.
    Hvor længe kan dejen holde sig ubagt i køleren, når der er æg i?
    Hvis ikke vi støder på hinanden i Kvickly eller andre steder, må du have en god jul.
    Vh
    Tenna

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Tenna
      Ih, jeg er sikker på at med dine konditorevner at du kan lave et hus i verdensklasse. Hvor lyder det spændende. Pøj pøj med projekterne.
      Ja, du kan tro det er væltet ind med forespørgsler på opskriften her de sidste dage - så jeg blev nødt til at få den lagt ud i en fart.
      Dejen kan holde sig mindst 2 uger på køl.
      Tak, i lige måde :-)
      Vh
      Malou

      Slet
  2. Jeg vil prøve din peberkage dej til et hus:-) har aldrig prøvet at lave peberkage huse før så det bliver lidt spændende. Sender et billede når det er færdigt:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt, håber du kan lide at arbejde med dejen :-)

      Pøj pøj, men projektet. Ja, tak - du må meget gerne sende et billede af det færdige hus :-)

      Slet
  3. Det er altså de fineste små huse... lige til at flytte ind i :-)

    Jeps... noget jeg egentlig skulle lave sidste år, men der gik lidt ged (!) i den... stay tuned, det kommer snart på bloggen!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak. Gad godt bo i et peberkagehus :-)

      UHHH, en 3-D ged af peberkage....den gløder jeg mig til at se :-)

      Slet
  4. Bages hvor længe og ved hvilken temperatur? :)

    SvarSlet
  5. åh ja, der skal som sædvanlig laves peberkagehuse.. jeg har bagt 5 stk -vi mangler bare at samle og dekorere (alle 4 unger og et til mig :) )
    Jeg ved at det du får lavet bliver super -og jeg glæder mig meget til at se det :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Orv, fedt - så er det jo en helt lille landsby :-)

      Tak, det håber jeg også at det bliver. Det er altid spændende at se hvad der sker :-)

      Slet
  6. Jeg arbejder på en skabelon til nogle små huse jeg en gang så. De har en dør i begge ender, så de lige kan sidde på kanten af et krus glögg.
    Tak for opskriften, må hellere få den skrevet ned selv, så ikke den forsvinder igen :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Dem har jeg set, de er super søde :-)

      Ja, skriv den endelig ned.

      Slet
  7. Uh ja, peberkager er min yndlingsjulesmåkage, så jeg skal helt sikkert bage dem i år igen! :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Også min :-)

      Herligt. Hvilken opskrift bruger du? *nysgerrig*

      Slet
  8. Ååh, de er bare så fine! Jeg elsker elsker elsker peberkagehuse :D

    - Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak :-)

      Skal du ikke selv lavet et så?

      Slet
  9. Jeg er ikke så vild med peberkager. Så der bliver ikke lavet noget peberkagehus her. Men jeg nyder virkelig at følge med i dine kreationer, de er helt vildt flotte! Er spændt på hvad du laver i år, nu hvor du vil lave noget andet end et peberkagehus

    SvarSlet
    Svar
    1. Du kan jo sagtens bage huset for blot at nyde duften. Jeg spiser ikke mit ;-)

      Tusind tak. Jeg skal lave en 'lyskilde' i år - og regner med at gå i gang i morgen aften.

      Slet
  10. Hvor er det nogle flotte peberkagehuse. Man får helt lyst til at forsøge sig ud i kunsten, selv :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak :-)

      Go for it - det er både sjovt og en dejlig ting at ha' her til jul ;-)

      Slet
  11. Hej Malou
    Ved du hvorfor denne opskrift bruger natron og ikke potaske som så mange andre opskrifter til brunkager? Får du altid dine huse sprøde og stabile eller kan de blive bløde i det?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej

      Nej, det aner jeg ikke en pind om. Ja, de bliver sprøde, hårde og helt fantastiske :-)

      Slet
  12. Hvor længe kan huset mon stå inden det bliver kedeligt?? Altså hvis det skal spises. Slurp.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan sagtens stå op til 1 måned. Krydderierne konserverer :-)

      Slet
  13. Super, kan slet ikke holde ud ikke at kunne smovse til sidst :-D Men har jo også lyst til at have det stående og pynte :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg starter gerne med at spise bagsiden - så kan man gnave lidt af det uden det kan ses ;-)

      Slet
  14. Hvad er der blevet af min kommentar fra 2/12 om, at jeg synes det er synd at lave en lækker dej, der ikke skal spises, men smides ud efter en måned?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det aner jeg ikke. Har ikke slettet nogen kommentarer. Er du sikker på at den blev udgivet?

      Smides ud? Jeg spiser da mit hus ;-)

      Slet
    2. Det er jeg glad for at høre :-) altså begge dele. Jeg er blevet misledt, at folk, der påstår, at huset er uspiseligt, når man når juleaften, derfor har jeg kastet lange blikke på flotte huse...

      Slet
    3. Det er måske blevet lidt hårdt, men så kan man jo dyppe det lidt i teen ;-)

      Slet
  15. Ih, hvor dejligt - håber den smager dig :-)

    SvarSlet
  16. Det er jeg vel nok glad for at høre. Dejligt at de blev en succes :-)

    SvarSlet
  17. Bager du dem selv med de ekstra krydderier? Glæder mig til at prøve opskriften:-)

    SvarSlet
  18. Ja, det gør jeg - syntes det ekstra nellike gør en forskel. Håber du kan lide den :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for svar:-) det vil jeg også gøre så;-)

      Slet
  19. Den hapser jeg til weekendens nisseværksted. Jeg har prøvet flere forskellige og de bliver bare for stærke (Camilla Plums)

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!