fredag den 31. maj 2013

Dukkah-panerede karbonader...

En god saftig karbonade af økologisk grissebasse er noget af det bedste jeg ved. Karbonade vs. crepinette? Ok, så - vi tager lige forskellen på en karbonade og en crepinette en gang til. Jeg foretrækker en paneret sprød stegeskorpe, der holder saft og kraft indenbords. Paneringen denne gang har dog fået tilført lidt ekstra smæk for skillingen i form af et skud dukkah.

Det gav god smag og et fantastisk knas. Perfekte som tilbehør til den smukke couscous-salat og den liflige kikærtecreme.

Man kan lige frem se hvor knasende sprød paneringen blev. Og indenunder gemte der sig en safteksplosion af en karbonade. Mums!

Og så tænker du måske: Hva' søren er det der dukkah? Jo, ser du - dukkah er en egyptisk opfindelse. Ordet selv kommer af 'at knuse' - og det er netop en knust blanding af nødder og krydderier. Det kan spises sammen med brød og olie, som drys på varme retter, eller lige hvor man lyster. Denne her er en økologisk 'grøn dukkah' fik jeg til test af Mill & Mortar. Det er en pragtfuld blanding af ristede mandler, pistacienødder, sort sesam, grønne fennikelfrø, salt og sukker.  

Hæ, det minder mig om en sød historie jeg engang har læst et sted i blogland. Jeg kan desværre ikke huske hvor. Det var noget med en mormor der havde overnattet og selv skulle sørge for morgenmad mens resten af familien var på arbejde. De kommer hjem til en 'tak for denne gang' seddel fra mormoren - som havde skrevet noget a'la "herlig tykmælk, men jeg brød mig godt nok ikke om jeres müsli". Det viste sig så at det var husets hjemmelavede dukkah mormor havde spist på sin tykmælk. Jeg kan huske hvor meget det trak i smilebåndet dengang jeg læste det. Og jeg må indrømme at jeg stadig tænker på det når jeg ser noget med dukkah. Cute, ikke? 

Knuselsker min lokale Kvickly for altid at ha' økologisk kød - og ikke kun det hakkede. Da jeg var deroppe sidst greb jeg sådan en bakke i troen om at jeg (endelig) skulle lave boller i karry til bloggen. Men sådan skulle det jo så ikke gå......

Jeg lavede i stedet 8 små karbonader a 50g. Størrelse var både nuttet og funktionel. Stegetiden ville nemlig være så kort, at dukkahen ikke ville blive brændt helt af, inden grisen var færdig. (Ja, den sætning var en kommaudfordring uden lige. Klarede jeg den? Er der en kommakyndig til stede?)

Jeg besluttede mig for at blande en smule pankorasp sammen med den grønne dukkah. Det ville give en garanti-sprød skorpe og drøje lidt på den kostelige blanding.

Jeg gjorde 3 tallerkner klar: En med lidt hvedemel, salt og peber. En med sammenpisket æggehvide + en smule salt. Og en med rasp + dukkah. Trip-trap-træsko kom karbonaderne forbi hver tallerken og blev badet og pudret. Og så fik de en tur på panden i en blanding af god olivenolie og SMØR.

Da de var sprøde og gyldne fik de lov til at dryppe af på fedtsugende papir.

Og så var de lige til at anrette sammen med resten. Jeg fandt et glas blandede oliven i skabet og varmede et fuldkornspitabrød. Sikke et festmåltid. Jeg lever stadig af resterne og skal ha' de sidste 2 karbonader til aften i dag. Så selv om det var lidt omstændigt at lave så meget mad i onsdags har det lønnet sig her de efterfølgende dage.

------------------------------------------------------------------------------

Og så er det i morgen at turen går til Dragsholm Slot. Sikke en fantastisk præmie at vinde.
Udklip fra Dragsholms hjemmeside.
Sådan ser menuen ud i dag - men det kan være den er anderledes i morgen. Præmien er, ud over overnatning og morgenbuffet, på en 5-retters menu med vinmenu, men vi har fået lov til at lægge lidt til selv og få alle 7 retter. Når vi nu endelig er der skal vi ha' det hele med! Max drikker jo ikke alkohol, så den ene vinmenu bliver vekslet til en flaske fra slottets kælder som jeg får med hjem. Det er SÅ god stil.  

Det er noget af en rejse vi skal på. Med bus ind til byen, videre med 888'eren til Sjællands Odde og af i Vig - og så med flextaxa de sidste 20 km. Det er vist godt vi ankommer i så god tid at der bliver plads til en lille lur inden middagen. Vi ses på den anden side.

God weekend til alle der kommer her forbi....

torsdag den 30. maj 2013

Couscous-salat med granatæble...

Sørme om der ikke blev kræfter til at lave lidt mad i går alligevel. Det blev til en skøn salat med 'alt godt fra grøntsagsskuffen', couscous og tørrede kirsebær. 

Og den passede smukt på det store grønne fad fra Kähler. Salaten har et nært slægtskab med tabouleh, men har fået noget andet fyld.

Det er efterhånden meget længe siden jeg sidst har bestilt kasser fra Aarstiderne. Efter jeg har fået el-cyklen kan jeg meget nemmere selv handle - så det gør jeg. Der er dog stadig ting fra kasserne på mit tørlager - så der hentede jeg denne bøtte med 125g couscous. Jeg fulgte anvisningen på bøtten - og bredte det derefter ud på et fad til afkøling.

Hvad grøntsagsskuffen gemte. Efter at ha' snittet rødløget på mandolinen lagde jeg bundtet med forårsløg tilbage på køl. Det ville ha' været for meget løg.

Og bemærk lige granatæblet. Det købte jeg i Kvickly. Da jeg kom til kassen slog den unge kasseassistent det ind som en papaya. Da jeg påpegede fejlen grinede hun og rettede det med ordene: "Sorry, det er jo en mango". Ungdommen nu til dags (sådan må man sige når man er over 40). En ting er at hun aldrig har smagt et granatæble - men bør man ikke kende sortimentet i den butik hvor man ekspederer?  

½ fennikelknold fik også en tur på mandolinen, ½ gul peber blev snittet i små tern og ½ squash blev aet med julienneskrælleren. I skabets dyb fandt jeg en dåse kikærter - og dem drænede jeg og tog ca ⅓ af og kom i.

Og så skulle der persille i. Ikke en lille dusk - men et kæmpe bundt. Det kan med fordel vaskes og slynges tørt i en salatslynge inden det plukkes.

Og husk nu at gemme stilkene i en lille pose på frost til næste gang du skal koge fond. Det er gratis smag. Er du ikke en fondkoger, så smid dem f.eks med næste gang du skal koge kartofler.

Dressingen til salaten er meget klassisk: saften fra 1 citron, ca samme mængde god olivenolie, salt, peber og lidt tørret mynte. Frisk havde været at foretrække, men det var Kvickly ikke leveringsdygtige i.

Er dressingen for sur til din smag, kan den justeres med en smule sukker eller agavesirup.

⅓ af persillen tages fra som hele blade - resten hakkes. Granatæblet åbnes og de smukke kerner pilles ud af halvdelen - du kan se lige her hvordan man gør det. Og så fandt jeg de lækre tørrede kirsebær frem (købt i dyre domme i Torvehallerne). De kan er erstattes af rosiner, blåbær eller tørrede abrikoser skåret i tern. Brug den frugt du kan lide.

Bland først alle grøntsagerne sammen i en skål sammen med marinaden - og vend så den afkølede couscous i. Vend rundt til alt er jævnt fordelt. Fordel blandingen på et serveringsfad. Pynt med resten af persillen rundt i kanten og drys med lidt ekstra granatæblekerner og kirsebær.

Resten af kikærterne lavede jeg til en let creme. Det skulle ikke være en humus, da hvidløg nemt kunne overdøve de krydderier jeg skulle ha' på mit kød. Så det blev til en lidt anden smagsprofil, men stadig i det mellemøstlige.

Kikærterne blev blendet med 2 spsk ublegede sesamfrø, 1 tsk grønne fennikelfrø fra Mill & Mortar, salt, peber, 4 spsk olivenolie, saften af 1 citron og 1½ dl skyr. Det gav en aromatisk og frisk kikærtecreme som blev smagt til med lidt spidskommen til sidst.

Den smukke salat og den liflige creme blev serveret som tilbehør til små karbonader der var paneret i dukkah. Og dem får du opskriften på i det næste indlæg. 

I dag har jeg spist rester her til aften i et pitabrød. Det var bestemt heller ikke spor tosset.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Dagen i dag er gået med at få plantet et par krukker til på altanen og en hyggelig frokost med KristineMefisto. Rigtig dejligt og afslappende.

Og nu må jeg hellere komme til køjs. Skal skrækkeligt tidligt op og på Skejby i morgen. Det årlige tjek for HPV venter. Med 2 kegleoperationer bag mig er det årlige besøg en livsnødvendighed. Men det er altså meget ubehageligt at blive klippet i. Jeg bliver nok nødt til at trøsteshoppe lidt bagefter....

Og så er det med at være frisk til lørdag. Nøj, hvor jeg glæder mig til at besøge Dragsholm Slot. Er sikker på at det bliver en fremragende oplevelse.

Har du forresten husket at deltage i min give-away? Der er 2 valgfri Mano fade fra Kähler på højkant.


onsdag den 29. maj 2013

Vil du være madanmelder for en dag?...

På onsdag afvikles den jyske semifinale i Danmarks bedste smørrebrød her i Århus. Klik lige her for at læse alle detaljerne om hvordan DU kan komme med. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...