lørdag den 20. august 2011

Den ultimative sprøde karbonade...

Her den anden dag fik jeg pludselig lyst til en knasende sprød karbonade. Til det formål skulle der bruges panko-rasp. Kan du ikke finde det i din lokale asiatiske butik kan du nemt lave det selv. Her er det dog den købte version jeg har brugt.
Til karbonaden serverede jeg endnu en omgang knuste kartofler - denne gang uden eddike, men med rosmarin, hvidløg og parmesan.
Normalt foretrækker jeg mine karbonader lavet af rent svinekød, men det lod sig ikke skaffe i den lokale - så jeg tog til takke med 500 g hakket kalv & flæsk. 'Karbonade' er jo efterhånden blevet en fællesbetegnelse for begge dele, hvor det før var mere egnsbestemt om den var lavet af det ene eller det andet - og om den var paneret eller ej.
'Karbonade versus Krepinette': En krepinette (oprindeligt crepinette) er traditionelt en oval 'hakkebøf' af rent svinekød blandet med brødkrumme udblødt i fløde. Navnet stammer fra gammel tid hvor det var hakket kød blandet med 'noget' pakket ind i crépine som er det fedtnet der er en del af bughinden på en gris. Fedtnet er ret spændende at arbejde med - man kan nemlig lave pakker af det med alt muligt sjovt fyld. Det smelter væk under tilberedning og kan med fordel bruges hvis man f.eks vil lave hjemmelavede cumberlandpølser. Hov, der var jo karbonader det skulle handle om. Moving on. Jeg formede først 2 store karbonader af det hakkede kød.

Panko fra Far East Trading i Banegårdsgade (200 g for 15 kr). FET har specialiteter fra hele asien - både på ferske, på dåse og frost + store køleskabe med frisk bladgrønt og krydderurter.
Karbonaderne fik en dobbelt panering: først mel, så sammenpisket æg og til sidst panko. Inden de fik den behandling fik de dog lige lidt salt og peber.
Det er kun de store grove flager der sidder fast når man vender så stort et stykke kød i panko - men så tager man bare lidt af det fine og drysser over bagefter.
De panerede karbonader steges straks i en blandning af SMØR og olivenolie. Olivenolien sørger for en god stegetemperatur - smørret giver den gode smag til skorpen. Det er bedst hvis de kun bliver vendt en gang - ellers kan man risikere at ødelægge den fine panering. Steg først karbonaderne i 2-3 minutter ved middelvarme på den ene side og vend dem forsigtigt - og steg dem så på den anden side i samme tid.
Kom dem derefter i et ildfast fad og steg dem færdige i ovnen på 180°C ca 5 minutter.
Og så var der mad. Salaten var de sidste krampetrækninger fra ugens Vegetarkasse.
Man kan bare se hvor knasende sprød den er.
Og lige så sprød som den var udenpå, lige så saftig var den indeni. Jeg kunne kun spise den halve - den anden del blev gemt til frokost dagen efter. Og den overskydende karbonade ligger ude i køleskabet og kalder på mig nu. Hvis den er rigtig heldig får den lov at komme på en pizza-ish ting senere.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uh, og så vil jeg også her, gerne sige tak til Heidi H, Sophie S og Johanne D for min nye gryde. Jeg var ovre at hente den i aftes. Glæder mig til at få den i brug.
Super Best udleverer mærker til og med lørdag d 27/8. Jeg kan levende forestille mig at der er mange halvfyldte hæfter der derefter ryger i skraldespanden - der skal nemlig bruges mange mærker for at få en gryde. Den her 'kostede' 140 mærker (grydens værdi 499 kr) og er en af dem i mellemstørrelsen (2,5 L). Har du mærker eller hæfter liggende du ved du ikke kommer til at bruge, så må du meget gerne sende dem til mig. Jeg er meget taknemmelig for dem jeg allerede har modtaget og den jeg har fået lovning på. Der er en lille overraskelse på vej bagefter til alle dem jeg har returadresser på.

God weekend til alle der kommer her forbi!


2 kommentarer:

 1. Vi skal sgu snart ha' krebinetter! Ja, jeg er jo fra Sjælland :-D
  Jeg elsker, at de bliver så vildt saftige! *Mums*

  Jeg må vist forbi min asiatiske pusher snart - hvis jeg ikke finder på at lave panko selv.

  SvarSlet
 2. Hæ hæ, nå ja - du er en af DEM ;-)

  Håber du finder noget panko.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...