onsdag den 31. oktober 2012

Portionsgræskar med hot karrysuppe...

Efter succesen med at bage et farsbrød i et udhulet græskar skulle den naturligvis gentages. Denne gang blev det til en Stop Spild Af Mad suppe i et lillebitte græskar. Det er en sjov og sød måde at lave en portionsanretning på.


Man kan lave lidt udsmykninger som her eller lade være - græskarret får en rigtig fin blank overflade af at blive bagt.


Jeg brugte et lille hokkaidogræskar, på størrelse med en knyttet mandehånd. Toppen blev skåret af med en skråt snit.


Græskarret blev udhulet - og alle løse 'tråde' + kerner fjernet.


Og så til fyldet. Jeg havde en rest kartoffelmos tilbage fra da jeg lavede colcannon til græskar-farsbrødet. Det valgte jeg at bruge som base så det ikke gik til spilde.

150 g kartoffelmos

50 g flødeost
1 tsk Kandyan Curry
1 tsk st. spidskommen
½ tsk st. chili
½ tsk hvidløgspulver
½ tsk løgpulver
Salt/peber


Jeg rørte det hele sammen med ¾ dl fløde. Den tykke blanding blev smagt til med rigelig salt. Du kan bruge hvilken som helst tyk suppe som fyld - bare tænk på at den skal smage af meget mere end hvis den skulle spises alene. Den skal både være mere stærk, fyldig og salt. Græskarret er jo sødt og en smule fad i smagen - så det skal opvejes på forhånd.


Græskarret fyldes med blandingen. Fyld ikke for meget i, for så vil det boble over. Er der noget til overs kan det varmes og serveres til.


Da det jo er Halloween fik jeg lyst til at lege lidt med mit græskar og udsmykke det en smule. Med en urtekniv snittede jeg små takker i den orange skræl som jeg forsigtigt skar af uden at beskadige græskarkødet. Det var en pludselig beslutning - og set i bagspejlet er det nok en del nemmere at dekorere inden man fylder suppen i.


Låget dekorerede jeg på samme vis, ved at lave 4 kanaler hvor jeg fjernede skrællen. Med en kernehusudstikker markerede jeg desuden forsigtigt 4 cirkler.


Skrællen blev også fjernet i dem - og så var det lille græskar klar til ovnen. Det har kunne ikke stå selv, så jeg satte det over i en lille skål. Græskarret blev sat i ovnen på 175°C i 45 minutter - til græskarkødet var mørt.


Og så var det lige til at sætte på bordet. Jeg valgte at flytte det over i en lille glasskål som lige passede i bunden - så blev den 'usynlig'.


Det så nærmest ud som om den svævede på bordet.


Og lad os så se hvad der var i den lille fyr.

Næææ, en lille suppe - garneret med en smule hot indisk chilisauce og lidt sprøde græskarkerner.


Når suppen spises graver man forsigtigt lidt det møre orange græskar ud og spiser sammen med den stærke suppe. Uhm, virkelig lækkert. Man kan også fylde sit græskar med f.eks chili con carne og servere det med cremefraiche og nachos til - eller hvad med en kraftig stuvning? Det er kun fantasien der sætter grænser for fyldet.


Og der blev sørme spist op. Og så kunne jeg ikke lige nære mig for at lave lidt spas med skrællen.


Det ligner en sær orange læderblomst, ikke?

--------------------------------------------------------------------------------------------

I aften d. 31/10 ved midnat slutter Frokostbogens Linie Aquavit konkurrence på Facebook. Man kan vinde sild og snaps til en kæmpe julefrokost.

Mit bidrag er dette luksus stjerneskud - og jeg lægger bestemt ikke skjul på at jeg slemt gerne ville vinde. Så derfor beder jeg om din hjælp en allersidste gang: vær sød at kaste en stemme i min retning. Det gøres ved at følge dette link og klikke i den lille runde cirkel der står 'Flest Stemmer' ved siden af. Der kan man så stemme på stjerneskuddet. På forhånd tusind tak for hjælpen ♥


tirsdag den 30. oktober 2012

Grønkålsslaw - serveret med græskar-farsbrød i blød bolle...

Dagens frokost var en burgerbolle med fyld. En meget hvid og pappet bolle - men det var nu engang den jeg kunne få i Kvickly. Som kompensation for dens ringe beskaffenhed blev den fyldt med fibre, vitaminer og økologisk knas for alle pengene. 

I dag blev også dagen hvor jeg opfandt en nordisk coleslaw på grønkål: og den fik selvfølgelig navnet grønkålsslaw.

Foto: Signe
Til den skal man bruge......*surprise*....grønkål. Og lige der er jeg ret godt dækket ind i de her dage. Hæ, så fik jeg også lige muligheden for at vise billedet frem igen. Det er jo et helt træ. Der er ikke noget at sige til at det var sådan en grønkålsstok man tog ind i stuen i gamle dage og pyntede til jul når økonomien ikke rakte til et fancy grantræ.

Opskriften er såre simpel: hak den ønskede mængde grønkål. Hak lidt hasselnødder og bland i. Vend en smule mayonnaise (her Hellmann's) og lidt fuldkornsennep i - og smag til med salt. 

Man kan naturligvis lave den lettere ved at tilsætte lidt skyr eller andet mælkeprodukt - men man må endelig ikke lave den for fedtfattig. Så går man nemlig glip af nogle af grønkålens vigtige vitaminer. Grønkål indeholder nemlig både A-, D-, E- og K-vitamin som alle er fedtopløselige vitaminer. Det betyder at kroppen ikke kan optage dem hvis der ikke er fedt tilstede i fordøjelsesprocessen.

Det betyder ikke at det skal være en mayonnaise med grønkål i - men at der er nok til at kålen lige hænger sammen.  

Ovenpå kålen lagde jeg 2 gode skiver at mit græskar-farsbrød

Og dem toppede jeg med tynde æblebåde og ditto rødløg.

Mums! En meget mættende frokost, den dødsyge bolle til trods. Jeg er vild med kombinationen af det bløde og det sprøde. Den grønkålsslaw kan jeg se mange anvendelsesmuligheder for. I en pulled pork sandwich, til grillet kylling og som tilbehør til vinterens stegeretter. Uhm, kan også lige forstille mig den til et stykke stegt fisk.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Og nu jeg har bragt fisk på banen - så vil jeg tillade mig at fiske stemmer en sidste gang. I morgen d. 31/10 ved midnat slutter Frokostbogens Linie Aquavit konkurrence på Facebook. Man kan vinde sild og snaps i rigelige mængder.

Mit bidrag er mit luksus stjerneskud - og jeg lægger bestemt ikke skjul på at jeg slemt gerne ville vinde. Så derfor beder jeg om din hjælp: vær sød at kaste en stemme i min retning. Det gøres ved at følge dette link og klikke i den lille runde cirkel der står 'Flest Stemmer' ved siden af. Der kan man så stemme på stjerneskuddet. På forhånd tusind tak for hjælpen



Farsbrød indbagt i græskar...

I går formiddag fik jeg den idé at man da måtte kunne fylde et græskar med fars og bage det helt i ovnen. Nåede lige at føle mig helt genial og original - indtil en hurtig søgning på Google gjorde det ganske klart at det da allerede fandtes i et utal af udgaver. *Hmpf* godt man ikke er den nærtagende type. Nå, men her får du så i hvert fald min fortolkning:

Ikke noget dårligt første forsøg. Jeg havde dog glemt at tage højde for at farsen udvidede sig under bagningen, så mit græskar flækkede. Men konceptet holder - og smagen er virkelig umagen værd.

I søndags var Signe og jeg til Økologisk slagtefestival på Halkær Kro. Der købte vi en masse lækre økologiske sager. Jeg købte bla disse hokkaidogræskar i 3 størrelser. Det store grønne vil jeg lave mos af til fryseren - og de 2 mindste skulle så bruges hele. Det helt lille skal jeg lave en portionssuppe i - måske allerede i aften?

Det mellemstore græskar var perfekt til at fylde med fars. Når mans skal bruge hele græskarret er det vigtigt at det bliver gjort grundigt rent udenpå - man kan nemlig sagtens spise skallen når den er mør. Det kan være jord og urenheder der skal fjernes, det gøres nemmest med en blød svamp.

Græskarret gøres klart i toppen som skulle man snitte en græskarlygte. Der skæres en stjerne ud om stilken med en urtekniv - og den vrikkes forsigtigt løs og løftes op.

Derefter skal det udhules helt. Det gøres nemmest med et parisiennejern - det har nogle tynde skarpe kanter som er nemme at skrabe det slimede fyld løst med. Man kan selvfølgelig bruge en alm spiseske, men så skal der bruge en del flere kræfter. Og så er det klart til at blive fyldt med farsen.

Farsfyldet blev lavet af 500 g hakket svinekød fra Bornholmergrisen - Kvickly havde nemlig udsolgt af deres økologiske hakkekød. Jeg bilder mig ind at det er det næstbedste valg.

Der skulle en god portion grøntsager i farsen også. De er med til at give tekstur og en god fugtighed i det færdige farsbrød. Sellerien og porre havde jeg også med hjem fra Nordjylland. Her brugte jeg kun pottetop - for det nederste stykke blev til 3 farserede porrer med den fars der blev til overs.

50 g gulerod
50 g selleri
50 g porre
50 g løg
1 fed hvidløg

Gulerod og selleri blev revet på mit fineste Microplane. Porre og løg blev hakket fint - og hvidløget revet på mit garlic card

For at binde farsen sammen tilsatte jeg:

1 dl fløde
½ dl fintvalsede havregryn
1 æg

Ud over salt og peber ville jeg gerne ha' noget knald på smagen. Jeg overvejede flere forskellige krydderier inden jeg kom i tanke om den her bøtte Krydderi til Gris fra Camilla Plum. Det har jeg fået i gave fra søde Marianne - og det ville jo passe perfekt her!

Det er en ret rustik blanding af rosmarin, frisk laurbær, salvie, fennikel, oregano, lavendel, hvidløg, timian og chili. Jeg tog en spiseske og smed det i min krydderimølle - og *wroom wroom* så var det som jeg ville ha' det.

Alle ingredienserne røres til en lind fars. Jeg gør det ved at tage en latexhandske på og ælte den sammen med hånden.

Den færdige fars fik lige lov til at hvile lidt mens jeg gjorde det samme.

Græskarret blev derefter fyldt op med fars. Og det er så her jeg skulle ha' kommet lidt mindre i så den kunne ha' haft mere plads at udvidde sig på. Så hvis du vil gøre mig opskriften efter - så lad være med at pakke farsen tæt sammen og helt ud til kanterne. Resten af farsen blev som sagt lavet til 3 farserede porrer.

Låget blev lagt på og græskarret blev sat i et ildfast fad. Første etape bestod af 1 time i ovnen ved 175°C.

Efter 1 time var græskarret ved at være mørt, men farsen var ikke gennembagt. Jeg tog låget af og satte et stegetermometer ned i midten. Fadet blev sat tilbage i ovnen til termometeret bippede på 75°C. Det tog ca 25 minutter.

Stegetermometeret blev fjernet og låget blev lagt på igen. Græskarret fik derefter lov til at trække i 15 minutter inden det blev flyttet over på et serveringsfad. 

Og så var det lige klart til at skære ud og servere.

Det færdige græskar-farsbrød blev skåret ud i lagkagestykker og serveret med en rå rosenkålssalat (rosenkål, rødløg, æble, hasselnødder + dressing af olivenolie og æblecidereddike) og colcannon (kartofler, fløde, SMØR, grønkål).

Det var et rigtig saftigt og velsmagende farsbrød.

Og det endte med at blive et ret godt balanceret måltid med masser af grøntsager. Den cremede mos med letbitter grænkål, den sprøde salat med masser af knas og syre + det bløde søde græskar og den krydrede fars. Jow jow, det gik op i en højere enhed. 

Jeg spiste 2 portioner - og det var kun ¼ af farsbrødet. Resten 'pelsede' jeg.

Noget bliver spist som pålæg i dag og i morgen - resten ryger i fryseren. Og græskarret?

Det blev skrabt fri for kødrester og frosset i bedste Stop Spild Af Mad stil - det kan nemlig sagtens bruges til at lave en græskarsuppe af en anden god gang.

------------------------------------------------------------------------------------------------

I går var en meget skelsættende dag for mig. Jeg blev nemlig meldt aktivt boligsøgende. Og det er med meget blandede følelser. Den her lejlighed har været det bedste hjem jeg har haft i hele mit liv på trods af at jeg kun har boet her i 9 år. Max flyttede i maj sidste år, så jeg har nu boet her alene i 1½ år. Det er det længste jeg har boet alene i hele mit voksne liv. Det har været en lang og smertefuld proces at acceptere at jeg nu er førtidspensionist med en kronisk sygdom - og at den her store lejlighed (83 kvm) er for dyr og trappen for ond (3. sal) til at jeg kan blive her. Men nu skal det være! Jeg vil gerne ha' en frisk start i en lejlighed det er min så jeg ikke længere har fornemmelsen af at sidde tilbage i vores. Der stod 1342 på venteliste foran mig her i min egen afdeling - men pga af min anciennitet i boligforeningen og mit 'handikap' rykker jeg direkte ind som nr 1. Det betyder at den næste ledige 2 værelses lejlighed i stuen eller på 1. sal blive min. DET er for vildt!

Jeg må indrømme at jeg er SÅ bange fra at flytte fra mit trygge hjem - men samtidig SÅ glad for at jeg nu kan få ryddet helt op i krogene og få mindre plads at rode på. Nu er jeg ved at indhente tilbud fra div flyttefirmaer - for pga min ringe fysik skal jeg ha' hjælp til både pakning og flytning. Men jeg har købt 2 ruller sorte sække - og går allerede nu i gang med at smide ud med hård hånd. Det bliver 64 kvm jeg skal slå min folder fremover og det kræver at jeg skiller mig af med en masse møbler, ting og juks.

Uha, det er spændende. Hvis alt går vel kan jeg måske allerede flytte først i det nye år? 

   

søndag den 28. oktober 2012

Findeopskrifter.dk - bloglands landevejsrøvere som griner hele vejen i banken...

Tro det eller lad være - men jeg er faktisk et ret venligt og tålmodigt menneske. Dog er både min venlighed og tålmodig blevet presset til det yderste af det svenske site Findeopskrifter (jeg linker ikke til dem af princip). Nu vælger jeg sammen med en stor flok af de danske madbloggere at tage fløjlshandskerne af og afsløre hvad det er for nogle taskenspillere vi her har med at gøre:

Findeopskrifter er en pengemaskine. De er forklædt som opskriftsportal - og går ret aggressivt til de danske madbloggere som de lokker til at melde sig til siden under løfter om øget trafik. Men tag ikke fejl - formålet er KUN at få penge i kassen. Morten fra Grydeskeen har skrevet en analyse af deres 'forretningsmetode' her og kalkuleret at de kan tjene ca 1.000.000 kr om året - på madbloggernes ord, billeder og hjerteblod. De har endda været så frække at stjæle feeds og indhold fra madbloggerere der ikke engang selv har tilmeldt sig. 


Se bare her hvordan Line fra Mad med hjertet har fået nuppet hele 174 opskrifter. Og da hun henvendte sig for at få en forklaring og bad om at blive fjernet fra siden fik hun svaret - Du er ikke registreret hos os og dit indhold findes ikke på vores side. Sikke et løgnagtigt og bedragerisk firma siger jeg bare! 

Findeopskrifter lover i teorien hvad de holder - for der kommer da trafik fra dem. Men så kommer vi til deres svinestreg: de giver kun non-follow links retur. Det betyder at Google vil indeksere dem højere end bloggerens egne originale placering på bloggen - og med tiden vil man ikke få så mange besøgende på bloggen andet end igennem Findeopskrifter. Jeg indrømmer blankt at det er lige lovligt teknisk uforklarligt for mig - men læs mere om problemstillingen her på Madbevægelsen.

Ikke alene er deres forretningsmetoder uldne og deres motiver tvivlsomme - de er også så begærlige efter at få flere bloggere i hus at de kontakter os igen og igen. Og det på den mest usmagelige måde. Jeg meldte mig straks til da de kontaktede mig første gang. For jeg var smigret over den ros jeg fik - og jeg troede oprigtigt på at det ville være et gavnligt samarbejde. Da realiteten gik op for en del af os madbloggere forlod vi siden i samlet flok i marts 2012. 

Siden har findeopskrifter kontaktet mig 4 gange - med en næsten enslydende mail hver gang (og magen til den oprindelige der fik mig på krogen). Overskriften lyder: "Fans af din blog". Så er stilen lagt og de fortsætter: "Vi har bemærket, at du har et stort antal af lækre opskrifter på din blog". Resten af mailen er en beskrivelse af hvor meget trafik de kan give retur og hvordan deres koncept allerede har spredt sig til det øvrige Skandinavien. 

Og da jeg efter den sidste mail hverken var venlig eller tålmodig fik de følgende svar:

Hej XXX
 

Hvor er I altså pinlige. Både XXX og XXX har også været ude med lignende smiger og tomme løfter - og det her er så den 2. mail fra dig med nøjagtig samme tekst. Så 4 mails fra jer siden jeg d. 21/3 2012 aktivt meldte mig FRA jeres side - har I enten svært ved at forstå dansk eller er I bare dumme?
 

I lokker os til at dele vores indhold - så I kan tjene reklamepenge på os. Det at man skal se en reklamefilm for overhovedet at må se en opskrift er forkasteligt. Hvor mange af de bloggere I lokker til, får på forhånd at vide at der bliver vist en reklamefilm som I tjener på før deres indhold bliver vist? Og så har jeg ikke engang nævnt jeres non-follow links. I giver ikke mere trafik - I stjæler faktisk trafik fra de blogs i lokker til at blive en del af jeres side.
 

"Fans af din blog" - syntes du ikke selv at det får jer til at fremstå ret desperate for at få nogle madbloggere i hus så I kan få nogle flere penge i kassen? For det er jo det det går ud på for jer - at tjene penge på indholdet af vores blogs. I skulle skamme jer for den ulækre måde at gøre det på. 
  
Ak ja, det er trist at se hvordan I allerede har bredt jer i flere lande.
 

Vær venlig ikke at kontakte mig igen!
 

Hilsen Malou  
 
Læs mere om de danske madbloggeres udmeldinger om Findeopskrifter her:

Kasper Bergholt: Støt kampen mod Findeopskrifter.dk - Støt kampen for originalt indhold, sig nej til Findeopskrifter.dk! - Svensk søgemaskineoptimerings-firma står bag Findeopskrifter.dk - Findeopskrifter.dk, dokumentation & tekniske perspektiveringer

Grydeskeen:
Findeopskrifter.dk – Millionomsætning på bloggeres indhold uden at lave noget selv

Madblogs.dk: Madbloggere siger fra overfor findeopskrifter.dk

Det Lyseblå Køkken: Findeopskrifter.dk - En parasit, der bør udryddes!

Kristinas Køkken: Findeopskrifter - nej tak

Bergholts Opskrifter: Findeopskrifter er en parasit, der bør udryddes

GASTROmad: Det er mine Indlæg – Findeopskrifter

Heidis Verden: Hvorfor du som blogger bør sige nej til at være med på Findeopskrifter!

Det Lille Køkken: Hov, hov – det er min blog!

MUND-FULD: Vi skal drukne et website, folkens...

Rigeligtsmør.dk: Findeopskrifter.dk udnytter danske madbloggere

Spisekammeret: Findeopskrifter.dk - et stærkt vanedannende stof

Ugens 7 Dage: Nallerne væk Findeopskrifter!

Madarkitekterne: Findeopskrifter.dk, en lover bliver hater 

La Cucina Nada: Findeopskrifter, det bliver ikke med mig som Ophelia!

Madbanditten: Madblogger, har du afmeldt dig findeopskrifter?
 
Pcoliv.dk: Uvidenhed kan koste dyrt

Mad og Vin: Vi er nu fans af din blog

Cocina Fragrante: Hvorfor jeg ALDRIG vil samarbejde med Findeopskrifter!! 

Simon Glue: Et nødvendigt farvel til findeopskrifter.dk  og Dokumentation: Findeopskrifters scraping af opskrifter

Vild Med Mad: Vild Med Mads holdning til Findeopskrifter.dk

Kokkekniven: Findeopskrifter.dk - Når en svensk kødbolle, kommer i den danske suppedas!

Tove Færch: Må man godt “låne” opskrifter? 

Kasper Bergholt lægger desuden spalteplads til et åbent brev til alle madbloggere der gør klart hvad man går ind til når man melder sig under fanerne hos Findeopskrifter. 


Æv, det er træls at være sur. Så jeg slutter lige indlægget af med noget positivt:

Foto: Signe. Model: Den meget glade og venlige kliddame iført dobbelthage og økologisk grønkål.