søndag den 25. december 2011

Hjemmelavet kirsebærsauce...

For mig har den sidste bastion i den helt hjemmelavede julemiddag længe været kirsebærsaucen. Ikke lavet af købte syltede kirsebær i lage - men helt fra bunden af 'rigtige' bær. I år fik jeg den så endelig lavet. Og tror vist aldrig jeg kommer til at købe et glas færdiglavet igen (well, måske Sellebergs).

Ved godt det er lidt fesent at poste opskriften dagen efter juleaften - men jeg havde ikke andet valg. Den blev nemlig først lavet kl 2 i nat hvor vi sad og slog mave efter ande-orgiet da det pludselig sagde *Pling* i mit hovede. Jeg skulle da lave min egen sauce!!!

Jeg havde jo økologiske kirsebær i fryseren som jeg selv udstenede i sommers. Dem havde jeg da ellers glemt ALT om. Årets juleportvin blev hevet frem til at lave selve saucen af.

Kirsebærsauce (4 pers):

250 g udstenede kirsebær fra frost
1½ dl portvin
1 dl appelsin- eller mandarin/clementinsaft
1 dl vand
50 g rørsukker
1 spsk Selleberg kirsebærsirup (kan erstattes af lys sirup)
1 'tom' vaniljestang
½ kanelstang

1 spsk citronsaft
Majsstivelse


Jeg ville ha' foretrukket appelsinsaft. Men eftersom jeg ingen havde i huset blev det saft af 3 mandariner.

Jeg valgte at komme lidt kirsebærsirup i for at få lidt ekstra bærsødme. Den kan sagtens undlades. Havde jeg planlagt saucen på forhånd tror jeg faktisk at jeg ville ha' udskiftet hele sukkermængden med siruppen. Næste år!

Kog først en lage sammen af portvin, vand, saft, sukker, sirup og krydderier. Lad den simre i ca 5 minutter. Tilsæt de halvtoptøede kirsebær og lad dem snurre med ved svag varme i ca 10 minutter.

Si bærrene fra, fjern krydderierne og kog lagen ind til det halve. Tilsæt citronsaften og jævn den indkogte lage med majsstivelse rørt ud i vand. Kom bærrene retur i gryden og lad dem varme igennem.

Wow, det blev den lifligste kirsebærsauce EVER! Den fik lov til at køle ned på køkkenbordet ved siden af ris a'la manden der så fik smidt den værste køleskabskulde så længe.

Uhm, så var der endelig dessert. Ris a'la manden var perfekt og ikke hverken før sød eller fed - og den hjemmelavede kirsebærsauce satte en smuk prik over i'et. Jeg drak kirsebærvin fra Frederiksdal til. Glade dejlige jul.

I dag skal der atter gang i min Römertopf. Jeg droppede flæskestegen i går - så den bliver lavet i dag. Der er jo rødkål og sauce nok til endnu en omgang jul.


22 kommentarer:

  1. Den lyder dejlig og hvor er det det sjovt at du lige kl 2 om natten juleaften kommer i tanke om at bikse sådan en dejlig sag sammen, - det er ægte madkærlighed ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. JA, det er det bare. Jeg trives med den slags skøre ideer :-D

      Slet
  2. jeg lavede den også selv i år. Af bær plukket i svorgerens sommerhus i sommer. Jeg tog dog det lave gærde: kirsebær, sukker, vanillestang og et drys maizena rørt ud i en sjat vand...

    SvarSlet
  3. Ehm - det var jo en forbløffende konventionel kirsebærsauce, det der :-) Med andre ord - dén kan den fremtidsforskrækkede helhjertet tage til sig hæ hæ! Du er den eneste jeg kender, der lige kaster sig ud i sådan noget klokken 2 om natten. Glædelig "bag-Jul", dejlige Julemoster

    SvarSlet
    Svar
    1. Ha ha, ja - den er jo lige ud af landevejen ;-)

      Du ved jo at jeg bedst leget i køkkenet om natten. Hmm, natmoster?

      Slet
  4. Amaretto...prøv at tilsætte kirsebærsovsen amaretto (mandellikør) så er der engelsang

    SvarSlet
  5. Hvor længe mon den kan holde sig?? :-)
    /Malene

    SvarSlet
    Svar
    1. Hmm, 4-5 på køl kunne jeg forstille mig - længere hvis man bruger bær som er syltede i forvejen :-)

      Slet
  6. Er det sød-eller surkirsebær? Håber ret meget på sur, da jeg har fryseren fuld af dem

    SvarSlet
    Svar
    1. Sorry, jeg fik aldrig svaret. Det er søde bær, desværre.

      Slet
  7. Jeg har lige lavet den så den er klar til i morgen. Brugte dog sød lakridssirup i stedet for lys sirup :-) mums!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ih, dejligt - håber den kommer til at smage dig. Glædelig Jul :-)

      Slet
  8. Er i skrivende stund ved at indkoge lagen... Det dufter fantastisk, og jeg glæder mig virkelig til at smage sovsen i morgen. Har jo også kun glædet mig til at lave den siden jeg plukkede bærene i sommer :) glædelig jul fra Sarah Margrethe

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor dejligt - håber den må smage dig :-)

      Og så med hjemmeplukkede bær, så bliver det ikke meget bedre. Glædelig jul!

      Slet
  9. Hej Malou
    Jeg har lige lavet kirsebærsauce for første gang, og sikke en duft, der spredte sig i hele huset.
    Jeg glæder mig helt vildt til at serverer den i morgen. Tak for det. Glædelig jul🌲

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej LC

      Dejligt at høre. Håber den må smage dig i morgen :-)

      Glædelig jul!

      Slet
  10. tror du det er muligt at helt lade være med at bruge sukker & så kun bruge kirsebærsirup?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg må være dig svar skyldig. Men prøv dig frem :-)

      Slet
  11. Det er tredje år, vi bruger denne fantastiske opskrift.
    I år har vi til julefrokosten i starten af måneden forsøgt os med at lade kirsebærrene ligge og trække i portvinen et lille døgns tid. Dette er især en fordel, hvis man har en portion bær, der ikke var fuldmodne, da de blev plukket.
    Vi synes, det giver den perfekte sovs.
    Tak for en god side med masser af inspiration. ��

    SvarSlet
    Svar
    1. Ih, det er jeg vel nok glad for at høre. Tak for det fif, det lyder lækkert.

      Aww, det er mig der takker. Er glad for at mine opskrifter falder i jod jord. Glædelig jul :)

      Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!