fredag den 12. oktober 2018

Æblecrumble med ost og rosmarin...

Her får du en slags kage - som ligger i grænselandet mellem dessert og osteservering. Den gammelkendte crumble har fået en make-over og er blevet pimpet med en ny smagsprofil. Jeg udsatte min veninde Anne (hende med brillerne) for den i går - og hun udtalte: "For at tækkes ostesvæklinge, kunne man overveje at lave den ene halvdel uden ost". Men er man ostemodig og har nysgerrige smagsløg - så er det her man skal hænge på:

En smagfuld crumble, med umami, sødme og en snert af urtehave. 

Undskyld, men nysgerrigheden vandt. Jeg har et meget anstrengt til Pink Lady æbler, som bare er Cripps Pink markedsført snedigt som børnevenlige, tøsefarvede prinsesseæbler. Pesticidbomber fra den anden ende af kloden, som sejles hertil og fortrænger vores egen fremragende æbler fra markedet. Men jeg faldt over dem....i en økologisk udgave....og så vandt nysgerrigheden. For godt nok er de sejlet hertil fra Argentina, men nu i en version jeg ville komme i min mund. Det er et sødt og saftigt æble....men endimensionalt i smagen og uden den store frugtsyre. Perfekt til at komme i ovnen, dækket med noget kraftigt smagende.

Her blev det til 5 æbler, vaskede, med kernehuset udstukket og skåret i både.

Den her crumble-masse blev lavet til en omgang stikkelsbær i onsdags - og det var resterne af den, der fik mig til at lege med æbler i første omgang. Portionen er derfor noget stor - halver den, hvis du kun skal lave en enkelt crumble:

150 g fintvalsede havregryn
150 g rørsukker
150 g marcipan
200 g SMØR
50 g mel

Jeg smider det hele i foodprocessoren og pulserer et par gange, til jeg har en jævnt fordelt smuldredej. Det kan også nuldres sammen med fingrene. Melet kan sagtens undlades helt - og man kan skrue op/ned for sukkermængden som man ønsker.

Er man ikke til hverken ost eller rosmarin - så kommer man en passende mængde crumble ovenpå æblerne og sætter fadet i ovnen ved 175°C i 30-45 minutter. 

Er man derimod med på lidt spræl, så finder man her osten frem. Jeg brugte Tange Sø Ost - som jeg også brugte til min Æbleflex med fennikel, ost og røgede mandler. Den kan erstattes af f.eks Rød Krystal, Havgus eller Kry. 

Ost på æblekage er ikke noget jeg selv har fundet på. det bruger man nemlig over there. Første gang jeg stødte på fænomenet, var jeg stadig ostehader - og gyste ved tanken. Det var i et afsnit af Caroline in the City, hvor hun havde en apple pie stående til afkøling....som var bagt med et låg af cheddarost. Well, it's a thing - læs selv med her: The Long, Storied Controversy Over Cheese on Apple Pie.  


Jeg høvlede en passende mængde ud over den søde æbler - og hakkede en smule frisk rosmarin og dryssede med løs hånd. Den rette dosering er et must - ellers tager det helt over.

Der blev toppet godt med crumble-mix på toppen - og så blev hele herligheden bagt gylden, som foreskrevet ovenfor.


Gyldenbagt og boblende af SMØR. Knasende sprød top - med labert snask underneden.

Den skal lige køle lidt af, for det sprøde låg isolerer og holder på varmen længe. Mens den kølede, piskede jeg den medfølgende mascarpone-råcreme sammen.

Se lige de smukke æggeblommer. Det er økologiske æg fra de fritgående campinghøns på Topkærgaard (købt i SuperBrugsen på Vesterbro Torv). Sådan 2 blommer, piskede jeg med 2 spsk rørsukker, et nip vaniljepulver og en sjat rom - og rørte i 250 g mascarpone. Voila: hurtig råcreme.

Det pureste guf!

Jeg har allerede version 2.0 i støbeskeen. En mindre sød crumble uden marcipan, men med ost i selve dejen - og rosmarin/timian og bacon sammen med æblerne. Jow jow, den glæder jeg mig til.....og havde jeg haft mere SMØR på lager, bagte jeg den lige nu. 

Og nu vil jeg på æblerov.....hemmelige steder. For jeg har mange flere skøre ideér med æbler, som skal realiseres her i efterårsferien. 

God weekend, til alle der kommer her forbi.....1 kommentar:

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...